26 Apr, 2024

Tål vi sanningen?

Uppdaterad:
26 Apr, 2024

Jag är inte mycket för konspirationsteorier. Jag litade på de allmänna råden som gick ut kring Corona-vaccin och tog mina sprutor i den takt en frisk 40-åring skulle göra det. Jag tror Estonia sjönk pga dåligt väder och att Palme sköts av en ensam gärningsman (och att polisen gjorde sitt bästa för att hitta honom). Och jag tror inte Riksbanken har någon egen agenda utan också gör så gott de kan och att inflationen mäts på ett så rimligt sätt som möjligt. 

Men när det kommer till hur vi jobbar ihop vår pension är jag nära att börja misstänka någon form av "mörkläggningskampanj från centralt håll". Jag menar då inte den bland konspirationsteoretiker så populära åsikten att pengarna kommer vara slut och pensionen blir noll för alla. Snarast tvärt om, att jag riskerar att få en för hög pension jämfört med vad jag jobbat ihop till. 

Men jag vet inte. För trots att jag är lite intresserad så har jag väldigt svårt att bringa klarhet i frågan hur mycket några extra tusenlappar i lön gör för en vanlig arbetare med en lön runt genomsnittet i Sverige. Eller hur mycket det påverkar att som i mitt fall jobba väldigt lite ett antal år runt 40 och sen ingenting alls från kanske 50.

På ena sidan har vi Pensionsmyndigheten som friskt trummar ut budskapet om hur vi jobbar ihop till vår pension i stort sett vad vi än gör, förutom att jobba svart. Till och med vara föräldraledig, ta ut sjukpenning och gå på studiebidrag kommer öka din framtida pension

På andra sidan nås vi hela tiden av budskap om det allt mindre “respektavståndet” dvs skillnaden mellan någon som jobbat och betalat skatt ett helt liv med någon som inte jobbat alls. Eller som det uttrycktes i en motion till riksdagen “Den som arbetat, och därmed gjort sig förtjänt till allmän- och tjänstepension, får när skatten dragits ungefär lika mycket kvar i plånboken som någon med garantipension och bostadstillägg.” och skillnaden har minskat ytterligare nu i år då inkomstpensionen som följer lönerna gick upp ca 1% jämfört med garantipensionen som följer inflationen som höjdes med 9%.

Om det knappt gör någon skillnad för pensionen att ha en riktig heltidslön måste ju effekten av sjukpenningens och studiebidragets avsättningar till pensionen vara obefintlig. Eller?

Men jag tycker som sagt det är svårt att hitta någon tydlig information kring det här. Får man ut mer pengar mellan 70 och 80 av att jobba ett helt liv med 38 000 kr i månaden jämfört med 32 000 kr i månaden? Och hur mycket mer blir det jämfört med att inte jobba en enda dag?

Jag skulle faktiskt skämmas om jag som frivillig slutade jobba heltid innan 40 får lika hög pension en jämngammal person som jobbade till 68. Förhoppningsvis kan jag vara så rik att jag slipper bostadstillägg i alla fall, men det kanske blir någon oförtjänt hög garantipension i förhållande till mitt korta arbetsliv. I så fall är det en ren bieffekt och inget jag räknat ut för att utnyttja systemet. Och som bevis kan jag ju föra fram att det enligt mig är omöjligt att hitta någon vettig info.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.