Aktieinkomster
Likes
333
Antal inlägg
910
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 timmar

Morgonkollen: En halvdag med många osäkerhetsfaktorer på börsen i Sverige

Här nedanför hittar ni dagens sammanfattning av Morgonkollen (min morgonrapport). Om ni varje börsmorgon vill ha hela morgonrapporten så anmäler ni er här. Då får ni varje börsmorgon mer ingående information om den aktuella börsdagen gällande t.ex. den inledande handeln och marknadens fokus under dagen med mera.

 

Onsdag den 4:e maj 2016

 

Viktigt från tidigare:

 • USA handlades nedåt
 • Oljan visade svaghet
 • Oro för den globala framtida tillväxten
 • Asien-börserna fortsätter nedåt
 • Fortsatt rörigt på valutamarknaden

 

Dagens viktigaste:

 • Japan: helgstängt
 • Halvdag på Stockholmsbörsen, stänger kl 13.00
 • Sverige: PMI tjänstesektorn april kl 8.30
 • EMU: tjänste-PMI (def) april kl 10.00
 • EMU: detaljhandel mars kl 11.00
 • USA: sysselsättning april kl 14.15
 • USA: tjänste-PMI (def) april kl 15.45
 • USA: industriorder mars kl 16.00
 • USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

 

Bolagshändelser:

 • Creades: presenterar substansvärde kl 8.30
 • Öresund: presenterar substansvärde
 • Anoto: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 19/5)
 • Kancera: första dag för handel utan rätt att delta i nyemission 
 • Oncology Venture: första dag för handel exklusive rätt att erhålla teckningsrätter
   

Handlas exklusive utdelning: 

2E Group (1:50 kr)

Ages (4:00 kr)

Boliden (3:25 kr)

Bravida (1:00 kr)

Bufab (1:70 kr)

Duni (5:00 kr)

H&M (9:75 kr)

Haldex (2:00 kr)

Latour (6:75 kr)

Lindab (1:25 kr)

Mycronic (1:50 kr + 2:50 kr extra)

Net Ent (första dag för handel utan inlösenrätt i inlösenprogram motsvarande 8:00 kr/aktie)

Pandox (3:80 kr), Sagax (1:15 kr i stamaktie) 

 

 

Lycka till!
David 

Taggar (blogg): 
12 timmar

Veckans videoklipp: Hela Berkshire Hathaways årsstämma

Tidigare idag tipsade jag er om en väldigt bra genomgång/guide i podcastformat av Berkshire Hathaway årsstämma som ägde rum nu i helgen. Den ger er på ungefär 23 minuter en väldigt bra överblick av stämman men jag tänkte att det antagligen även finns ett intresse från er läsare för ett kolla in hela stämman nu efterhand.

Av den anledningen blir den här veckans videoklipp just hela sändningen från Berkshire Hathaway årsstämma. Den är strax över sju timmar lång så nu har ni helt klart någonting att göra den närmsta tiden. Klicka bara på play här nedanför så drar den igång och när ni tagit er igenom den så vore det väldigt roligt att höra era tankar och reflektioner i kommentarsfältet här nedanför.

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

14 timmar

Efterbörsen: Den globala tillväxten oroar...

Här nedanför ser ni dagens sammanfattning av Efterbörsen som är en av mina dagsrapporter med fokus på de viktigaste händelserna från den här börsdagen. Om ni vill ta del av de kompletta dagsrapporterna (Morgonkollen och Efterbörsen) så anmäler ni er till utskicken här.

 

Måndag den 3:e maj

 

Dagens makrokoll:

Dagens inledande nedgångar berodde till en början på nya orossiffror gällande Kinas industri. Utvecklingen där är fortfarande negativ och det snappade marknaden upp igen idag. Utöver det så sänkte EU-kommissionen idag även tillväxtprognoserna för EMU och flera Europeiska länder så just på den fronten har det varit ganska så dystert idag. 

Dystert har det även minst sagt varit inom bank- och oljesektorn idag. Banksektorn har framförallt i Europa varit den sektor som har dragit ner marknaden mest och det på grund av svaga rapporter från flera stora aktörer inom sektorn och runt om i regionen. På oljefronten orkade inte vändningen uppåt som vi tidigare nästan kunde identifiera hålla i sig och oljepriserna har idag letat sig nedåt ganska så rejält och som vanligt påverkar även det börsen negativ. 

 

Dagens bolagshändelser:

På bolagsfronten har idag tempot i den nuvarande rapportperioden återigen skruvats upp. Där kom idag rapporterna från Pandox, Cellavision, Boliden, Pfizer, Sagax, Hufvudstaden, Doro och Lindab in relativt bra medan de från Tethys Oil, Meda, Tradedoubler, Arise, Kancera, 2E Group och AGES Industri inte var lika positiva utan några där var faktiskt riktigt dåliga. 

Fortsättningsvis har nu allt det mystiska runt bolaget, Cherry fått sig en förklaring då de nu har meddelat att de har förvärvat 49 procent av aktierna i Come On Malta samt även säkrat en option på resten av aktierna. Lundin Petroleum har köpt Statoils del på 15 procent i Edvard Griegfältet samt delar i två rörledningar (Edvard Grieg och Utsirahöjden) och Husqvarnas har förvärvat företaget Diamond Tool Supply i USA. 

Avslutningsvis på bolagsfronten har Sweco fått en tunnelbaneorder i Paris värd strax över 150 miljoner kronor och förundersökningen om mutbrott i och med Telias affärer i Azerbajdzjan läggs ner på grund av bristande bevisning. 

 

Övrigt: 

Även USA-börserna har idag öppnat nedåt och det till största del på grund av samma anledningar som i USA. Man är helt klart oroliga över världens framtida tillväxt och om även Europa skulle börja svaja så har vi stora problem och nedgångar framför oss. 

Det ser idag ut att bli en fortsatt lugn kväll rent händelsemässigt i USA så om man håller koll på börsutvecklingen överlag kommer man vara ganska så bra informerad inför morgondagen då vi har halvdag på börsen i Sverige.

 

 

Trevlig kväll!
David 

Taggar (blogg): 
18 timmar

Berkshire Hathaway årsstämma-guide

I lördags höll Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway sin alltid lika populära årsstämma och just den här gången skrev de faktiskt även historia via att även streama stämman live på internet så att även de personer som inte var på plats i Omaha, USA också kunde ta del av allt som hände.

Hela sändningen från stämman slutade på strax över sju timmar rent längmässigt och det kanske inte är alla som har tid eller ro att sitta och kolla på sändningen så här i efterhand om man missade livesändningen i lördags. Men då kan jag starkt rekommendera att ni istället lyssnar på The Motley Fools genomgång av stämman i podcastformat och som de kallar ”Your 23-Minute Guide to Berkshire Hathaway's Annual Meeting”.

I det poddavsnittet får man en väldigt bra genomgång av årsstämman av en av The Motley Fools analytiker som var på plats och han delar även med sig av en hel del riktigt intressanta reflektioner och tankar från sina egen synvinkel. Ni hittar avsnittet här och jag vågar nästan lova er att det är den snabbaste och smidigaste guiden och genomgången av årsstämma.

 

Har ni några reflektioner om stämman i allmänhet och vad som kom fram med mera?

 

Just podden Industry Focus från The Motley Fool som har producerat det här ovanstående avsnittet blev även veckans podcast från mig förra veckan så ni kan läsa mer om den här.

 

David    

1 dag

Morgonkollen: Den svenska börsen stöttar sig mot USA inledningsvis

Här nedanför hittar ni dagens sammanfattning av Morgonkollen (min morgonrapport). Om ni varje börsmorgon vill ha hela morgonrapporten så anmäler ni er här. Då får ni varje börsmorgon mer ingående information om den aktuella börsdagen gällande t.ex. den inledande handeln och marknadens fokus under dagen med mera.

 

Tisdag den 3:e maj 2016

 

Viktigt från tidigare:

 • USA visade styrka igår
 • Oljepriserna har vänt uppåt
 • Kraftiga rörelser på valutafronten
 • Blandad utveckling på Asien-börserna

 

Dagens viktigaste:

 • Japan: helgstängt
 • Sverige: konjunkturprognos kl 9.00
 • Sverige: industriproduktion mars kl 9.30
 • Sverige: tjänsteproduktion mars kl 9.30
 • Storbritannien: industri-PMI april kl 10.30
 • EMU: PPI mars kl 11.00
 • EU: kommissionen presenterar ekonomisk vårprognos

 

Bolagshändelser:

 • Vostok New Ventures: presenterar substansvärde
 • IBT: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
 • Vadsbo Switch Tech: första dag för handel på Aktietorget
 • Venue Retail Group: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 17/5)
   

 

 

Trevlig tisdag!
David

Taggar (blogg): 
2 dagar

Veckans Twitterprofil: J.A.J- @Jojo0065

Ny vecka betyder att en ny Twitterprofil ska koras och rekommenderas till alla er läsare och den här vecka kommer jag tipsa er om en för mig relativt ny profil på Twitter.

Twitterprofilen @Jojo0065 som han heter på det sociala nätverket eller J.A.J som han även kallar sig har varit aktiv på Twitter under 3-4 år men det var egentligen först när han även startade sin blogg som jag upptäckte honom. Idag levererar han löpande väldigt intressanta tekniska analyser av framförallt index men även en hel del intressanta tankar och kommentarer om bolagen på börsen i allmänhet med mera.

Så om ni vill följa en person som delar med sig av riktigt vassa tankar och analyser om börsen, aktier och investeringar m.m. och som dessutom enligt mig tänker i egna banor och har en unik touch så ska ni helt klart kolla in @Jojo0065.

 

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

2 dagar

Efterbörsen: En avvaktande inledning på maj utan psykologiska effekter

Här nedanför ser ni dagens sammanfattning av Efterbörsen som är en av mina dagsrapporter med fokus på de viktigaste händelserna från den här börsdagen. Om ni vill ta del av de kompletta dagsrapporterna (Morgonkollen och Efterbörsen) så anmäler ni er till utskicken här.

 

Måndag den 2:e maj

 

Dagens makrokoll:

På makrofronten har vi fått se att den japanska industrin fortsätter att ha det svårt. Även i Europa såg det negativt ut för Frankrike och Tyskland på den punkten men det fanns även ljuspunkter då EMU överlag, Italien och Spanien överraskade positivt med sina siffror.

På oljefronten har vi idag fått se lägre priser och nedgångarna har där varit relativt stora. Dessa rörelser kommer framförallt från OPEC:s besked om en ökad produktionstakt och just oljan har varit ett av sänkena på börsen idag.

 

Dagens bolagshändelser:

På rapportfronten har det idag varit betydligt lugnare än tidigare och det har i princip enbart kommit in en rapport från kontanthanteringsbolaget Loomis och den var ganska så blandad samt en rapport från Ortivus och där var det heller inte speciellt muntert.

Annars har SKF idag förlängt ett avtal i Ryssland, Mycronic har fått en order i USA, SAAB har fått en beställning gällande underhållning och service av helikoptrar av svenska FMV, JM har fått en order på över 130 miljoner kronor från Skanska och Betsson har fått en licens i Lettland. 

På affärs- och förvärvsfronten har Itab Shop Concept köpt på sig bolaget, MB Shop Design, DGC One har förvärvat ett It-bolag i Stockholm, MQ har slutfört förvärvet av Joy, Balder har köpt på sig en fastighet i Norge för 700 miljoner kronor och Atlas Copco har förvärvat en verksamhet i i Österrike, Schweiz och Liechtenstein. 

 

Övrigt: 

USA-börserna har också inlett dagen ganska så volatilt men vände efter någon halvtimmes handel spikrakt uppåt för att sedan vända nedåt en bit igen, handeln sker dock fortfarande ovanför nollstrecket.

Många var rädda för att vi nu har inlett maj månad och från och med nu och sex månader framåt har sedan tidigare kallats för "årets sex värsta månader" men mycket av den svagheten och psykologiska effekten har vi inte sett av än så länge. 

 

Trevlig kväll!
David 

 
Taggar (blogg): 
2 dagar

Cybaero- Är finansieringen nu äntligen ordnad?

På morgonen idag kom det ett pressmeddelande från drönar-bolaget, Cybaero där de meddelade att de tagit ett kortfristigt lån på 34 miljoner kronor för att i kombination med de löpande kassaflödet täcka finansieringen under de kommande 12 månaderna.

Lånet i sig kommer från ett gäng institutionella investerare och beloppet är som sagt på 34 miljoner kronor med en löptid på ett år och till en ränta på 12 %. Det kan vid en första anblick ses som ett upplägg med en relativt hög risk och det har jag även hört att många har tyckt idag men om man även kollar på tillägget i pressmeddelandet så tycker jag att det lugnar ner hela situationen en hel del.

Tillägget handlar om att Cybaeros styrelse med ordförande, Claes Drougge i spetsen även gick ut och sa att de är medvetna om att marknaden är besviken på Cybaeros utveckling på börsen under den senaste tiden. De kopplar de även till de leveransförseningar m.m. som vi fått ta del av den och de sa även att de vet att marknaden förväntar sig att bolaget kommer igång med leveranser, tecknar nya kontrakt och samtidigt effektiviserar bolaget och genomför kostnadsneddragningar. Allt det här ska nu vara mer än möjligt under den kommande tiden i och med att den finansiella biten som ändå är grundstenen nu är löst och upplagd på ett bra sätt.

Med andra ord flaggar alltså Cybaeros styrelse nu för att vi har en spännande och mer stabil framtid att vänta oss nu och det kommer ju inte en dag för tidigt om ni frågar mig. Det här kan enligt mig även bli ett jättebra exempel på att tålamod lönar sig på börsen och även om gränsen mellan att ge ett sådant här lite mindre bolag tid att utvecklas eller att agera fel och inte vara rationell är ganska så hårfin men jag tror att Cybaero nu snarare är ett exempel på det förstnämnda för jag håller i alla fall hårt i mina aktier och jag hoppas i alla fall på att jag får rätt här.

 

Hur ser ni att den här nyheten förändrar läget i Cybaero?

David  

Taggar (blogg): 
2 dagar

Lunchanalys: Veckans företag från veckobrevet- Autoliv, underskattad marknadspotential

Igår när jag skickade ut mitt och TradeVenue:s gemensamma veckobrev var det bilsäkerhetsföretaget, Autoliv som blev veckans företag och nu tänkte jag även dela mig mig av tankarna kring bolaget här på bloggen.

Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

Autoliv utvecklar produkter för bilsäkerhet till de flesta aktörerna inom bilindustrin. Det kan t.ex. handla om produkter som krockkuddar, säkerhetsbälten, bilbarnstolar och rattar med mera. Autolivs största marknader är Europa och USA.

 

Ett bolag i framkant:

Autoliv ligger idag i framkant inom sin bransch på marknaden runtom i världen. Att de absolut är ett av de ledande företagen i världen inom sina områden har varit väldigt tydligt den senaste tiden då t.ex. konkurrenters produkter har visat sig vara felaktigt i väldigt stora skalor och det har helt klart gynnat Autoliv och till en ännu högre grad visat att de verkligen är den ledande aktören.

 

Motvind blir medvind:

Även Autoliv har dock tidigare åkt på en del tuffa smällar gällande stämningar och andra rättsliga processer och det är en risk som finns i sådana här bolag. Även andra faktorer som t.ex. negativa valutaeffekter och tuffa tider på grund av oron i Kina har under den senaste tiden från och till medfört att Autoliv fått ta emot smällar. Men nu om man kollar i bolagets senaste rapport så ser man att många av dessa faktorer börjar försvinna och framförallt så börjar den organiska tillväxten på allvar komma tillbaka till bolaget. Det förbättrade marknadsläget som Autoliv själva pratade om kan mycket väl peka mot att motvinden håller på att bli medvind.

 

Marknadspotentialen och framtida utveckling:

Hela bilindustrin står helt klart inför väldigt stora förändringar och det är svårt att nu i dagens läge spekulera om vilka bolag som i slutändan kommer bli de stora vinnarna. Det man dock kan konstatera är att bilsäkerhet som Autoliv arbetar med kommer bli mer och mer eftertraktat. Oavsett om det t.ex. är el-bilar som är framtiden eller inte så kommer vårt säkerhetstänk och framförallt våra säkerhetskrav inte minska utan snarare tvärt om. Den vågen har Autoliv kunna ta sig fram riktigt bra på sedan tidigare och byggt upp sin ledande position runt om i världen. Men under de kommande 5-15 åren kommer nästa våg att ta fart och redan nu ser det ut som att Autoliv har en riktigt bra position för att göra samma resa om igen och därför kan det nu på allvar börja bli dags att återigen kolla lite extra på Autoliv.    

 

Hur ser ni på Autoliv?

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
2 dagar

Morgonkollen: Står vi inför ett skifte på börsen redan idag?

Här nedanför hittar ni dagens sammanfattning av Morgonkollen (min morgonrapport). Om ni varje börsmorgon vill ha hela morgonrapporten så anmäler ni er här. Då får ni varje börsmorgon mer ingående information om den aktuella börsdagen gällande t.ex. den inledande handeln och marknadens fokus under dagen med mera.

 

Måndag den 2:e maj 2016

 

Viktigt från tidigare:

 • En tung avslutning på förra veckan
 • Oljan har fortsatt nedåt
 • Asien har inlett veckan nedåt
 • Svag siffror från Japan
 • Fortsatt valutaoro

 

Dagens viktigaste:

 • Kina: helgstängt
 • Storbritannien: helgstängt
 • Sverige: industri-PMI april kl 8.30
 • Norge: industri-PMI april kl 9.00
 • Spanien: industri-PMI april kl 9.15
 • Sverige: hushållens konsumtion mars kl 9.30
 • Tyskland: industri-PMI (def) april kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) april kl 10.00
 • Danmark: industri-PMI april kl 11.00
 • USA: Markit industri-PMI (def) april kl 15.45

 

Bolagshändelser:

 • Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
 • Industrivärden: presenterar substansvärde
 • Melker Schörling: presenterar substansvärde
 • Nordnet: presenterar aktiehandel i april
 • Svolder: presenterar substansvärde
 • Aptahem: anmälningstid i nyemission avslutas
 • Bayn Europe: första dag med handel i aktien exklusive uniträtt i nyemission
 • Cortus Energy: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/5)
 • C-Rad: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 16/5)
 • Neurovive: anmälningstid i nyemission avslutas
 • Robert Friman: första dag för handel på First North efter byte från Aktietorget

 

 

Lycka till!
David

 
Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (381)
maj (12)

Taggar