Aktieinkomster
Likes
227
Antal inlägg
499
Följare
32
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
44 minuter

Lunchanalys: Kommer det skrivas finanshistoria framöver?

Imorgon drar den omtalade rättegången i härvan kring HQ Bank igång. Rättegången om HQ Bank som även ofta kallas för fuskbygget förväntas ta mer än en månad och den omtalade förundersökningen som staten har drivit har pågått i hela sex år och kostat oss skattebetalare tiotals miljoner kronor.

 

Detta har hänt i korthet:

Under år 2010 blev HQ Bank av med sitt banktillstånd på grund av att de minst sagt misslyckats totalt med riskhanteringen på sin tradingavdelning. HQ:s egna tradingavdelning fick slutligen ta förluster på 1,2 miljarder kronor för att avveckla tradingportföljen.

Förluster är alltid förluster och behöver i sin tur inte betyda att några lagbrott har begåtts men i HQ:s fall så handlar det om att ledningen och andra nyckelpersonerna ska ha känt till riskerna med trading och vad portföljens verkliga värde var, samtidigt som de sa någonting helt annat till marknaden och till aktieägarna. Döljandet av tradingförlusterna omfattar enligt det här målet alltifrån bokföringsbrott till andra typer av grov ekonomisk brottslighet.

 

De åtalade personerna:

I statens fall mot HQ är det fem personer som står åtalade och dessa är, Mats Qviberg (dåvarandeordförande HQ AB), Stefan Dahlbo (tidigare ordförande i HQ Bank och ledamot i HQ AB:s styrelse), Mikael König (tidigare vd i HQ AB och HQ Bank och ledamot i dess styrelse), Kurt Lönnström (tidigare ledamot i HQ AB och HQ Banks styrelse och ordförande i bolagens revisionsutskott) och Johan Dyrefors (tidigare revisor i HQ AB).

Brotten som de åtalas för är lite olika men som sagt handlar det om grov ekonomisk brottslighet, gällande t.ex. svindleri och bokföringsbrott m.m. i teorin kan dessa brott ge fängelsedomar upp till 6 år för de vederbörande personerna och det var det nog ingen som hade räknat med för 6 år sedan när HQ Bank gick omkull.  

 

Det slutar inte här:

Men härvan tar inte slut här för bolaget HQ AB finns fortfarande kvar och verksamheten går ut på att driva skadeståndsprocesser mot bland annat den tidigare styrelsen, revisorn och revisionsbyrån KPMG.

HQ:s krav mot dessa parter uppgår just nu till ungefär 5 miljarder kronor vilket gör det till de största målet i Sveriges historia när det kommer till sådana här finansiella fall.

Det går också att vända på hela steken då både Mats Qviberg och KPMG har stämt ekobrottsmyndigheten och staten.

Det är viktigt att särskilja dessa tre olika fall de de både har allt och ingenting med varandra att göra. Nu i veckan är det alltså statens brottsmål och rättegången där som drar igång. Men sammanfattningsvis har vi alltså:
 

 • Staten mot HQ:s nyckelpersoner
 • HQ AB mot HQ:s styrelse, revisor och revisonbyrån KPMG
 • Mats Qviberg och KPMG mot statenKostnaderna kring alla dessa processer är dock en enda stor röra då det är omöjligt för fallen att inte överlappa varandra även fast de som sagt ska särskiljas. Det finns inofficiella uppgifter att de totala kostnaderna för samtliga parter i de tre fallen idag uppgår till mellan 300-500 miljoner kronor så man kan helt klart säga att alla parter går all in för att vinna och bli friade eller för att fälla.   

 

Analys:

Om vi börjar med att kolla på brottsfallet som drar igång så är det en rörig process. Överlag handlar det om de vederbörande personerna har begått bokföringsbrott och då med tillhörande svindleri eller inte. Utifrån är det väldigt svårbedömt då bara redovisningsregler är en hel djungel som många gånger är öppna för olika tolkningar. Med mina kunskaper inom just redovisning kan jag säga att jag förstår båda parterna och jag kan både se det lagliga som visserligen ligger i gråzonen men som inte är olagligt samt det olagliga men det hela beror som sagt på hur man tolkar det.

När det kommer till HQ:s skadeståndsprocess så är det enligt mig lite mer tydligt då det är uppenbart att tradingförlusterna var kända och att marknaden då har vilseletts. Men exakt vilka personer som ska hållas ansvariga är en svårare fråga att svara på då det skylls på varandra fram och tillbaka.

Min tro är dock att brottsfallet blir det svåraste och jag tror ändå att samtliga personer bli frikända i slutändan. Men när det kommer till skadeståndsmålet så tror jag att någon form av ekonomisk uppgörelse kommer att tas fram och den kommer nog inte att bli speciellt tillfredställande för HQ:s ägare, men det här är ju bara mina gissningar.        

 

Investera i HQ:

Eftersom att bolaget HQ AB fortfarande finns kvar och dessutom fortfarande är börsnoterat så kan man alltså investera i HQ i tron om att skadeståndspengarna ska trilla in då det är exakt det som bolagets verksamhet nu går ut på.

Som ni säkert förstår är risknivån här väldigt hög och inget av fallen har någon solklar vinnare så här på förhand. Den stora frågan tycker jag är vad som kommer att hända med HQ:s skadeståndsprocess mot nyckelpersonerna om de nu frias i brottsmålet? Om några år när alla dessa processer är klara tror jag dock att de som satsat på skadeståndet kommer bli besvikna även om en ekonomisk uppgörelse tas fram och därför är det här inte en investering som jag skulle eller kommer satsa på.      

 

 

Vad tror ni om nyckelpersonerna i HQ? Kommer vi att få se dem i fängelse, långt borta från börsbolagens styrelser på grund av näringsförbud med mera och med miljarder i skadeståndskrav?    

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
6 timmar

Morgonkollen: En lugn start på veckan

Här nedanför hittar ni dagens sammanfattning av Morgonkollen (min morgonrapport). Om ni varje börsmorgon vill ha hela morgonrapporten så anmäler ni er här. Då får ni varje börsmorgon mer ingående information om den aktuella börsdagen gällande t.ex. den inledande handeln och marknadens fokus under dagen med mera

 

Måndag den 8:e februari år 2016

 

Viktigt från tidigare:

 • USA avslutade förra veckan rejält nedåt
 • Svag makrostatstik i USA
 • Japan visar styrka i Asien
 • Oljan stärker utvecklingen i Asien en del

 
Dagens viktigaste:

 • Kina håller stängt p.g.a. det kinesiska nyåret
 • Tyskland: industriproduktion december kl 8.00 
 • Sverige: arbetslöshet, veckostatistik kl 10.45
 • USA: samlat index arbetsmarknad, LMCI, januari kl 16.00


Dagens bolagshändelser:

 • Finnair: trafiksiffror för januari kl 8.00
 • Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för januari kl 8.45 
 • GAP: månadsförsäljning januari 
 • Melker Schörling: presenterar substansvärde 
 • Svolder: presenterar substansvärde 
 • Diamyd Medical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 22/2) 
 • RLS Global: anmälningstid i nyemission avslutas


Dagens bolagsrapporter:

Anoto (kl 7.20), Assa Abloy (kl 8.00), Arcam (kl 8.30), C-Rad (kl 8.30), ÅF (kl 13.00), B&B Tools (senast vid 11-tiden), gellis (ändrat datum från 24/2), Ages, Unlimited Travel

 

Trevlig måndag!
David

Taggar (blogg): 
21 timmar

Veckobrev, vecka 5: Marknaden måste bli mer accepterande och fokusera på rätt saker...

Veckobrevet för vecka 5 från mig och TradeVenue har nu gått ut till alla anmälda prenumeranter vilket nu uppgår till flera tusen personer vilket är jättekul. Veckobrevet är som vanligt fullproppat med marknadsgenomgångar, genomgångar av vad som kommer hända under den kommande veckan samt bolagstips med mycket mera och allt det för att ge alla er läsare en heltäckande överblick över det aktuella marknadsläget.

Ni anmäler er enkelt och helt gratis till vårt veckobrev här och om ni anmälde er nu i efterhand så kan ni mejla till mig på david@aktieinkomster.se så kan jag skicka över veckans utskick till er i efterhand.

 

Ha nu en bra söndagskväll!
David   

Taggar (blogg): 
23 timmar

Rapportlista för vecka 6

En bra bit över 100 rapporter kommer att flöda in till marknaden under vecka 6 så det är fokus mot rapportperioden som gäller även framöver. Hela rapportlistan fick inte riktigt plats i mitt och TradeVenue:s veckobrev så därför publicerar jag listan här nedanför istället.

Som vanligt hoppas jag att ni får stor användning för listan och jag vill även passa på att önska er ett stort lycka till mer era affärer under vecka 6, vi får hoppas att vi både får in bra rapporter och att många bra köplägen uppstår.

 

Trevlig söndag!
David  

Taggar (blogg): 
2 dagar

Idag gratulerar vi Lennart "Aktiestinsen" Israelsson

Idag fyller Lennart "Aktiestinsen" Israelsson som även många gånger kallats för Sveriges Warren Buffett, 100 år. Jag tycker att alla investerare och även andra personer för den delen idag på något sätt bör gratulera honom för det här är mannen som visat att man kan vara en geni när det kommer till investeringar med hjälp av väldigt enkla metoder.

 

600 kronor blev 150 miljoner kronor:

Aktiestinsen startade sin investeringskarriär  på 30-talet och började då med att investera 600 kronor och som mest var hans portfölj värd 150 miljoner kronor och det för inte alls så många år sedan.

Jag tycker även att det ska tilläggas att han genom åren även har givit bort mångmiljonbelopp till välgörenhet av olika slag så det finns stora möjligheter till att den totala utvecklingen för allt hans kapital skulle vara ännu större.

 

"Aktiestinsen"

Namnet Aktiestinsen som Lennart Israelsson har fått kommer från att han tidigare arbetade som stationsföreståndare och tågklarerare vid Konga Station i Småland. Det var även då intresset för aktien och investeringar började växa till sig då han under nattpassen läste olika ekonomitidningar m.m.  

 

Gör som honom:

Lennarts specialitet är långsiktighet och utdelningsaktier samt att han oftast har mer is i magen än vad de flesta har under t.ex. börskrascher. Då passar han istället på att köpa på sig mer aktier och hans bästa tips är att man ska göra sina egna analyser och verkligen vara långsiktig.

De flesta investerare har mycket att lära sig av Aktiestinsen och jag själv har tagit del av hans bok, Miljoner på spåret, om Aktiestinsen, tiden och pengarna. Där förklarar han väldigt bra att det är just enkelheten och långsiktigheten som kommer få fram en så hög avkastning som möjligt. Boken är nästan obligatorisk läsning för alla investerare.

 

 

Så idag hyllar vi en legend på hans 100-årsdag och vi får verkligen hoppas att han lever flera år till så att han kan fortsätta att bidra med sin kunskap och välgörenhet.

 

Ha en bra lördag!
David   

Taggar (blogg): 
3 dagar

Efterbörsen: Volatiliteten skapade en orolig avslutning på veckan

Efterbörsen, fredag den 5:e februari 2016

 

Dagens viktigaste:

 • Börsöppning nedåt
 • Volatiliteten på börsen hänger kvar
 • Blandade bolagsrapporter
 • Svag makrodata
 • Oljan stärker börsen

 

Börsen i Sverige inledde idag handeln nedåt men efter ett tag fick den stöd från en lite starkare oljepris samt bra bolagsrapporter. Som ni kan se så har volatiliteten hängt kvar även idag och det och de blandade utfallen medförde tillslut att OMXS30 stängde på - 0,27 %.

På makrofronten har det idag varit väldigt blandat då som sagt oljan återigen visade en viss styrka, beskedet från den tyska industrin kom in något svagare än tidigare och dessutom kom jobbsiffrorna från USA in sämre än väntat nu på eftermiddagen.

Bolagsrapporterna har idag också varit väldigt blandade och om vi börjar på den negativa fronten så har Volvo, Betsson, Dedicare, Transcom, Holmen, Husqvarna, Midway, Industrivärden och Nobia och Electra Gruppen med flera kommit in med lite tveksamma rapporter.

Där det såg lite mer positivt ut var hos Axfood, Hexagon, Midsona, Vitrolife och Bilia men det man har märkt idag och även under hela rapportperioden så här långt är att alla bolag som inte kommer in med en enligt marknaden bra rapport får ta emot rejält med styrk på börsen.

Avslutningsvis så har USA-börserna inlett dagen nedåt på grund av de svaga jobbsiffrorna som kom in under eftermiddagen idag. Det ser även ut som att volatiliteten kommer hänga kvar hela handelsdagen även i USA och det medför som jag sagt tidigare att oron ökar.     
 

 

Trevlig fredagskväll och helg!
David      

Taggar (blogg): 
3 dagar

Är social trading framtiden?

Jag tror att de flesta investerare på något sätt låter någon annan förvalta en del av sitt kapital, t.ex. via olika investeringar i fonder m.m. Att låta andra kunniga personer förvalta ens kapital är väldigt populärt då de flesta känner att de själva inte har tiden eller orken för att sköta den processen på egen hand. För några år sedan började dock ett nytt fenomen att gro och växa sig till liv och det håller nu på allvar på att bli en riktig ”game changer” inom finansbranschen.

Det fenomen som jag pratar om är social tradning som går ut på att man vi en plattform följer andra investerare och även tar efter dem om man skulle vilja det. Så istället för att t.ex. välja en fond med en bra tidigare avkastning och med en förvaltare som man gillar så väljer man helt enkelt att investera på samma sätt som andra privatpersoner som tidigare har presterat bra och som man gillar.

Ett ställe där man kan ägna sig åt social trading är hos nätmäklaren Ayondo. Där kan man enkelt hitta olika investerar att följa via att ställa in de parametrar i deras handelsplattfrom Tradehub som passar just dig. Det kan t.ex. handla om avkastning, betyg från andra, volatilitet, hur aktiviteten ser ut och hur den aktuella risken ser ut just nu med mycket mera. Det speciella med just Ayondo är att man kan skapa en egen ”portfölj” av investerare som man följer så att man ser till att använda sig av det bästa från flera världar som i det här fallet består av det bästa från tusentals privata investerare. På bilden här nedanför kan ni se hur en sådan portfölj kan se ut. 

Ayondo är idag en av de mest snabbväxande nätmäklarna i Europa när det kommer till social tradning. Det vill som ni säkert förstår förändra hur vi låter vårt kapital bli förvaltat eller rättare sagt de vill få oss att förvalta vårt kapital själva på bästa sätt via att enbart ta hjälp av de absolut bästa och det är någonting som jag helt klart vill stå bakom. Därför tycker jag att det nu är extra roligt att Ayondo nu vill ta sig an den svenska marknaden och att de i och med den satsningen erbjuder alla nya svenska kunder ett riktigt attraktivt erbjudande som ni kan läsa mer om här.

Jag tror verkligen att social tradning är framtiden och att det som sagt verkligen kan förändra hela finansbranschen till det bättre med tiden. Vad tycker ni och hur går era tankar? Skulle ni t.ex. kunna tänka er att sköta era investeringar på egen hand och följa framgångsrika handlare istället för att placera era pengar i en fond?  

 

I samarbete med Ayondo. 

Taggar (blogg): 
3 dagar

Bra tajming i Betsson

Ni som följer mig vet att jag håller på att omstrukturera min utdelningsportfölj en del och om ni är nyfikna på att veta mer om det så kan ni läsa mina tidigare inlägg här och här. Hur som helst så kommer Betsson i och med dessa ändringar med tiden bli ett av mina största innehav och därför passade jag idag på att köpa på mig flera aktier i bolaget.

Betssons aktie handlades tidigare idag ned nästan 10 % och då passade jag på att köpa, nu i skrivande stund mellan klockan 14-15 handlas aktien ner ungefär 7 %. Anledningen till nedgången var att Betssons rapport idag togs emot med stor besvikelse på marknaden. Det som oroade marknaden mest var en stor skattepost i Tyskland (trots att bolaget hade kommunicerat om den tidigare) samt att år 2016 har inletts i ett lite lugnare tempo gällande de dagliga intäkterna en vanligtvis.

Om man kollar på rapporten lite mer noggrant och på Betsson överlag så har jag dock inte blivit det minst orolig. Gällande skatteposten i Tyskland så kommer den ge Betsson goda utsikter för framtiden på den marknaden och de minskade dagliga intäkterna tycker jag inte ens behöver kallas för en svacka, i alla fall inte än så länge. Jag tycker fortfarande att de långsiktiga tillväxtpotentialen och utvecklingsförmågan ser väldigt bra ut och därför valde jag som sagt att öka på mitt innehav.

Jag köpte överlag på mig en hel del aktier på strax över 120 kronor idag och det här köpet har gjort att Betsson faktiskt nu är ett av mina största innehav, exakt enligt min plan så den här nedgången i Betsson tycker jag kom väldigt lägligt.

 

Vad tycker ni om Betssons rapport idag? Någon mer här som passade på att köpa aktier?

 

David     

Taggar (blogg): 
3 dagar

Morgonkollen: Avvaktande inför USA-besked med volatiliteten som ett problem

Här nedanför hittar ni dagens sammanfattning av Morgonkollen (min morgonrapport). Om ni varje börsmorgon vill ha hela morgonrapporten så anmäler ni er här. Då får ni varje börsmorgon mer ingående information om den aktuella börsdagen gällande t.ex. den inledande handeln och marknadens fokus under dagen med mera.

 
Fredag den 5:e februari år 2016

 

Viktigt från tidigare:

 • USA avslutade uppåt efter en volatil dag
 • Den amerikanska dollarn svajar
 • Hög volatilitet i oljepriset
 • Blandad utveckling i Asien

 
Dagens viktigaste:

 • Tyskland: industriorder december kl 8.00
 • Sverige: industriorder december kl 9.30 
 • Sverige: industriproduktion december kl 9.30 
 • Sverige: tjänsteproduktion december kl 9.30 
 • USA: handelsbalans december kl 14.30 
 • USA: sysselsättning januari kl 14.30


Dagens bolagshändelser:

 • SAS: trafiksiffror för januari kl 11.00 
 • CLS: anmälningstid i nyemission avslutas 
 • IFS: förlängd anmälningstid i EQT:s bud avslutas 
 • Tribona: förlängd anmälningstid i Catenas bud löper ut


Dagens bolagsrapporter:

Effnetplattformen, Volvo (kl 7.20), Axfood (kl 7.30), Betsson (kl 7.30), Dedicare (kl 8.00), Hexagon (kl 8.00), HMS Networks (kl 8.00), Holmen (kl 8.00), Husqvarna (kl 8.00), Midsona (kl 8.00), Midway (kl 8.00-8.30), Tradedoubler (ca kl 8.00), Transcom (kl 8.00), Addnode (kl 8.30), Vitrolife (kl 8.30), Electra (kl 11.00), Industrivärden (kl 12.30), Bilia (kl 13.00), Nobia (kl 14.00)

Norske Skog (kl 7.00), YIT (kl 7.00), TDC (kl 8.00), Nokian Renkaat, BNP Paribas (kl 7.00), Takata (kl 7.00), Toyota (kl 7.00)

 

Trevlig fredag!
David

Taggar (blogg): 
4 dagar

Veckans ”citat”: "The individual investor should act consistently as an…

Den här veckans citat kommer från vår frälsare när det kommer till investeringar och då pratar jag så klart om Benjamin Graham som bland annat har utryckt sina tankar och idéer i boken, The Intelligent Investor som även kallas för investerarens bibel av bland annat Warren Buffett. Men en gång sa Benjamin Graham att: "The individual investor should act consistently as an investor and not as a speculator" och dessa ord har verkligen fastnat hos mig.

Just det här med att tänka som en investerare rakt igenom, varje gång och varje dag är någonting som jag försöker tillämpa i praktiken dagligen. Det är jättelätt att falla för frestelserna hos snabba kursrörelser och kortsiktiga vinster men problemet är att de oftast är just spontana och att det inte finns någon ordentlig tanke bakom dessa affärer. Så oavsett om man är inne på lång sikt eller om man är en daytrader så anser jag att man måste tänka som en investerare för då har man en konkret plan och tanke med allt man gör och det är just det som jag anser kommer vara avgörande i längden.

 

Hur tänker ni när det kommer till att ha en konkret plan att agera efter? Är det någonting som ni också försöker att använda er av och tillämpa varje dag?

 

David     

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (108)
Feb (25)

Taggar