Ekonomiblogg
Likes
384
Antal inlägg
519
Följare
80
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomi-blogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 augusti

Så här ser det ut med Pension beroende på när man är född.

En kort pensionens historia. 

2013-05-20 den 21 maj 1913 beslutade riksdagen att införa en allmän pensionsförsäkring ett beslut som är väl värt att uppmärksamma nu ett sekel senare. Det var den första socialförsäkringen i världen som i stort sett omfattade hela befolkningen.

 

I början av 1900-talet levde många äldre fortfarande tillsammans med sina barn, och för de som saknade den möjligheten återstod endast den kommunala fattigvården. För att äldre och invalider skulle slippa fattigvården tog riksdagen beslut om en helt ny försäkring den 21 maj 1913. Men redan på den tiden fanns kritiker som menade att pensionen var alltför låg och att den var diskriminerande gentemot kvinnor.

 

I mitten av 1930-talet infördes därför den så kallade folkpensionen, som innebar en principiell förändring av pensionens uppbyggnad. Den bestod av en grundpension som utgick med ett fast belopp som var lika för alla, och en tilläggspension som berodde på inbetalda avgifter.

 

Det kom att dröja ända in på 1960-talet innan pensionen utvidgades till att omfatta även tjänstepension, genom att den allmänna tilläggspensionen ATP infördes. Alla medborgare fick då ett tillskott till folkpensionen som stod i proportion till den inkomst som de haft under sitt yrkesverksamma liv. ATP-reformen var dock en mycket omdiskuterad politisk fråga, och ledde till en folkomröstning i frågan år 1957.

 

När det nuvarande pensionssystemet infördes i slutet av 1990-talet rådde dock stor politisk enighet. Då infördes den allmänna pensionen, som innehåller inkomstpension, premiepension och garantipension. Pensionsåldern är 65 år, men det är möjligt att börja ta ut pension från 61 år.

Idag diskuteras att höja pensionsåldern, delvis eftersom den högre medellivslängden på sikt gör pensionssystemet ekonomiskt ohållbart. Många menar dock att insatserna istället borde läggas på att skapa ett hållbart arbetsliv, så att människor klarar av att arbeta fram till 65 års ålder. 

Troligen får vi nog se fortsatta justeringar i det nu hundra år gamla pensionssystemet även framöver. Vi har nu sett att vi har många som hamnat i fattigdom, en livssituation där de har svårt att få pengarna att räcka till. Det här ser inte så bra ut för kommande pensionärer.

 

Låga pensioner för 90-talister. 

Dagens 27-åringar kommer att få en pension på 40 procent av slutlönen. Nu varnar Swedbank för en "utmanande" ekonomisk framtid för många. Är man exempelvis undersköterska, barnskötare eller bussförare blir det väldigt, väldigt svårt.

 

Pension som andel av slutlön beroende på födelseår

Född 1952: Pension vid 65 år: allmän pension: 50 %, tjänstepension: 11 %, pension vid 68 år: allmän pension: 61 %, tjänstepension: 13 %

Född 1960: Pension vid 65 år: allmän pension: 48 %, tjänstepension: 12 %, pension vid 68 år: allmän pension: 58 %, tjänstepension: 14 %

Född 1970: Pension vid 65 år: allmän pension: 46 %, tjänstepension: 14 %, pension vid 68 år: allmän pension: 56 %, tjänstepension: 16 %

Född 1980: Pension vid 65 år: allmän pension: 44 %, tjänstepension: 16 %, pension vid 68 år: allmän pension: 53 %, tjänstepension. 18 %

Född 1990: Pension vid 65 år: allmän pension: 41 %, tjänstepension: 13 %, pension vid 68 år: allmän pension: 50 %, tjänstepension: 16 %   4 juli MIN EKONOMIVarnar för låga pensioner för 90-talisterDagens 27-åringar kommer att få en pension på 40 procent av slutlönen.

 

 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (54)
Aug (5)

Taggar