ekonomisk trygghet
Likes
208
Antal inlägg
320
Följare
50
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 dagar

Lön m.m..

I morgon får de flesta in lönen på konotot, inkl Ekonomisk Trygghet. 2017 har startat med mycket mycket VAB (vård av barn) och detta märks även en del i lönespecifikationen. Med två små barn hemma får man dock räkna med detta och förhoppningsvis blir det bättre om några år. Kommande månad blir lite extra "tuff" för oss ekonomiskt sett pga vabben och även en oförutsedd utgift i form av nya sommardäck. Egentligen var det ingen oförutsedd utgift, jag visste om det redan i vintras när däcken lämnades in på däckhotell, dock är det lätt att förtränga sådana saker och en vintersäsong går fortare än vad man tror. 

I övrigt har jag legat ganska lågt med investeringarna. Tesla har blivit mitt nya hobbyprojekt där jag tänkt handla lite mer kortsiktigt. Vi snackar månader istället för en livstid som de övriga utdelningsaktierna är tänkta att ligga i portföljen. Det är spännande tider för detta bolag pga releasen av Model 3 som börjar krypa sig allt närmare. Kursen kommer att åka berg och dalbana under detta år och som investerare är det alltid intressant att försöka utnyttja dessa svängningar (med betoning på försöka)

 

Northvolt som jag skrev om för ett tag sedan har det varit väldigt tyst om. Ett frenetiskt googlande har inte resulterat i några nyheter om bolaget.  Det försigår säkerligen en hel del aktivitet bakom kulisserna och så fort jag hör något nytt kommer det att meddelas här på bloggen. Även om bolaget inte är börsnoterat så tycker jag det är väldigt intressant att följa utvecklingen. Om allt går som det ska kommer vi få en ny Svensk industrigigant!

 

Avslutar med ett fint klipp där det spekuleras vilt angående Model 3 :

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

Taggar (blogg): 
17 mars

Diverse utdelningar in på kontot

I dagarna har det trillat in utdelningar på kontot. Bland annat har grabben fått lite pengar från Johnson&Johnson. Jag själv fick från dessa två eminenta bolag:

McDonalds

Jämfört med samma period föregående år så öka summan med +12,6% Riktigt go ökning och det finns inga tvivel angående detta bolag, McDonalds stannar kvar i portföljen. Jag har ägt denna aktie i ca 3-4 år och om en försäljning skulle ske idag så hade jag gjort en vinst på ca +85% exklusive utdelningar, en riktigt bra affär med andra ord.

 

Realty Income

Denna månadsutdelare fortsätter att leverera kosing. Jämfört med samma period föregående år så ökade summan med +12,7% (omräknat till samma antal aktier) Jag har haft detta innehavet i lite över ett år och värdestegringen på aktien ligger i dagsläget på ca +10% Min son har också Realty Income i sin portfölj. Han har legat inne i bolaget i ungefär 1,5 år och har idag en värdestegring på ca +40% Där ligger man med andra ord i lä...

 

I April månad kan det bli mycket action i portföljen. Följande bolag kommer då att dela ut:

Hemfosa

Fortum

Walmart

Coca Cola

ICA Gruppen

Northwest Healthcare

Realty Income

 

Vi ses snart igen!

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
16 mars

Tesla tar in mer cash

Igår gick Tesla ut med att dom kommer att ta in ytterliggare kapital innan den kommande lanseringen av Model 3. Hela 1.15 miljarder dollar kommer att håvas in, av denna miljard så kommer 250 miljoner $ bestå av aktier (nyemmision) och 750 miljoner $ av ett så kallat konverteringslån vilket innebär att lånet antagligen i framtiden kommer att omvandlas till aktier (skapas då en utspädning)

Elon Musk kommer att visa vägen i denna kapitalinförskaffning genom att själv köpa aktier för 25 miljoner dollar. Vi snackar alltså om ca 220 miljoner svenska kronor.

 

Tanken är som sagt att dessa nya sprudlande pengar kommer att gå till lanseringen av Model 3 och allt vad det innebär, även "general business operations" har nämnts som anledning till kapitaltillskottet vad detta nu innebär, utbyggnad av superchargers kanske?

 

Nyemmissioner och liknande tilltag kan få aktiekursen att dala rejält beroende på varför nya pengar behöver sättas till. I detta fall verkar marknaden mer ta det som en säkerhet för att Model 3`s lansering ska bli lyckad. I efterhandeln var aktien upp ca +2% och det är antagligen där någonstans vi landar i eftermiddag när Amerikanska börsen öppnar. 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
14 mars

Northvolt, ett av Sveriges största industriprojekt

Jag tänkte skriva lite om detta nystartade bolag som har stora planer och visioner för Sverige. Personligen så är detta projekt extra intressant eftersom jag själv är väldigt intresserad av förnybar energi, elbilar, batteriteknik, energilagring och omställning till ett fossilfritt samhälle.

Alla dessa ämnen berör Northvolt på ett eller annat sätt och om allt går enligt plan så kommer bolaget att hjälpa världen att ställa om till ett fossilfritt samhälle i en snabbare takt. 

 

Northvolt är ett Svenskt nystartat bolag som har ambitionen att bygga Europas största batterifabrik. Dessa batterier kommer att användas både för kommersiellt och privat bruk. Det kan bland annat handla om batterier till elbilar, lagring av el hemma från t ex solceller, reservförsörjning hos företag etc...  Jag kan även tänka mig att om några år när kostnaden och energidensiteten för batterier har dalat så kommer även batterier att användas inom -flyg och fartygsindustrin. Som sagt, när väl fabriken är igång kommer det troligtvis inte vara några problem att hitta köpare. Den största utmaningen i dagsläget är att få in kapital som möjliggör byggandet av själva byggnaden.

Länk till videopresentation av Northvolthttps://vimeo.com/207110661

Hur mycket kapital kommer behövas? Enligt Peter Carlsson som är en av grundarna kommer det krävas ca 40 miljarder kronor för detta projekt. Alla pengar skall dock inte tas in på samma gång men år 2023 är tanken att att full produktion skall vara igång. 40 miljarder är mycket pengar, det flesta som läser här har säkert stenkoll på detta men det tåls att skriva ut i text för att verkligen förstå omfattningen av det hela: EN Miljard kronor är 1000 miljoner. Det är stora summor det handlar om....

I dagsläget har Northvolt fått in ca 120 miljoner kronor från diverse intressenter. Dessa pengar kommer inte i första hand användas till själva bygget av fabriken utan mer till att få en bra uppstart med allt vad det innebär (Kontor, personalrektytering, projektering, ytterligare lånefinansiering m.m..) Vad som är intressant är att ett av de bolag som har bidragit med pengar är Vattenfall. Givetvis är det bra för Vattenfalls lönsamhet om världens bilflotta konverteras till eldrift = större efterfrågan på el. Detta är inget dom sticker under stolen med och förklaras mer i videon nedan:

 

Tanken är att fabriken skall börja byggas någon gång i slutet av 2018 (plats ej klar än) 2020 kommer den att vara färdigställd om allt går enligt planerna. Tanken med det hela är att fabriken och produktionen kommer att vara STOR. En riktigt storskalig produktion gör att kostnaderna kan sänkas, även marginalerna kan krympas något om efterfrågan blir riktigt hög. Detta innebär i slutändan att det kommer bli billigare för oss konsumenter att t ex köpa en elbil eller ett hembatteri.

Illustration av hur det kan tänkas se ut, av Sweco Sweden

 

Målet är att Northvolt skall uppnå en batteriproduktion på 35 GigaWatttimmar per år, detta är i princip samma produktionsmål som Teslas Gigafactory har. Själva ytan för hela anläggningen kommer att ligga på minst 50 hektar. Så ja, det kommer att bli stor skala av det hela...

Huruvida Northvolt kommer att bli börsnoterat eller inte vågar jag faktiskt inte spekulera i ännu, det är alldeles för tidigt att säga, det bästa vore enligt mig om bolaget lyckas med den mest akuta finansieringen utan en publik börsnotering. Det går ju att dra en del parraleller till detta projekt och Northland Resorurces som också hade väldigt höga ambitioner. I Northlands fall var allt frid och fröjd ända in i det sista. Maskinparken stod på plats, produktionen hade t om börjat men vips så visade det sig att pengarna var slut... Jag tror att många privatinvesterare, företag, institut och riskapitalister kommer ihåg misslyckandet med Northland Resources och just därför kommer det att bli avsevärt svårare för Northvolt att locka till sig investerare. 

Nu tror jag dock att Peter Carlsson och de andra delägarna har mycket bättre koll än vad ledningen i Northland Resources hade. Det hela känns mer genomtänkt och man vet att efterfrågan på batterier är väldigt stor. Man får dock inte glömma att det alltid finns stora risker i att starta upp nya bolag. Jag personligen hade gärna "satsat" några tusenlappar i detta projekt om möjligheten fanns. Att gå in med halva portföljen som jag gjorde i Northland Resources är dock inte aktuellt. Ska jag vara helt ärlig så kommer det inte kännas så riskfyllt för mig personligen att investera i Northvolt OM dom någon gång bestämmer sig för att börsnotera. Att riskera en liten del av min portfölj är egentligen ingen risk eller uppoffring, med vetskapen om att ett lyckat projekt kommer att göra världen lite mindre beroende av olja.

Det ska bli väldigt spännande att se hur detta projekt utvecklas och framförallt var i Sverige fabriken kommer att byggas. När jag sökte på Northvolt på youtube kom videon nedan upp. Antar att det är något slags försök från Oskarshamn att locka till sig Northvolt, bättre än så kan ni Oskarshamn ;)

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
11 mars

Utdelning Microsoft

Igår kom årets första utdelning från Microsoft in på kontot.  Jämfört med föregående år så ökade summan med ca +16,5% (omräknat till samma antal aktier, har tankat lite till under 2016)

 

En riktigt go ökning, övriga bolag som delar ut i Mars månad kommer att vara Castellum, McDonalds, Realty Income och Northwest Healthcare.

För övrigt så ligger jag ganska lågt med nya aktieinköp, har börjar trada lite med Tesla. Vet inte om man kan kalla det Trading eftersom det handlar om realtivt långa affärer. Förhoppningen är att kunna sälja någon gång i Maj/Juni med en vinst på ca 20-30%.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
9 mars

Att jobba hemifrån

Har funderat lite på det här med att jobba hemifrån, det känns väldigt lockande om man skulle ha chansen och det frigör en hel del tid. Om man har datorn som enda arbetsverktyg finns även möjligheten och friheten att jobba från alla världens hörn.

 

Det som oroar mig mest är hur det påverkar psyket att gå hemma ensam på dagarna. De flesta människor är sociala djur och även om jag själv inte är speciellt pratglad hade det nog varit väldigt jobbigt att inte träffa folk på dagarna. Det finns även positiva saker med att jobba hemifrån och den stora frågan är, väger de positiva egenskaperna upp de negativa aspekterna med jobba hemifrån?

 

Några fördelar

 

Man slipper ta sig till jobbet

Rasterna kan tas närsomhelst

Det blir enklare att t ex trycka in ett träningspass på lunchen

Den där tvättmaskinen eller disken kan köras på dagen

Bränslekostnaderna blir lägre/möjlighet att bara ha en bil i hushållet

Eventuella hundar kan rastas på dagen

 

och nackdelar….

 

Man blir isolerad

Jobbet och hemmet flyter ihop

Disciplinen måste vara stenhård

Man längtar inte hem på samma sätt

 

Som sagt, det finns både för- och nackdelar. Personligen så tror jag att det som hade varit mest positivt i mitt fall är tiden som frigörs när övriga familjen kommer hem. Om tvätten, disken och maten är klar på eftermiddagen kan man spendera mer tid med familjen på kvällen. Frågan är om det är värt det? Man har ju sett hur ensamhet kan påverka folk och det gäller nog att ge sig ut och umgås på fritiden för att inte tappa det sociala.

 

Vill även poängtera att jag själv inte har några planer i dagsläget på att börja jobba hemifrån. Detta var bara en tanke som slog mig och det hade varit kul att höra från någon som har erfarenhet av det. Man har sett många reklamsidor på nätet som skönmålar jobb hemifrån, den där friheten som utlovas kanske tappar effekt efter några veckor vilket leder till att man blir fånge i sitt egna hem?

 

Finns det några traders, egenföretagare eller liknande här på TradeVenue som jobbar hemifrån?

 
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
8 mars

Inne i Tesla igen

Sådär då är man återigen delägare av Tesla. Under ca en veckas tid har jag köpt aktier i Tesla vid två tillfällen (en väldigt lite post)

Mitt Snitt-GAV ligger nu på ca 246.50 $. Skulle det vara så att aktien rasar ner mot 200-strecket kan jag tänka mig att göra ett tredje köp. Vad jag nu TROR kommer att hända är att:

aktien går ner något under den närmsta tiden, kanske så lågt som 220 - 200 dollar. Någon gång i April - Maj kommer det komma spionbilder" på kraftigt kamoflerade Model 3. Då kommer aktien att klättra uppåt. Om jag inte minns fel kommer ett tredje event för Model 3 vara någon gång i Juni/Juli, då är tanken att den slutgiltiga desigen skall visas upp, både interiört och exteriört. Det är vid detta tillfälle jag gissa på att aktien toppar för tillfället och om jag kan sälja vid ca 300$ är jag nöjd.

Sen kommer det stora raset i aktien igen... Rykten om förseningar och problem med underleverantörer gör att aktien återigen letar sig ner till 200 - 250 dollar. Det är då man slår till och börjar köpa. Nu är vi inne i Augusti och tiden går fort framåt, plötsligt tweetar Elon Musk om att produktionen ÄR på banan och de första bilarna till den stora massan börjar rulla av bandet inom några veckor. Aktien börjar sakta leta sig uppåt igen och i slutet av året ligger den på 300 - 350$

Detta är vad jag tror kommer att hända med aktien under årets gång. Det ska bli spännande att se huruvida jag gissat rätt eller fel. Hur tror ni aktien i Tesla kommer att utvecklas under året?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
4 mars

Barnens portföljer

I dagarna har det trillat in lite utdelningar i barnens portföljer. Grabben fick sin första peng från Pfizer och tjejen fick lite några kronor från HCP Inc.  Angående Pfizer så blev jag lite förvånad att det drogs källskatt eftersom aktien är listad i Sverige, dock har bolaget sitt ursprungliga säte i USA. Någon som har koll på detta?

Grabbens portfölj

Realty Income

Industrivärden

Johnson & Johnson

Pfizer

A&T

H&M

Avanza Zero

 

Dotterns portfölj

HCP

H&M

Ratos

Fingerprint Cards

Avanza Zero

 

Grabbens portfölj har utecklats exempariskt sedan vi började investera åt han, däremot har dotterns portfölj inte gått åt samma håll och i dagsläget ligger hon back några hundralappar. Nu är hon å andra sidan bara ca 1,5 år gammal så det är ingen fara på gatan, men vi kommer att försöka köpa lite mer stabila aktier åt henne framöver för att balansera upp det hela.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
1 mars

Portföljens utveckling Februari månad

Sådär ja då var det dags för änne en veckorapport. Jämfört med föregående månad så ökade portföljens totala storlek med +5,3% Faktorer som påverkar porföljens storlek är utdelningar, valutaförändringar, eget sparande och aktiernas svänging. En riktigt bra ökning denna månad och det känns gött även om jag gillar när börsen rasar (köptillfällen)

 

Som ni kanske har läst tidigare så sålde jag Tesla innan rapporten på ca 280 dollar. I förrgår när jag låg i sängen och precis skulle somna noterade jag att kursen hade dippad under 250 dollar! VIlket fint köptillfälle, jag loggade in på mobilen och köpte en liten post på 245 dollar och somnade sedan med ett leende på läpparna. I dagsläget ligger kursen på 250 dollar och jag kommer att köpa en lite post till om aktien håller sig under 250. Tanken är sedan att sälja när de första Model 3 ses på vägarna (ej massproduktion) och sedan köpa igen när Mr Elon Musk annonserar att det blir en försening av massproduktionen. 

 

För övrigt så har jag startat ett sidoprojekt som går ut på att dra in lite extracash varje månad. Detta projekt startar idag men jag har redan tjuvstartat och hoppas att första delmålet uppnås snart. Min blocketannons går ut om 1 dag så där känns det tyvärr lite rökt =)

Vi hörs snart igen, Mars blir en spännande månad med hela fem stycken utdelningar.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
23 februari

Rapport Tesla

Igår kväll släppte Tesla sin rapport över Q4 och Helåret. Några highlights från rapporten var:

Intäkterna för helåret landade på ca 7 miljarder. Det är en ökning med 73% jämfört med föregående år.

76 230 bilar levererades under 2016. Målet var satt till 80 000 st. Close enough om jag får säga det själv.

Model 3 kommer som det ser ut nu att börja produceras i små volymer redan från och med Juli. Massproduktionen skall påbörjars i September.

Målet är att leverera minst 47 000 bilar första halvåret av 2017

eps landade på -1,25$ per aktie. Ja bolaget "förlorar" fortfarande pengar pga den höga investeringstakten

Det ska bli spännande att se när bolaget bestämmer sig för att släppa mer nyheter om Model 3. Om produktionen skall komma igång redan vid Juli månad så känns det som att mer detaljerad information borde dyka upp senast i Maj/Juni. Hur kommer då aktiekursen reagera på Tesla rapport ikväll? Jag skulle tippa på att den vid öppning av börsen letar sig upp mot 280 dollar och sedan sjunker tillbaka något.

Avslutar med en video från SPace X landning för några dagar sedan

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (25)