ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hur många aktier i portföljen?

I dagsläget huserar det 9 st aktier i min portfölj. Generellt sett är rådet att om man vill minska riskerna i sin portfölj är det bra att äga aktier i många olika bolag/branscher för att på så sätt undvika stora förluster om t ex ett bolag går i konkurs.

Min portfölj

Astra Zeneca (SEK)
Ratos (SEK)
H&M (SEK)
Fortum (EUR)
Mc Donalds (USD)
Coca Cola (USD
Walmart (USD)
Procter & Gamble (USD)

(Northland Resources) (NOK)

Som sagt, 9 aktier i dagsläget. Anledningen till att Northland hamnade lite i skymundan är pga att bolaget ej delar ut pengar till sina ägare, dessutom är kursen i nuläget så pass nedtryckt i botten så att en konkurs/uppvärdering inte hade gjort något större avtryck i portföljen.

Bara genom att titta på listan ovan kan jag konstatera att fördelningen mellan valutorna SEK och USD ser helt ok ut. Tidigare har jag inte känt någon oro över att handla i andra valutor än SEK men det är inte att man börja känna en viss osäkerhet både över usd och euron efter den senaste "eurokrisen" och nuvarande dispyten i USA.
 Pga detta är det mycket möjligt att jag tar in ett svenskt bolag i portföljen nästa gång. Det hade vart väldigt trevligt att få in ICA-gruppen i portföljen någon gång, problemet just nu är dock att aktien känns väldigt övervärderad. Nästa år planerar ICA-gruppen att dela ut pengar till sina ägare för första gången i sin nya regi, det blir spännande att se vad direktavkastningen landar på.

Den stora frågan för mig och säkert många andra är hur många bolag ska man ha i sin portfölj?
Givetvis finns det inte ett svar för alla eftersom inte alla har samma investeringsfilosofi. Jag personligen hade gärna haft 15-20 bolag i min portfölj. Problemet för mig är att jag känner redan nu att det börjar bli många bolag att hålla koll på.

Visst går det att ha många bolag i portföljen och samtidigt hålla koll på årsredovisningar, utdelningstillväxt, insiderhandel etc.. men då gäller det att man har tid till det också. Den tiden känner jag att jag inte har just för tillfället med två hundar och ett barn på väg =)

Det hade varit kul att veta hur Ni läsare resonerar kring detta. Hur många bolag kan ni "hantera" i er portfölj och hur mycket tid lägger ni ner på ert aktieintresse per vecka?

Mvh
Ekonomisk Trygghet

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)