ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Måste man återinvestera utdelningarna?

Ofta eller nästan alltid när man läser om utdelningsinvestering förespråkas det om att man skall återinvestera utdelningarna och på så sätt uppnå en ränta-på-ränta-effekt. Jag personligen och säkert de flesta andra ekonomibloggare återinvesterar, men är detta verkligen en oskriven lag eller kan man ha en annan approach till sina utdelningar?

Om man tittar på det hela från ett lite annorlunda perspektiv kan man nästan se utdelningar som "gratis" pengar. Dom kommer in på kontot skattade och klara, sen kan man göra precis vad man vill med pengarna.

Många bloggare har som mål att leva på utdelningarna dvs sluta lönejobba och endast ha utdelningarna som inkomst. För att göra detta krävs det enormt mycket pengar, vi pratar om flera miljoner kronor. Det är fullt möjligt att uppnå detta mål men långt ifrån alla Svenskar kan eller vill lägga undan så mycket pengar under sin livstid.
 Vad de flesta däremot med lite vilja och sparsamhet under 5-10 år kan uppnå är att få ihop en utdelningsportfölj som täcker de fasta kostnaderna varje månad. Man kanske trivs på jobbet och VILL leva det traditionella livet som innebär jobb Månd-Fred, ledig storhelger och pension vid 65 års ålder.

Visst vore det skönt att underlätta vardagen lite de kommande 30-40 åren? Tänk vad skönt det hade varit för många barnfamiljer med ett stressigt liv att kunna lägga in alla fakturor på autogiro och veta att dessa betalas med "gratis" pengar år ut och år in. Ska man räkna in hyra/bolån i detta blir det en annan femma men jag kan ta ett litet exempel på fasta kostnader som utdelningarna skulle kunna täcka:

Mobil 300 kr
A-kassa/Alfa kassan 200 kr
Bredband 300 kr
Netflix/X-box live Guld 100 kr
Tv 200 kr
Övrigt 200

Totalt: 1 300 kr (15 600/år)

För att täcka dessa kostnader skulle det krävas ett investerat kapital på ca 390 000 kronor* Då får man ut 15 600 kronor under hela året. Denna summa är som sagt var absolut inte omöjlig att uppnå för de flesta svenskar, det viktigaste är att man börjar spara i tidig ålder och gärna INNAN husköp, bilar och barn införskaffas =)

Hur man sen lägger upp det hela är upp till var och en. Antingen "sejfar" man och väntar ett år tills hela summan (i detta fallet 15 600 kr) kommit in på kontot. Ett annat alternativ kan vara att hitta bolag som delar ut kvartalsvis och på så sätt få in en jämn ström pengar varje månad.

Detta blogginlägg var ett litet exempel på hur man kan tänka kring utdelningarna, Ska man sikta högt och försöka leva på pengarna, eller kanske vara lite mer realistisk och låta utdelningarna täcka en del av sina levnadskostnader? I slutändan är det bara du som bestämmer. Personligen så vet jag inte hur det kommer att sluta, det kanske låter som en klyscha men för mig är det själva resan som är målet.

*beräknat på 4% direktavkasting

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
358
24
1
zlaskarn

Ränta-på-ränta-effekten är guds gåva, men någon gång ska man ju också leva för pengarna. Så det är från person till person skulle jag säga, men ju längre man väntar desto mer pengar har man kunnat leva för i slutändan. Självklart måste man inte återinvestera i all oändlighet, men man bör ju åtminstone göra det i över 10 år om man vill börja känna av ränta på räntan. Om man vill bränna 1 000 kr idag, 2 000 kr om 10 år, 4 000 kr om 20 år eller 32 000 om 50 år är ju som sagt upp till var och en. Det är en svår balans. Det är ju lockande att titta på vad pengarna är när man är 95, men då kanske man hellre bränner allt som en tiondel av det när man är 50....

Sen när det gäller återinvesteringar tycker jag man ska poängtera att pengarna inte måste återinvesteras i just samma aktie för att uppnå ränta-på-ränta-effekten, vilket säkert många småsparare tror.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)