ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spara 25 000 kr om året med Solar Roof

För ett tag sedan presenterade Tesla ihop med Solarcity en ny lösning för solceller. Konceptet kallas för Solar roof och är enkelt förklarat solceller integrerade i takpannorna.

 

 

 

Traditionellt sett tidigare har man placerat solpaneler ovanpå taket på villan, med denna nya produkt ÄR alltså solpanelerna taket. Än så länge vet vi inte hur mycket detta kommer att kosta men jag kommer till detta lite längre ner i inlägget.

 

 

Tanken är inte att man skall byta till ett solar roof om inte taket är i behov av att bytas, denna produkt vänder sig istället till nybyggnationer och de personer som ändå har tänkt att lägga nytt tak.

 
 

I och med att Tesla och Solarcity kommer att sammanknytas ville Elon även visa att med båda företagens produkter kan man som privatperson bli nästintill helt självförsörjande på hushållsel och drivmedel. Detta lyckas man med att göra genom att köpa ett solar roof (eller vanliga solpaneler), teslas powerwall 2 som är hembatteri på 14kwh och slutligen en eldriven bil.

 

 

Med dessa tre produkter har man el på dagen (solar roof) El på natten (powerwall) och drivmedel till elbilen (Tesla Model 3) Observera att detta koncept säkert fungerar bra på varmare breddgrader men kan vara lite problematiskt i Sverige på vintern, därför tror jag att man som villaägare i Norden även måste komplettera med en ytterligare värmekälla i form av vedpanna/braskamin alternativt köpa 2 St powerwalls som kan driva värmepumpen på natten.

 

 

Vad kommer du hela kalaset kosta? Just denna viktiga del är det ingen som vet än och det enda man kan göra är att spekulera. Att lägga ett nytt “vanligt” tak kostar i runda slängar 100 000 kr. Elkostnader för ett helt år är väldigt individuellt men för enkelhetens skull kan vi säga 25 000 kr (eluppvärmd villa)

 

 

En väldigt vild gissning är att solar roof + powerwall + kamin/en till powerwall landar på 400 000 kr totalt. Om man då har i åtanke att 25 000 kr sparas in varje år i elkostnader tar det 12 år att “tjäna in” denna investering. Om man även lägger till bränslebesparingar (5000 kr om året) landar återbetalningstiden på 10 år, förutsatt att man har en elbil.

 

 

Observera att detta enbart är en grov kalkyl. Allt handlar om vilka förutsättningar man har och hur mycket solar roof kommer att kosta. Traditionella solpaneler är antagligen billigare men om man ändå är i behov av att byta tak kan Solar Roof vara värt att titta på. Nu vet jag inte exakt hur mycket av Sveriges elkonsumtion som kommer från fossila bränslen dvs kol och olja men även miljöaspekten kan vägas in när man funderar på att skaffa solceller.

 

 

Just det här med att bli självförsörjande på el och värme lockar mig och jag kommer antagligen att skriva fler inlägg om detta framöver. Vad har man t ex för backup om solen inte skiner på några dagar (dieselgeneratorer, anluten till elnätverket, stora batterier, vindsnurra etc…)

 
 
 

Hursomhelst så kommer det att bli väldigt spännande att se hur Elon och gänget prissätter Solar Roof. Jag och sambon planerar att byta tak om 3-4 år vilket innebär att jag har några år på mig att övertyga min andra hälft ;)

 
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
M (ej registrerad)

Dudenna lösning funkar nog sådär när det ligger snö på taket. Även om du har 2 batteri paket kan det blinproblemariskt med att få ut el på vintern. 

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

@M

Väljer man deras platta "glass tiles" så glider snön av taket till skillnad mot traditionella takpannor. Sen läste jag även (obs jag har ingen källanvsisning till detta än) att glasplattorna även kan generera värme för att smälta snön.

Precis som du skriver så är det begränsat med sol på vinterhalvåret och detta är väl egentligen det största problemet, då kanske det är bättre att komplettera med en kamin eller helt enkelt köpa el från en leverantör.

Jag har valt ett elavtal som enbart levererar el från förnyelsebara källor till vår villa (sol, vind och vatten) Även om det kanske inte är det allra billigaste känns det lite bättre i själen. Är inte emot kärnkraft men tycker inte att det skall byggas nya reaktorer.

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Anonymous's picture
S&U (ej registrerad)

Hoppas priset blir överkomligt. Jag har spanat på andra liknande tak redan, dock utan powerwall. Men alternativkostnaden är för hög. Det är fortfarande mycket billigare (bättre avkastning) att lägga ett vanligt tak och stoppa in mellanskillnaden mot solcellstak på börsen.

PerPenning's picture
247
476
53
0
PerPenning

Allt med miljövänlig energi är bra. Men som sagts tidigare, det ekonomiska incitamentet finns ännu inte där.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)