ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spara pengar med självförsörjning

Det finns många sätt att minska sin utgifter på och ett av dom är att producera sina egna varor eller tjänster, självförsörjning helt enkelt!

 

Jag och min sambo blev husägare förra året och det öppnade upp för större möjligheter att odla egna grönsaker/frukter. I dagsläget har vi endast satt lite potatis och det ska bli spännande att se vad som gömmer sig under jorden =)

 

 

Just i år satte vi potatisen något sent så det är inte alls säkert att det som kommer upp är ätbart. Förhoppningsvis går det bättre nästa år då vi även planerar att odla:

 

Morötter

Lök

Jordgubbar

Färska Kryddor

Rabarber (kom även i år)

Röda/Svarta vinbär (kom även i år)

Fläder (kom även i år)

Rödbetor

Purlolök

Broccoli

Tomater

 

Antagligen har jag glömt några sorter men detta är alltså några av de grönsaker vi funderar på. Jag hade gärna testat att odla vindruvor och sedan göra en flaska med eget vin, kan dock vara lite för avancerat för mig som inte har några vidare odlingskunskaper....

 

Hur mycket tjänar man då på att odla sin egna grönsaker? Ärligt talat så vet jag inte det just nu MEN man får helt enkelt väga det som kommer upp ur jorden och sen jämföra med priset i butik. Just sättpotatisen kostade inte många kronor men man får inte glömma att väga in kostnaderna för fröer, jord, gödsel och framförallt arbetstiden.

 

I slutändan kanske det inte blir några jättesummor man spar in, men smaken, kvaltiteten och näringsämnena i sina egenodlade grönsaker kommer att slå butikssålda varor med hästlängder!

 

 

Något jag funderat lite på men inte har tid med i dagsläget är att ta det ett steg längre, nämnligen att börja jaga eget kött också. Detta kräver dock som sagt ganska mycket tid, en jägarexamnen och framförallt ett intresse för jakt. Näe det får räcka med grönsaker tillsvidare för mig... Bra kött är annars en sådan produkt som har ett ganska högt kilopris i butiker så därför tror jag att man kan göra ganska stora besparingar per år som jägare.

 

El är även något som jag funderat på att producera själv. Jag tycker å andra sidan att själva inköpskostnaden för solpaneler är alldeles för hög i dagsläget, därför blir intjäningstiden väldigt lång. Ett alternativ kanske kan vara att börja smått med en Powerwall?

http://www.teslamotors.com/sv_SE/powerwall

 

Vad producerar Ni läsare själva?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

Härligt! Vi har odlat lite grann under några år, mest för skojs skull. Men ju mer man intresserar sig för det desto roligare blir det. Mest blir det potatis, morötter och rödbetor. Vi har sex stycken äppelträd, körsbär och päronträd så det blir en hel del saft och äpplen kan man ju ha till väldigt mycket. Rätt förvarade kan de klara sig till januari. Barnen älskar att skörda allt som växer!

Men det finns också en annan dimension med att odla själv vilket är att inte konsumera bara för att det är enklare. Visst kostar det en del med frön osv. men det är ju en p**s i nilen..

Framför allt känslan att äta det man själv stoppat i jorden för 6 månader sedan är otrolig!

Köpa kött kan man enkelt göra om man känner någon som jagar, ofta har de så mycket kött så att de inte kan äta allt. Med det ger man ju ett bidrag till en mer hållbar miljö då köttindustrin är en riktig "badguy" när man ser på CO2.

Nästa steg kanske skulle vara att ställa upp en "maskin" på loftet i garaget som kan producera lite midsommarsnaps? :-)

Egen el känns fortfarande lite dyrt och krångligt men det är spännande! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)