Investerarfysikern
Likes
721
Antal inlägg
1229
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Besparingsåtgärder

Hittills i år så har sparandet inte blivit lika mycket som jag tänkt mig, mest på grund av en del resande och stora utgifter. En stor utgiftspost har varit bilen som behövdes lämnats in på service och fixas lite smått. På grund av detta så har jag reflekterat över olika sparåtgärder som jag kan göra. Jag räknade på hur mycket bilen kostar per månad och insåg att där kan mycket pengar sparas. Bilen fyller nu tio år och är inte så dyr i drift, men jag uppskattar att det ändå kostar runt 2000 kr per månad. Det blir mycket pengar på ett år, totalt runt 20 000 - 30 000 kr, plus att den kommer kräva en del utgifter nu med nya bromsar, vinterdäck och besiktning. Det blir mycket pengar som går åt för den lilla extra lyx som en bil innebär. Själv bor jag 15 min cykelväg till jobbet och använder endast bil när det regnar/snöar och för utflykter och handling. 

 

Då bilen inte är min utan familjens och det är oklart om hur behovet är på 1-2 års sikt så kom vi fram till att bästa lösningen är att ställa av bilen. Tyckte det var riktigt bra lösning då man både kan testa att vara utan bilen ett tag och kostnaden för att ha den stå inte är så stor. Värdefallet för bilen är inte så mycket då den är ganska gammal och det blir en bra testperiod att vara utan bilen. Dessutom så har påställningsavgiften tagits bort och det är lätt att få en avställningsförsäkring för en låg kostnad. Endast denna åtgärd kommer göra att jag sparar runt 1500-2000 kr per månad och göra att det är lätt att ändra sig framöver. Tycker att det lösningen verkar passa riktigt bra för de som vill testa att leva sig utan bil men inte göra det stora steget att sälja bilen (för oss innebär det en del fixande för att kunna få ett bra pris). Till nästa sommar får vi se hur vi kommer göra med bilen, om den kommer behållas eller säljas. 

 

Andra besparingsåtgärder jag genomfört är att säga upp Spotify och byta elleverantör via Elskling.se. De båda var riktigt enkla åtgärder och besparingen är förhoppningsvis ca 100-200 kr per månad, inte mycket men ändå en del om man summerar ihop det per år. Jag har också bytt till en billigare försäkring som jag sparar ca 50 kr per månad på. I övrigt är det småutgifter som är den stora boven och jag försöker äta matlåda så ofta som möjligt på jobbet. För att se till att spara ordentligt från början så för jag över en stor del av min lön i början av månaden in på sparkontot, för att sedan begränsa månadens inköp. Jag har märkt att jag håller mycket mer i pengarna ju mindre jag har på lönekontot. 

 

Hur ser ni till att spara varje månad? Vad är era spartips?

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Har inga hobbies utöver börsen (och programmera), det är tydligen ett bra spartips. ;)

Får man vända på mikrofonen och fråga herrn, vad han sparar till? Vad är ditt mål?

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Matlådan är en klassiker. Kan man spara en fin slant när en lunch på stan kostar 90kr. Då vet man även vad man får i sig samt är det inte gott så har jag bara mig själv att skylla.

Investerarfysikern's picture
721
1229
137
0
Investerarfysikern

nörden: Har inga hobbies utöver börsen (och programmera), det är tydligen ett bra spartips. ;)Får man vända på mikrofonen och fråga herrn, vad han sparar till? Vad är ditt mål?

Det är lite olika saker. Främst är det ekonomisk frihet. Efter 6 år som student och levande på marginalen så känns det väldigt skönt att ha finansiellt kapital och ett stadigt kassaflöde. Så mest för säkerheten. Därför har jag lite svårt att köpa en bostad för alla pengarna. Framöver däremot så sparar jag för att kunna ha möjligheten att byta ut en del av arbetsinkomsterna mot kapitalinkomster eller kunna köpa en bostad. Gillar investingforaliving.us och har lite liknande tankar (åtminstone att ha möjligheten till det). Själv, vad är ditt mål?

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Låter som om vi har snarlika planer. 

Jag har dock inte spikat ekonomisktoberoende som mål för jag gillar inte när saker dras till sin extrema spets eller ska hetsas kring. Jag söker trygghet och framförallt att om jag dör att min avkomma och fru får ett drägligt liv. Eftersom hustrun tjänar mindre för hon jobbar mindre, för att ta hand om avkomman, så vill jag att hon ska få en fin pension. Och ärligt talat så vet vi inte hur pensionen ser ut när vi blir gamla. 

Med det menar jag inte att man ska tumma på livskvalité. Jag och familjen gör det vi vill, nu råkar det vara så att vi gillar inte så dyra saker; Inga semestrar till Australien eller dylikt, åker hellre och målar på sommarstugan. Äta ute varje dag? Nej tack, tar hellre lådan då det är good enough och äter ute en dag i veckan. 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Ska tillägga att hon jobbar 70% för hon vill inte jobba heltid. Men det verkar inte påverka ekonomin så himla mycket, snittar ett sparande på över 100kkr/år iaf som var målet innan vi sparade ihop kapitalet till ett framtida hus. Nu är det bara ett inofficiellt mål. :)

Sparaförlivet's picture
149
177
16
0
Sparaförlivet

Intressant, är själv i tankar om just bilen och skulle spara säkert 5000 kr i månaden om jag gjorde mig av med denna. Får se hur det blir med den saken!

Investerarfysikern's picture
721
1229
137
0
Investerarfysikern

Sparaförlivet: Intressant, är själv i tankar om just bilen och skulle spara säkert 5000 kr i månaden om jag gjorde mig av med denna. Får se hur det blir med den saken!

Ja, det var just samma tankar jag hade. Det som kändes så bra med att ställa av den är att man kan testa några månader att vara utan, utan att behöva krångla med att sälja och så. Ganska mycket man sparar bara där.

zlaskarn's picture
239
358
24
1
zlaskarn

Grattis till bra åtgärder!

Att göra småjusteringar i de fasta kostnaderna är en sport som jag uppskattar mycket. Finns ingen anledning att betala mer än nödvändigt. Exempel där det ofta finns pengar att spara är: försäkringar, bil, lån, mobil, elavtal, mm.

Däremot har jag dragit ned på sparande när det gäller den vardagliga "lyxen". Tidigare var jag noggrann här, men allt eftersom att jag fått bättre lön så har jag släppt lite här. Tycker det skiljer så otroligt mycket på att bränna 2 000 kr/mån (som jag gör nu när jag äter exakt det jag vill utan att överdriva) på mat jämfört med 1 200 (som jag gjorde innan när jag snålade), medan jag inte tycker det skiljer så jättemycket på att spara 15 000 mot att spara 15 800. Slår man ihop det med de skippade matlådorna, bilen, och annat så hade jag säkert kunnat spara 25 % mer eller ännu mer, men min livskvalitet hade tappat 80 %, om ni förstår hur jag menar.

Det som jag däremot är väldigt noggrann med att ta det lugnt med, som jag tycker vänner (som dessutom kanske varken har pengar sen innan eller sparande i dagsläget) är väldigt frikostiga med är saker som är väldigt dyra kontra till livskvaliteten de tillför. Exempelvis en resa för 20 000 kr för 14 dagar är något som jag ev. unnar mig en gång per år, men inte tre gånger. Samma sak med att gå ut på krogen och hiva iväg pengar på champagne. Även kläder går att spendera pengar på jävligt fort om man inte tänker sig för.

Skulle aldrig påstå att jag är någon världsmästare i att spara, men är mycket nöjd med hur mycket jag sparar i förhållande till min livskvalitet.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Ang. matlådor, drog den här på jobbet: 
Matlåda > 40kr/dag > 48 * 5 * 40 = 9600kr/år
Äta ute "billigt" > 80kr/dag > 48 * 5 * 80  = 19200kr/år
Äta ute "lyxigt" > 100kr/dag > 48 * 5 * 100 = 24000kr/år

Så då sparar man mellan 9600kr-14400kr om året, notera då att vi är två i hushållet. Så resan för 20kkr som zlaskarn pratade om sparar man till genom att äta lådor. ;)
Sen om man vill ha högre livskvalité i form av bättre mat så kan man ta en matlagningskurs för de insparade pengarna. Då blir utgiften till en inkomst. *blam*

Nu var det inte det jag tänkte skriva om egentligen, ville mest bara vara fyndig. Iaf...  Rikatillsammans har tagit upp massor om försäkringar, b.la dödsfärsäkring där du får tillbaka investerat kapital om du inte dör: https://rikatillsammans.se/2014/02/12/livforsakring-dar-du-far-pengarna-...

Investerarfysikern's picture
721
1229
137
0
Investerarfysikern

Ja, det är en hårfin linje mellan vad för vardagslyx som man vill dra in på och sparande. Det är lite därför jag tänkt testa dessa åtgärder för att de känns som en lyx som jag kan leva utan. Istället prioriterar jag annat, som att resa, kunna gå på krogen med kompisar och så. Min tanke var faktiskt att jag mycket hellre skulle vilja lägga de 20 000 - 30 000 kr som jag lägger på bilen varje år på en långresa någonstans. Samma med matlåda och så. En stor del av de andra äter matlåda på jobbet, så då kan jag lika gärna göra det, även om jag ibland hänger med mina andra kollegor som alltid äter lunch och göra det. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (81)
Aug (4)

Taggar