Investerarfysikern
Likes
721
Antal inlägg
1228
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Byta från sparkonto till aktier i dagsläget?

Det roliga med TradeVenue är att det känns mer som ett interaktivt forum här och man kan vara mer aktiv. Om man bloggar via en traditionell blogg så är det lätt att man istället börjar skriva långa inlägg och försöker att inte vara så aktiv. Senaste månaderna hade jag satt i system att skriva längre inlägg men inte lägga ut dem på min gamla blogg då det många gånger kan vara avskräckande med en blogg som lägger upp en massa inlägg. Jag har märkt att då blogginläggen blev färre och längre så fick jag mer läsare. Däremot vill man många gånger endast lufta en tanke och skapa en diskussion, något som känns att man verkligen kan göra här på TradeVenue. 

 

Dagens tanke kommer från en mail-konversation jag hade med en läsare. Denna satt med alla sina sparpengar på ett sparkonto och kände att det inte var rätt läge att köpa aktier i dagsläget. Själv så gjorde jag valet under förra året att gå 100 % in i aktier och i mina strategier i min långa portfölj. Däremot är jag mycket väl medveten om att mitt innehav kan minska med 30-50 %. Pratade med min pappa i helgen och sa detta samtidigt som han såg lite oförstående på mig. Min förhoppning är däremot att mina strategier gör så att jag inte kommer att förlora så mycket och snarare komma ut ur marknaden utan några större förluster från i dagsläget. Men att inte ta aktiva beslut i mina strategier är A-O, vilket gör att jag gärna tar risken att min portfölj minskar med 30 % än att jag gör något dumt och sätter in pengarna på ett sparkonto. 

 

Däremot så sa jag till läsaren att jag inte rekommenderar att sätta in alla pengar i dagsläget. Hade jag suttit i samma situation och inte investerat som jag gör så hade jag suttit på de mesta av pengarna på ett sparkonto och endast investerat en liten del i aktier. Detta då jag tror att det kommer ett läge då börsen är lägre värderad än i dagsläget. År 2002 stod börsen lika högt som än under 1996, under 2008 stod den lika högt som 2003. Så om börsen faller de närmaste 2-3 åren så kan vi mycket väl hitta ett billigare läge än idag. Själv tror jag på börstopp under 2016-2017, vilket kan innebära att vi ser att börsen kan handlas till 2012-2013 års värde, vilket är 20-30 % lägre än idag.

Vad tror ni? Kommer vi att kunna se en billigare börs än idag?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
FrisomFan's picture
14
20
6
0
FrisomFan

Har inte köpt något på över 1 år nu, iofs så har börsen stigit 12-13% men måste sätta gränsen när man tycker det börjar bli för dyrt.

Jag tror och hoppas på under 300 på OMXSPI inom 3 år :) Och då skall det storhandlas. Undertiden amorterar jag hårt på huset och köper spiltan räntefond, Länsförsäkringars Globalfond och Skagen Tellus :)

zlaskarn's picture
239
358
24
1
zlaskarn

Håller med, TradeVenue är ett kul tillskott. När det gäller forumet så finns det ett par andra som också är bra, men gillar tumme upp-funktionen och att man har notifikationer. Tycker det är extra kul med alla bloggar, där det enda som finns annars är väl Redeye, och det är inte särskilt spännande.

När det kommer till börsens värdering så resonerar jag som så att det är helt omöjligt att veta, och då är det bästa enligt mig att antingen ha ett regelbundet sparande, så man sprider ut insättningar på olika nivåer, eller att man ligger likvid med säg 20-50 % av portföljen beroende på hur nöjd man är med sina innehav och hur osäker man tycker börsen känns.

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

Ja, intressanta tankar. Alltid svårt att veta med när det toppar och så, därför tar jag själv inga aktiva beslut om detta. Men att justera inköp eller exponering kan båda vara bra strategier. Att ligga helt utanför är lite segt, speciellt då många tyckte börsen var högt värderad i början av förra året och hittills är börsen upp mer än 30 % sen dess. Ett mellanting är nog bäst.

Sparaklokt's picture
210
469
46
0
Sparaklokt

Ett enkelt sätt att kolla om det är för dyrt, som jag brukar kolla på är direktavkastningen på många bolag. Jag har gjort en del defensiva affärer nu och det beror på lite mina kostnader och jobbsituation. Det är alltid svårt att hoppa in och hoppa ut och tima börstoppar. 

utdelningsinvesteraren's picture
9
8
8
0
utdelningsinves...

Min strategi utgår från regelbundna köp snarare än marknadstiming. Rent krasst finns det då inte mycket incitament att ligga utanför aktiemarknaden med mycket pengar. Men jag kan förstå känslan att köpa bolag vars kurser bottnat, och sälja när det är på toppen. Men det är somsagt känslor, vilket jag försöker hålla utanför mina beslut. Det är också få förunnat att konsekvent lyckas med marknadstiming.

Jag förutspådde förra sommaren en börskrasch med start i maj i år. Men även jag har svårigheter att förutspå framtiden. :)

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Som hängsel-mannen på Avanza sa: "Bara för att solstolen anses som dyr nu så är den antagligen inte dyr när det är sommar".

Sen är det ju sommar så då gäller ju Halloween effekten. ;)

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

utdelningsinvesteraren: Min strategi utgår från regelbundna köp snarare än marknadstiming. Rent krasst finns det då inte mycket incitament att ligga utanför aktiemarknaden med mycket pengar. Men jag kan förstå känslan att köpa bolag vars kurser bottnat, och sälja när det är på toppen. Men det är somsagt känslor, vilket jag försöker hålla utanför mina beslut. Det är också få förunnat att konsekvent lyckas med marknadstiming.Jag förutspådde förra sommaren en börskrasch med start i maj i år. Men även jag har svårigheter att förutspå framtiden. :)

 

Börskraschen kanske kommer nu ;) Men jag håller med, marknadstajming fungerar inte bra (aktiv sådan) och det är lätt att få is i magen och sälja av allt. Vet flera som gjort det sedan 2013 och då är det inte så roligt med ständigt stigande börser. Bättre att ligga lång (eller använda konjunktursignler eller momentumsignaler i allokeringsbeslutet som inte blandar in känslor). 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (81)
Aug (4)

Taggar