Investerarfysikern
Likes
721
Antal inlägg
1228
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

DeGiro för utländska ETF:er?

Jag fick en fråga om DeGiro passar bra om man vill ha ett regelbundet sparande i Dual momentum i amerikanska ETF:er. Jag valde att kolla upp det, då de nu erbjuder ISK. Jämförelsen gäller att man köper några gånger per år och gör 1,5 byten per år för hela innehavet (snittbytestiden för Dual momentum). Jämförelsen får bli mellan Avanza och Degiro.

 

Kostnader:

Avanza Mini: 0,25 % courtage (minst 1 USD) + 0,25 % valutakostnad per köp

DeGiro: 20 kr courtage + 0,12 % rörlig kostnad per köp plus 25 kr per år

 

Minsta köp per gång (för att få 0,5 % avgift):

Avanza: 4000 kr

DeGiro: 5000 kr

 

Exempel 1:

Gör två affärer med 10 000 kr

Avanza: 75 kr eller 0,75 %

DeGiro: 67 kr eller 0,67 %

 

Exempel 2:

Gör två affärer med 50 000 kr.

Avanza: 350 kr eller 0,75 %

DeGiro: 115 kr eller 0,23 %

 

Exempel 3:

Gör två affärer med 100 000 kr.

Avanza: 750 kr eller 0,75 %

DeGiro: 175 kr eller 0,175 %

 

Exempel 4:

Gör två affärer med 300 000 kr med Avanzas fast pris.

Avanza: 1599 kr eller 0,533 %

DeGiro: 785 kr eller 0,26 %

Förlorad källskatt 1000 kr (vid 3,33 % direktavkastning)

 

Det är värt att notera att källskatt över 500 kr inte avdragsbar vid underskott av kapital, vilket därmed börjar påverka vid belopp över 100 000 kr givet en direktavkastning på 3,33 %. Det gör att i sista fallet så kan man förlora källskatt.

 

Vid alla belopp över 10 000 kr så vinner DeGiro på att ha lägst courtage. Det innebär att DeGiro borde vara bäst att ha en Dual momentum portfölj hos. Enda problemet jag har med DeGiro är att de är en så pass ny spelare och det är lätt att tveka på om pengarna är säkra där. DeGiro verkar trycka på det ganska mycket på sin hemsida och få allmän acceptans, så det kanske inte är något att vara orolig för.

 

Frågan blir sen om det är värt att ha ETF:er eller att ha en kombination av fonder istället? Med svenska indexfonder kan man enkelt få en avgift på runt 0,2 % och gratis sälj/köp. Enda problemet är att det tar ett tag att byta mellan fonder och det är svårt att exakt återskapa ACWI ex US samt att hitta en bra obligationsfond i USD. Då kan det vid 50 000 kr vara vettigt att använda ETF:er, då dessa med 0,1 % i avgift och 0,23 % i transaktionskostnader kostar totalt 0,33 % per år. Att betala 0,13 % mer i kan i så fall vägas upp mot en minskad avkastning om man hade använt svenska fonder istället.

 

Man blir lite sugen över att spara i ETF:er hos DeGiro för dual momentum-portföljen. Däremot är transaktionskostnaden lite avskräckande och att placera hos DeGiro. Jag är lite paranoid att ett flertal byten under ett år lätt äter upp innehavet, vilket gör att fonder skulle vara bättre. Den svenska fondmarknaden utvecklas också i rask takt i dagsläget och vi kan snart få se ännu billigare indexfonder. Plus att med indexfonder slipper man också källskattsproblematiken och att man alltid kan vara fullt investerad (ETF:er kan kosta mycket per styck).

 

Hur ser ni på DeGiro? Har ni testat vara kund hos dem?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Tänk på att all utländsk källskatt går förlorad om du väljer att investera i svenskregistrerade USA-fonder. Detta beror på att svenskregistrerade fonder får betala 15 % amerikansk källskatt på utdelningar från USA-bolag samtidigt som fonderna inte betalar någon svensk skatt som källskatten kan avräknas från. Om du istället köper USA-registrerade EFT:er, är det du själv som betalar den amerikanska källskatten, och då är det dina egna möjligheter att avräkna utländsk skatt som är avgörande. Slutsats: Om en fond är registrerad i ett land men aktierna som finns i fonden är från andra länder, bör man noga granska skattesituationen eftersom det kan finnas utländsk källskatt som inte kan avräknas. Fondbolagen brukar inte vilja tala högt om detta.

Degiros sida om att tjänsten är säker (https://www.degiro.se/om-degiro/sakert-och-tillforlitligt.html) visas väldigt tydligt på förstasidan, medan Avanza, Nordnet och storbankerna inte gör någon stor affär av den saken. Varför tror du att det är så? Om en tjänsteleverantör gör en stor sak av att tjänsteleverantören är säker, tolkar jag det som att många ifrågasätter säkerheten och att tjänsteleverantören därför måste lägga ner en massa energi på att försöka visa motsatsen. Om en tjänsteleverantör istället knappt nämner detta, tolkar jag det som att de tilltänkta kunderna litar på tjänsteleverantörens säkerhet. Alltså: Jag tolkar marknadsföringen som att allmänheten är mer skeptisk till Degiros säkerhet än till Avanzas, Nordnets och storbankernas säkerhet. Om allmänheten är skeptisk till Degiros säkerhet, kanske det ligger något i detta. Jag skulle nog vara försiktig. Någon hundring extra i courtage kanske inte är så farligt om risken är att man går miste om hela portföljen. Se de andra börsmäklarnas högre courtage som en försäkring.

Kolla även avsnittet "övriga tjänster" i prislistan. Dessa tjänster är i vissa fall avsevärt högre än hos de svenska bankerna. Till exempel ska Degiro ha 100 euro "+ övriga kostnader" om du vill gå på en bolagsstämma, medan de svenska bankerna inte tar ut någon avgift alls för denna tjänst. Om det är sannolikt att du behöver betala någon av dessa avgifter, kanske du ska välja en annan börsmäklare.

Anonymous's picture
Aktiestrindberg (ej registrerad)

Jag är kund sedan i sommar och det fungerar utmärkt. Hemsidan är väldigt enkel om man är van med Nordnet och Avanza, men för att lägga order duger den bra. Jag skulle gissa på att hemsidan och allehanda funktioner kommer att bli bättre med tiden. Man expanderar i ett oerhört tempo och då hinner man inte med allt önskvärt utvecklingsarbete på befintliga marknader.

 

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

Tack för kommentarerna. Jag har nu haft DeGiro i några månader och haft en del av mitt sparande där sedan oktober och varit nöjd med tjänsten. Visst är man lite vaksam med säkerheten, men vad jag förstått det som så står man som ägare av sina värdepapper, vilket i DeGiros fall innebär alla tillgångar hos dem då också likvider ligger i en fond. Byten etc har gått smidigit och det har inte varit något problem trots enkelheten på sidan. 

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Tänk på att likviderna finns som en investeringsfond. Det innebär att du får betala 0,12 % av värdet på fondandelarna i skatt om du har några fondandelar nu vid årsskiftet. Tänk även på att försäljningar av fondandelar måste deklareras (i alla fall om du gjort en reavinst), och varje köp av värdepapper eller flytt till ett vanligt bankkonto räknas som en försäljning av fondandelar. Svenska banker deklarerar fonder automatiskt, men jag vet inte om Degiro gör det i och med att Degiro är ett utländskt företag. Finns fondandelarna på ett investeringssparkonto, gäller förstås inte dessa regler.

Om man använder en vanlig bank, är man ägare till alla värdepapper. Vet ej vad som gäller med Degiro. Tänk på att Degiro kan låna ut dina värdepapper till blankare och att det kan uppstå strul om den som lånat dessa inte kan lämna tillbaka dem.

HSBingenjören's picture
25
44
5
0
HSBingenjören

Hej!

 Det är lite orättvist att använda mini i jämförelse med DeGiro på dom högre beloppen tycker jag=)

Med ett medium courtage och handel för 100 000kr blir kostnaden 428 kr ist för 750 kr.

Jag är själv för feg för DeGiro...

/Christian

Ekonomiblogg's picture
384
518
80
0
Ekonomiblogg


Jag har också tittat på det här ETF:er.

Har läst lite här ETFSverige.se men är för feg som HSBingenjören.

HSBingenjören's picture
25
44
5
0
HSBingenjören

Jag får skylla på att jag är sjuk...

0,678% för ett köp och sälj med mediumcourtage på Avanza. Är verkligen växlingskostnaden 0,25% av hela beloppet på Avanza?

/Christian

HSBingenjören's picture
25
44
5
0
HSBingenjören

Hej igen!

Sen har jag svårt att få ihop ekvationen med att köpa AGG, SHY eller annan räntefond på USA marknanderna om nu kostnaden blir runt 0,5-0,7%, som det ser ut med ISK beskattningen samt denna kostnad måste man man göra vinster i valutan för att inte ligga minus som känns ointagligt direkt.. Och om det blir sälja efter 1 månad eller 2 och eventuellt ett nytt köp av ränta senare på året?

Hur får ni ihop detta?

/Christian

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

@HSBIngenjören Ja, det stämmer. Det är en växlingsavgift på 0,25 % hos Avanza, vilket gör DeGiro också billigare än Avanza. Men man kan komma runt den om man istället endast handlar svenska ETF:er så som DB X ETF:er. Då kan man antingen handla XACT OMXS30 och MSCI World eller MSCI USA och sätta ihop ACWI ex USA med hjälp av MSCI Europa, MSCI Japan och MSCI Emerging Markets. Då betalar man endast vanligt courtage.

Angående det med ISK så är det lite tanken med denna beskattningsform att man blir beskattad lika oavsett avkastning. En räntefond är ju fortfarande att föredra än kanske att ha ett aktieindexfond som faller med -30 %. Historiskt så har dual momentum gett ca 15 % avkastning per år, vilket gör att oavsett så är ISK bättre, oavsett vad det specifika året ger.

HSBingenjören's picture
25
44
5
0
HSBingenjören

Hej igen!

Det är just detta som jag ser som ett stort problem med att använda DBX ETFer, det finns ingen som helst handel i dessa... En dag som denna borde det vara fullt ös i dessa, eller? Jag har tittat på dessa en tid och tyvärr är det så här det ser ut, många dagar finns det inte ens en kurs för ingen ETF har sålts... Till och med db X MSCI World TRN Index ETF som jag själv äger i min Svenska Dual momentum protfölj har endast 76st sålts under förmiddagen... Jämför man med VOO som omsätter flera miljoner ETF dagligen... Jag ser uppenbara risker med att bli sittande med dessa och eventuellt att få kliva ur flera procent lägre än tänkt på sin "handelsdag".

Om vi borser från DBX portföljen som ska följa USA/övriga värden som man faktiskt kan handla med USA ETFer, har du någon idé för att ersätta db X MSCI World TRN Index ETF? Personligen äger jag nog hellre ett mer likvidt papper. Det är klart man skulle kunna köpa någon Amerikansk ETF och kombinera med Xact OMX.

Har du tänkt i banorna att kombinera tex Xact OMX30/iShares MSCI ACWI ETF i dual momentum?

Möjligvis skulle en kombination av en fond från SPP funka, köp och sälj sker samma dag, man ligger iof utanför något dygn men det ska vägas mot att inte komma ur eller komma ur långt under vad man borde..

Funderingar?

/Christian

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (81)
Aug (4)

Taggar