Investerarfysikern
Likes
721
Antal inlägg
1228
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Enkla aktieportföljen

Enkla aktieportföljen är byggd på att utnyttja de två främsta marknadsanomaliteterna på aktiemarknaden, värde och momentum. Värde och momentum har visat sig slå index över tid och vara de tydligaste fenomen som strider mot den effektiva marknadsteorin. Effektiva marknadsteorin går ut på att alla aktier är effektivt prissatta och man inte kan få en överavkastning om man själv väljer aktier. Däremot så har bland annat nobelpristagaren för sina teorier om effektiva marknadsteorin, Eugene Fama, själv visat på att det finns två fenomen som strider mot denna: värde och momentum. Värdeaktier innebär helt enkelt aktier som handlas billigt mot sitt fundamenta, t.ex. låga P/E-tal, medan momentum är engelska för tröghet, vilket är det fysikaliska fenomen som säger att en kropp med massa och hastighet fortsätter att färdas i samma hastighet om inte några yttre krafter påverkar. Innebörden för aktier är att aktier som går upp fortsätter att gå upp och aktier som går ner fortsätter att gå ner. Allt detta landar i vetskapen att för att slå marknaden så ska man köpa billiga aktier som gått upp, alltså värde som marknaden börjat upptäcka.

 

Den mest kända strategin som utnyttjar idén att köpa billiga aktier är Magic formula som är utvecklad av Joel Greenblatt, en ökänd fondförvaltare i USA. Den går ut på att köpa kvalitetsaktier till ett lågt pris. För att mäta kvalitet så används ROIC (Return on invested capital) och för att mäta lågt pris används EV/EBIT (liknande P/E-talet men där EV = Enterprise value och EBIT = earnings before interest and taxes). EV/EBIT har visat sig vara den främsta faktorn för att ta fram billiga aktier i ett antal olika studier. Anledningen till att den är så bra är på grund av att EV tar med nettolån i beräkningen och EBIT/rörelseresultatet tar med allt innan man betalar ränta och skatt vilket skapar ett bättre mått för bolag som använder mycket hävstång. Magic formula har visat sig fungera på alla marknader i Europa och har ibland annat Sverige gett en avkastning på runt 20 % per år i ett antal tester, vilket är klart högre än index.

 

Däremot så använder inte Magic formula momentum vilket gör att den missar ena benet att stå på när man vill utnyttja marknadens anomaliteter. Dessutom är inte ROIC ett så bra mått på kvalité och har visat sig knappt ge någon förbättring av avkastningen. Därför så byts denna ut mot ett mått på momentum, vilket enklast är 12 månaders prisuppgång. Andra sätt att göra det är också att ha mer komplicerade mått för kvalitet, vilket bl.a. görs hos AlphaArchitect, men detta är mycket mer komplicerat och det viktiga med enkla aktieportföljen är att den ska vara just enkel. Däremot är det liknande den strategi som jag tillämpar i min aktiva portfölj.

 

Strategin går helt enkelt ut på att välja ut de billigaste aktierna på Stockholmsbörsen efter EV/EBIT och sedan välja ut de som gått upp mest de senaste 12 månaderna. Dessa behålls i ett år och byts sedan ut mot nya efter samma strategi. Antalet aktier i portföljen rekommenderas att vara runt 20 aktier för att få en bra diversifiering, vilket innebär vid ett månadsspar att köpa in 2 aktier per månad är lagom. Det kan också vara bra att endast investera i aktier på mid och large cap eftersom aktier på de mindre listorna oftast har för stor spread, är för illikvida och introducerar oftast större volatilitet i portföljen.

 

Implementeringen av denna strategi är enkel:

  • Sortera ut de 20 % lägst värderade företagen efter EV/EBIT på mid och large cap.
  • Sortera efter 12 månaders kursuppgång.
  • Välj ut de aktier som gått upp mest. 2 per månad, 6 per kvartal eller runt 20 per år.
  • Byt ut efter ett år.

 

Historiskt sett har denna strategi gett en avkastning på 21 % under åren 1974-2014, 19 % under åren 1999-2011 och i båda fallen något högre än Magic formula eller enbart EV/EBIT. Avkastningen har legat på runt 5-10 % över index över längre tid.

 

För att sprida riskerna och hålla fast vid en strategi är det också bra att komplettera med flera olika kvantitativa strategier. Andra bra strategier utöver den ovan beskriva är endast EV/EBIT, Magic formula, Value composite från ”What works on Wall Street” och QVAL av Alpha Architect.

 

Quant-investing är ett enkelt och bra verktyg för att lätt få fram de aktier man vill investera i. Där kan man dessutom ändra parametrarna så att man får sin egen unika mekaniska strategi. Dessutom täcks nästan alla större aktiemarknader av den screenern vilket gör att man kan göra strategin global. Annars kan man också använda screeners som Börsdata eller Tradevenue, men dessa kräver mer arbete och är begränsade till den svenska börsen.

 

Läs mer:

 

Böcker:

  • The little book that beats the market av Joel Greenblatt
  •  Deep value av Tobias Carlisle
  • Quantative value av Tobias Carlisle och Wesley Gray
  • Millenial money av Patrick O’Shaughnessy

 

Internet:

Magic formula, screener och tester:

https://www.magicformulainvesting.com/

https://vardebyran.wordpress.com/2014/11/16/the-magic-formula-backtest-2...

http://www.borsdata.se/strategy

 

Alpha-Architect strategi och tester (Wesley Gray):

http://blog.alphaarchitect.com/2014/10/07/our-quantitative-value-philoso...

http://blog.alphaarchitect.com/2015/05/07/combining-value-investing-mome...

http://blog.alphaarchitect.com/2015/03/26/the-best-way-to-combine-value-...

http://blog.alphaarchitect.com/2014/09/23/mixing-momentum-and-value-a-wi...

 

Acquirers multiple (Tobias Carlisle):

http://greenbackd.com/

http://acquirersmultiple.com/
http://acquirersmultiple.com/2015/01/all-investable-stock-screen-backtest/

http://acquirersmultiple.com/2015/01/small-and-micro-cap-stock-screen-ba...

http://acquirersmultiple.com/2015/01/large-cap-1000-stock-screen-backtest/

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
V (ej registrerad)

Hej,

Jag har en fråga.

I Magic formula ska man sortera bort finansiella bolag, bank invest och fastigheter, då deras ebit/ev inte är riktigt jämförbar med övriga bolag. Gör du detta även för din ev/ebit plus momentum-strategi?

V

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

Hej,

Jo, det gäller där med. Det är samma EV/EBIT sortering som görs i Magic formula och så sorterar man på momentum efter det istället för ROIC. Tror Value compiste one från What works on wall street passar bättre för finans, tror den inkluderar både finans bolag och andra.

Anonymous's picture
V (ej registrerad)

Hej,

Tack för ditt svar och en intressant blogg!

Jag har en fråga till. Alla de olika måtten som ingår i Value Composite, P/E,P/S, P/B, EV/EBITDA, P/FCF.Kör du rullande 12 månaders på dem eller går du på senaste kvartalssiffrornasiffrorna på några av dem?

 

V

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

Jag går på de som anges i Börsdata, vilket jag tror är rullande 12 månaders. Så senaste kvartalssiffrorna tas med i beräkningen. Därför uppdaterar jag mina portföljer i slutet av februari, maj etc då nästan alla rapporter kommit ut.

Anonymous's picture
PE (ej registrerad)

Hej,

Undrar om du använder eller funderar på att använda någon form av stop-loss i den enkla aktieportföljen! Ska bli spännande att följa framöver och överväger att börja själv!

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

Hej,

Nej, använder inte det. Tim du Toit på Quant-investing.com rekommenderar att använda det då det gett bra resultat, men jag tycker hellre om att vara helt investerad i dessa aktieportföljer. Har sett lite för lite tester av den kombinationen för att jag skulle vara trygg i att använda det. Det är lite annat med momentumaktier, då dessa har en mycket större nedsida. 

Zempire's picture
6
15
4
0
Zempire

Tjenare Investerarfysikern!

Vet du någon Screener där man kan få fram EV/EBIT för Svenska aktier som är gratis?

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

Tjena, 

Nej, tyvärr. Har inte hittat någon sådan än. Finns i USA däremot. Kommenterat det lite här på FAQ:en: http://www.enklainvesteringar.se/faq/

Anonymous's picture
Goodstuff (ej registrerad)

Hej! Gillar din blogg starkt!

En fråga, du beskriver ett steg som följande: 

"Välj ut de aktier som gått upp mest. 2 per månad, 6 per kvartal eller runt 20 per år"

Har du möjlighet att beskriva det lite mer utförligare? Förstår bland annat inte "gått upp mest. 2 per månad", 

Tackar på förhand.

Investerarfysikern's picture
721
1228
137
0
Investerarfysikern

Hej! Det är utifrån momentum. Så gått upp mest på 6 eller 12 månaders sikt. Sen kan man köpa 2 aktier per månad, 6 en gång per kvartal eller 20 en gång per år. Finns många sätt, principen är att ha runt 20 aktier i portföljen där man byter ut varje aktie en gång per år.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (81)
Aug (4)

Taggar