Investerarfysikern
Likes
721
Antal inlägg
1229
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Köpt Tethys Oil

I fredags köpte jag Tethys Oil. Jag har länge funderat på att köpa bolaget och passade på nu inför rapporten med ett nedpressat oljepris. Min förhoppning är att marknaden kommer ta bolagets rapport positivt och det var bättre att gå in innan rapporten än efter, men man vet aldrig med aktiemarknaden och mycket väl kan det motsatta ske. Reaktionen på Paretos rekommendation i fredags stärkte min tes av att bolaget var översålt och att det kan vara läge att gå in nu.

 

Tethys Oil har jag bevakat sedan november men avvaktat med att köpa på grund av det pressade oljepriset. Det är det bolag som klarat prisfallet bäst och klarar av att generera vinster vid dagens oljepris. Bolaget kan givetvis fortsatt pressas av sjunkande oljepris men det är svårt att se att oljepriset under lång tid kommer ligga under 40 USD per fat. Mycket väl kan det uppstå bättre köplägen de kommande månaderna, men jag köper det på ett års sikt och tyckte att jag betalade ett bra pris på bolaget.

 

Tethys Oil har främst sin produktion i Oman vilket gör det ganska känsligt för lokala problem. Däremot verkar Oman vara stabilt i jämförelse med regionen och de politiska riskerna inte så stora. Utöver det så har man nu prospektering i andra delar av världen. De uppvisar en fin historik och jag tror de kommer fortsatt leverera. Kollar man på Stockholmsbörsens oljebolag så är det klart det finaste och vill man satsa på att oljan nu är billig är Tethys ett av de mer intressanta alternativen.

 

Alla inköp i min aktiva portfölj kollar jag mot min checklista där Tethys klart fått bra resultat:

 

 

Det som talar emot investeringen är en fallande kurs och fallande oljepriser. Som jag många gånger nämnt är det inte så bra att gå emot momentum, men i detta fall kunde jag inte motstå att passa på vid ett så pass lågt pris. Jag är mycket medveten om att aktien kan falla ytterligare och det kan finnas bättre köplägen framöver, men då mitt köp var litet så kändes det inte värt besväret att vänta. Hellre passar jag på nu än att spekulera i lägre priser.

 

Även om Tethys inte kommer gå så bra framöver så är de i övrigt generösa mot sina aktieägare med regelbundna återköpsprogram och utdelningar.

 

Tethys tillsammans med Lucara har blivit mina "contrarian" satsningar på råvarumarknaden som tagit ordentligt stryk på sista tiden. Lucara tappade -15 % på en annars helt okej rapport. Vi får se nu hur det går med Tethys. Båda värderas nu till P/E 7 för årets förväntade vinst och det känns som att de har tagit mycket stryk på grund av den negativa utvecklingen av råvarumarknaden. Företagen levererar, växer och kommer generera bra med kassaflöden en lång tid framöver. De rankas nu på plats 2 och 3 efter Magic formula då de båda värderas till EV/EBIT under 5 och har en ROC på över 20 %. De båda sitter på tillgångar som håller en lång tid framöver och kommer förhoppningsvis betala tillbaka dagens pris flera gånger om. De kan självklart ta mer stryk den närmaste tiden, men på sikt tror jag att de är bra investeringar. Nu får vi se vad nästa vecka bjuder på.

 

Vill också tipsa om Projectedflows analyser om Tethys Oil här på Tradevenue.

Taggar (blogg): 
BullRider's picture
19
42
8
0
BullRider

Tack för en bra sammanställning, jag har också varit intresserad av Tethys en längre tid. Jag har dock i likhet med dig valt att avvaktat, men siktar på att ta in Tethys i portföljen i början av hösten. Återkommer med en analys då! 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Önskar man hade plockat in Lucara efter rapporten bara. Tror det kan vara bra om något år annars. 

Köpte på mig TO förra månaden. Har svajjat lite denna månad men det är ju en sådan månad överlag för börsen. Sen trillade in en köp rek här i veckan så det känns som om vi står inför en bra tid om oljan bara vänder. 

Investeringstankar's picture
58
49
14
0
Investeringstankar

Har också kollat på Tethys etag, ser verkligen intressant ut när man kollar nyckeltalen precis som din sammanställning visar. Kanske borde göra precis som dig och köpa på sig lite innan rapporten. Sen har du rätt i att det antagligen även svängar framöver, men alltid bra att skala in sig för ett bra snitt. 

Sparaförlivet's picture
149
177
16
0
Sparaförlivet

Tack för intressant läsning. Har själv funderat en del kring att investera i TO men har även kikat en hel del på Exxon mobil. Vad får dig att satsa på TO istället för världens största oljebolag som gått ner en hel del den senaste tiden? Då utdelningen är vital för min del så ligger Exxon snäppet bättre till för egen del.

 

Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

#5 Det är helt olika investeringar för helt olika avkastningskrav.

En defensiv investerare som kan tänka sig att få 4-7% per år gör rätt i att köpa Exxon eller Chevron.

Tethys är högre risk med högre förväntad avkastning. Mina inlägg har just handlat om att risk/avkastnings scenariot är skevt och bolaget handlas för lågt

Sparaförlivet's picture
149
177
16
0
Sparaförlivet

Projectedflow: #5 Det är helt olika investeringar för helt olika avkastningskrav.En defensiv investerare som kan tänka sig att få 4-7% per år gör rätt i att köpa Exxon eller Chevron.Tethys är högre risk med högre förväntad avkastning. Mina inlägg har just handlat om att risk/avkastnings scenariot är skevt och bolaget handlas för lågt

 

Hade det inte varit för den höga dollarkursen så hade jag inte tvekat!

Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

Dä kommer du eventuellt inte kunna köpa ameriaksnka aktier på länge.

Jag känner att det kan vara  ologiskt att avvakta pga dollarkursen. Då den även reflekterar sig i din intjäning i SEK, samt utdelning. Så det jämnar ut sig.

Hur kommer du göra om dollarn förblir stark under många år? Helt avstå amerikanska aktier?

Sparaförlivet's picture
149
177
16
0
Sparaförlivet

Projectedflow: Dä kommer du eventuellt inte kunna köpa ameriaksnka aktier på länge.Jag känner att det kan vara  ologiskt att avvakta pga dollarkursen. Då den även reflekterar sig i din intjäning i SEK, samt utdelning. Så det jämnar ut sig.Hur kommer du göra om dollarn förblir stark under många år? Helt avstå amerikanska aktier?

Du har nog rätt om att kursen kommer att vara hög ett bra tag framöver.

 

Investerarfysikern's picture
721
1229
137
0
Investerarfysikern

Håller med Projected flow. Exxon kan troligtvis vara ett bra köp för den defensiva investeraren. Har inte kollat närmare på Exxon då jag främst investerar på den svenska börsen. Håller också med om dollarkursen, den kan mycket väl gå högre och vara hög i ett antal år framöver. Själv drar jag mig inte för dollarinvesteringar på grund av den.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (81)
Aug (4)

Taggar