Investerarfysikern
Likes
719
Antal inlägg
1227
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Långsiktig värdeinvestering?

Det som är bland de mest populära bland diverse aktiebloggare är långsiktig värdeinvestering. Tanken är att investera i bolag som själva ska växa och skapa värde och långsiktig avkastning. Helst vill dessa bloggare leva på utdelningen och flera kallar sig utdelningsinvesterare. Själv har jag alltid sett mig tudelad till detta, då jag gillar tanken av att vara en långsiktig investerare som köper en andel i ett företag men har svårt med tanken "buy-and-hold-forever" då man aldrig vet framtiden.

Min egen aktiva strategi är att köpa billiga och bra företag, hålla dessa på medellång sikt (1-2 år) för att sedan hoppas att de har gått bättre och byta ut dessa. Det är ganska inspirerat av Joel Greenblatt som verkligen visat på att en sån strategi fungerar om man letar på rätt ställen. Sedan starten i februari så är nu portföljen 10 % över index. Däremot känns det som denna strategi tar mycket tid och har själv börjat bli mindre motiverad att lägga ner denna tid med endast 10-20 % av innehavet i denna portfölj. Därför känns det roligare att gå över till en mer långsiktig värdeinvestering, alltså köpa billiga och bra företag och hålla på lång sikt och inte sälja i första taget. På så sätt blir detta min "långa" portfölj. I stort sett skulle alla mina innehav utom två platsa i en sådan portfölj (VSS och Proffice). 

En anledning till att ändra strategin till att bli mer långsiktig aktieägare är också att tänka som en investerare, så pass att man går in i företaget som en sådan. Då mycket om aktiehandel handlar om psykologi så känns det vettigt att anse sig som en långsiktig ägare som inte berörs av marknadens svängningar. Det känns också att framöver kommer det att komma gyllene tillfällen att bygga upp en sådan portfölj om börsen faller.

Hur ser ni på långsiktig värdeinvestering? Har ni en lång portfölj?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
358
24
1
zlaskarn

Kunde inte sagt det bättre själv. Jag köper och håller för evigt, om jag tycker att bolaget fortsätter att se lika bra ut för evigt som när jag gick in. Dvs. jag skulle gärna äga ett bolag hela livet, men kan absolut sälja det efter 2 år om jag tycker något är fel (företagets framtid har ändrat sig eller kursen har blivit rejält övertänd). Däremot har jag svårt att se mig själv gå in på kortare sikt än 1 ett år (låt er inte luras av mitt Star Vault-innehav, har varit med 1,5 år ;) ), då har jag gjort något väldigt fel, alt. haft väldigt tur.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (80)
Aug (3)

Taggar