Investerarfysikern
Likes
721
Antal inlägg
1229
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Small cap i enkla aktieportföljen?

Vid årskiftet så gjorde jag ett antal inlägg om cap size här på bloggen om man ska satsa på small cap eller ej när man investerar i aktier. Jag gjorde i samband med det två bevakningslistor, en för stora bolag och en för småbolag. Jag tänkte göra en liten uppdatering på detta inlägg och visa resultaten hittills i år samt också diskutera om det är värt att investera i small cap eller ej och speciellt i den mekaniska strategin. Se det tidigare inlägget här:

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/02/smabolag-eller-ej.html

 

Hittills i år (data från i helgen) så har de på large och mid cap har gått upp med mellan 28 % och - 8 % i år eller i snitt 6,25 %. 

 

 

De på small cap har gått upp med mellan 62 % och - 49 % i år eller i snitt 13,6 %.

 

 

Min slutsats vid årsskiftet var att kanske undvika småbolag om man investerar i den mekaniska strategin eftersom de varit så volatila. Nu i efterhand så verkar det inte varit så bra eftersom de har gett en klart bättre utveckling i år. Däremot är de fortsatt volatila och frågan är hur det kommer gå framöver.

 

På grund av den screnner jag använt hittills (quant-investing.com) så hade jag istället en market cap gräns på 1 miljard, vilket gjort att 36 % av min portfölj som jag sparar i är listade på small cap. Nu när jag bytte screener valde jag gå efter listor istället och jag funderar nu på vilka listor man bör gå på. Problemet är att om man inkluderar small cap så är i dagsläget 7 av 10 bolag small cap enligt strategin. Detta gör att man går in ganska tungt i small cap.

 

Kollar vi på backtester så visar Quant-investings backtest att momentum fungerar bäst på small cap, medan värdestrategier på mid och large cap. Värdebyråns och Börsdatas back-test för magic forumla visade en ganska liknande utveckling för om man tar med small cap eller ej. Om nu utvecklingen är ganska likvärdig så bör det vara bra att ta med small cap om man har med momentum, eftersom small cap gynnas extra mycket av momentum. Dessutom går olika effekter i cykler. För 20 aktier på Börsdatas magic formula screener så ger mid + large cap en avkastning på 400 % under åren 2009-2015 medan att ta med small cap ger 280 % avkastning. Däremot under åren 2001-2007 gav mid + large cap endast 257 % avkastning mot 370 % om man inkluderade small cap. Så det går olika bra under olika cykler. Då nu mid + large cap gått extra bra talar det för att small cap kan gå bättre framöver, däremot kan det vara mer riskfyllt i en lågkonjunktur att inkludera small cap.

 

I USA så har liknande tester gjorts i fallet large cap och small and micro cap (motsvarande svenska mid och small cap) för acquirersmultiple (likt EV/EBIT) av Tobias Carlisle. Där fick han en klar förbättring om han tog med deras small och micro cap i jämförelse med large cap. I hans test för all investable stocks, motsvarande svenska small - large cap, fås en avkastning på 24,3 % per år jämfört med 15,6 % för endast large cap 1000. Om nu också small cap gynnas extra mycket av momentum så skulle troligtvis en ännu högre avkastning fås. Av dessa anledningar så skulle det kunna vara lämpligt att inkludera small cap. 

 

Då jag hittills inte kört fullt ut på att investera i mid + large cap enligt min mekaniska strategi så är det inte ett stort steg att ta in small cap i denna. Hittills så har däremot mina small cap inköp faktiskt varit bland de sämre efter den mekaniska strategin, men det bör inte påverka beslutet. En av anledningarna till att jag däremot ville ha mid + large cap tidigare var att de är stabilare i en börskrasch. Om vi nu kommer att se en sådan är frågan. 

 

När det kommer till att investera aktivt så står jag fast vid min tidigare åsikt att det går bra att investera i small cap men att man bör vara lite mer försiktig. Det är också vad jag gjort hittills när jag investerat. Själv tror jag också att prissättningsmekanismerna är mindre bra på small cap och om det är felprissättningar man vill utnyttja kan det vara bra att kolla där. Detta skulle också vara ett argument för varför man bör använda mekaniska strategin också på small cap.

 

Jag läste också en artikel på Tobias Carlisles blog om varför man bör inkludera small cap i strategin då dessa oftast är felprisatta. Se "Hunting endangered species" nedan. Anledningen är att dessa kan allt oftare handlas till ett lågt pris än andra bolag då de oftare kan vara felprissatta. Därför anser Carlisle att det är bra att ta med small och micro cap. Dessutom så är momentum en bra "katalysator" och man köper då aktier som marknaden redan börjat identifiera. Så billiga aktier med momentum talar för att inkludera small cap.

 

Det känns som att mycket talar för att jag ska inkludera small cap i min mekaniska strategi. Däremot är jag fortfarande tveksam. Skulle jag kunna stå för beslutet med en portfölj som gått ner -50-70 % och som till en majoritet består av illikvida small cap bolag som ingen vill ha? Att inkludera small cap i portföljen innebär också en högre volatilitet och frågan är om det är värt det? I dagsläget så innebär det t.ex. att köpa Rottneros och MultiQ istället för Unibet och Nolato. Personligen så känns de två senare mycket säkrare bet. Hexatronic föll 50 % på några månader, vilket tog Medivir ett år att göra. Det känns som att man kan få en aning bättre avkastning om man inkluderar small cap, men till en klart högre risk. Dessutom så framöver kan det bli problem med likviditeten vid köp och spreaden. För mig blir det nog att avvakta så länge.

 

Vad tror ni? Är det bra att inkludera small cap i den mekaniska strategin?

 

Läs mer:

http://acquirersmultiple.com/2015/01/all-investable-stock-screen-backtest/

http://acquirersmultiple.com/2015/01/small-and-micro-cap-stock-screen-ba...

http://acquirersmultiple.com/2015/01/large-cap-1000-stock-screen-backtest/

http://acquirersmultiple.com/2015/06/hunting-endangered-species/

Taggar (blogg): 
Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

Bra post!

Personligen rätt negativt till Small men framförallt microcap kommande 12-24 månader. Stockpicking att föredra när räntemarknaden verkar hamnat i bonanza

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (81)
Aug (4)

Taggar