Investerarfysikern
Likes
719
Antal inlägg
1227
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

A wealth of common sense

Min nya favoritblogg på sista tiden är "A wealth of common sense" skriven av Ben Carlsson som också skrivit en bok vid samma namn. Han har producerat riktigt bra inlägg på sista tiden om en massa olika ämnen, bland annat mina favoritämnen: värde och momentum. Har ännu inte köpt hans bok men ska se till att göra det, även om den inte bjuder på så mycket konkreta tips.

 

Det bästa med hans inlägg är att han är objektiv och när han skriver om andra och fokuserar på snarare enkelhet och att man ska investera långsiktigt istället för att krångla till det. Han skrev nyligen om hur det är svårt att bli en riktigt bra investerare, liksom hur det är svårt att bli en riktigt bra komiker (inlägget här: http://awealthofcommonsense.com/world-class-comedy-investing-are-they-te...). Han skriver också om exemplet som tas upp i Dual momentum där hedgefondförvaltaren Michael Steinhart säger som sitt främsta tips till en investerare att "Jag är er konkurrent". Vi människor överskattar oftast sin egen förmåga och tror att vi är mycket bättre än marknaden i övrigt.

 

Därför rekommenderar Ben Carlsson att istället använda enkla modeller för att investera och att känna av sig själv så att man inte genomför dåliga beslut i dåliga tider. Den enklaste är helt enkelt att köpa en indexfond och sedan ha en del i räntor och hålla det. Däremot så är han också övertygad över att värde och momentum fungerar och skriver om strategier som Dual momentum och Quantitive value. Det som är bra med dessa strategier är att de utnyttjar dessa effekter utan att vi själva som investerare förstör. Dessutom så slipper vi oroa oss för att tagit rätt beslut eller ej utan kan förlita oss på att strategin ger bra resultat i längden.

 

Även om nu man är bättre än marknaden så är dessa strategier attraktiva. Enkla och bra regler som fungerar i längden är nyckeln och man slipper oroa sig. Insåg själv förra veckan att den sista punkten är nog så viktig. Att försöka t.ex. aktivt tajma marknaderna är riktigt svårt och oftast tar man beslutet vid fel tidpunkt. Själv sålde jag av halva min aktiva portfölj precis innan uppgången. Utöver det så spenderade jag otroligt mycket tid åt att studera marknaderna och försöka tajma dessa. Nu har jag satt in en det jag sålde i mina mekaniska strategier istället, bara för att slippa behöva oroa sig om utvecklingen. Jag förlorade självklart på det och aktierna kan falla i värde, men det viktiga är att nu slipper jag oroa mig utan låter det löpa på fritt. Det var en dyrköpt läxa, men då jag gjorde det försiktigt med endast 10 % av portföljen så blev den ändå relativt smärtfri. Framöver så kommer jag endast förvalta en liten del av portföljen aktivt och jag kommer helt skippa marknadstajming i denna, så att jag slipper oroa mig för om jag gjort rätt beslut eller ej.

 

Som jag skrev i helgen så är det viktigt att lära känna sig själv och ens brister när det gäller investeringar och sätta upp regler så att man lyckats långsiktigt. Ben Carlsson trycker extra mycket på det i sin blogg. Något jag också fick med mig är att ifrågasätta hur man investerar och inte satsa allt på ett kort. Ett bra sätt är diversifiera genom satsa på flera olika strategier och flera olika tillgångsklasser. Sen gäller det att vara långsiktig och tro på det. Han summerar sin approach på denna sida och jag rekommenderar verkligen att läsa igenom dessa punkter:

http://awealthofcommonsense.com/my-investment-approach/

 

Gör det enkelt, ha disciplin, lär känna dig själv och kontrollera ditt humör, erkänn misstag, tänk på riskerna och var långsiktig är några av hans ledord.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (80)
Aug (3)

Taggar