Investerarfysikern
Likes
721
Antal inlägg
1233
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
25 juli

Mean reversion-case: Kina och solcellsbolag

I våras skrev jag en del om olika mean reversion-case, bland annat tillväxtmarknader varit ett hett ämne. De har gått fortsatt bra i år och fått upp momentum och det finns också en hel del intressanta makrocase med dessa.

 

Kina är ett av dessa case och efter lyssnat lite på podcast fick jag upp förnyat intresse av Kina. Kina är ett blandat land där de drabbades av en mini-bubbla för några år sedan, men har allmänt inte gett hög avkastning. Kinas ekonomi är världens näst största och deras börs, också världens näst största, har länge inte varit helt öppen för yttre investerare. Nu öppnar börsen där upp sig något mer och senast så ska de inkluderas i MSCI index.

 

Samtidigt som Kina är ett intressant case framöver så dras de också med en hög skuldsättning. Många misstänker att framtida kriser kan komma att bli där och det finns anledningar till att vara skeptiskt mot landet. Dessutom, hög BNP-tillväxt är inte synonymt med hög tillväxt på den lokala börsen. Men med tanke på att deras börs är en av de billigaste börserna i världen med P/E 7 och P/B 1, de ska inkluderas i MSCI index och att börsen har stark momentum finns det mycket som talar för deras börs framöver.

 

Problemet med Kina är däremot att få rätt exponering. Det är komplicerat med deras olika klassifikationer av olika aktier, speciellt också hur det nu blir med de i Hong Kong och de i fastlands-Kina. Har kollat lite på ETF:erna GXC, MCHI som verkar mer exponerade mot Hong Kong, medan ETF:erna KBA har mot fastlandet och CN har bred exponering mot fastlandet och Hong Kong. Det är lite av en djungel och den insatta läsaren får gärna kommentera på hur man kan få bra Kina-exponering.

 

Det andra caset är solceller via ETF:en TAN. Har skrivit om det tidigare i år men avvaktade eftersom sektorn fortsatte nedåt. Nu har den brutit MA200 och börjat få positivt momentum, varpå det kan bli intressant att ta en position. Solceller har nu blivit så pass billiga att de kan ordentligt konkurrera med fossila bränslen, trots lägre energipriser, vilket kan vara en bra framtidsbransch. Värderingen är lite blandad och kände att den inte riktigt övertygade mig för att ta position. Men blir det ett allmänt uppsving i branschen kan det hjälpa. Nu återstår att se om denna uppgång är robust eller om det bara är en temporär uppgång.

 

Jag valde att ta en liten position i ETF:en KBA (aktier i fastlandet Kina) i min mer spekulativa "lekportfölj" på grund av deras inkludering i MSCI och på grund av att den fått upp momentum. Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. I övrigt ökade jag också nyligen i GVAL som investerar i billiga länder, något jag tror kan gå fortsatt bra framöver då de har den gyllene kombinationen av värde med momentum (i dagsläget upp 32 % senaste året). 

 

EDIT: Fick tips om ETF:en ASHR, som kan vara bättre än KBA för Kina-exponering. Skiljer lite i index och hur de följer index, vilket gjort att ASHR har haft bättre utveckling än KBA. Har haft svårt att se vilken som är bäst, då det är mycket som talar för och emot båda.

Taggar (blogg): 
15 juli

Net-netsportföljen firar 1 år

Min amerikanska net-netsportfölj fyllde ett år vid halvårsskiftet. Den har gått riktigt bra sedan start och slagit det amerikanska indexet S&P500 med närmare 30 % då den är upp 46 % mot 15,5 % för S&P500, se graf nedan:

 

 

Denna portfölj bygger på Benjamin Grahams gamla princip i att investera i aktier under sitt likvidationsvärde, NCAV = Net Current Asset Value. Warren Buffet började sin karriär i att investera i dessa aktier men fick allteftersom gå vidare till att investera på annat sätt, då de är för illikvida. Han kallar de soggiga fimpar, något jag också insåg ganska snabbt efter analyserat flera förra året och fungerar oftast bäst att köpas in i kvantitet och ligga i portföljen.

 

Portföljen uppdaterades nu i maj och jag har insett att det fungerar bra att gå på rabatt mot NCAV och okej F-score över 3 (alltså undviker de med låg F-score på 1-3 vilket oftast är bolag som inte bör räknas som net-nets). De bäst presterande net-netsen är oftast de som handlas under 60 % mot NCAV. Det finns många aktiva investerare som diskuterar och handlar net-nets med extra analys, men ser inte mervärdet i den aktiva analysen då jag sett många som valt bort de aktier som ofta drivit avkastningen. Net-nets är oftast soggiga fimpar, så i många fall blir det lätt att bli avskräckt.

 

Trots allt kan det vara vettigt att gå igenom net-nets och lägga lite extra tid. Det är mer tidskrävande än just en vanlig kvantitativ strategi, då man oftast måste dubbelkolla alla siffror och förstå balansräkningen. Man vill ju inte heller köpa bolag som i själva verket inte är net-nets. Så det krävs lite mer "due diligence" för att investera i net-nets. Bra resurser för att läsa mer om net-nets är VärdebyrånCigarrfimparNet-net hunter och olika Seeking Alpha-skribenter. Kan tipsa också om ett av mina tidigare inlägg om net-nets. 

Taggar (blogg): 
12 juli

Uppdatering av Simpla aktieportföljen

I juni uppdaterade jag min "Simpla aktieportfölj" som jag skapat för flera syften. Ett av syftena var att visa läsare att man med enkla regler kan komma igång med ett simpelt sparande som oftast slår aktiva sparare. Det är extremt roligt att nu få skriva om den nu efter ett år då den verkligen visat framfötterna. Den har slagit 90 % av användarna på Shareville (har 3 stjärnor) och alla Sverigefonder senaste året.

 

Det är också roligt att se att investera efter simpla regler är något riktigt populärt. Mitt inlägg "Simpla regler slår börsen" är ett av bloggens mest lästa inlägg. För att läsa mer om själva portföljen, se detta inlägg där den introducerades och se detta inlägg där jag skrev om portföljen när den fyllde 1 år. Det är intressant att se att portföljen har gått så pass bra som den gått, trots att totala tiden som jag lagt ner på den är knappt en timme. Däremot tog det många timmar att komma fram till lämpliga värdemått att använda, något som är det svåra med ett kvantitativt sparande.

 

Prestationen från start 2016-05-13 till ombalanseringen 2017-06-19 var 44,25 %. Kollar vi nu utvecklingen för senaste året har det slagit index med över 16 %:

 

 

Det andra syftet till varför jag startat denna portfölj har jag hittills hållit hemligt. Portföljen utger nämligen ett sparande till mina yngre tonårssystrar (själv är jag är omvänt sladdbarn). Det började med att jag ville ge ett sparande i present och gav aktier i H&M till ena systern. Men efter ett tag insåg jag att det är bättre att göra det på rätt sätt, och med en portfölj uppbyggd på simpla regler är mer intressant än en rent kvantitativ portfölj. Intresset finns inte där än men det börjar smått växa (förutom ena systern som hellre ville ha pengarna till en iPhone 7). Trots allt är jag ganska nöjd med att jag bytte bort H&M aktierna mot denna portfölj då portföljen slagit H&M med mer än 60 % sedan start.

 

De nya aktierna blev följande:

 

 

Reglerna var i stort sett som förra året: köp bolag på Stockholmsbörsen som har P/E under 15, P/S under 2, P/B under 2, EV/EBITDA under 9,5 och har ett marknadsvärde över 1 miljard. Exkluderar finansiella bolag. Enda skillnaden var att jag bytte ut EV/EBITDA 9,5 istället för EV/EBIT 10 för att vara mer lik Value composite. Kan också tillägga att efter omfördelningen uppmärksammades att SCA kan ha missvisande uppgifter i och med uppdelningen och kanske inte borde platsa i portföljen. Posten är så pass liten att jag inte kommer ändra den, plus att avknoppningar brukar ge allmänt bättre avkastning. De restrerande aktierna är Boliden och SAS.

 

Nu får vi se om kommande året bjuder på lika bra avkastning. Det är i alla fall intressant att man med simpla regler kan få så hög avkastning. Men det är också det som är svårt, för vissa år slår dessa regler inte börsen och det är då man utsätts för prövning. I goda tider är det mesta lätt.

 

Ny kvantitativ aktietjänst - Börslabbet

För den som vill komma igång att investera i välbeprövade aktiestrategier och utveckla sig själv som investerare finns den nya aktietjänsten Börslabbet. Läs mer på Börslabbets hemsida:

 

Taggar (blogg): 
4 juni

Inköp i net-nets portföljen

I och med uppdateringen av den globala kvantitativa portföljen så uppdateras också min net-net portfölj som ändå skulle balanseras om i juni. Totalt byts 6 av 10 bolag ut i portföljen. Utveckling under perioden 29:e juni tills ombalanseringen den 16:e maj var +43,4 % mot SPP Aktiefond USA + 23,8 %, så klart bättre avkastning än index.

Utifrån de aktier som analyserades under förra året är att net-nets med bra rabatt och hög F-score var de som gick bäst (se nedan). Urvalet av aktier är gjorda från Quant-investing.com. Bolag som undvikits är exploateringsföretag, investeringsföretag och forskningsbolag, som alla har stor kassa men inte ska anses vara net-nets då syftet för dessa bolag är att bränna kassa. Följande blev aktierna:

 

1 Sears Hometown (behåll)

NCAV 213 MUSD, Marknadsvärde 77 MUSD (36 %). F-score 4.

2 Asia Pacific Wire & Cable Corporation (köp)

NCAV 87 MUSD, Marknadsvärde 41 MUSD (47 %). F-score 9.

EDIT: Rabatt är lägre om "non-controlling interest" del av eget kapital dras av.

3 GigaMedia (köp)

NCAV 58 MUSD, Marknadsvärde 32 MUSD (55 %) F-score 4.

4 Energold Drilling Corp (köp)

NCAV 40 MUSD, Marknadsvärde 24 MUSD (60 %) F-score 4.

5 Emerson Radio (behåll)

NCAV 56,5 MUSD. Marknadsvärde 34,1 MUSD (60 %) F-score 7.

6 Bebe Stories (köp)

NCAV 50.6 MUSD. Marknadsvärde 40 MUSD (79 %) F-score 4.

7 Imperial Ginseng Producs (köp)

NCAV 8 MUSD. Marknadsvärde 5,5 MCAD (69 %) F-score 5.

8 Deswell Industries (behåll)

NCAV 40 MUSD. Marknadsvärde 30,3 MUSD (75 %) F-score 6.

9 Richardsons Electronics (behåll)

NCAV 102.5 MUSD. Marknadsvärde 78.4 MUSD (76 %) F-score 5.

10 Allied Healthcare Products (köp)

NCAV 9.4 MUSD, Marknadsvärde 7,92 MUSD (84 %) F-score 5.

 

Fyra av innehaven hade jag i den tidigare portföljen medan 6 nya köps in. De som såldes gav en avkastning på 53 % där det mesta kommer på grund av Bri-Chem som gick upp med 260 %.

Om vi kollar avkastning för enskilda aktier av de jag köpte och gick igenom förra året (förra årets värdering och F-score):

Köpta:

AG&E Holdings -50 %                       (70 % av NCAV, F-score 6, avnoterades)

Bri-Chem 260 %                               (31 % av NCAV, F-score 6)

Deswell Industries 19 %                  (60 % av NCAV, F-score 6)

G Willi Food 62 %                             (55 % av NCAV, F-score 5)

Sears Hometown -50 %                   (55 % av NCAV, F-score 5)

Emerson Radio 95 %                        (30 % av NCAV, F-score 7)

Addvantage Technologies 6 %        (69 % av NCAV, F-score 7)

McCoy Global 9 %                             (70 % av NCAV, F-score 4)

Taitron Technologies 32 %              (54 % av NCAV, F-score 7)

 

Bolag med 60 % och över i NCAV gav 1 % i avkastning.

Bolag under 60 % gav 66 % i avkastning

 

Uppföljning ej köpta:

Beazer Homes, 95 %                         (41 % av NCAV, F-score 6)

Rubicon Technologies, 10 %            (42 % av NCAV, F-score 2)

Allied Healthcare Products, 53 %   (44 % av NCAV, F-score 3)

Giga Media, 10 %                              (47 % av NCAV, F-score 5)

Support.com, 1 %                             (70 % av NCAV, F-score 3)

Echelon corporation, 35 %              (80 % av NCAV, F-score 4)

TSR, 30 %                                          (90 % av NCAV, F-score 7)

Transworld Entertainment, -50 % (90 % av NCAV, F-score 3)

CDI Corp, 10 %                                 (95 % av NCAV, F-score 8)

 

Bolag över 60 % i NCAV gav 5,2 % i avkastning

Bolag under 60 % i NCAV gav 42 % i avkastning.

 

Det är klart mest lönsamt att köpa de allra billigaste aktierna med okej F-score och hade de dyraste i min portfölj istället byts ut mot de billigaste som jag inte köpte av olika anledningar hade bättre avkastning fåtts. Det är också vad de flesta tester visat, att de allra billigaste net-netsen ger bäst avkastning. Framöver kommer därmed de billigaste bolagen köpas in, men det fanns inte så många för tillfället. Det kan också bero på screenern då Quant-investing inte hade lika många net-nets som Screener.co.

Något jag också inte tog hänsyn till var leasing och nya IFRS regler. Se mer i detta inlägg av Cigarrfimpar. Det är ett lite mer komplext som jag inte satt in mig i, så refererar till Cigarrfimpars inlägg. Men de nya IFRS reglerna kommer ändå att påverka alla nyckeltal i screenern när de införs, så det är upp till en själv om man vill "front run" eller inte.

Taggar (blogg): 
27 maj

Inköp Global trendande värde-portfölj

För några veckor sedan valde jag att skapa en global kvantitativ strategi istället för min amerikanska kvantitativa strategi och internationella ETF:er. Detta då courtaget nu blivit så pass mycket billigare på internationella marknader. Nu har jag gjort inköpen till portföljen som vanligt redovisas i mitt Google docs

 

Inköpen skedde i topp 1 % av Nordamerika och Europa efter value composite och sedan sorterat på 6 månaders momentum via Quant-investing.com. Totalt blev det 10 aktier. Minsta storlek på bolag 50 MUSD och minsta dagliga omsättning var på 125 000 USD för att hitta likvida bolag. Nivån på omsättning var den som var default i screenern och i efterhand kan den ha satts till lägre, men då Avanza inte har alla aktier så skiljde inte det i de aktier man kunde köpa. Med de nuvarande reglerna var det två aktier som inte kunde köpas via Avanza då de var för små. 

 

Följande aktier köptes:

 

Martintrea

Kanada. Tillverkar bildelar. Värderas till P/E 9. Marknadsvärde 965 MCAD (684 MUSD).

 

Navios Maritime Acquisition

USA. Verksam inom shipping. Värderas till P/E 4,25. Marknadsvärde 254 MUSD.

 

Peugeot

Frankrike. Tillverkar bilar. Värderas till P/E 9,5. Marknadsvärde 16 420 MEUR (18 161 MUSD).

 

Office Depot

USA. Säljer kontorsmaterial. Värderas till P/E 5,4. Marknadsvärde 2 853 MUSD.

 

Greenbrier

USA. Säljer tågset. Värderas till P/E 10,5. Marknadsvärde 1 220 MUSD.

 

Lufthansa

Tyskland. Flygbolag. Värderas till P/E 4,5. Marknadsvärde 7 820 MEUR (8 445 MUSD).

 

Assicurazioni Generali

Italien. Ett av världens största försäkringsbolag. Värderas till P/E 11,5. Marknadsvärde 23 940 MEUR (26 171 MUSD).

 

Finnair

Finland. Flygbolag. Värderas till P/E 8,5. Marknadsvärde 665 MEUR (720 MUSD).

 

PARKEN Sport & Entertainment

Danmark. Driver fotbollsarena och andra nöjescenter. Värderas till P/E 12,9. Marknadsvärde 870 MDKK (126 MUSD).

 

Saras

Italien. Raffinaderi. Värderas till P/E 9,6. Marknadsvärde 1 940 MEUR (2 070 MUSD).

 

Värdering i snitt blev: P/E 7,75, P/CF 3,54, P/B 1,07, P/S 0,35, direktavkastning 5 % och F-score 6,5. Uppgång senaste 6 månaderna har varit på 36 %. Totalt blev fördelningen 3 aktier i USA, 1 i Kanada, 6 st i Europa.

 

Fick också en kommentar från en läsare om kritik mot italiensk bokföring i och med mitt förra inlägg. Jag valde gå lite djupare in i frågan och analysera om det är anledning nog för att exkludera italienska bolag. Kollade igenom litteraturen och det var ingen som nämnde något om att bokföringsbedrägari är större i vissa länder. 

 

Ta t.ex. Saras. De följer IFRS, hamnar under italienska och Europeiska regelverk, liksom svenska börsbolag. Revisor Ernst & Young. Kan läsa igenom Saras 200-sidiga rapport men vid snabb överblick håller den amerikansk och svensk standard. Tips till de som är osäkra är att läsa igenom revisionsberättelsen. Handlas också på reglerade marknader. Man kan också testa med M-score, men inget av bolagen jag köpt visar på varningssignaler. Frågade också italiensk kollega som både känner väl till Assicurazioni Generali och Saras (han har vänner som arbetar på Saras) och enligt honom kan man lita på deras siffror (kan tillägas att han arbetat på bank innan sin forskartjänst i fysik och själv handlat med italienska aktier).

 

Försäljning skedde i Value composite + F-score i USA. Utvecklingen var sedan köp (2016-08-08) var + 16 %. I jämförelse har DJ USA gått +10 %, men i SEK är det högre på grund av dyrare dollar. Indexfonden SPP Aktiefond USA är upp +15 % under samma period, så i stort sett samma avkastning men mer volatilitet.

Taggar (blogg): 
26 maj

The Acquirer's Multiple på Stockholmsbörsen

I januari i år publicerades en ny studie på The Acquirer's Multiple på Stockholmsbörsen. Det är en kandidatarbete vid Lund och går att återfinnas här. Oskar som skrev studien var i kontakt med mig under förra året och för att få lite tips och idéer för studien och jag är ytterst tacksam för att han omnämner mig i sitt förord. Principen bakom studien är att likt de tidigare studierna av Magic formula se om också The Acquirer's Multiple fungerar på Stockholmsbörsen. 

 

The Acquirer's Multiple är den strategi som Tobias Carlisle har utvecklat och startat en tjänst kring. Det är också den strategi han introducerar i boken "Deep Value". Den har fått i Carlisles tester en avkastning på 25,9 % per år för bolag större än 200 MUSD på den amerikanska börsen under perioden 1999-2016, vilket är enormt bra. The Acquirer's Multiple skiljer sig lite åt rent EV/EBIT, företagsmultiplen, då den istället för EBIT använder sig av OP = operating profits, vilket är OP = intäkter - (varukostnad + försäljning och administrativa kostnader + avskrivningar och amorteringar). Skillnaden mot EBIT är att det beräknas från toppen av resultaträkningen, alltså från intäkter och nedåt, medan EBIT räknas från resultat och uppåt. Detta ger en mer rättvis bild av företaget och visat sig ge bättre avkastning historiskt. 

 

Oskars studie på Stockholmsbörsen är gjord på liknande sätt som den av Tobias Carlisle under perioden 2000-03-01 till 2016-03-01. Portföljen sätts ihop den 1:a mars varje år baserat på årets innan rapporter och sedan balanseras om ett år efteråt. De 30 aktier som har lägst Acquirer's Multiple köps och säljs sedan ett år senare. Alla bolag på Stockholmsbörsen och First north analyserades och databasen var Thomson Reuters Datastream. Avkastningen exklusive utdelningar blev totalt 13,7 % per år jämfört 1,36 % per år för OMXSPI, se utveckling nedan. 

 

Källa: The Acquirer's Multiple - En empirisk studie på historisk data och dess potential att generera riskjusterad överavkastning.

 

Om vi kollar rullande 36-månaders avkastning fås följande resultat.
 
Källa: The Acquirer's Multiple - En empirisk studie på historisk data och dess potential att generera riskjusterad överavkastning.
 

Allmänt kan man se att under perioden 2000-2005 överklassade The Acquirer's Multiple Stockholmsbörsen, för att sedan utvecklas i linje med Stockholmsbörsen under 2005-2009. Sen igen under 2009-2016 var den rullande avkastningen klart bättre. Så bra avkastning direkt efter de senaste börskrascherna då bolagen blivit som billigast.

 

Med en avkastning på 13,7 % per år plus utdelningar på ca 4 % per år ger det en avkastning på närmare 18 % per år. Det är i linje med de tidigare studierna på Stockholmsbörsen på Magic formula, som visat att här i Sverige har Magic formula funkat i stort sett lika bra trots internationella resultat som visat att EV/EBIT eller Acquirer's Multiple är bättre. Oavsett är skillnaden inte så stor och båda strategierna är helt okej för att få bra avkastning. 

 

Jag tycker det är roligt att ännu en studie bekräftar att kvantitativ investering fungerar bra här i Sverige vilket är motiverande för en kvantitativ investerare. Jag vill också tacka Oskar för att han tog kontakt och gjorde en intressant studie. Hoppas det ger mer kött på benen för er där ute som är intresserade av att investera kvantitativt. 

Taggar (blogg): 
24 maj

Genomgång av svenska fastighetsaktier

Att investera i fastigheter på egen hand kan vara svårt projekt och inkluderar viss expertis men också en del eget arbete. Om man är intresserad av att investera i fastigheter men inte göra jobbet själv så är fastighetsaktier ett bra alternativ. Man kan investera antingen direkt eller via fonder, men i stort sett investerar de i samma sak. Tänkte i detta inlägg gå igenom de största fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen för att få en uppfattning om värdering och avkastning.

 

Nedan har jag sammanställt data för de tio största fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen med data utifrån deras rapporter för 2016. För den som vill ha de senaste uppgifterna bör kolla in deras senaste kvartalsrapporter, tabellen nedan är mest för att ge en vägledning.

 

 

Den genomsnittliga hyresavkastningen är 4,5 % för dessa bolag. Man ser att bolag som Hufvudstaden, Fabege och Wallenstam, som har både bostäder och fastigheter i bra lägen i storstäderna som har låg hyresavkastning. Här är avkastningen mer beroende av värdeökningen, och dessa bolag toppar också med högst procentuell värdeökning senaste året med mellan 11-20 %. Sagax har hög hyresavkastning då de främst har lager och industrilokaler, vilket är mer konjunkturberoende.

 

Då fastighetsbolagen är värderade på börsen kan det vara mer relevant vad man som investerare betalar för det egna kapitalet i bolaget och förvaltningsresultatet. Historiskt värderas fastighetsbolag i linje med eget kapital, men vi ser att i dagsläget är det ca 24 % högre (något lägre i dagsläget då siffrorna ovan tar inte hänsyn till uppskrivningar av eget kapital senaste kvartalet). I relation med förvaltningsresultatet, alltså resultatet efter att administrativa kostnader och räntor är betalda är i snitt 22,6 eller 4,5 % av börsvärdet (5,2 % exklusive Fabege).

 

Något jag märkte i genomgången av dessa fastighetsbolag var att belåningsgraden var på snitt 50 %. Därmed kommer ungefär hälften från eget kapital och hälften från lånade pengar. Dessa lån hade en snittränta på 2,3 % med och löptid på ungefär 3 år i snitt. Det innebär att fastighetsbolagen är extremt känsliga för uppgångar i räntor. Om räntekostnaderna skulle dubblas för fastighetsbolagen skulle den snittliga priset genom förvaltningsresultatet gå till 30 i snitt (Fabege blir negativ och exkluderas). Det innebär en avkastning på 3,3 % på börsvärdet av fastighetsbolagen, ner från 5,2 %.

 

Om vi antar en uppgång i fastighetspriserna likt inflationen på 2 % per år, ökar eget kapital med 4 % vid en 50 % belåningsgrad. Om nu räntorna ligger på samma nivåer som nu skulle det ge en förväntad avkastning på närmare 9,2 % per år framöver (exkl Fabege). Om räntorna skulle dubblas så sjunker denna förväntade avkastning till 7,3 % per år. Detta kan sjunka ännu mer då kravet på högre direktavkastning kan dra ner fastighetspriserna.

 

Ett bolag som sticker ut ovan är Hemfosa, som valt att specialisera sig på samhällsfastigheter. Stor del av deras kunder är friskolor och andra välfärdsbolag och man kan förvänta sig att den låga värderingen är på grund av oron i sektorn. Däremot värderas de endast till 10,6 gånger förvaltningsresultatet (ännu lägre om man inkluderar resultaten från join ventures) och 16,2 gånger ett resultat med ökade räntor. Med en belåning på 60 % ger det också extra hävstång om priserna går upp. Vid nuvarande värdering och en uppvärdering av fastighetsvärdena i takt med inflationen ger en avkastning på 14,4 % vid låg ränta och 11,2 % vid hög ränta, klart högre än snittet.

 

I jämförelse med dagens aktiemarknad och obligationsmarknad kan det ses som en okej avkastning på 7-9 % per år för större förvaltare, men för småspararen kan det gå att få bättre avkastning på annat håll. Fastighetsbolag har också visat sig lika riskfylld som övriga börsen, så de har inte varit direkt bra för diversifiering. Därmed kan anser inte jag att det kan ses som ett ekvivalent alternativ till att investera direkt i fastigheter.

 

Efter denna genomgång av fastigheter och fastighetsbolag är läget ganska liknande som med bostäder. En låg ränta har gett bra avkastning och på grund av lägre krav på direktavkastning har mycket av beståndet värderas upp markant. Vid fortsatt låga räntor är det fortfarande en okej investering, då man kan låna till låg ränta och få en direktavkastning som är klart högre. Däremot är det mycket räntekänsligt, för om räntan skulle gå upp med bara några procentenheter skulle det innebära att förvaltningsresultatet för många bolag skulle försvinna. Dessutom skulle priset sjunka, då kravet på direktavkastning skulle öka. Detta skulle i så fall slå som ett tveeggat svärd mot fastighetspriserna. Läs gärna kommentaren av en anonym fastighetsekonom som varit förvaltare och utvecklare på en av Sveriges största fastighetsbolag och som poängterar just detta. Det är ganska viktigt att belysa i en högkonjunktur med rekordlåga räntor.

 

Mer läsning från andra bloggar:

https://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/12/analys-av-np3s-borsnotering....

https://aktieingenjoren.blogspot.se/2015/02/analys-av-svenska-fastighets...

https://lundaluppen.blogspot.se/2016/11/fastighetsbolagens-guldalder.html

https://lundaluppen.blogspot.se/2014/08/wallenstam-vs-castellum.html

https://lundaluppen.blogspot.se/2014/03/hemfosas-notering.html

Taggar (blogg): 
18 maj

Rapporter och kvantitativa portföljer

Rapportperioden är nu över och de flesta rapporter har kommit ut. Därför kan det vara intressant att se vad som funkat hittills i år i de kvantitativa portföljerna och om man kan dra några slutsatser utifrån deras rapporter. Det är speciellt intressant i och med att de professionella analytikerna oftast fokuserar på kvartalsrapporter, medan man som kvantitativ investerare har längre sikt i sitt sparande.

 

Svenska portföljerna

Först och främst, av 27 svenska aktier i mina kvantitativa portföljer har 19 av dem utvecklats nära index (+- 15 %). De är mindre intressanta att studera, då de inte gjort stora rörelser. Sex aktier har presterat klart bättre än index, runt + 30 % i snitt i år och klassas som vinnarna i år nedan. Förlorarna är färre och är två bolag som i snitt gått ner med -12 %. Totalt sett har portföljen utvecklat sig i linje med börsen (upp 10 % i år).

 

Vinnare i år:

Bulten

Bulten tillverkar komponenter för bilindustri och annan industri. Senaste rapporten har rubriken "Bultens bästa kvartal hittills" vilket visar lite på att bolaget gått bra och det är medvind i deras verksamheter. De gynnas klart av den bättre konjunkturen och verkar starka inom sitt segment. (Sällanköpsvaror och tjänster)

 

Millicom

Millicom är ett telekombolag med fokus på tillväxtmarknader. Förbättrat marginaler och kassaflöden senaste året. Deras fokus är att förbättra sina kassaflöden vilket de tror kommer öka för året. Också återhämtat sig från att ha för mycket skulder. Analytiker tror på förbättring för deras verksamheter, troligtvis deras exponering mot tillväxtmarknader och att de kommer öka sina vinster. (Telecom)

 

Nederman Holding

Nederman levererar lösningar för industrier så de ska bli säkra och miljövänliga. De hade en liknande rapport som Bulten. Klart bättre vinst för kvartalet och medvind i konjunkturen. Underleverantör i industrin som gynnas av bra konjunkturläge i industrin. (Industrivaror och tjänster)

 

Gunnebo

Gunnebo levererar säkerhetslösningar till olika bolag och banker. Deras rapport visade på ingen direkt underliggande tillväxt på grund av den minskade kontanthanteringen i bl.a. Indien. Däremot har de en förbättring av lönsamhet. De har ett lönsamhetsprogram som bör gynna deras marginaler. (Industrivaror och tjänster)

 

Peab

Peab är verksamt inom bygg- och anläggningsbranschen. De har gått riktigt bra i år och deras rapport visade på närmare 30 % omsättningstillväxt och 100 % vinsttillväxt jämfört med samma kvartal förra året. Det är allmänt ett byggföretag som gynnas av högkonjunkturen och byggboomen i Sverige. (Bygg och anläggning)

 

Scandic Hotels

Scandic driver hotell och har på senaste tiden förbättrat sin verksamhet och marginaler. De drivs av högre beläggning på grund av högkonjunktur vilket gjort att deras EBITDA ökat och de expanderar i Norden. (Hotell)

 

Förlorare i år:

Autoliv

Autoliv utvecklar och tillverkar produkter för bilsäkerhet. De har sedan årsskiftet gått ner i likhet med många biltillverkare men inte kunnat leverera liknande tillväxt som övriga biltillverkare. Deras rapport var däremot i linje med förväntningarna och de hade ett första kvartal något bättre än deras tidigare guidning. (Sällanköpsvaror- och tjänster)

 

Tethys Oil

Tethys Oil utvinner som namnet antyder olja. De har liksom andra oljerelaterat gått ner med oljan i år. Däremot var deras rapport bra och visade på ett starkt kvartal, varpå bolaget gick upp i pris. Har tidigare aktivt bevakat bolaget och det är ett välskött oljebolag som om det inte var för volatila oljepriser är trevligt och äga. (Olja)

 

Amerikanska portföljerna

Liknande trend återfinns i de amerikanska portföljerna. Best Buy och Wabash National Corp har gått bra. Best Buy på grund av förbättrade marginaler och bättre inhemsk konsumtion. Wabash som tillverkar vagnar till lastbilar och tåg gynnas på grund av bättre industri.

 

De aktier som gått dåligt är Atwood, Noble Corp och Transocean på grund av oljan. Då de arbetar med att ta in order på sikt så har de setts som billiga, då de haft bra ordrar hittills som togs in innan kraschen i oljan. Nu med kraschen och ingen större återhämtning i oljepriserna så kommer deras omsättning och intjäning att kollapsa. Oron kom tillbaka efter att oljepriset minskat sen årsskiftet.

 

Summering

Om vi summerar rapporterna verkar det som att det varit ganska blandat på uppgångsfronten, där uppgången främst varit i företag där som förbättrat sina verksamheter och varit drivna av konjunkturen. Inte i något av företagen ovan har det skett några stora förändringar i utöver att de går lite bättre än innan. Men i stora hela är det inte mycket som ändrat sig från årsskiftet och det skulle vara nästan omöjligt att välja ut dessa vinnare i förhand.

 

Nedgångar har främst skett i oljerelaterat, och det är svårt också att veta hur oljepriset utvecklar sig. Autoliv har gått sämre de med, vilket kan anses lite konstigt då liknande bolag i övrigt gått bra. Därav fördelen att investera kvantitativt, billiga aktier tenderar att uppvärderas till slut oavsett vad börsens kortsiktiga åsikt är om dem. Tycker att denna genomgång också illustrerar svårigheten att aktivt välja vinnarna.

Taggar (blogg): 
16 maj

Simpla aktieportföljen 1 år

I och med gratiscourtaget som introducerades för ett år sedan skrev jag ett inlägg om hur man kan börja spara i aktier efter simpla regler och valde att sätta upp en egen aktieportfölj på Shareville som går att följa här. Reglerna var enkla, köp bolag på Stockholmsbörsen som har P/E under 15, P/S under 2, P/B under 2 och EV/EBIT under 10 och ett marknadsvärde över 1 miljard. Totalt blev det 10 bolag som dök upp på Börsdata efter dessa kriteriet.

 

I helgen fyllde portföljen ett år och det kan vara kul att utvärdera hur denna portfölj har gått. Nedan visas resultatet och som jämförelse visas bästa Sverigefonden senaste året, Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Vi ser att den slog precis denna fond och därmed alla Sverigefonder under året. Ganska imponerande med tanke på hur simpla regler som portföljen utgått från, visar på att simpla regler oftast slår proffsen. Utöver det har portföljen 3 stjärnor hos Shareville, så är därmed i topp 10 % av alla användare.

 

 

Jag kommer uppdatera portföljen om någon månad vid nästa insättning med liknande regler som ovan. Nu finns det endast 6 bolag som uppfyller de ovanstående reglerna. Jag kommer ändra reglerna för portföljen där EV/EBIT byts till EV/EBITDA så att den blir lik Value composite och jag lägger till krav på utdelning. Med dessa regler och samma kriterier som innan blir det 10 bolag som dyker upp i sådana fall.

 

Det är intressant hur så pass simpla regler kan vara så effektfulla och visa att bara man köper de billigaste aktierna på börsen kan man slå i stort sett alla fonder och 90 % av småsparare. Jag hoppas att denna portfölj fortsatt inspirerar till personer som vill komma igång med sitt sparande.

 

Se andra bloggars nybörjarportföljer:

https://z2036.blogspot.se/2017/05/z2036-noob-vs-avanza-zero.html

http://www.tradevenue.se/Spartacus/nyb%C3%B6rjar-portf%C3%B6ljen-ett-%C3...

Taggar (blogg): 
13 maj

Lekportfölj

Att investera i aktier och bevaka finansmarknader är riktigt roligt och en hobby många som läser denna blogg delar. Däremot är det svårt för de flesta att slå index, och riktigt svårt att slå kvantitativa strategier och systematiska investeringsstrategier. Vi är alla människor till slut och tenderar att göra beteendefel vilket drar ner avkastningen jämfört med helt mekaniska strategier. Trots det kan det vara lite tråkigt i längden att investera mekaniskt i strategier och man får sällan utlopp för sitt behov av att vara aktiv. Detsamma gäller mig själv och jag fastnade för en idé som Jan hade på Rikatillsammans: en lekportfölj.

 

Konceptet är enkelt: Ha max 10 % av portföljen där man investerar på eget bevåg. Resten av sparandet är i beprövade strategier, så att man inte riskerar att förlora sina surt förvärvade besparingar. En nivå på 10 % är också bra, eftersom det inte kommer påverka så mycket av sin totala portfölj. Därmed behöver man inte ta så allvarligt på det och se det som ett riktigt bra lärotillfälle för att förstå sig på marknader och bolag.

 

Hittills har mitt aktiva investerande dels varit via ETF:er (mean reversion case) och enskilda bolag. Bolagen har köpts på liknande basis som de övriga kvantitativa portföljerna, varpå jag la ner det och helt investerat kvantitativt. Däremot sprätter det nu i mina fingrar och jag skulle vilja investera i några enskilda bolag under längre tid (>5 år) för att riktigt sätta mig in i bolaget, hur det fungerar och förstå ett bra bolag. Mitt aprilskämt i år hade ändå en viss sanning i det, eftersom jag gärna vill förstå mig på att investera i framgångsrika bolag och följa dessa.

 

Tanken är att investera i ett fåtal bolag som man har bra koll på (inte värt att följa så många bolag med en sån liten portfölj). Inspiration är förstås Buffett, men lite mer så Graham som investerade kvantitativt under hela sin karriär men också stort i vissa enskilda riktigt bra bolag. Det ska lite vara som Mohnish Pabrai skriver i sin bok "Dhando Investor": krona, jag vinner, klave, jag förlorar inte så mycket. Fokus kommer att vara nordiska bolag, då dessa är lättare att förstå och sätta sig in i. Tanken är att mer se sig som en private equity-investerare, där man går in i ett långsiktigt ägande i ett företag.

 

Utöver att investera i individuella bolag kommer jag också investera i lite breda breda makro-case/mean reversion efter principen i detta inlägg. Har i dagsläget valt att sälja mina mean reversion-case, men kommer framöver kanske investera i dessa igen eller i andra sektorer. Men det kan också bli andra saker jag finner intresse för vilket vi får se längre fram. Själva tanken med en lekportfölj är att investera i det man vill förstå och finner intressant, då man lär sig mycket av att investera med riktiga pengar.

 

Jag kommer inte vara så öppen här på bloggen med vad jag har i min lekportfölj, mycket för att det inte är min specialitet och fokuset av denna blogg är mer evidensbaserat investerande. Guy Spier skriver också bra om anledningarna till att inte vara publik med sina aktieval i sin "Education of a value investor", då man lätt blir påverkad av omgivningen. Det har skett otal gånger att jag skrivit om något här på bloggen och sen ändrat mig, t.ex. med uran och guldgruvorna nu senaste tiden och tidigare om offshore/shipping och min analys om NAO i Värdepappret. Som John Maynard Keynes sa "When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?". Därmed känns det också som att man "lurar" in läsare in i en investeringsidé som man sedan ändrat åsikt om. Däremot kommer jag nog ändå skriva allmänna marknadskommentarer om marknader och så som kan vara intressanta, för att ge läsare lite uppslag på idéer men där jag inte kommer delge mina egna köp.

 

Det kommer säkert bli ett intressant äventyr att testa investera lite på sidan av och hoppas jag inspirerar andra till idén att ha en lekportfölj på sidan om det mer systematiska investerandet så man undviker pilla i sitt huvudsakliga investerande. Den främsta fienden till ett systematisk investerande är oftast en själv. 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (81)
Aug (4)

Taggar