Investerarfysikern
Likes
719
Antal inlägg
1227
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
27 mars

Dual momentum - prestation 1993-idag

Det är nu ungefär två år sen jag kom över Dual momentum och slogs över enkelheten i strategin och att den fungerar så bra. Nu har jag implementerat den sedan dess i mina pensionsportföljer genom enkla indexfonder i Sverige och Global och tänkte att det skulle vara intressant att uppdatera utvecklingen tills idag.

 

Dual momentum är helt enkelt att man köper den tillgång som gått bäst av två aktieindex. Om något index inte går bättre än räntor håller man obligationer. För mer info om strategin läs mer här och på Optimalmomentum.com. Jag kan verkligen rekommendera boken av Antonacci där han beskriver Dual momentum och som jag sammanfattade lite kort i detta inlägg. Strategin är riktigt enkel att följa och jag har satt ihop ett simpelt Google excelark där man kan se signaler varje dag beroende på index (men som man kollar i slutet av månaden för att avgöra köp/sälj i strategin).

 

Vad har avkastningen då varit från 1993-idag? Nedan visas utvecklingen för strategin med Sverige/Global, samma variant med AP7 Aktiefond istället för globalfond och Global Equity Momentum vilket helt enkelt är USA/World ex USA. Som syns har nedgången inte varit så bra för strategin, men i stort sett är avkastningen ganska lika som index (något sämre). Det är något helt naturligt för en sådan strategi och stora anledningen till att man följer den är att skydda kapitalet.

 

 

Nu får vi se hur Dual momentum utvecklas kommande två åren, men globalfondernas uppgång senaste åren har i alla fall varit gynnsamt för strategin. Fortfarande ligger Dual momentum i globalfonder och vi får se om det skiftar till Sverigefonder eventuellt framöver om dollarn blir svagare och kronan starkare.

Taggar (blogg): 
2 maj 2016

Taktisk tillgångsallokering - månadsuppdatering

Månaden är slut och det är dags att kolla allokeringen framöver. Börsen har gått mer eller mindre sidledes senaste månaden och vi är nu 1 år sedan börstoppen. I stort sett ligger ingen portfölj i aktier och de mesta är investerade i räntor.

 

Kollar vi in Dual momentum för Sverige och Global ligger de båda i räntor, även om det var nära igen att GEM skulle gå in i aktier. Vi får se nu hur utvecklingen blir framöver, men i den svenska modellen ska det ganska mycket till innan den går in i aktier.

 

 

För aggressiv global tillgångsallokering ligger den i guld, internationella obligationer och REIT:s. För mer info kolla in senaste uppdateringen på Investingforaliving.us.

 

En sak jag noterat på sista tiden är att Paul på Investingforaliving.us får lite olika resultat för Antonacci GEM jämfört med mig. Skillnaden ligger dels i hur man räknar ut ett årsavkastningen där jag oftast tar den 29:e till 29:e om månaden slutar den 29:e, medan Paul mäter utvecklingen från den första månaden efter till den sista innevarande månad. Andra skillnaden är också att vi använder oss av olika ETF:er, vilket kan ge lite annorlunda resultat. Båda sätten funkar, det viktiga är att man bara bestämmer sig för vilket sätt man ska följa.

 

Sen dual momentum gav säljssignal i slutet av januari i år har faktiskt börsen gått ganska bra. I Sverige har börsen gått upp med 3-4 % sedan dess och den MSCI global med 0,5 %. I USA har börsen gått mycket bättre och är upp 6-7 % sedan säljsignalen, vilket har återigen gjort att det blivit liknande sicksack-mönster som i höstas vilket inte är det bästa för en taktiskt strategi. Det är viktigt i sådana här tillfällen att komma ihåg främsta syftet med en sådan strategi, att skydda sitt kapital, och att det lite då och då kommer leda till några dåliga affärer. Nedan visas utvecklingen för mitt pensionssparande hos Avanza där jag applicerat Sverige/Global i momentum.

 

 

Notera att jag i höstas försökte överlista reglerna och gick på amerikanska signalerna i portföljen vilket gav klart sämre avkastning. I och med detta har portföljen gått 8 % sämre än index, vilket innebär att ett krävs ytterligare börsfall för att den ska komma ikapp. Om det kommer en uppgång på 15-20 % kommer modellen ge köpsignal igen vilket ytterligare kommer förvärra den relativa avkastning. Vad som kommer att ske kan endast framtiden utvisa.

 

Läs mer om vardera strategi på Enklainvesteringar.se

Taggar (blogg): 
31 mars 2016

Dual momentum - månadsuppdatering

Nu är ännu en månad avslutad och det är dags att uppdatera fördelningarna i Dual momentum. Dual momentum ligger fortfarande kvar i ränta i denna månad trots senaste månadens uppgångar. Nu kan man verkligen se att både svenska och globala börser har negativt momentum då vi börjar närma oss 1-årsdagen för senaste toppen. Ännu har vi inte tagit oss under nivån där Dual momentum gav säljsignal, så det kan bli intressant att se om det händer framöver.

 

Här är fördelningen för den svenska portföljen:

 

 

Den amerikanska varianten var däremot nära på att gå in i aktier igen då den amerikanska börsen vägrar att gå in i en björnmarknad trots att resten av världen befinner sig i en. 

 

 

Den som är intresserad av Aggressiv global taktiskt tillgångsallokering (GTAA AGG3) så har denna gått över REIT och internationella obligationer, men ligger fortfarande investerad i guld. Den stora skillnaden är att REIT:s har fått bra momentum och det ska bli intressant att se om det fortsätter så framöver.

 

Här går det att se excel-dokumenten, dels för Dual momentum, och dels Paul på Investingforaliving.us för GTAA AGG3.

Taggar (blogg): 
3 mars 2016

Månadsuppdatering Dual momentum

Det är dags att se över Dual momentum portföljen och se hur utvecklingen varit denna månad. I stort sett så har utvecklingen för månaden varit positiv på några procent för både den svenska och globala börsen. Men då Dual momentum går på ett års rullande signaler så spelar också föregående års februari månad roll, vilken hade desto bättre avkastning och gör att 1-års rullande avkastning nu är ännu mer negativ än för en månad sen. Som det ser ut så ger den svenska modellen följande:

 

 

Det innebär att man nu bör vara fortsatt investerad i räntor. Detsamma gäller den amerikanska varianten som investerar i USA samt resten av världen:

 

 

För den som är intresserad av aggressiv global tillgångsallokering, vilken investerar bredare än i bara aktier och räntor, så ligger nu GTAA AGG3 nu i guld, långa och internationella obligationer. Denna har jag också börjat implementera för att få en bredare exponering i portföljen, utöver Dual momentum. För mer information om hur de aktuella fördelningarna, vilka ETF:er som kan köpas och de aktuella signalerna så rekommenderar jag Investingforaliving.us och deras månatliga uppdatering av denna (går att se varje dag och dual momentum-signalerna uppdateras där också). Själv implementerar jag den helt enkelt med de ETF:er som anges där. 

Taggar (blogg): 
10 februari 2016

Kommentarer om Dual momentum

Jag hade en intressant diskussion om Dual momentum med en av bloggens läsare där vi diskuterade lite hur man kan implementera Dual momentum i dagsläget. Tänkte dela med mig av de kommentarer jag gav då säkert andra har användning av det i dagsläget nu när man kanske funderar på att skydda en del av sitt kapital när det börjar blåsa på börshaven.

 

För det första är det oftast inte försent att börja med att applicera en metod som dual momentum eller att spara i den. Däremot så bör man undvika göra det vid efter stora fall (-40-50 %) om man för tillfället är fullt investerad i börsen. Ett bra sätt är också att endast ha en del av sparandet i en strategi som Dual momentum, själv är jag bekväm med att ha upp till halva sparandet i en marknadstajmande strategi. Om man funderar på att applicera det i dagsläget så är det bra att veta att dual momentum gick ur börsen vid slutet av januari, vilket gör att vi är några procent under senaste säljsignalen. Om man nu vill applicera strategin så är det därför bättre att göra det snart innan det blir för sent.

 

Om man nu ska applicera en strategi som dual momentum är det viktigt att följa signalerna, speciellt med att gå in i börsen igen. Det är oftast här folk har svårigheter, då de tycker att det är riktigt svårt att gå in i börsen efter ett stort ras och med varningssignalerna fortfarande klingande. Dual momentum gav till exempel köpsignal under 2009, mitt under rådande lågkonjunktur. Men det kan lika gärna vara svårt efter ett mindre börsras, så som 2011-2012, om man tror att det ska gå ner mer.

 

Det finns olika sätt att tillämpa Dual momentum. Ett är genom fonder där man kan skifta mellan Sverige/Global och räntor. Nedan visas utvecklingen och det har gett ungefär 17 % i avkastning per år sedan 1993.

 

 

Ett annat sätt är att implementera orginalmodellen för Dual momentum av Antonacci som investerar i USA och Global ex USA. Hittills har utvecklingen varit som den nedan med en avkastning på ca 15 % per år.

 

Det svåra med orginalmodellen är att det kräver att man i så fall investerar i amerikanska ETF:er. För att komma runt det här i Sverige så kan man investera i en globalfond och USA-fond, vilket gett en avkastning på ca 14,5 % per år (alla signaler och avkastning i USD). Det finns andra marknader att testa mot, men principen med Dual momentum är att vara exponerad mot hela världen så det är inget jag rekommenderar. Trots det kan man alltid testa på Portfoliovisualizer.com.

 

För att tillämpa strategin så kan man antingen välja ETF:er eller fonder. Fördelen med ETF:er är att bytet sker direkt och man behöver inte vänta. Fonder tar ca 1 vecka att byta, vilket kan dra ner avkastningen, däremot slipper man courtage. Själv har jag valt ETF:er och satsat på att minimera courtaget istället.

 

Det finns också andra sätt att använda momentum, mer om det i ett annat inlägg i veckan.

 

Dessutom, notera att momentum funkar inte alltid. Förra året gav Dual momentum sämre avkastning än index.

 

Läs mer om Dual momentum:

Taggar (blogg): 
2 januari 2016

Ny referensportfölj för Dual momentum Sverige/Global

 

Sedan i våras så har jag haft en referensportfölj som handlar Sverige och Globalfonder på Shareville som går att finnas här. Dual momentum mellan Sverige och Global har haft en ganska god utveckling i år om man följt reglerna, då den varit investerad i en globalfond med ca 6 % avkastning i jämförelse med 0 % i SIXS30. Däremot har jag själv avvikit från reglerna i referensportföljen, vilket inte har gett den bästa utvecklingen i år. Detta var lite för att testa hur effektivt det är att byta och om signalerna från den amerikanska varianten av dual momentum var bättre att gå på. Utvecklingen sedan starten i april är därför i skrivande stund -21 %, jämfört med runt -11 % om den varit fortsatt investerad i en global indexfond. Detta har gett mig några insikter om Dual momentum-portföljen och förbättringar som ska göras.

 

För det första så visar min referensportfölj faran med dels att avvika från signaler och att handla för ofta. Detta har gjort att portföljen har gett klart lägre resultat än vad den borde ha gjort. Det visar också på svårigheten att använda fonder, då det kan ta upp emot en vecka för att genomföra bytet. Detta kan vara lite frustrerande om man sitter och väntar på att bytet går igenom. En annan svårighet är att olika index i Sverige har skiljt sig åt, vilket har gjort det svårt att avgöra vilket man ska följa. Därför är det viktigt att ha det bestämt i förhand.

 

Därför tänker jag göra en förändring i referensportföljen för Sverige och Global och gå över till ETF:er så som i min dual momentum-portfölj som investerar i Global Equity Momentum (USA och World Ex-USA). Detta så att bytena sker direkt, det inte blir något eftersläpande och då dessutom ETF:erna är mer indexbundna så det inte finns något utrymme för tolkning av index.

 

ETF:erna jag valt är DB X MSCI World TRN Index ETF och XACT OMXS30. Som räntealternativ kommer jag ligga helt likvid, vilket inte är någon större skillnad nu med nollränta. Anledningen till att det blev dessa fonder är då de efterliknar mest de som jag testade i mitt backtest nedan, vilket är MSCI World och MSCI Sweden. XACT OMXSB Utdelande är ett alternativ då den är bredare, men då det tillkommer extra avgifter och administration av återinvestering av utdelningen så är det inte så värt det. Under de senaste tio åren så skiljer avkastningen endast 4 % för OMXS30 och OMXSB. Alltså så kommer de index som jag följer att vara MSCI World och OMXS30.

 

 

Denna prövoperiod har visat att är det viktigt att slaviskt följa signalerna. Det har varit en testperiod för att analysera fallgropar och se hur det fungerar med fonder. Nu med en mer robust modell och strategi så kommer en ny referensportfölj att startas till årsskiftet på Shareville som kommer följa signalerna utan några avvikande byten. Det är ändå lite roligt hur mycket jag läst om att man absolut inte ska avvika från sin modell och ändå gör man det, man lär sig av sina misstag och nu vet jag att modellen är där för att följa.

 

Jag kommer fortsatt spara i fonder i premie och tjänstepensionen efter denna modell. Däremot kommer jag att gå över och följa de signaler som generella index ger, så att det inte blir utrymme för att tyda signalerna. Det är en sak jag märkt senaste året då många svenska och globala index har utvecklat sig olika. Det innebär alltså att OMXS30 inkl utdelningar eller SIX30 Return index och MSCI World Total Return kommer att följas.

 

Detta innebär också att de index som följs i mitt Google docs är SIX30 Return index och MSCI World Total Return. Kvar är Spiltan räntefond som jämförelse mot räntor. Denna månad innebär det att Sverige/Global är investerad i en globalfond och att USA/World ex-US är investerad i USA, se dokumentet här

 

Här är den nya referensportföljen på Shareville.

Taggar (blogg): 
1 december 2015

Dual momentum signaler - November

November är över och det är dags att kolla dual momentum. I modellen för Sverige och Global så var det riktigt jämt och sverigefonden gick en aning bättre än globalfonden. Däremot skiljer det mellan olika indexfonder och mellan Länsförsäkringars sverigefond och globalfond så har globalfonden gått bättre, då deras globalfond inte inkluderar tillväxtmarknader. Så beroende på vilka fonder man har i modellen så är de olika investerade, för denna så är det i SPP Aktiefond Sverige.

 

För den amerikanska modellen så har igen USA gått klart bäst, där ex-USA nästan har gått 10 % sämre på grund av den starka dollarn. Så den är fortsatt investerad i S&P 500 (VOO).

 

Sverige/Global:

SPP Aktiefond Global + 13,34 %

SPP Aktiefond Sverige + 13,62 %

Spiltan Räntefond Sverige + 1,35 %

 

Global Equity Momentum:

USA (VOO): + 2,78 %

Världen ex-USA (VEU): - 6,11 %

Räntor (BSV): + 0,79 %

 

Allt kan också ses i detta google docs dokument.

 

Taggar (blogg): 
31 oktober 2015

Dual momentum säger köp

Dual momentum-signalen har slagit om och indikerar nu köp. Det innebär återigen köp i den modell som följer S&P 500 och ACWI ex US (resten av världen). S&P 500 hade ett ordentligt rally från botten förra månadsskiftet på runt +8 % och inköpsnivån är nu +5 % högre än då dual momentum indikerade sälj.

 

Det innebär att dual momentum-portföljen byter från amerikanska räntor till S&P 500 indexfond. Att den gör så på en högre nivå än då modellen sålde är den risk man får ta om man vill begränsa nedsidan. Med tanke på att dual momentum erbjuder en nedsiderisk i likhet med en portfölj bestående av 60 % aktier och 40 % räntor så är det inte någon större fara att missa 5 % avkastning efter en 6-årig bull-marknad som gett runt + 150-200 % då risken för större nedgångar nu ökat av det högt värderade läget.

 

Den svenska varianten som investerar i svensk indexfond och global indexfond är fortsatt investerad i global indexfond som är upp runt +17 % i årstakt. Denna har inte behövt sälja under de senaste månaderna, men jag själv avvek från detta och gick på den amerikanska signalen vilket gör att dessa portföljer också förlorade 5 % avkastning. Detta visar återigen på det viktiga att följa modellen och inte avvika, vilket oftast leder till sämre resultat. Inom psykologin kallas detta "the broken leg problem", där en professionell utövare oftast avviker från en modell på grund av överskattade problem och misslyckas. Uttrycket kommer från att man ska uppskatta hur stor sannolikhet att en person går på bio och får man veta att personen har ett brutet ben så överdriver man effekten av detta och gör en klart större felbedömning än att ha klassat honom som vanlig. På samma sätt överdrev jag risken med börskrasch, vilket gjorde att jag avvek från min modell och presterade sämre än denna.

 

Nu får vi se om detta var en nedgång likt de som skedde 1987, 1998 och 2006 ungefär 1-2 år innan börsen toppade på grund av diverse oroligheter i marknaden eller om vi är i början av en större nedgång. Allt mer tyder på att trots lite sämre signaler så är det fortfarande centralbankerna som sätter taktpinnen på marknaderna. Det kan sätta värderingsmekanismen ur spel vilket kan leda börsen till att bli mycket högre värderad än vad som anses vara normalt. Det innebär inte att risken är helt avblåst, men det kan mycket väl varit för tidigt att ropa varg, vilket man kan se vid tidigare börstoppar. Nu får kommande månader avgöra vad som var rätt och fel.

 

Här är de uppdaterade signalerna:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1H5BnnexMLAZv1owUxh-B3WhRqqVP_3ML...

Taggar (blogg): 
27 oktober 2015

På väg mot köpsignal

Månadsskiftet närmar sig med stormsteg och det verkar som vi är på väg mot en köpsignal. S&P 500 är upp 5 % i årstakt och SIX Return index är upp 20 %. Utöver det så är S&P 500 över MA200, en annan bra signal för marknadssentiment och SIX Return index börjar närma sig likaså. Enligt strategin Dual momentum så innebär detta att det kommer troligtvis bli en köpsignal efter fredagens stängning.

 

Det innebär i så fall en omallokering tillbaka till aktier och i vissa fall att man köper in sig i en högre nivå än vid säljsignalen. Detta händer ibland och är den kostnad man får ta på kort sikt för att få en bra riskjusterad avkastning på sikt, den stora anledningen till att använda dessa strategier är för att begränsa nedsidan.

 

Det ska bli intressant att se om det kommer en ny säljsignal enligt dual momentum eller om marknaden kommer att fortsätta uppåt. Rapportperioden har varit ganska blandad men med fortsatt lätt centralbankspolitik och en starkare konjunktur så kan börsen gå upp på starkare höjder. Om vi inte är inne i en bear market så kan vi mycket väl ha upplevt situationer som de under 1987, 1998 och 2006 där panik har slagit marknaden men sedan en stark konjunktur tagit upp börsen på nya höjder. Andra har argumenterat för att vi är i ett 2011-2012 scenario där vi ser en medioker nedgång, en långsammare tillväxt och oroligheter på marknaderna, för att sedan växla om till förnyad tillväxt. Nu får vi se vad som händer efter i år.

 

Ett skifte i signalerna på fredag innebär för min egen del att jag går från 40 % investerad i aktier till 80 %. Det blir en ordentlig risk-on igen. Sen får vi se om börsen faller igen eller om den går upp. Mycket talar för båda scenariorna, så det blir att bara följa signalerna och se på. Tur nog så är vi inne igen i det bra halvåret på börsen (oktober - maj), då utveckligen allmänt ser bättre ut. Senare får vi se om vi var inne i en bear market eller om det bara var en bear trap. 

Taggar (blogg): 
11 oktober 2015

Skapat en ny hemsida: Momentum Invest

I helgen har jag lekt runt lite med att testa skapa en ny hemsida som jag döpt Momentum Invest. Denna är tänkt som en informativ hemsida om dual momentum för mer eller mindre aktieintresserade personer då jag tyckt att informationen på min blogg varit ganska svåråtkomlig eftersom jag skriver ganska vitt och brett.

 

Sidan är ganska simpel och har övergripande information om dual momentum och aktuella marknadssignaler. Den går att komma åt här:

http://momentuminvest.weebly.com/

 

I och med skapandet av hemsidan så gjorde jag också ett Google-docs dokument där jag regelbundet framöver tänkt uppdatera marknadssignaler efter dual momentum. Det går att komma åt här:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1H5BnnexMLAZv1owUxh-B3WhRqqVP_3ML...

 

Framöver så kanske jag utökar hemsidan med lite flera funktioner och mer information. Det skulle vara kul att ha en prenumerations-tjänst där man kan prenumerera på marknadssingaler via mailen på ett automatiskt sett. En tanke är kanske också lägga till information om kvantitativa investeringar alternativt skapa en separat hemsida för det.

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (80)
Aug (3)

Taggar