Investerarfysikern
Likes
719
Antal inlägg
1227
Följare
137
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed
13 december 2015

En månad med Indexinvestering.se

Nu är det drygt en månad sen som jag skaffade Indexinvestering och testat det istället för att tradea själv aktivt. Främsta anledningen till att jag gick över är dels då jag märkt att jag är ganska dålig på att swingtradea aktier och inte har tid med det. Därför gillar jag den systematiska variant som Indexinvestering erbjuder och tror att man kan få bra avkastning genom att följa dem. Då jag startade i ett lite småtråkigt läge som inte bjöd på några större uppgångar eller nedgångar så blev det inte fullt så många trades som jag hade hoppas, men det blev några som jag redovisar nedan:

 

BioGaia 5,9 % (stängd)

Rejlers 7 % (stängd)

Intrum Justitia 3,7 % (stängd)

Hufvudstaden -4,52 % (öppen)

Bulten -3,7 % (stängd)

Kinnevik -4,8 % (stängd)

Snitt +0,6 %

OMXSPI -4,5 %

 

Jag gick helt enkelt på det enkla systemet att vid SWING-signal på en aktie så köpte jag, vid en SWING-säljsignal så sålde jag. Som visas ovan så utvecklade sig i snitt de olika affärerna bättre än index och de flesta är stängda i skrivande stund.

 

Fördelen som jag ser med denna sorts trading är att man troligtvis kan få en ganska bra riskjusterad avkastning, då man följer med aktierna på SWING:en upp och säljer dem när de går ner. Med ett regelbaserat system slipper man också att blanda in känslor och försöka sig på att överlista marknaden, vilket jag insett under året är något jag helst undviker. Det går alltid åt andra hållet än vad känslan säger, i slutet av september kändes det som allt skulle ner och förra veckan som att allt bara fortsätter upp. Därför är denna sorts approach bra på att sålla bort sådana känslor och bara handla med ett beprövat system.

 

Så trots mina goda ord för detta så valde jag att använda pengarna och sätta in i min nystartade momentumportfölj. Anledningen till detta var främst att det blev för mycket att hålla koll på. Nu i volatila tider så kommer runt 20 mail om dagen, där ens eget innehav kan vara bland dessa. Det finns i och för sig en bra hemsida där man kan kolla hur positionen ser ut. En annan anledning var att det kunde vara svårt att komma in. Väntade man en kvart eller halvtimme så kunde kursen redan vara upp någon procent, speciellt på morgonen då många signaler ges. Själv så hade jag så lite pengar jag tradeade med att det inte kändes värt det. Däremot om man är mer aktiv så känns det som en bra grej att göra och jag skulle kanske ta till det för att hålla klåfingriga fingrar borta från andra innehav.

 

Nu kommer jag behålla prenumerationen ett tag till för att låta den ge lite signaler om när det kan vara lämpligt att göra sina månadsinköp. T.ex. i slutet av september så gavs tokmånga signaler på köp, vilket gav riktigt bra avkastning. Nu de senaste dagarna har däremot det varit otroligt många säljsignaler, många bland stora bolag och populära aktier, vilket gör att jag avvaktar lite. En liten del av en portfölj som följer dessa signaler skulle varit investerad i dagsläget. Liknande har skett i min momentumportfölj där endast 3 av 10 aktier inte utlöst stop-loss och är fortsatt investerade. Så vi får se när nästa köpläge kommer.

Taggar (blogg): 
22 oktober 2015

Skaffat prenumeration på Indexinvestering.se

Idag skaffade jag prenumeration på Indexinvestering.se där jag är främst intresserad av deras swing-signaler. Jag har följt siten sedan start och kände nu att det kunde vara skoj att testa den. Båda grundarna var de första jag började följa när jag blev aktiv för ett år sedan på Twitter och jag tycker de har gjort ett riktigt bra jobb med siten. CMJ, en av medgrundarna, har bloggen "Trading the OMX" som är ursprunget till Indexinvestering.se och är faktiskt en av de bloggar som inspirerade mig att starta denna blogg och min jakt på diverse modellstyrda investeringsstrategier. Han är en erfaren trader som kommit fram till mycket liknande saker som jag själv kommit fram till, men med en liten annan ingångsvinkel. Ur detta har han skapat marknadssignaler baserat på teknisk analys som i stort sett fångar mycket av det jag läst om inom finansforskning.

 

Det jag är intresserad av är deras swing-signaler för trades på medellång sikt. Jag har det senaste året försökt sätta mig in i hur det verkligen fungerar och förstått att det är någon kombination av "candle stick"-swingtrading på ett mekaniskt sett. Jag har själv aldrig riktigt orkat sätta mig in i de mer komplexa swing-trading strategierna och tydandet av grafer, men de grundläggande koncepten är inte så svåra. Konceptet är att köpa en aktie eller tillgång i översålt läge för att sedan sälja den när den gått upp, alternativt hålla kvar den. Själv applicerar jag det lite på måfå för att hitta bra ingångslägen med hjälp av de oscillatorer som finns på Avanza (RSI, MACD och Stochastic). Flera framgångsrika investerare använder denna approach för att hitta bra ingångslägen, t.ex. bloggaren Kavastu som använder sitt HSI index för detta. Det jag gillar med Indexinvesterings SWING-modell är att den gör detta systematiskt med en bra hit-rate. 

 

Swing-signalerna kommer att användas till två saker. Dels är det för att på ett mer systematiskt sätt ta positioner på lång sikt i mina nuvarande eller framtida innehav och dels för att göra mer kortsiktiga trades. 

 

En stor anledning till att jag vill testa swing är mitt försök att testa på trading. För några veckor sedan skrev jag här på bloggen att jag testade på trading, något som gick bra till en början men slutade i att jag överanalyserade slumpmässiga rörelser och det tog för mycket tid. Det är alltid svårt att avgöra när man ska ta position och speciellt när man inte vet vilket håll marknaden tar. Det hela gick plus minus noll och jag valde att avsluta mitt försök. En stor anledning till detta är att jag inte hade några specifika regler, utan gick mest på känsla, vilket i sin tur ledde till överanalyserande och tveksamhet. Tanken med att använda Indexinvesterings swing-signaler är just att få specifika spelregler att gå efter. Alla trades kommer inte vara framgångsrika, men en stor del kommer att vara det. I kombination med att analysera den medellånga trenden så kan köp göras i översålda lägen. Ett exempel var nu den sista september då swing gav ett flertal signaler för entry i diverse aktier, något som gav en riktigt bra avkastning. 

 

Om vi nu befinner oss i en bear market så kommer marknaden fortsätta att gå i successiva steg neråt. Det intressanta är att många av dessa steg ner slutar i ett steg upp, t.ex. den sista september till nu. Med hjälp av SWING kan man ta hjälp av dessa steg ner och dessa steg upp. Ett alternativ är också att öka och minska exponeringen i portföljen med hjälp av dessa signaler, likt som jag själv gjorde i min aktiva portfölj där jag köpte aktier sista september och minskade min exponering i mitten av oktober (ungefär samtidigt som SWING gav köp respektive sälj-signal). 

 

Jag vet att det råder en allmän skepticism mot teknisk analys och diverse swing-signaler bland investerare, speciellt värdeinvesterare. Detsamma råder mot momentum (har fått ett antal dryga kommentarer om min dual momentum strategi på bloggen). Däremot har jag själv följt dessa personer som använder dessa signaler ett bra tag nu och sett i realtid att de fungerat. Det är personer med lång erfarenhet från börsen och som handlar på daglig basis. Det finns också en lång rad vetenskapliga väl grundade argument till varför de ska fungera, mycket på grund av brister i det mänskliga psyket, något som jag själv upplevt och lätt går att uppleva med tidningsutdrag från olika dagar de senaste veckorna. Därför tror jag på att både momentum kommer att fortsätta fungera samt att tillfällen kommer att ges när aktier och börs är översålda.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (80)
Aug (3)

Taggar