PerPenning
Likes
196
Antal inlägg
185
Följare
37
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 timmar

Fårskallar

 

Dag läggs till dag med sommarlättja. Dottern på festival, sonen på pokemonjakt och frun iväg på sitt fritidsnöje. Själv tar jag kafferast och funderar finanstankar. Inga inköp men några försäljningar. Följer Piotroski F-Score via Börsdata på den svenska börsen och håller mig till trygghet utöver mina galna investeringar i biotech och dataspel. Att behandla cancer och att roa sig i fiktiva världar hör väl till samtid och framtid?

 

Löner har trillat in och sommarfakturor betalats. Lite mer sparande till framtid och resor lär det bli. Använder fortsatt You Need A Budget för total kontroll. Det är en lite märklig känsla att erhålla pengar när man är semesterledig - men en sympatisk sådan. Jag har sagt det förr: jag jobbar enbart för slantarnas skull. Det spelar ingen roll - jag går likgiltigt till jobbet varje dag med lönen som enda anledning. Utan en månatlig insättning på kontot skulle jag aldrig sätta foten på en arbetsplats.

 

För inrutat är skit. Det är verkligen apa! Vi går så som en fårskock i de fållor som står oss till buds. Skola, arbete och pension säger samhället åt oss, att det är de livsfaser vi har att förhålla oss till innan vi gravsätts i mull. Vi tar det för givet. Så ska livet se ut och det är intutat i oss sedan vi var telningar. Vad ska du bli när du blir stor, lille vän? Skaffa dig bra betyg så får det ett bra jobb. Gåshuden kryper på mig igen. Alla är vi hjärntvättade till att understödja detta system och mönster. De som bryter mot det uppmärksammar, beundrar eller förfasas vi över. De som hoppar ur kätten och springer till skogs är allt lite tokiga. Eller?

 

Att bygga sig en guldhöna, eller vad man så önskar kalla den, är att göra just detta. Vill man något annat än att harva i ekorrhjulet bortom de sexiofem är det väsenligt att använda sig av denna möjlighet - att spara mer och att konsumera mindre. Riktig privatekonomi lärs inte ut i skolan så det här behöver vi lära oss utanför denna institution. Därmed inte sagt att det är speciellt svårt. Det kräver mer av uppoffring än intelligens. Eller så som Stephen Hawking uttrycket det: kunskapens största fiende är inte ignorans utan illusionen av kunskap. Bloggvärlden vet mycket men man måste lära sig själv, inte minst eftersom vi alla vill ta olika risker och har olika mål.

 

Ju längre vi utfört något på ett sätt desto svårare är det att lära om. Det är ofta svårt att erkänna att man inte vetat bättre. Att inse att livet kunnat sett annorlunda ut om du börjat gjort saker på annat sätt för länge sedan är depraverande. Men det duger inte att gråta över spilld mjölk. Bästa tillfället att börja bygga en oberoende privatekonomi var kanske för tjugofem år sedan - men näst bästa tillfället är i dag! Känn glädje i att du nu vet bättre och kan börja skapa bättre förutsättningar för dig själv härifrån och framåt. Långt ifrån alla når ens denna punkt.

 

En anställning eller ett jobb ger en inkomst. Guldhönan du bygger ger ytterligare inkomster. På sikt ska den senare kunna hantera det hela. För att jobba - det ger oss inte både pengar och mer tid över. Som löntagare byter du din tid mot pengar. Vill du gå ner i arbetstid får du också mindre lön. Jobbar du å andra sidan övertid får du sitta mera på kontoret mot fler slantar. Det är ett oändligt, kompromisslöst förhållande. Låt pengarna jobba för dig istället!

 

Jag behöver inte mycket. Min ekonomiska frihet som jag önskar mig handlar inte om att konsumera. Att vara rik är för mig att disponera min tid efter eget huvud. Utan tvång eller hävd vill jag vända ansiktet mot solen och lyssna till en lugn puls i mitt system. Jag skiter i statusmarkörer och fiktiva hierarkier - min tid är allt jag önskar. Vad du önskar dig vet bara du. Eller vet du? Har du tänkt till? Eller följer du bara efter de andra fårskallarna?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
6 dagar

Kampen med banken

 

Ett dopp i havet med familjen, ett pass på gymmet i ensamhet och en bedårande afton på altanen. Svensk sommar är min sommar. Jag behöver inte alls fly landet, inte ens om det regnar. Det blir inte bättre än så här i Sverige så jag reser hellre iväg under depressiva höst- eller vinterdagar.

 

Lyssnade på Emilia Linds sommarprat med tårar i ögonvrån under träningen - vackert, sakligt och eftertänksamt av en ung människa med en livssorg som följeslagare. Sommar i P1 sparar jag i min mobiltelefon för att lyssna på under hela hösten.

 

Brevbäraren överlämnade ett irriterande brev från Handelsbanken om att vår ränterabatt är på väg att löpa ut. Kontaktade dem i ett lite surt e-mail att vi vill behålla den framförhandlade räntan. Blir det något kuckel så får vi göra som förra året - boka in ett möte på det lokala bankkontoret och med rynkade pannor tråka ut tjänstemannen tills vi får som vi vill. Jag kompromissar inte med storbanken och deras trams - som kund sedan 1996 borde de inte vara så tramsiga utan med avslappnade i sin attityd.

 

En påtagligt för stor banksektor har vi i Sverige - i runda tal 400 % av BNP - och alla vill tjäna pengar på oss. Handelsbanken, exempelvis, vill att vi ska spara i deras mediokra och dyra fonder. De gör också vad de kan för att via avgifter tvinga oss att sluta använda kontanter och andra dyra tjänster samt att låta oss betala för sådant vi numera gör själva - och det kräva dator, mobil och internetanslutning.

 

En skojig insändare i Sydsvenskan menar att bankavgifter borde ses som svarta inkomster. Hon drar en parallell till ungdomar, i detta fall scouter, som hade en loppmarknad. Eftersom inte alla människor har Swish eller för den delen mobilt bankid så behövdes växelpengar i form av mynt. Banken skulle ha 10 kronor per myntrör och 16 kronor per sedelbunt. Sedan skulle de ha ytterligare 7 procent för att återinsätta pengarna efter loppisen.

 

Jag förstår att banken är en affärsverksamhet - men det hindrar inte mig från att ge dem fingret och bespotta deras, i mina ögon, orimliga avgifter. Därför har vi heller inte en bank utan nyttjar dem på bästa sätt utifrån deras företräden - bolån hos Handelsbanken och sparande hos Avanza. Buffert hos Sevenday och lite annat i spridda skurar. Trogen kund? My ass!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
15 juli

Semesteraktier

 

Nu är klockan fredag afton och jag känner mig så trött. Det är precis som all ork runnit av mig och att parkera mig i soffan är den enda aktivitet jag förmår. Jag har gått på semester. Denna dag är slutet på jobb och början på ledighet - fyra veckor - som min lekamen tydligen nu spetsat in sig på. Att rusa på i ekorrhjulet går bra så länge man lutar sig tillräckligt mycket framåt och samtidigt flyttar benen framför sig. Det vill varken min själ eller kropp mera.

 

Det känns fint och jag avser att ta tillvara dessa dagar. Familjen är helt ledig nu fram till mitten av augusti så det är bara att ta dagen som den kommer. Vi har inte bokar in något större utan låter allt ha sin gilla gång. Inget behov av att åka utomlands eller att slita med några hemmaprojekt heller.

 

Tog i veckan hjälp av min rådgivare Börsdata och ökade på både risk och värdepapper i portföljen. Investerad till femtio procent och med ett antal nya aktier tillfogade till guldhönan. De ligger redan finfint på plus - CTT Systems, Gunnebo, Lucara Diamond och SOBI.

 

En aktie som gått fint i veckan är Idogen som jag ägt ett bra tag. Nere på 25 % minus har jag varit men låtit den ligga i lådan. Den är en av fyra Hälsovårdsaktier jag har som kan gå åt skogen eller till skyarna. Corline är den värsta så här långt med minus 32 %.

 

Idag så är jag tillbaka på plus minus noll för året. 0.00%. Jag lyckats streta mig kvar på rätt sida index hyfsat bra men det här är ingen övning som direkt gör mig rik heller. Jag parkerar mig här med en halvfull portfölj och låter sommaren förföra mig. Jag avser inte att vidta några större ändringar nu.

 

Jag tillönskar mig själv en fin semester liksom jag önskar er detsamma. Må våra aktier stå oss bi.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
13 juli

I profil

 

Vi känner oss alla själva - men bara från insidan av ögonlocken. Alla vet ju hur konstig vår röst låter när vi hör den inspelad. Eller hur märkliga vi ser ut i profil i den där spegeln i provrummet. Att kunna kliva ur oss själva för en stund och betrakta oss från sidlinjen borde vara minst sagt spännande.

 

Jag har gjort en del personlighets- och kompetenstester på senare tid eftersom jag har sökt några jobb där dylikt har ingått. Ytterligare ett liknande fick jag till livs härom veckan, en så kallad DISC-analys. De fyra bokstäverna står för Dominans, Inflytande, Stabilitet och Konformitet - analysen handlar helt enkelt om beteendet kring kommunikation och relationer med sin omgivning. En del av detta är personkemi och testet ska hjälpa till att ge ökad självinsikt och underlätta kommunikation.

 

Dessvärre är jag relativt sett väl påläst kring min personlighet redan. Jag känner helt enkelt mig själv nästan för bra och emellanåt hade annat sällskap varit bättre för mig. Resultatet blev inte direkt någon överraskning även om jag inte håller med i alla dess påståenden. Samtidigt så är jag tveksam till att 28 frågor kan ge mer svar än så här.

 

Mest intressant i analysen är dock den del som handlar om hur jag kommunicerar med andra och vilka konsekvenser det kan leda till - detta ger en viktig insikt. Även vad jag kan vara till för värde i en organisation och vad min chef kan behöva veta för att fungera med mig. Jag vet - jag är en besvärlig medarbetare och är stolt över det.

 

Vill du veta mera kring denna typ av analys kan du läsa mera här. Är du osäker på vem du är? Då kanske denna analys får dig att hitta rätt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
9 juli

Livet är ett spel

 

Efter att ha klippt halva gräsmattan med vår handjagare insåg jag att jag behövde en paus. Kvalmigt idag och att putta en cylindergräsklippare genom ett gräs som trivs utmärkt i regn ömsom sol - och därmed växer så det knakar - är ett styrketräningspass. Två glas vatten och en kopp stark java sitter jag nu i skuggan och funderar så som så ofta förr.

 

Jag tänker idag kring att spendera. Att spendera är inte enbart penningrelaterat utan en högst personlig fördelningspolitik kring tid, pengar och mycket annat. Och mycket av detta kommer i en begränsad form. När jag spenderar pengar på sådant som egentligen inte betyder något för mig så skapar det en mental friktion hos mig och föder i förlängningen ett missnöje och ånger.

 

Det är där som masten i den finansiella jollen kommer in - prioritering. Att ha tydliga färdvägar för sina pengar tenderar att hålla nere felaktiga beslut och därmed missnöjet över penningsituationen. I sin tur leder prioriteringarna till nya vanor som till sist sitter i ryggmärgen. Tid och pengar är ändliga så spendera dem klokt.

 

Ibland hör jag ett mutter kring avsaknad av motivation. Och visst är det frestande att skylla misslyckanden på brister i talang och motivation och istället peka på att framgång kräva hårt arbete, ansträngning samt fallenhet. Men det är fel - motivation är övervärderat. Istället måste man titta mer på vad mänskligt beteende innebär.

 

Vi tenderar att tro att våra vanor är en produkt av vår motivation, talang och ansträngning - och visst spelar de roll. Mer förvånande är det kanske att dina personliga egenskaper, speciellt över tid, tenderar att formas av din omgivning. Vill du maximera dina förutsättningar att lyckas behöver du verka i en miljö som accelererar dina resultat snarare än hindrar dem. Och det finns många sätt att utforma en sådan miljö.

 

En av de viktigare är att automatisera bra beslut och minimera negativa influenser. Äter du för mycket - köp mindre tallrikar. Se till att sparandet sker via autogiro. Blockera sociala medier som tar ditt fokus. Byt ut ditt slösaktiga umgänge till spargnetar. Sov i dina joggingkläder. Knepen är många och kräver bara uppfinningsrikedom. Designa dina vanor så att de passar in i flödet av dina nuvarande mönster.

 

Vi är snabba att skylla på vår miljö när saker och ting går dåligt. Om du förlorar ditt jobb är det på grund av att ekonomin suger. Om du är sen till jobbet beror det på att trafiken var galen. När vi vinner däremot ignorerar vi gärna miljön. Om du får ett nytt jobb är det för att du är begåvad och sympatisk. Om du vinner ett spel är det för att du spelat bättre. Om du är tidig till ett möte är det för att du är organiserad och snabb.

 

Det är viktigt att komma ihåg att miljön driver våra goda beteenden och våra dåliga. Människor som verkar hålla sig till goda vanor drar ofta nytta av en miljö som gör dessa beteenden lättare. Vad vi ofta ser som en brist på viljestyrka är faktiskt ett resultat av en dålig miljö.

 

Livet är ett spel och om du vill garantera dig ett bättre resultat under en längre tid är det bästa sättet att spela spelet i en miljö som gynnar dig. Vinnare vinner oftare eftersom deras miljö ger möjligheten att vinna enklare.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
8 juli

Min bucket list

 

Första gången som jag hörde uttrycket bucket list var när jag såg filmen Nu eller aldrig. Ja, det är den dåliga svenska översättningen av just The bucket list. En sådan här lista kan bättre översättas till en att-göra-lista på saker man vill ta sig för eller uppleva innan man dör. Detta har varit en hel del på modet att göra dylika listor allt sedan filmen visades 2007, på samma sätt som carpe diem tjatades ut efter Döda poeters sällskap.

 

Människor skriver bucket lists. Där finns allt från fallskärmshopp till att bada i Trevifontänen. Saker att hinna med före den oundvikliga döden ska gärna vara spektakulärt, utmanande och något att visa upp men även små ting kan skrivas på listan. Om det ska vara tio, femtio eller hundra saker tvistas det om. Ärligt talat - jag begriper mig inte riktigt på dessa listor att hinna med före rigor mortis.

 

Jag har försökt att skriva en bucket list. Rubriken gick fint. Punkt ett började sämre. Jag vill för alltid kunna lyssna på Spotify. Amenvaf? Vad är det för något att skriva på en bucket list?

 

Men jag vill ju faktiskt detta. Musik är viktigt för mig och jag älskar all musik som jag får via Spotify. Jag vill hinna med Spotify innan jag dör. Jag vill att min hörsel inte ska svika mig när jag blir äldre så att jag inte kan lyssna på musik längre. Jag njuter ju redan nu av all världens musik och jag vet att allt ska tas från mig, en sak efter den andra. Och slutligen livet självt.

 

Och så fortsätter det när jag skriver. De saker som fastnar på min lista är inte saker eller upplevelser jag saknar utan de som jag har som jag räds att mista - synen, hörseln, min fru och mina barn, hälsan, att kunna gå och springa, smaken av god mat och ett prima vin. Det må låta förmätet men jag är redan nu nöjd. Nöjd och förnöjsam med allt det jag har och upplever varje dag. Jag har insett, och det med glädje, att livets all förundran finns här och nu. Eller så som Adolphson–Falk:s text i låten Ifrån att vi faktiskt inte reser till något, vi reser ifrån. Vi kommer aldrig närmre livet än nu.

 

Jag har blivit lite klokare med åren. Jag vet nämligen att åren blir färre att uppleva i framtiden. Det må låta trist men jag fick aldrig ihop någon bucket list och det var rätt för mig. Absolut att jag har saker att uppleva eller vilja göra - men det behövs ingen lista för det. Impulsens kraft är stark och jag tar mig för det som dyker upp i mitt sinne. Saker kommer till och andra faller ifrån. Att vara spontan ger mig mer glädje än planerade aktiviteter.

 

Så mitt tips till er som skriver bucket lists är att först och främst skaffa insikt i vad som finns här och nu och vilken glädje det bringar er. Bara så ni inte glömmer bort det i jakten på innan-döden-förlustelserna.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

6 juli

Månadssummering 2016 juni

 

Från värmeslag till köldfrossa - vad är det egentligen med den svenska sommaren? Inte vet jag hur jag ska klä mig från dag till dag. Men eftersom jag hellre fryser än svettas så blir det oftast en t-tröja och ett par shorts. Samtidigt så gör jag vad jag kan för att inte längta. Inte längta bort från mitt uppsagda arbete och därför samtidigt längta bort från långa, ljusa dagar mot ett begynnande höstmörker.

 

Den här månaden blev en underlig en. Allt for i olika riktningar i en oroseufori och man kunde bara iaktta och förvånas. Min hyfsat låga exponering mot börsen gjorde att jag inte kände någon större panik. Nu har det mesta krupit tillbaka på tidigare nivåer - men vi vet ändå inte vad som väntar runt hörnet, juli har börjat svagt.

 

Guldhönan har magrat lite under månaden samtidigt som kapitalet totalt har växt på sig. Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 2,95 procent. Prognosen för helåret är nu drygt 29 procent tillväxt av kapitalet och det är en rejält sämre prognos än tidigare.

 

Skulderna minskade med 0,36 procent under månaden och för helåret är prognosen något sämre 3,96 procent.

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,80 procent jämfört med förra månadens 21,08 procent. Målet för 2016 sänks till 28 procent i soliditet - 9 procent upp eller ett belopp på 317 589 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är 458 procent jämfört med månaden innans 474 procent. Årsmålet är nu att nå 374 procent.

 

Break even mellan kapital och skulder flyttas fram ett år till 2023. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre än tidigare och 106 309 kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2042 som är det år vi fyller 76 år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
5 juli

Mellan raderna

 

Vad månde ske? Var kommer det att sluta? Jag hatar verkligen förnumstigheten i att peka finger åt människor i onåd på grund av deras kortsiktighet eller okunskap. Det finns ingen vinst i det och inget gott kommer heller ur det. Det stora problemet ligger i hur vår lagstiftning formulerat sin dom när du målat in dig i hörnet rent privatekonomiskt.

 

Jag mår direkt illa när jag hör hur folk är mer oroliga för sina bostäders värde än att oskyldiga barn riskerar att hamna utan ett tryggt hem utan hänvisas till härbärgen. Vad fan är det för fel i huvudet på er? Hela vårt samhälle vilar på vårt gemensamma och vår vilja att värna om det. Ditt fina husvärde, vad är det värt när bildäcken brinner och det är slagsmål på gatorna?

 

De allra flesta försöker. Ett exempel är bloggaren Starta om mitt i livet. Denna familj har hamnat på kant med pengar men jobbar nu intensivt för att nå balans. Sådana berättelser är starka och jag önskar dem alla lycka till. Andra kämpar på men ser inte vägen ut. Lagerarbetaren med panikångest som inte får ihop det hur han än försöker. Som vars hälsa nu sviktar och där familjen riskerar att kantra. Det går att läsa mellan raderna att krediter är en del av orsaken. Är det inte dags att lagstifta igen kring ocker?

 

Ocker är enligt svensk rätt ett brott som består i att den som utnyttjar någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år. I 1734 års lag var gränsen satt vid 6 %, all ränta högre än så betraktades som ocker.

 

Det är så enkelt att bara peka finger. Men de som gör så är små människor. Men det i sig är ingen evig dom - var och en kan välja att växa.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
3 juli

Hemma snart

 

Jag har sagt upp mig. Jag har valt att avsluta en anställning på ett företag som jag blott arbetat på i tre kvartal. En del människor rycker säkert på axlarna åt något sådant - om det inte blir bra så bara byt jobb igen. Själv känner jag mer ett behov av att analysera varför det blev så här. Min tidigare arbetsplats fick elva år av mitt yrkesliv. Varför stannade jag där så länge?

 

Onkel Tom har skrivit, i mina ögon, utlämnande kring arbetslivets många såpaliknande episoder. Och visst är det väl så? Där det finns människor, där finns det allt från avundsjuka till intriger. Jag suckar emellanåt och inser att jag själv knappast är perfekt eller ens överdrivet begåvad och en bra medmänniska. Men samtidigt så upplever jag att många människor är korkade eller rent sagt dumma i huvudet. Men det är ju de flesta ju inte - men de har inte tänkt till tillräckligt mycket eller ofta. Att gå genom livet utan ens en ansats till att försöka hitta någon mening med det är verkligen inte att leva.

 

Ett litet tag inbillade jag mig att min långa sejour på min förra arbetsplats i hög grad berodde på utvecklande arbetsuppgifter. Det tror jag inte längre. Nej, jag känner alltmer att det berodde på mänskligheten. Jag var trött på jobbet och att jag hade kollegor utan ambition att göra mer än nödvändigt. Men det var vanliga människor och vänliga sådana. De hade ingen dold agenda eller behov av att sätta sig på någon. De såg mig i ögonen och var ärliga. De ville hjälpa mig och förutsatte att jag ville detsamma. De var, helt enkelt, ganska lika mig i dessa avseenden.

 

När jag fick chansen, så som 48-årig och snart bortom svensk arbetsmarknadspolitik och anställbarhet, att börja på den lilla konsultfirman så högg jag likt en aborre på det blanka. Inledningsvis så byggde jag mig en illusion om att allt var bra. Men det började egentligen direkt. Jag limmade inte med människorna eller cheferna. Det satt i väggarna, som man ibland säger - det som egentligen är det outtalade, företagskulturen eller hur man önskar benämna det. Så klart att det finns undantag bland medarbetarna men hela detta bygge vilar på ett glidande underlag. Jag började snabbt att må dåligt.

 

Så, det finns många dumma människor. De kan vara kreativa, arbetssamma och geniala. De kan starta, driva och bygga upp företag. Samtidigt kan det saknas, det som jag ser som mest vitalt - medkänsla, empati, vänlighet, omsorg, lust, glädje och gemenskap. Jag stötte på dem i ledningen, bland chefer och vissa medarbetare. Det blev snabbt uppenbart att de flesta av dessa egenskaper inte fanns. Företaget är i mångt och mycket ett ihåligt skal av arbetande människor. Skittrist.

 

Denna konsultfirma är för många en step stone - ett sätt att skaffa sig lite meriter och sedan ta sig vidare. Jag önskar dem all lycka och framgång i sina nya jobb. De som stannar tycks ha vissa problem i sina sociala koder eller så har de andra dolda agendor jag inte ser. Men att många är väldigt ego är tydligt.

 

Min chef blev mer än måttligt sur när jag sa upp mig. Hon, denna kossa, som knappt pratat med mig eller ens är värst intresserad av verksamheten mer än vilka pengar vi drar in hade mage att ifrågasätta och säga sig vara förvånad över mitt beslut. Jag hade en mer officiell linje kring varför jag sagt upp mig än de jag nämnt ovan - jag tror inte hon hade förstått det budskapet.

 

Jag sitter nu i frysboxen. Alla intressanta arbetsuppgifter är mig fråntagna och jag är inlåst på kontoret tills min sista dag. Att min chef inte förstår att vårda relationer istället för att vilja hämnas? Hon kan ju inte veta i vilka sammanhang vi stöter på varandra igen - och vilken roll jag har då. Jag är inte hämnadslysten men jag vet vilka människor jag vänder ryggen och vilka jag välkomnar.

 

Jag träffade mina nya kollegor över en bit mat häromdagen. De var det jag saknat. De intresserade sig för mig, pratade med mig och inkluderade mig. De var glada, trivdes på sin arbetsplats och tyckte att deras chef var den bästa de haft. Jag kände lycka, frid och lugn i mitt mellangärde. Men även en viss stolthet över mig själv - även de tyckte att jag passade in i deras grupp.

 

Vänlighet. Medkänsla. Förnöjsamhet. Jag tror att jag är hemma snart.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

26 juni

I sinom tid

 

Att de röstande engelsmännen i majoritet önskar utträde ur Europeiska unionen är ett faktum - detta går inte att ifrågasätta. Vad det sedermera i praktiken kommer att innebära är mer diffust. Vi vet ju faktiskt inte vad det blir av det hela i skrivande stund - lämna eller inte? Lämna nu eller senare? Mer velande?

 

Vi vet desto bättre att Mr Market hatar osäkerhet och att morgondagen kommer att bli röd. Vad som sedan följer är svårare att sia om. Jag har själv till stora delar revat segel och sökt säkrare hamn men jag kommer också att påverkas.

 

Det ropas om att det kommer att bli köpläge imorgon vilket jag inte alls tror. Var och när botten i den här krisen nås i kombination med en redan negativ trend betyder urholkat kapital om man inte vidtagit åtgärder. Att inte hela tiden vara exponerad mot marknaden har inget med spekulation att göra utan att inte förlora pengar. Kan man räkna procent så förstår man detta. Det finns gott om bloggare därute som anser sig veta så mycket men saknar erfarenhet av vad en börskollaps innebär. I sinom tid lär de sig.

 

Jag rekommenderar lite midsommarhelgsläsning författad av Arne Talving i Börsvärlden. Det är inte annorlunda nu är någonsin. Att börsen i en negativ trend sedan 1982 aldrig legat högre under november månad jämfört med maj månad är fakta. Jag avser inte att investera en krona under sommaren av denna anledning, 32 procents börsexponering är redan väl tilltaget. Det är enbart om Starbreeze totalkraschar som jag fyller på lite. 
 

Alla besserwissers som sedan skrattar åt mig att jag hade fel - det bjuder jag er på då jag följde den mest troliga vägen. Däremot - om jag får rätt, då beklagar jag enbart sorgen. Men det finns en tröst i erfarenheten och lärandet också.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (27)

Taggar