PerPenning
Likes
190
Antal inlägg
152
Följare
37
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
15 timmar

Bort med ränteavdraget

 

En som eldar upp sig rejält över vår nye bostadsminister är GaStan på sin blogg Kortsikt. Ja, han är så arg över att Peter Eriksson på sikt vill ta bort ränteavdragen och därmed orsaka sju svåra år eller fler. Det är knappt att jag vågar sticka ut hakan men jag gör det ändå. Ta bort ränteavdragen.

 

Jag anser först och främst att ränteavdraget är en gammal kvarleva som tjänat ut sitt syfte. Att ränteavdraget driver priserna uppåt är jag helt övertygad om. En avveckling av denna statliga subventionering med kanske 1 % årligen hade varit sunt. I motsvarande grad kunde därmed beskattningen på sparande sänkas. Eller för den delen på arbete?

 

Med tanke på att de allra flesta (97%) har förmågan att anpassa sin ekonomi vid de kommande räntehöjningarna ser jag inte det som ett problem. Att GaStans husvärde går ned är av mindre intresse än att vi på sikt får en sundare bostadsmarknad - det verkar ju vara det som herren ifråga oroar sig mest för, inte vad andra riskerar att drabbas av på grund av överbelåning.

 

Att likställa amortering med ett sparande börjar bli allt mer synonymt. Jag vet inte jag då jag anser att bolån är lån och på sikt ska amorteras liksom studielån eller andra krediter. Jag tror heller inte att resonemanget är hur mycket en familj är villig att lägga i kostnad på ett boende som styr utan var man vill bo - och då är man villig att tänja på kalkylen och blunda för höjda räntor. Våra banker har inte varit särdeles snåla med att belåna människor de senaste åren, allt annat är lögn. Att man idag är mer restriktiva har knappast med lagstiftningen att göra utan mer av rädsla för kreditförluster.

 

Jag har inget emot att öka belåningsgraden till exempelvis 100% men det ska gå hand i hand med en amortering i motsvarande grad. Det är en naiv tro att prisfall inte kan uppstå oavsett vilka skyddsåtgärder som vidtas. Däremot är en korrekt belåningsgrad, kanske 50-70% av marknadsvärdet, och amorteringsfrihet helt i sin ordning för de som önskar det.

 

Trenden i Europa är att de länder som har olika typer av ränteavdrag justerar eller avskaffar dem. Polen, Irland och Spanien har slutat ge subventioner för nya lån medan Luxemburg, Tjeckien och Estland har, eller är på väg, att sänka de tak för ränteavdragen som där finns. I Norge och Danmark med ränteavdrag mycket lika våra egna fasas de nu delvis ut. I Norge sänks de från 27 till 22 procent fram till 2018 och i Danmark från 33 till 25 procent fram till 2019.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
2 dagar

Trött på jobbet

 

Att många som härjar här ute i bloggosfären vill bli ekonomiskt oberoende och därmed skaffa sig en större valfrihet är vanligt. En del har precis börjat, andra är på god väg medan ett fåtal redan är där. Den här sista lilla skaran ägnar sig numera åt aktiviteter de själva valt och lönearbetar inte längre. Jag ser inte alls ned på människor som arbetar och får lön för detta - herregud, då skulle jag kunna titta mig i spegeln. Däremot så undrar jag varför vissa av oss arbetar, vantrivs, gnäller och sedan konsumerar oss till tröst?

 

Jag har sagt upp mig från mitt arbete och ska i höst prova ett annat. En lite underlig känsla men jag trivs inte och har inte gjort det sedan start. Något är allvarligt fel när söndagsångesten sköljer över en och till sist spiller över även på lördagen. Jag hoppas och tror att min nya tjänst kommer att vara bättre för mig. Blir det inte så vet jag inte vad jag ska ta mig till.

 

Att spara är halmstrået, att mata guldhönan och att se till att hon mår bra. Att spara pengar, det är bra. Men det är inte tillräckligt. Och det är den enda dåliga nyheten. Och den är hanterbar. Den är däremot lätt att glömma, ignorera och undvika.

 

Jag vet svaret för mig men vet du svaret för dig?

 

Varför sparar du?

 

Är det till frihet att inte jobba? Eller till en semester? Eller till kapitalvaror? Oavsett vilket så behöver man tänka igenom noga och klart identifiera svaret. För att spara utan mål är sparande utan katalysator. Det blir för lätt att nalla av besparingarna. Och om man inte vet vart man vill nå kan resan bli att gå i cirklar.

 

Jag fick ett nyhetsbrev, märkligt nog idag, från 16 Personalities. Jag har tidigare gjort ett personlighetstest där som pekade mig i en märkligt exakt riktning. Rubriken på nyhetsbrevet var Är du trött på jobbet på grund av vem du är? och jag var bara tvungen att läsa det.

 

Jag har en delvis introvert läggning vilket gör att jag snabbare tröttas ut av många människor kring mig. Där extroverta laddar sina batterier dräneras mina. Mina styrkor ligger i att jag vill hjälpa, är pålitlig, lojal och hårt arbetande - ryggraden i det moderna arbetslivet! Samtidigt så söker jag inte ledarskap eller framhävande vilket ses som goda egenskaper. Jag har inte vassa armbågar och vill heller inte ha det. Jag älskar win-win-situationer och att arbeta i team är min grej.

 

Jag kan rekommendera dig att göra gratistesten - den ger en hel del insikt. Själv har jag köpt den utökade analysen.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
3 dagar

Inte mer sommar än så här

 

I ganska nära anslutning till sommarsolståndet och årets längsta dag föll ett stilla regn över min nejd. Ett sommarregn var det och skog, äng och åker fuktades, en soldimma låg över landskapet. Från mitt hemmakontor med dator och ergonomisk stol drogs jag utomhus i en längtan av att höra till en stund. Dofterna som saknats så länge under torkan fanns nu där - gräs, blommor, hästskit. Vad är väl jobb jämfört med livet?

 

Guldhönan har fått sig några fjädrar dragna den sista tiden trots att mycket kapital flyttats undan från risk. Brexit och en schizofren marknad har bara ytterligare förstärkt den nedåtgående trenden som började i fjol under april månad. Mörkröda dagar har blandats med jovialiska utan att utförlöpen har kunnat planas ut. Ungefär 30 procent i aktier har jag fortsatt och det i hög risk enligt mig själv. Därför far de också upp och ned likt värsta uppskjutet.

 

Paradox och Starbreeze är de två spelbolag har innehar och motsvarar 13 respektive 47 procent av aktiekapitalet. Jag tror att nöjesbranschen kan stå sig hyfsat i en nedåttrend - människor tröstar sig med vin, film, tv och dataspel även i dystra tider?

 

 

Cantargia, Idogen, Corline och Cyxone är 12, 10, 9 och 8 procent av aktiekapitalet och är alla bioteknik eller hälsovårdsföretag utan intjäning eller utdelning men med de nobla uppdragen att försöka bota eller lindra cancer och andra sjukdomar. Att investera i dessa är i sig ett bidrag till nya botemedel och inte enbart en investering. Men om bara ett av dessa fyra lyckas väl kan jag också få lite tillbaka.

 

Till börsen i stort är jag negativt inställd. Mycket kapital är parkerat och jag inväntar en vändning i vinden. Eftersom guldhönan inte är kortsiktig så gäller det att inte förlora kapital. Jag har en otålig ådra men lyssnar till erfarna män så som Besser1 och Kavastu även om dessa ibland ifrågasätts av andra investerare. Inget är annorlunda nu än förr, den nya ekonomin finns inte heller nu och allt som kommer upp ska ned igen. Jag tar inte strid med trenden. Intressant är att båda dessa finansmän ser ett OMXSPI-index under 360 - hur många delar den uppfattningen? Min känsla är att vissa tror att detta inte är möjligt precis som en bolåneränta på 5 procent eller mer.

 

En annan sak jag funderar på är hur många ekonomibloggare som kommer att finnas kvar efter botten är nådd? Kommer ekonominyheterna fortsatt att visas på bästa sändningstid? Vilka bolag kommer att avnoteras? Och vilka kursar? Hur många kommer att lova sig själva att aldrig syssla med aktier något mera? Det finns ganska många därute med gott självförtroende som lär bli stukade.

 

Men mer sommar än idag blir det inte. Så glöm inte bort att här och nu egentligen är allt vi har.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
17 juni

Lyckans fundament - del II

 

Vi fortsätter här i bokstav nummer två i mitt lyckans fundament. Bland mina egenpåhittade minnesregler har vi nu kommit till bokstaven E.

 

E står för enkelhet. Innehållet i detta ord handlar om att inte komplicera något av det som är viktigt för dig.

 

I mångt och mycket handlar lycka nämligen om att undvika att överanalysera.

 

Varför sa hon så? Vad menade han egentligen? Varför såg hon så sur ut? 

 

Allt bryderi eller ältande av situationer är tidskrävande och energidränerande. Att förenkla kommunikationen i alla relationer till att ta folk på orden och avkräva dem raka besked är underbart. Jag tröttnade på ironi eller elaka inlindade kommentarer och jag är mer eller mindre allergisk mot skitsnack om tredje part som inte är närvarande.

 

Enkelhet är enkelt. Enkelhet är bra. Enkelhet är lugnande.

 

Enkelhet i samtalen. Rak kommunikation. Mena vad du säger. Säg inget du inte menar. Prata helt enkelt inte smörja. Förvänta dig detsamma tillbaka och om du inte får det - strunta i att göra en stor grej av det utan bara släpp det. Överanalysera inte vad andra uttrycker.

 

Enkelhet innehåller också att förenkla allt från jobb till plikter. Egentligen är allt komplicerande bara en märklig och tröttande mänsklig åkomma. Eller som Albert Einstein möjligen uttryckte det:

 

There are 5 ascending levels of intelligence: Smart, Intelligent, Brilliant, Genius, Simple.

 

Mycket av vårt välmående bor i enkelheten, liksom lösningar på problem och bekymmer.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
15 juni

Inga men!

 

Jag är en språkpolis. Jag tycker inte om när människor inte kan formulera sig på ett korrekt sätt eller för den del inte kan avstava. På samma sätt tröttnar jag snabbt på personer som bluddrar och skvalar med orden - ett rent ordbajseri där det tycks handla om att få så lite som möjligt sagt men med flest ord. Emellanåt har jag funderat kring om människor inte hade tänkt efter lite mer innan de talade om ord kostade pengar?

 

Hur svårt kan det egentligen vara att avstava rätt? Det ses ju överallt numera och ger ett korkat intryck. Skärp er, era uslingar!

 

 

Ett ord som ingår i min tankevärld är ordet men. Detta ord är invändningarnas ord. Ordet men är ett negativt ord och ska användas med åtanke och med försiktighet. Tyvärr plöjer folk in ordet men i var och varannan mening - oerhört tröttande. Att lära sig att byta ut men till ordet och är en väg att gå och innehållet blir långt mer positivt.

 

Några snabba exempel:

  • Jag älskar dig men..
  • Du har gjort ett bra jobb men..
  • Jag är nöjd med vad jag åstadkommit men..

Hur fanken låter detta? Inge bra alls. Byt ut men till och och du behöver tänka till lite hur meningen ska avslutas.

 

Jag hörde en vis person säga vid ett tillfälle att allt framför men i en mening inget alls betyder - detta kan silas bort. Väl värt att tänka på och beakta.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
13 juni

Att förbli skuldfri

 

Jaha ja? Och vad vet väl den där Per om att vara skuldfri? Han som är belånad och fastlåst i räntekostnader och amorteringsångest?

 

Jag vet att jag sticker ut hakan med att vilja tala om hur man gör för att förbli skuldfri - men det är ett viktigt ämne, inte minst för ungdomar av idag. Mina barn, exempelvis. Det finns få lån av värde, egentligen. Ska du låna så bör det väl först och främst finnas en fin anledning - kanske en utbildning eller en bergsäker investering, kanske?

 

Nåväl, nu har jag ju lyft frågan så jag fortsätter väl. För jag har varit skuldfri en gång och jag har därefter gjort ett och annat misstag. Och en del bra saker. Blancolånet till min första bil var ett misstag. Studielånen var det inte. Men ska vi tala om skuldfrihet så låt oss hålla oss till de dåliga lånen.

 

Den huvudsakliga anledningen till skulder idag är de små tingen. Detta är jag helt övertygad om efter att ha läst om ungdomars vallfärdande till kronofogden via sms-lån. Man lånar några tusenlappar till småsaker. Först en gång men sedan vid upprepade tillfällen. Men små kostnader tenderar att bli en stor blaffa.

 

Självlögnen kan finnas där. Människor pekar på stora händelser som kraschat deras privatekonomi så som sjukdom, trasig bil, arbetslöshet eller reparation av pannan. Jag tror att detta egentligen bara är symptom på underliggande mer fundamentala problem - man kan inte hantera sin privatekonomi.

 

Om jag denna dag varit ung och glad och skuldfri - då hade jag skaffat mig en budget så som You Need A Budget. Det är mitt absoluta tips till att förbli skuldfri. Så som ung och dum hade jag behövt en sådan - men det kändes trist, YNAB och internet fanns inte ens och datorer i stort var spelleksaker. Men hade jag fått göra om och göra rätt så hade jag haft en BUDGET.

 

Kontakta mig gärna om en tio eller tjugo år och tacka mig för tipset!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
10 juni

Lyckans fundament - del I

Att vara jag är inte så lätt alla gånger. Jag är en sådan där som ibland tänker för mycket, jagas av demoner och komplicerar det enkla. Utöver skuldfrihet så är vägen mot lycka ett mål jag har. Och pengar är inte lycka och inte heller tvärtom. Det här är den första delen i lyckans fundament. Men vad är då ett fundament? Jo, det är på detta allting annat vilar. Ett fundament måste byggas och byggas starkt. Börjar det vittra så måste det lagas och förstärkas.

 

Jag hade en gång en trevlig läsare som kallade sig Jögge. Om du finns kvar så vinkar jag hej! Ja, han var speciellt trevlig eftersom han tyckte om det jag skrev, framförallt inlägg som handlade om välmåendets konst. En ekonomiblogg bland andra är Per Penning - det tror en del men så är det faktiskt inte. Här blandas det mest av det jag finner av nöje och hävd.

 

Nu har jag för avsikt att skriva lite om de fyra fundamenten och de fyra tinnarna - sådant som jag tänker på och som enligt min uppfattning är nödvändiga för att kunna leva ett lyckligt liv. Jögge tyckte att jag skulle skriva en bok men så blev det aldrig - antal ord räcker inte till för en hel bok utan blott till små inlägg.

 

Alla vill vara lyckliga och med lite stöd i livet är det fullt möjligt. De fyra fundamenten är de som är nödvändiga för din lycka. Där finns din hjälp till självhjälp och jag har döpt dem efter deras första bokstäver vilket formar ordet - JELP. Det fina är att det uttalas så bra och därmed blir lätt att komma ihåg. Här i den första delen av åtta ska vi tala om bokstaven J i de fyra fundamenten.

 

J kommer först i JELP. J som i Jag.

 

Jag kommer alltid först. För dig så är det alltid du som kommer först. Egoism? Nej, en nödvändighet. I ditt liv ska alltid du komma först. För att du ska kunna hjälpa andra behöver du först själv vara i balans. För att du ska kunna älska andra måste du älska dig själv först. Allt det som du gör eller inte gör mot dig själv - det kan du också förvänta dig från andra. Så är det, allt enligt min erfarenhet.

 

Du ska aldrig förringa dig själv, förneka eller förminska dig själv. Du är störst, bäst och vackrast av alla människor och det har inget med högmod eller uppblåsthet att göra. I ditt liv är du, och kommer alltid att vara, huvudrollsinnehaven och en sådan ska alltid vara främst i bild och i fokus.

 

Detta är en oerhört viktig minnesregel och du ska alltid leva efter den - jag kommer först. Sedan kommer alla andra: din partner, dina barn och alla andra du månar om. Det handlar inte om att du ska ha de bästa bitarna, komma först i kön eller äta upp allt godis för dina barn. Det är en mental uppfinning där du alltid berömmer dig själv, klappar dig själv på axeln och analyserar dina felsteg. Att göra tokigt ska inte leda till egenbestraffning utan ransakan och att göra om och rätt.

 

När jaget kommer först behöver du inte förhålla dig till andra, inte följa efter och inte försöka få andras gillande. Detta spelar ingen roll för en människa som sätter sig själv först. En människa som följer denna minnesregel blir alltid en gladare och trevligare person, en person som alla uppskattar mera. Ju mer du tränar bokstav J desto mer fantastiskt kommer ditt liv att bli.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
7 juni

Det bidde bra

Nu är det snart dags för skatteåterbäringen att komma. Det blir en rejäl slant och hela beloppet kommer att sparas undan till två konton i You Need A Budget förkortat YNAB, det budgeteringsverktyg jag använder. De heter Framtida äventyr och Semester. För så är det - pengarna ska någonstans på resans gång antingen gå till semesterresor eller till något framtida roligt, exakt vad är odefinierat.

För nio år sedan hade familjen Penning inga sparade pengar alls. Ingen buffert. Inga fonder eller aktier. Inga besparingar. Vi levde från lön till lön och det var jobbigt och otrevligt. Och vi var nästan 40 år fyllda. Vårt finansiella uppvaknande kom sent, enligt mig. Men just dessa uppvaknanden finns i alla möjliga varianter.

 

Några vänners luftvärmepump gick sönder. Sådana är relativt billiga nuförtiden - kanske tjugotusen kronor för en kvalitetsprodukt. Våra vänner hade faktiskt en budget i excel för att följa upp vart pengar tog vägen - men det hjälpte inte nu. De hade inte pengar att reparera pumpen och det var vinter och runt nollan i temperatur. Surt sa räven om rönnbären.

 

Vi pratade om det över en middag och jag rekommenderade YNAB eftersom historik i detta verktyg är av mindre vikt medan här och nu och framtid är fokus. Att verktyget kostar en liten slant var inte välkommet men de bestämde sig för att prova. Excelarket är numera ett minne blott och YNAB används flitigt.

 

De blev duktigare på YNAB än vad jag någonsin varit. De konsoliderade i princip alla konton till en enda ström av pengar eftersom konton är ovidkommande i YNAB. De nagelfar numera varje krona in och vart pengarna ska gå. Och de har satt upp mål i sin budget, bland annat en resa till Kina. Eller som min kompis säger numera: för första gången så justerar vi livet efter den ekonomiska bilden och inte tvärtom.

 

Förändring gör oftast ont i början. Men det går över. För det mesta.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
5 juni

Bidrar du?

Emellanåt funderar jag på om vi som bor i vårt avlånga land inte är blasé? De generationer som fick kämpa med allt från kampen om demokratin, mat på bordet och inte minst kvinnlig rösträtt är på väg bort, kvar är vi som skördat frukterna av dessa ansträngningar. Allt var serverat för oss, vi behövde bara sätta oss till bords. Skillnaden mellan oss och bortskämda barn är hårfin.

 

Jag tror att det finns en stor fara i den liknöjdhet som råder. Vi tänker mer på att sko oss själva, köpa bil och sommarstuga än att mota fascism i grind eller att slå vakt om demokratiska värden. Hur många av oss läser de nyheter om vår värld som har en ny Stalin i öst och möjligen en ny Mussolini i väst och istället förfasas över stora barngrupper på dagis? Att navelskåda och att gnälla kringbagateller är synnerligen nysvenskt.

 

Jag blir lätt illamående när jag läser eller hör traders som ständigt översätter världspolitik till hur det påverkar deras aktieportföljer. Samtidigt så är jag inte förvånad - girighet är inte vackert men mänskligt men trångsynt och enfaldigt. För i slutänden så är det ju ändå så att hela vår tillvaro och dess trygghet bygger på vår gemensamma samhällsbyggnad - finns det ingen läkare att ta hand om dig när du blir sjuk, en polis när du blir utsatt för brott och ett försvar mot aggressiva grannar så spelar allt det andra mindre roll.

 

Samhällsbyggnad är ett intressant ämne, anser jag. Det finns ju något som ibland kallas den tärande sektorn - den offentliga som bärs upp av våra skattemedel. Detta är kvalificerad tjurbajs på renaste svenska. Det åtgår visserligen skattemedel till vård, omsorg, skola och så vidare men det finns också ett stort värde i dessa funktioner. Däremot så finns det verkligt tärande yrken, eller vad det ska kallas. Sådant som ingen av oss har någon nytta eller glädje av. Jag slänger iväg några brandfacklor.

 

Du som är daytrader - du är ingenting. Du tillför inget. Du är en som enbart åker snålskjuts. Du är en tärande sektor. Till din sort lägger jag pokerspelare, finansiella rådgivare, stora delar av banksektorn, arbetsskygga, övervintrande studenter, många politiker, flertalet makthavare och samtligt anställda på arbetsförmedlingen. Vad ska vi med er till?

 

Vad är ditt syfte? Vad tillför du? Vad är ditt bidrag till vårt gemensamma? Att du konsumerar och betalar skatt är då inte ett svar moget.

 

Eller du struntar i vilket bara du blir välbemedlad och tät? Är du ett ego? Många av er är det. Jag ser det varje dag i olika situationer. Skithögar med bara sitt eget bästa för ögonen. Kanske man int ska vara blöt? Bunt ihop och slå ihjäl dom? :-)

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
2 juni

Månadssummering 2016 maj

 

Jag ska inte klaga. Inte då. Men det är väldigt mycket sommar nu. Maj månad är knappt förbi och juni knappt i startgroparna. Jag svettas och lider och är trött och varm. Men jag klagar inte. Nej, jag njuter och våndas i en ljuv och ångestfylld kombination. Om två veckor slutar barnen skolan och sedan har de sitt efterlängtade sommarlov. Det tycker jag de är värda.

 

Dags att summera finanserna. Det har varit en bra månad, inget tal om annat. Jag ligger väldigt defensivt placerad nu med ungefär 30 procent i aktier och resterande i korta räntepapper. Huruvida jag missar en stor uppgång under sommaren återstår att se men det här är strategin jag följer - jag har sommarlov. Så hur gick det?

 

Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 6,89 procent vilket är mycket bra. Prognosen för helåret är nu drygt 33 procent tillväxt av kapitalet och det är en något förbättrad prognos.

 

Skulderna minskade med 0,23 procent under månaden och för helåret är prognosen något sämre 3,98 procent.

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,08 procent jämfört med förra månadens 19,58 procent. Målet för 2016 är fortsatt en soliditet på 28 procent - 10 procent upp eller ett något högre belopp på 3360 296 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är 474 procent jämfört med månaden innans 510 procent. Årsmålet är nu att nå 353 procent.

 

Break even mellan kapital och skulder nås fortsatt under år 2022. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre än tidigare och 106 858 kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (17)