PerPenning
Likes
239
Antal inlägg
386
Följare
49
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 december 2016

Blott ett år

 

Jag vill tillönska dig en god fortsättning. Vi får hoppas på en sådan för i stort sett har året 2016 varit en trist historia världen kring. Att din juletid har varit gynnsam hoppas jag också på. Men nu får det räcka med hopp och övergång till realism.

 

Ute blåser det och regnet flödar. Imorgon ska stormen Urd dra in över Skåneland och det kan bli dramatiskt. Vi lär huka i vår hydda och invänta solen som följer i vindarnas spår. Jullunchen vi planerar kan bli inställd för säkerhets skull. Under tiden så sitter jag i ett varmt och skönt utrymme och går genom årets sista räkningar. Då jag är något av sämst i världen, typ, på att planera just julens inköp så blir också december samt januari dyra månader. Samtidigt har vi en ovanlig och delikat situation där frun är arbetsbefriad med full lön men inte kunnat låta bli att arbeta lite extra hos en kamrat. Inkomstsidan blev därför magiskt bra för årets sista månad.

 

I YNAB, You Need A Budget, har påbörjat planeringen för 2017. Det finns gott om osäkerhetsfaktorer för den ännu men i kort handlar det likväl att försöka korta utgifterna med ett antal procent per post. Jag tänker inte blotta halsen och ens nämna vilka belopp det handlar om, familjen Penning har egentligen sanslösa utgifter.

 

Min paradgren som jag oftast brister i är att använda min tid på ett bättre sätt. 2016 blev det år då jag insett att jag inte ska investera medelst aktier alls. Mycket av min fina uppgång raderades bort i slutet av året och jag hade lika gärna kunnat ha pengarna på ett högräntekonto. På tre års sikt har jag dock presterat betydligt bättre än index men hur mycket det beror på tur och avsaknad av skicklighet, det lämnar jag till historien.

 

2017 blir ett fondinvesteringsår. I huvudsak investerar jag i Spiltans fonder som jag har tilltro till och som är relativt sett billiga. Jag frigör tid för annat, inte minst att jobba, och kan investera månatligen på ett enklare sätt. Spiltans Högräntefond utgör en icke oansenlig del och därutöver är det StabilSverigeGlobalfond Investmentbolag samt Aktiefond Investmentbolag som ingår. Jag ser det här som en mer passiv och defensiv strategi för det kommande året. Dessutom är jag trött på att ständigt läsa om och kring aktier samt följa alla de kanaler där information och desinformation flödar. Jag behöver mer ro och avkoppling.

 

Jag har inte aktier eller investeringar som något fritidsintresse. Inte heller pengar intresserar mig mer än så som ett medel att frigöra tid - den vanliga konsumtionen är blott ett nödvändigt ok på mitt kreatur. Att investera kan ge mer frihet. Amorteringar gör det definitivt. Beloppen för de olika spar- och amorteringsmålen färdigställer jag någon dag in på det nya året. Det kommer ingen krasch under 2017 men riktningen är däremot mer tveksam.

 

Jag är ledig få dagar kring juletid, endast de som jag erhåller gratis. Nästa vecka väntar fyra arbetsdagar före nyår men därefter tar vår familj 3 dagar i ro tillsammans. 3 semesterdagar är många av mina trettio dagar på året. Men så ser det ut tills jag finner andra lösningar. När ska Sverige lagstadga rätt att gå ned i tid? Det är en fråga jag intresserar mig för.

 

Njut av juldagen och annandagen. Gå ned i varv. Låt livet bara vara. Då kommer du bäst till sin rätt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

11 oktober 2016

Glassigt värre

 

Glass är förädiskt. Det är den där kombinationen av grädde, läs fett, och socker som gör något med mitt system. Glass är gott. Glass är lycka.

 

Via Pepins köpte jag en liten post Alvestaglass, mycket på grund av den inspirerande ledningen och produktionschefen, gissar jag - en lite rundlätt man som älskar glass. Småländskt affärsmannaskap spelade också en signifikant roll.

 

Och nu, imorgon, så ska glassen ut på marknaden. Eller rättare sagt - aktien. Jag är mest nyfiken kring vad aktien kan komma att handlas kring. Det får vi reda på den 14 oktober. Så nä, jag avser inte att sälja min lilla glassfabrik - jag ser alldeles för stor potential i den för att inte behålla den.

 

Dessutom är det något jag förstår mig på. Glass. Enkelt. Grädde. Gott.

 

Alvestaglassfabriken ligger numera i Växjö och jag ser fram emot ett aktieägarbesök en vacker dag. Det är roligt att äga aktien då det i detta fall känns som om man verkligen är nära företaget. Det finns en levande kommunikation på Pepins forum och ställer man frågor till VD så får man svar.

 

En försäljningstillväxt på 41% på ett års sikt är lovande. Undrar om alla nya aktieägare numera enbart köper Alvestaglass? Jag gör det. Kan det förklara hela ökningen? Vem vet.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
4 september 2016

Ryck

 

En ovanlig helgdagsföljd. Bara jag hemma. Frugan iväg på spa och barnen på lan och partaj. Passar bra, jag är mentalt väldans trött. Ja, trött i huvudet och orkeslös på något sätt. Kan inte sätta fingret på det men ambition och effektuering vill inte samsas. Funderar mer på att ta en gratismånad Netflix än att klippa gräsmattan. La mig tidigt igår och sov drömlöst. Jag måste lyssna mer på kroppen än jag gör, förmodar jag.

 

Frugan lämnade nya bilen hemma och tog lillskutten till sin aktivitet. Den var tom på bränsle konstaterade jag torrt. Tog en tur till den lokala, obemannade pumpen för att tanka. På åttahundrakronorsnivån stannade maskineriet då tydligen kreditkortsbegränsningen låg där - detta var första gången jag tankat så mycket. Tvingades ta ett annat kort för att fylla tanken. Pengar för vinden var min tanke. Vi jobbar häcken av oss för att tanka bilen. Köp aldrig bil om du inte behöver, säger jag.

 

Börsveckan som gick var intressant. Jag både köpte och sålde Tobii med sexton procents vinst och det var en sällsynt snabb affär för mig. Starbreeze fick också lämna portföljen efter en härlig uppsida - jag köpte in mig en gång på 7,60. Båda bolagen är fortsatt intressanta men min avsikt är att köra swinghandel på en del papper som är speciellt nyhetsreaktionära. Hur det går återstår att se.

 

Jag ligger åter c:a 40 procent likvid. Torsdagen som gick var en ny alltime high - 12 procent plus i år. Jag är nöjd så här långt. ParadoxEvolution Gaming och Lucara Diamond är de tre största innehaven.

 

Varför behåller jag Paradox men säljer Starbreeze? Jo, av den enkla anledningen att Paradox tjänar betydligt mer pengar än Starbreeze vilket på kort sikt, inbillar jag mig, kommer att premiera kursen. Att Bo och gänget åstadkommer fantastiska saker är underbart men jag tror att börsens otålighet kommer att straffa kursen i Starbreeze tills nya nyheter presenteras. Som sagt, det är en risk jag tar. Och jag tror på bolaget. Min gnidenhet lyser igenom min hängivenhet.

 

Snart bär det iväg till att hitta Doris. Sjukt dyrt att gå på bio är det. Men SF:s monopolställning bidrar till detta vilket är synd. Att se film hemma på TV är inte så kul som en biobesök. Inget ens Netflix kan ersätta. Inte än, iallafall - då behöver jag minst åttio tum på väggen.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

19 augusti 2016

Investera utan kunskap

 

Jag skriver ju ingen aktieblogg. Eller för den delen ger några investeringstips. Och orsaken till det är ganska lätt att förstå - mina kunskaper i ämnet är ringa och mitt intresse skralt. Att läsa årsredovisningar är inget roligt, möjligen att titta på bilderna. Genomlysa verksamheter, göra digra analyser eller leka med teknisk analys roar mig inte, mitt finansiella liv är enbart kopplat till att tjäna pengar och därmed på sikt skapa utrymme för mer av egen tid.

 

Det finns dock lite innanför pannbenet och jag har trots allt hittills i år presterat nästan 8% plus för guldhönan insättningar exkluderat vilket är rejält bättre än index. Och med tanke på min relativt försiktiga strategi med knappt 50% av kapitalet investerat just nu så ter det sig fint, anser jag. Jag är fortsatt rädd nu när den stora massan är girig och het - jag har sett mönstret förr och brände mig. Jag lyssnar inte till några investerare som inte varit med om en eller flera börskrascher - för de har ingen aning alls vad som kan ske.

 

Hur investerar en sådan som jag som saknar kunskap och intresse?

 

Jo, primärkällan till mina investeringar är Börsdata - den eminenta och prisvärda tjänsten som George Bol tagit fram. För 58 kronor per månad så får man löjligt mycket vetande direkt och absolut. Eftersom jag är lat och ointresserad använder jag mig av två av fem färdiga strategier som man får sig serverat. Jag använder The Magic Formula och Piotroski F-Score mot Large Cap och Mid Cap enbart. Exakt vilka bolag jag väljer att köpa av de som kvalificerar sig högt beror lite på magkänsla och verksamhet - jag gillar exempelvis inte teknikintensiva företag som jag inte förstår. Bolag som når högt på båda dessa strategier är extra intressanta - i nuläget finns ett sådant bolag - Lucara Diamond som jag innehar till c:a 7% av portföljvärdet.

 

Emellanåt använder jag mig av lite swingtrading på utvalda papper med hjälp av Indexinvestering. Detta är också en betaltjänst som skickar mig e-post när det är dags att köpa respektive sälja. Även här väljer jag ut vissa aktier att arbeta med. För stunden är Starbreeze den enda aktien här.

 

Den tredje metoden är att jag på söndagen läser Börsveckans rekommendationer och tar mindre positioner i dessa på måndagen. Detta ger också oftast en liten färd uppåt. Vissa av dessa papper behåller jag medan andra säljs under veckan.

 

Jag lyssnar också på vissa finanspoddar och tittar på Playdirekt där Tobbe Rosén kör lite teknisk analys - jag tittar på de papper som intresserar mig. Följer också en investerare på Shareville, nämligen den skånske Skyrocket. Ibland tar jag rygg. Oftast inte.

 

Ovan är de faktiska källor som jag tar eventuella investeringsbeslut på. Vad jag inte gör däremot är att:

  • investera på tips eller förslag från kreti och pleti.
  • gå all-in oavsett potential - min regel är max 10% av portföljen.
  • investera så som alla självutnämna experter gör, exempelvis bloggare - no offense.
  • investera i något finanspoddarna rekommenderar.
  • köpa något jag inte begriper.
  • bortse ifrån mitt regelverk - säger exempelvis Börsdata att jag ska sälja så säljer jag. ICA-gruppen fick exempelvis lämna efter rapport.

Eftersom jag knegar dagligen så har jag varken tid eller möjlighet att följa börsen så som en daytrader kan göra. Min strategi fungerar väl så här långt och därför lär jag hålla fast vid den ett tag. 

 

Om jag skulle peka på något av ovan som är oumbärligt så är det Börsdata. Att så som aktieinvesterare inte ha tillgång till detta är, enligt mig, dumsnålt. 

 

Ingen ersättning för reklamliknande texter ovan har utgått. Skam vore annars.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
14 augusti 2016

Blindskär för rikedom

 

Jag vet att jag är i farozonen för att inte kunna bli ekonomiskt oberoende. Det finns många varningssignaler som pekar i den riktningen. Det känns lite sådär. Samtidigt så är jag ju mindre symptomfri än någonsin och faktiskt på väg i en riktning även om färden inte varit direkt rak. Det är ofta jag förfasas över deltagarna i Lyxfällan men emellanåt hittar jag skrämmande nog likheter med dem.

 

Jag är inte perfekt på något sätt utan det finns alltid utrymme för förbättringar. 100% finns inte, jag kan inte nå dit utan endast försöka krypa närmre och närmre. Det finns inga möjligheter att luta mig tillbaks och vara nöjd. Tidningen Business Insider listade nyligen nio problem som man behöver lösa för att ens ha en möjlighet till att bli rikare än de flesta. Jag bestämde mig för att blotta mina tillkortakommanden och jämföra min verklighet mot dessa nio punkter.

 

1. För mycket fokus på sparande och för lite på intjänande. Detta är något jag blivit bättre på. Jag har bytt jobb och höjt min inkomst rejält. Jag har ett litet extraknäck som bringar in trettiosex lakan extra per år. Fru Penning tjänar också utmärkt. Utväxlingen i arbetad tid kontra avkastning är viktig även den. Att många dessvärre samtidigt växlar upp kostnadssidan är därmed synnerligen dumt - om man vill bli rik.

 

2. Du har inte börjat att investera. Puh, det har vi ju gjort. Men troligen inte tillräckligt. Vi kan mer och vi kan bättre. Inkomster behöver avsättas till investeringar - ju mer desto bättre.

 

3. Du är en löneslav. Aj, aj. Vägen till rikedom är kortare via eget företagande än via en anställning. Kanske, säger jag. Min egen far slet hårt i eget företagande men resultatet blev skralt. Jag vill hävda att ett stadigt kneg med regelbunden löning ger ett lugn i sig och kan ge fokus åt annat som också är viktigt - att leva ett liv bortom arbete.

 

4. Du köper saker du inte har råd med. Ja, det är ju enkelt. Om inte intäkter blir över efter levnadsglada dagar, då blir ingen förmögen. Alla lån är pengar vi lånar ur våra framtida inkomster och räntor är kostnaden för det. Det måste vara en plussiffra på nedersta raden varje månad om det ska bli någon rikedom.

 

5. Du jagar andras drömmar, inte din egen. Det gör vi inte, jag och frun. Däremot förstår jag så väl att man kan vilja ha vad andra har bara för att försöka visa något med det. Makarna Pennings dröm är dessvärre inte så konkret utan mer om att jobba mindre eller inte alls eller att slippa pressen att tjäna slantarna. Inget storslaget utan mera frid och ro, kanske.

 

6. Du tar inga risker. Jag har blivit bättre på det här men är också fortsatt feg. Som tur är kan jag jämföra mig med många runt om som är fegare. Jag varken vill eller behöver adrenalinkickar så jag är sällan hängande i gummirep eller på forsränning. Men jag har bytt jobb till en osäkrare branch och jag har blivit lite påstridigare kring vad jag anser vara viktigt.

 

7. Du har inget mål för dina pengar. Jo, lite. Se punkt fem. Men det finns inga konsumtionsdrömmar alls. Jag vill äga min tid och det får anses vara ett mål i sig.

 

8. Du spenderar först och sparar det som blir över. Ja, så är det. Jag erkänner. Räkningarna kommer först och sedan sparar vi det som är över. Ett tips är tydligen att sätta undan åtminstone 10 procent av din bruttoinkomst varje månad och se till att detta görs automatiskt. På det sättet kommer du aldrig se pengarna och du kommer därför att på ett naturligt sätt lära dig att leva utan dem. Är inte där ännu men ska fundera på det.

 

9. Du tror att du inte kan klara av att bli rik. Ja, tro är viktigt liksom övertygelser. Det gäller allt - det du tänker, det blir du. Men möjligheten att bli rik är oerhört stor med lite arbete. Att spela på Lotto är långt mer fruktlöst än att investera slanten ifråga.

 

Ja, familjen Penning är inte helt ute och cyklar, tydligen. Det känns bra. Arbetet fortsätter.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
12 augusti 2016

Egna varor

 

Tryckte på beställningsknappen på Systembolagets hemsida för att investera i några goda drycker. Jag säger just investera av den anledningen att familjen Penning just investerat en liten slant i den vingård där vinerna produceras - Domaine d’Escapat. Vi har redan tidigare provat det vita vinet som förgyllt de ljumma sommarkvällarna. Denna gång blir det tolv flaskor av det röda och ytterligare sex av det vita - sommaren kan ju bli lång, ibland ända in i senare delen av september. Tyvärr finns endast tre av vingårdens drycker att beställa på vårt eget svenska spritmonopolbolag.

 

Familjen Penning har en Willys-butik på ganska nära håll och denna butik saluför Alvestaglass. Den är mycket god och det är den enda vi numera köper - för vi är delägare. Sådant förpliktigar? Att konsumera egna varor känns så mycket bättre, så känner jag.

 

Dessa båda investeringar är gjorda i mindre verksamheter som både är lite sköra men också har fantastisk potential. De drivs av eldsjälar, har korta beslutsvägar och är heller inte upptäckta av den stora massan eller de stora aktörerna i investeringsleden. För vår del började det hela då John och Johan i Börspodden tipsade om Pepin och så kallad crow funding gräsrotsfinansiering. Att få vara med relativt tidigt i sådana här verksamheter är i sig väldigt spännande.

 

Alvestaglass fick på så sätt 900 nya delägare medan Domaine d’Escapat nått nästan 600 och den senare är fortfarande öppen för fler intressenter. Glassbolaget växer i genomsnitt med över 25% årligen och vinförsäljningen har ökat med 60% sedan ifjol - så nog finns det potential.

 

Kronfönster är ett annat intressant bolag som kommer att öppna snart för investeringar. Tittar du på TV någon enstaka gång lär du ha sett reklamen - kvalitetsfönster på nätet. Här har jag ännu inte bestämt mig hur jag ska göra, dock. Vad anser du? Är det framtiden att beställa sina fönster på nätet mot fina rabatter? Men vem är egentligen förvånad över att även detta är ett företag sprunget ur det småländska höglandet?

 

Att köpa eller konsumera varor och tjänster ur sin egen aktieportfölj måste vara optimalt. ICA-gruppen är ett sådant bolag som jag har ökat i den senare tiden - de går bra, har utmärkta fundamenta och det är där vi handlar nästan all vår mat. Vi gillar skarpt vår lokala ICA-handlare som är en trevlig prick och ett litet familjeföretag i sig. När mjölken och brödet hamnar i kundvagnen så vet jag att jag köper egna varor - känns prima liv.

 

Dessutom - alla behöver vi äta varje dag. Och glass samt vin förgyller livet i stort.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
26 juni 2016

I sinom tid

 

Att de röstande engelsmännen i majoritet önskar utträde ur Europeiska unionen är ett faktum - detta går inte att ifrågasätta. Vad det sedermera i praktiken kommer att innebära är mer diffust. Vi vet ju faktiskt inte vad det blir av det hela i skrivande stund - lämna eller inte? Lämna nu eller senare? Mer velande?

 

Vi vet desto bättre att Mr Market hatar osäkerhet och att morgondagen kommer att bli röd. Vad som sedan följer är svårare att sia om. Jag har själv till stora delar revat segel och sökt säkrare hamn men jag kommer också att påverkas.

 

Det ropas om att det kommer att bli köpläge imorgon vilket jag inte alls tror. Var och när botten i den här krisen nås i kombination med en redan negativ trend betyder urholkat kapital om man inte vidtagit åtgärder. Att inte hela tiden vara exponerad mot marknaden har inget med spekulation att göra utan att inte förlora pengar. Kan man räkna procent så förstår man detta. Det finns gott om bloggare därute som anser sig veta så mycket men saknar erfarenhet av vad en börskollaps innebär. I sinom tid lär de sig.

 

Jag rekommenderar lite midsommarhelgsläsning författad av Arne Talving i Börsvärlden. Det är inte annorlunda nu är någonsin. Att börsen i en negativ trend sedan 1982 aldrig legat högre under november månad jämfört med maj månad är fakta. Jag avser inte att investera en krona under sommaren av denna anledning, 32 procents börsexponering är redan väl tilltaget. Det är enbart om Starbreeze totalkraschar som jag fyller på lite. 
 

Alla besserwissers som sedan skrattar åt mig att jag hade fel - det bjuder jag er på då jag följde den mest troliga vägen. Däremot - om jag får rätt, då beklagar jag enbart sorgen. Men det finns en tröst i erfarenheten och lärandet också.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
13 november 2015

Blodmild

 

Måste erkänna att jag var livrädd för att jag inte fixar att se blod. I verkligheten, alltså. På TV berör det mig inte alls. Men nu är det gjort och jag kommer att göra det igen - jag har lämnat blod. Och det var ju inget jobbigt alls. Lite ont i armen när de stack mig och lite öm efteråt men inga andra symptom. Var orolig att jag skulle må illa men nu ser jag fram emot nästa gång. Att ge blod är livsviktigt och en solidarisk handling som jag kommer att fortsätta med. 3 procent av befolkningen mellan 18-75 år donerar blod minst en gång per år. Fler behövs, speciellt för de udda blodgrupperna.

 

Att ge är en del av livet. Att få i sig är en ynnest. Att skapa är ännu mer fantastiskt. Så försöker jag tänka när det gäller sparande. Att spara är trist men att skapa är skoj. Men om man ser sina besparingar som en pengaskapande funktion så blir det roligare. För investerade slantar tenderar att föröka sig och bli fler. Små rännilar blir till en hel sjö i sinom tid.

Taggar (blogg): 
18 augusti 2015

Förtjäna pengar

I nuläget så tjänar jag lite ungefär etthundrafemtio kronor för varje timma som jag slavar på mitt jobb. Inom kort så är denna grottekvarn passé och en annan tar vid. Att jobba är att sälja sina levnadsdagar, det ska man ha klart för sig. I mitt nya ekorrhjul så blir förtjänsten två hundralappar i timmen. Och vad är väl femtio extra kronor? De äts snabbt upp om jag väljer att klättra några steg på statusstegen - och det är dumt att göra om du vill nå ekonomiskt frihet. 

En god vän sa en gång till mig att ska man ändå jobba så kan man lika gärna tjäna pengar. Låter det egoistiskt? Ja, kanske. Jag är av den dygd att om jag ändå ska jobba så kan det få vara kul. Samtidigt så får det också ge en god inkomst.

Du som jobbar förtjänar de pengar du får - och definitivt fler än så om du arbetar i skolan, vården eller polisen. Att verkligheten ser ut som den gör är ingen rättvisa när det gäller inkomster. Om du inte vill göra något annat arbete än det du gör och älskar - men tjänar i underkant på - så är det enda att göra att klättra ned några steg och spara undan och investera.  

Jag har aldrig ägt en kavaj men mitt nya jobb kräver det. Köpte idag en kvalitetskavaj på 50 procents rea. Att betala för den kommer att kräva en dryg arbetsdags inkomst. Samtidigt så är plagget en grundpelare i den framtida, högre inkomsten. När kavajen är betald så är femtiolappen en ny byggnadssten i framtidsfonden.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
14 juli 2015

Mikrobeslut och makrokonsekvenser

Nu väntar en spännande tid med siffror för svenska bolag och kvartal två för året. Tröttheten kring Greklands problem är påtaglig och den överenskommelse som gjorts nu sågs onekligen som något bra - bra nog, åtminstone. Min positionering i marknaden kombinerar jag med att åka iväg på en semesterresa från och med imorgon och bortom veckoslutet. På så sätt så är jag lyckligt ovetande om vad rapporterna från SKF, Atlas Copco, Sandvik och andra tungviktare kommer att innehålla - även om jag inte äger några aktier alls i svensk industri numera.

Nej, jag är mest inne i obskyra branscher som dataspel och dobbel. Defensivt placerad också i fastighetsbranschen och i en del högutdelare så som kompensation. Jag har helt enkelt inte något jag är direkt sugen på att avyttra nu utan avvaktar vad trenden säger - och att vi varit under både SMA50 och SMA200 är ingen tydlig signal för mig. Det hade vi under juni 2013 och augusti samt oktober 2014. 

Likväl så är det numera kassa som jag bygger för framtiden och för att få ihop en sådan av duglig storlek så gäller det att vara duktig på prioriteringar. En kaffe på Starbucks - ett mikrobeslut - som upprepas alltför ofta skapar stora kostnadsbelopp - makrokonsekvenser. Man behöver inte vara överdrivet intelligent eller för den delen finansiellt utbildad för att kunna spara samman rejäla belopp så som en krigskassa inför en framtida börsbotten. Har man inget investerat idag så är detta en finfin rekommendation. Att sedan börja köpa in sig i svenska kvalitetsbolag när OMXSPI kryper under 400 så kan man i princip inte misslyckas.

Oftast så är det ju otåligheten som gör att stora belopp förloras - inte att det skulle vara speciellt svårt. Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger att den som äger tålamod äger allt. Inte helt omöjligt är det att de tålmodiga framgent äger mer än de flesta även bland svensk industri?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (47)

Taggar