PerPenning
Likes
239
Antal inlägg
386
Följare
49
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 april

Månadssummering 2017 mars

 

Så som villaägare hade jag för avsikt att måla lite utomhus en vårdag som denna. Av det blev intet utan istället hamnade jag vid dator och månadsrapporten. Ja, inte ens den fick högsta fokus utan istället satt jag och räknade på hur många lediga dagar jag hade under det här semesteråret.

 

Jag har arbetat ihop ungefär 17 betalda semesterdagar under förra året på min arbetsplats eftersom jag började i höstas. Trots mitt arbete i en välbetald branch så möts jag likväl av en förvåning då jag pratar om att jag vill nyttja alla mina 30 dagar i år. Obetalda semesterdagar tar få ut då de inte anser sig har råd. Men det handlar i mitt fall bara att jag sparar undan c:a 5 % ytterligare av min lön under ett år för att ha 'råd'. Det är synd om människan som inte kan ha någon som helst framförhållning.

 

Till sist så blev det dock månadsrapporten som skulle rullas ihop. Lite mer intresse för realtillgångarna än vanligt. I sig ganska ointressant och oexakt men för bokföringen så har jag höjt bostadsvärderingen till ett nytt kvadratmeterpris. En hus på mammas gata såldes i veckan till ett sådant pris - ett hus som är mer än 20 år äldre men som har en del andra företräden vi saknar. Jag snor sonika samma kvadratmeterpris och sätter den som vår bostadsvärdering tills annat berättar annorlunda.

 

Kapitaltillgångarna ökade med 5,76% eller 39 267 kronor och i dessa finns även semesterkontot som fick sig en rejäl slant till en längre resa vi ska företa oss.

 

Skulderna sjönk i vanlig ordning men högst marginellt med 0,06% eller 1 729 kronor. Detta beror på att de korta krediterna ökat bland annat på grund av den kommande resan.

 

Skuldsättningsgraden landar på 393 % jämfört med 418 % månaden innan.

 

Prognosen för helåret är nu att nå 38 % ökning av kapitaltillgångarna och minska skulderna med drygt 4 %. Balans mellan skulder och kapital tycks kunna nås under 2021 då vi är 54 år gamla. Ja, huset räknas så klart inte in i den balansen. Skulderna är avbetalda 2041 då vi fyller 74 år med nuvarande amorteringstakt.

 

Men prognoser är alltid en svajig riktning, speciellt över längre tid. Allt kan hända. Ha en finfin söndag i april!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
4 mars

Månadssummering 2017 Februari

 

Hönan flyger! Där tog februari raskt slut och det blev en ny månad. En härlig skidresa förgyllde vecka tio men nu är en annan åter i grottekvarnen. Det är kul att jobba men det tar då för mycket tid ska ni veta. Jag tjänar hyfsat bra tycker jag så guldhönan matas med så mycket guldkorn det bara går.

 

Det finns fördelar med korta månader så som denna som passerade - mindre kostnader och mera lön blir det av automatik. Galet mycket pengar in gjorde att en hel del kunde sparas och placeras. Restbeloppet efter ordinarie betalningar och sparande blev drygt sjuttontusen riksdaler -hönan göddes med tjugotvå lakan.

 

Ett träningskort på drygt tretusen kronor var en av de större avvikande utgifterna som egentligen inte är en utgift - slantarna komma åter från arbetsgivaren nästa månad så som friskvårdsbidrag.

 

Realtillgångarna som är två personbilar och en villa värderas idag till 3 633 307 kronor i min kalkyl. Sådant är alltid lite vanskligt så därför ligger detta helt utanför min kalkyl.

 

Kapitaltillgångarna ökade med 7,25 % eller 46 576 kronor sedan förra månadsskiftet varav 36 000 kronor är sparade slantar denna månad. Utmärkta siffror tycker jag.

 

Skulderna minskade med 0,24 % eller 6 498 kronor. Inte superbra men alltid i rätt riktning.

 

Skuldsättningsgraden är numera 418 % och ned från förra månadens 451 %.

 

Prognosen för helåret är nu att nå 34 % ökning av kapitaltillgångarna och minska skulderna med drygt 4 %. Balans mellan skulder och kapital tycks kunna nås under 2021 då vi är 54 år gamla. Ja, huset räknas så klart inte in i den balansen. Skulderna är avbetalda 2040 då vi fyller 73 år med nuvarande amorteringstakt.

 

Ja, det var det hela. Ytterligare fyra månader framåt ser finfina ut och inte omöjligt att sparandet kan nå en hundrafemtio papp ytterligare.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
7 februari

Månadssummering 2017 Januari

 

Pyssel med privatekonomin, det finns det alltid. Dottern, som fyllt arton år, ska ha egna konton och hennes slantar som vi förfogat över ska flyttas dit. Familjens budgetbok för januari månad ska stängas och en ny startas för årets kortaste månad - februari. Restsparandet, det som vi får över på lönekontona och som varierar lite med lönen, ska föras över till semestersparandet. Denna månad blev det tiotusen kronor ganska exakt.

 

Ett fallerande bredband, ett litet lätt klagomål och en månadsfaktura rabatterad. Kashing - 359 kronor. En mild januari och elräkningen höll sig i schack. Jag summerar.

 

Kapitaltillgångarna ökade med 3,8 % eller 22 640 kronor sedan årsskiftet varav 24 000 är nya pengar. Ingen höjdare alltså utan en liten nedgång i det stora hela. Guldhönan har dock stigit med 0,99 % vilket är i sin ordning då 39 % av portföljen är räntepapper.

 

Skulderna minskade men dock marginellt med 0,07% eller 1 840 kronor. Julen förföljer kreditkortet in i 2017 men denna puckel försvinner i nästa månad. Jag sniffar på ett slut av CSN där lånet nu är 24 805 kronor, någonstans i sommar är det lånet avbetalt och frigör 1 800 kronor per månad.

 

Skuldsättningsgraden krymper därmed till 450 % från 469 %.

 

Årsprognos? Ja, den är svårare. Familjen planerar en längre resa runt nästa årsskifte och det kommer att kosta en slant. Räknar vi bort denna så bör prognosen bli runt 160 000 kronor plus för kapitaltillgångar och 109 000 minus på skuldsidan - en balansförbättring på 269 000 riksdaler.

 

Det finns för många osäkerhetsfaktorer då vi inte vet riktigt hur inkomstsidan kommer att te sig under året. Får fru Penning ett nytt jobb så innebär det en sak, om inte en annan. Andra tråkigheter är att ett bilbyte lär bli aktuellt under året - inget som gynnar alls.

 

Allt handlar dock om en referenspunkt att förhålla sig till. När jag började denna mätning 2011 var vår skuldsättningsgrad 1 175 %. Ja, som ni vet räknar jag aldrig in realtillgångarna i min ekvation utan enbart kapital och skulder. Prognosen är att skulderna minskat vid nästa årskifte med 18 % sedan 2011 och att kapitalet ökat med 173 %. Målet är balans mellan skulder och tillgångar exklusive hus och annat stuff - någonstans år 2022 är vi där. 

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
7 december 2016

Månadssummering 2016 november

 

Betänk vad man kan förtränga och dra ut på sådant som inte roar eller glädjer. Kort sammanfattat så blev månaden som passerat en riktig skitmånad där jag uppenbart legat fel, gjort tokigt, tänkt snett och därmed diskvalificerat mig så som aktieägare. Och eftersom det ösregnar ute så passar en månadsrapport in precis just nu.

 

Vi sparade blott 5 168 kronor denna månad men likväl föll portföljen med 1,59%. Amorteringar till trots minskade lånen med blott 1 975 kronor.

 

Kapital / Skulder uppgår till 21% och skuldsättningsgraden är 478%.

 

Ja, mer orkar jag inte ta i detta trista. Enda glädjen har varit Alvestaglass som säljer god glass som aldrig förr och min lilla investering har stigit med 50%. Denna uppgång tillhör dock nästa månadsrapport.

 

Nu lägger jag mig framför dumburken och surar lite.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
3 november 2016

Månadssummering 2016 oktober

 

Int ska man klaga, int. En knegare och inte en trader är jag och att hinna med i börsens humör är hart när omöjligt. Guldhönan fick nog ett korn i halsen och tappade rejält i vikt. Frossa och oro över det mesta verkar var normaltillståndet.

 

Trots en rejäl slant in i intäkter under månaden så hjälpte inte ens tjugofem tusenlappar att kompensera för tappet. Trösten ligger i att det mesta bidde billigare och det handlades på friskt. Jag är åter mer eller mindre fullständigt fullinvesterad. Största innehavet är Starbreeze tätt följt av en palett av fastighetsbolag. Tjugofyra bolag, de syns här till vänster, i det totala och de flesta lyser rött och julefint. Jag tror på mer ordnade tider efter valet i USA som Hillary bör ta hem.

 

Ja, det lyser rött i det stora hela i månadsrapporten med. Trots all glass jag äger och alla goda viner så hjälpte det inte - nedåt med drygt fyra procent i kapitaltillgångarna (24 046 riksdaler).

 

Skulder är vår bästa gren och det är kanske inte så konstigt. Det krävs ingen talang, kunskap eller speciell förmåga - det är bara att betala. 0,57 procent ned eller 15 401 riksdaler.

 

Realtillgångarna som är vårt hus värderar jag till 3 510 000 kronor. Med personbilarna modest värderade uppgår denna post till 3 642 002 kronor. De där sista två kronorna är solglasögonen i handsfacket.

 

Skuldsättningsgraden steg från 455 till 471 procent.

 

Vet faktiskt inte om det finns något mer att säga. Jo. förresten. Jag har ett utgångsår som jag ofta tittar på som referenspunkt i det finansiella och det är 2011 - det år då vi flyttade och våra skulder skenade. Förra året 2015 slutade på att vi sedan 2011:

 

  • Ökat vårt kapital med 89 %.
  • Minskat våra skulder med nästan drygt 11 %.

 

Med denna referenspunkt ter det sig lättare när saker och ting inte rör på sig fort nog - eller för den delen - i rätt riktning. Med år 2016 så hoppas jag fortsatt på att kunna stämpla in 131 respektive 15 procent i huvudboken.

 

Jag ber att få tacka för eventuellt intresse.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
6 oktober 2016

Månadssummering 2016 september

 

Vackert i skogen, röda och gula höstlöv sprider sig likt en löpeld genom brandgator och över backarna. September är till ända och det är dags att summera en hel månad. Jag är inte nöjd med vad jag ser. Att årets prognos revideras ned är ett faktum.

 

Mina månadsrapporter är ganska så torftiga. Jag läser innantill och skriver av mitt excelark. Ska försöka att göra dem lite intressantare med lite grafik framöver.

 

Förra månadens bilköp finansierades av guldhönan. Nu försöker vi återge henne sin forna fjäderskrud. Likviditeten har krympt till 14 procent i portföljen. 12 000 kronor sattes in. Trots kapitalinsättningen så steg kapitaltillgångarna med endast knappt 2 procent (11 118  kronor) - en förlust helt enkelt. Prognosen för helåret justeras ned till 24 procent plus (162 109 kronor).

 

Amorteringar på skuldsidan drog ned denna med 0,15 procent (4 081 kronor). Prognosen för helåret är nu 3,91 procent (104 999 kronor).

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 22 procent jämfört med förra månadens 21,56 procent. Målet för 2016 är nedjusterat något till 25 procent i soliditet som motsvarar ett belopp på 267 108 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är nu 454 procent jämfört med månaden innans 463 procent. Årsmålet är uppjusterat att nå 402 procent.

 

Break even mellan kapital och skulder är fortsatt 2024. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre denna månad och 104 999 (108 598) kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2042 som är det år vi fyller 76 år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
4 september 2016

Månadssummering 2016 augusti

 

Det är dags för en månadssummering och denna månad är det inte lika roligt att göra en. Inköp av en begagnad personbil högg ett hack i kurvan. Men det finns tröst i minskade skulder också och där fortsätter arbetet finfint. Så hur blev det hela?

 

Att punga ut med drygt etthundratusen kronor är en del. En glad börs och några lyckade placeringar dämpar dock fallet trots att inget nytt kapital tillfördes under månaden. Likviditeten har krympt till 23 procent och fler värdepapper han inhandlats. Värdeökningen till trots sjönk kapitaltillgångarna med 9,81 procent (57 577 kronor). Prognosen för helåret justeras till 25 procent plus (174 439 kronor).

 

Aggressivitet på skuldsidan drog ned denna med 0,81 procent (22 070 kronor). Prognosen för helåret är 4,05 procent (108 598 kronor).

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,56 procent jämfört med förra månadens 23,48 procent. Målet för 2016 är justerat ned till 25 procent i soliditet som motsvarar ett belopp på 283 037 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är nu 463 procent jämfört med månaden innans 409 procent. Årsmålet är nedjusterat att nå 394(31) procent.

 

Break even mellan kapital och skulder flyttas fram till 2024. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något bättre denna månad och 108 598 (107 912) kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

 

Halvtrista månader som denna, då får man lyfta blicken lite. Och sedan 2011 då vi flyttade till nya kåken och drog på oss en rejält högre belåning så har vi vid årsskiftet 2016-17 mest troligt ökat kapitalet med 412 tusingar och minskat skulderna med 468. En liten men ändock en tröst.

 

Kampen går vidare.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
7 augusti 2016

Månadssummering 2016 juli

 

Lata dagar och grillkvällar i solnedgång. Semester och ledighet. Pengarna har flödat i högre grad mot restaurangbesök och semesteraktiviteter. Det är dyrt att vara ledig men på ett annat sätt än i jobbtider, dock inget som bekymrar mig. Det är trots allt denna tid på året som familjen i någon mån är samlad samtidigt och hinner med att umgås otvunget och lugn och ro.

 

Finanserna i stort ter sig ljusa. Goda intäkter som kompenserat bra för lite högre kostnader. Jag använder så som många vet budgetverktyget You Need A Budget och har nu på ren inspiration och nöje lagt om mina huvudkategorier till Lyxfällans. Tyckte det kunde vara kul att jämföra med människor på glid. Visst är det en aning sjukt?

 

Så hur såg det ut när huvudboken för juli stängdes och förseglades?

 

Guldhönan har ätit upp sig en del och fått lite guldkorn att knapra i sig. Idogen har stått för ett riktigt ryck i portföljen och i stort har det hela rört sig i rätt riktning. Portföljen är likvid till 43% då jag är lite försiktig nu under sensommaren. Dessutom är jag ledig och vill vila mig i form. Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 4,54 procent. Prognosen för helåret är nu drygt 33 procent tillväxt av kapitalet och det är en något bättre prognos än tidigare.

 

Skulderna ökade! Det är ovanligt för familjen Penning och beror på vidlyftigt leverne. Skulderna ökade med 0,13 procent under månaden och för helåret är prognosen något bättre - trots allt - med 4,02 procent. Nedåt, alltså.

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 23,48 procent jämfört med förra månadens 21,80 procent. Målet för 2016 är fortsatt 28 procent i soliditet som motsvarar ett belopp på 365 361 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är 409 procent jämfört med månaden innans 458 procent. Årsmålet är nedjusterat att nå  351 (374) procent.

 

Break even mellan kapital och skulder flyttas bakåt till 2022. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något bättre denna månad och 107 912 (106 309) kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
6 juli 2016

Månadssummering 2016 juni

 

Från värmeslag till köldfrossa - vad är det egentligen med den svenska sommaren? Inte vet jag hur jag ska klä mig från dag till dag. Men eftersom jag hellre fryser än svettas så blir det oftast en t-tröja och ett par shorts. Samtidigt så gör jag vad jag kan för att inte längta. Inte längta bort från mitt uppsagda arbete och därför samtidigt längta bort från långa, ljusa dagar mot ett begynnande höstmörker.

 

Den här månaden blev en underlig en. Allt for i olika riktningar i en oroseufori och man kunde bara iaktta och förvånas. Min hyfsat låga exponering mot börsen gjorde att jag inte kände någon större panik. Nu har det mesta krupit tillbaka på tidigare nivåer - men vi vet ändå inte vad som väntar runt hörnet, juli har börjat svagt.

 

Guldhönan har magrat lite under månaden samtidigt som kapitalet totalt har växt på sig. Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 2,95 procent. Prognosen för helåret är nu drygt 29 procent tillväxt av kapitalet och det är en rejält sämre prognos än tidigare.

 

Skulderna minskade med 0,36 procent under månaden och för helåret är prognosen något sämre 3,96 procent.

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,80 procent jämfört med förra månadens 21,08 procent. Målet för 2016 sänks till 28 procent i soliditet - 9 procent upp eller ett belopp på 317 589 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är 458 procent jämfört med månaden innans 474 procent. Årsmålet är nu att nå 374 procent.

 

Break even mellan kapital och skulder flyttas fram ett år till 2023. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre än tidigare och 106 309 kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2042 som är det år vi fyller 76 år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
2 juni 2016

Månadssummering 2016 maj

 

Jag ska inte klaga. Inte då. Men det är väldigt mycket sommar nu. Maj månad är knappt förbi och juni knappt i startgroparna. Jag svettas och lider och är trött och varm. Men jag klagar inte. Nej, jag njuter och våndas i en ljuv och ångestfylld kombination. Om två veckor slutar barnen skolan och sedan har de sitt efterlängtade sommarlov. Det tycker jag de är värda.

 

Dags att summera finanserna. Det har varit en bra månad, inget tal om annat. Jag ligger väldigt defensivt placerad nu med ungefär 30 procent i aktier och resterande i korta räntepapper. Huruvida jag missar en stor uppgång under sommaren återstår att se men det här är strategin jag följer - jag har sommarlov. Så hur gick det?

 

Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 6,89 procent vilket är mycket bra. Prognosen för helåret är nu drygt 33 procent tillväxt av kapitalet och det är en något förbättrad prognos.

 

Skulderna minskade med 0,23 procent under månaden och för helåret är prognosen något sämre 3,98 procent.

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,08 procent jämfört med förra månadens 19,58 procent. Målet för 2016 är fortsatt en soliditet på 28 procent - 10 procent upp eller ett något högre belopp på 3360 296 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är 474 procent jämfört med månaden innans 510 procent. Årsmålet är nu att nå 353 procent.

 

Break even mellan kapital och skulder nås fortsatt under år 2022. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre än tidigare och 106 858 kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (47)

Taggar