Sparaklokt
Likes
179
Antal inlägg
376
Följare
42
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 timmar

Veckorapportering -2 646 kr

 

Vecka 8

 

 

Förra veckan slutade på minus 0,10% efter en större nedgång i fredags där mitt största innehav Hennes&Mauritz sjönk med -3,09% och ändå stod min portfölj emot ganska bra i veckan. Ingen utdelning vart det och courtagen höll jag på en låg och acceptabel nivå. Nästa vecka får jag nolla courtaget.

 

  • Utdelning:      0 kr
  • Courtage:   -10 kr

 

Se tidigare veckor.

 

Taggar (blogg): 
4 dagar

Köpt Target Corporation som höjt utdelning 49 år

 

 

 

Target Corporation är en amerikansk detaljhandelskedja som är USA:s näst största inom nischen lågprisvaruhus, bara Wal-Mart Stores är större. De har ungefär 1800 varuhus på den inhemska marknaden. För 2015 hade bolaget en omsättning på ca $74 miljarder och hade en personalstyrka på 341 000 anställda. Så storleken och skalfördelar som medför har företaget.

 

Det här är första köpet i Bolåneportföljen efter att jag utökade lånet med 330000 kr. Jag äger redan Wal-Mart i portföljen och tänkte om man kunde hitta konkurrenten till dem. Jämförde lite nyckeltal och köpt mig en liten post. Tanken är att det ska bli en väl diversifierad portfölj med 30 innehav, av dessa ska 60% svenska och 40% vara utländska utdelningsaktier.

 

 

Se jämförelse med Wal-Mart.

 

Target Corporation
Dividend Yield: 3,66% 
Payout Ratio: 47,5% 
Dividend Growth: 49 years 
Price/Earnings: 13,1

 

Wal-Mart
Dividend Yield: 2,83%

Payout Ratio: 47,2%
Dividend Growth: 42 years
Price/Earnings: 16,7 

 

*Källa Dividend

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
4 dagar

Matematisk betting + 19 %

Matematisk betting fortsätter. Det går bra och jag ligger på plus 19%, försöker att förklara i inlägget här hur det går till.

Ska sitta och skriva om mitt nya köp i Bolåneportföljen idag. Det vart ett amerikanskt innehav, som enbart ägs utav 212 ägare i Avanza. Kolla in vid 22 tiden.

Taggar (blogg): 
5 dagar

Nyfiken på mina läsare, svara på formulär tar 17 sekunder

 

Hej på er,

Jag är lite nyfiken på vad mina läsare tycker om sidan. Har gjort ett formulär via google docs som tar ca 17 sekunder att svara. Ni kommer själva att kunna se andras svar och statistiken när ni själva slutfört formuläret.

Uppskattar alla svar :). 

 

 

 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Köpt en massa fonder för 290 000 kr

Köpt en massa fonder för 290 000 i Bolåneportföljen, tanken är att dela upp dessa och investera 5000 kr varje månad i ett bolag. För dig som ny läsare och vill veta mer om Bolåneportföljen, läs här.

Läs mer om fonderna;

Safe Play
Catella Avkastning
Carnegie Corporate
IKC Avkastning
Atlant Stability

 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Utdelningstillväxt Bravida 25%

 

Bravida presenterade sin bokslutskommunike idag och föreslog sin utdelning på 1,25 kr. Det har varit positiva toner från flera håll, bl.a Placera. Mitt mål är att bibehålla Bravida som 3:e största innehav.

 

Utdelningstillväxt och min utdelning på mina största innehav. (2017)

 

  • Bravida                         25%                   (2254 kr)
  • Castellum                   17%                   (4560 kr)
  • Investor                      10%                   (2948 kr)
  • Industrivärden           5,0%                  (2315 kr)
  • Nordea                          1,6%                 (4374 kr)
  • Hennes&Mauritz         0 %                   (7488kr) 
  • Ratos                          -38%                   (2484 kr)
  • Totalt                                                     26 423 kr 

------------------------------------------------

Snitt Tillväxt             2,94%   

 
 

Se inlägg från 2015

 

 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Lite mer om mig själv. Bevakningssoldat, Pojkallsvenskan och Affärssystem.

En 36 - årig oberoende privat sparare med ett genuint intresse för finans, aktier och ekonomi. Jag ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag att spara klokt.

 

Har en kanditatexamen inom IT - Affärssystem och magisterexamen inom Industriell Ekonomi. Arbetslivserfarenhet inom det mesta som; Posten, Väktare, McDonalds, Lager, Bageri mm. Militärtjänstgöring som Bevakningssoldat och har spelat några matcher i Pojkallsvenskan, stabil oteknisk mittback. Bästa egenskapen var att kunna läsa spelet.. Just nu jobbar jag med IT och Affärsutveckling i ett bolag som är börsnoterat i Sverige.

 

Mitt intresse för aktier väcktes  runt år 2000 och det var inte världens bästa tajming med tanke på att IT bubblan sprack däromkring. Jag förlorade en massa pengar som jag investerat i Ericsson, som är svår att glömma och nu i efterhand ser jag det som något positivt.

 

Det dröjde dock ända till 2012 då jag fick en inblick i utdelningsinvestering och nu kan jag kalla mig för Utdelningsinvesterare, där målet är att nån gång i framtiden få 250 000 kr i utdelning.

 

Själva bloggandet började jag runt år 2007 tror jag och mitt pseudonym vart Sparaklokt. Det passar mig och min investeringsyn  och kort därefter köpte domän namnet Sparaklokt. Sedan har jag bloggat lite ostrukturerat och vissa perioder har det varit intensivt eller helt dött på flera månader. 

 

Bloggen har varit något som en historiebok om mina tankar och investeringar. Det är nu på sistone som jag har blivit mer strukturerad med mitt skrivande, men tyvärr är jag inte lika duktig med mina formuleringar och skrivandet som många andra bloggare är. Jag har en del besökare och bloggen genererar ju en del intäkter också, har även ett Twitter konto med snart 4000 Tusen följare.

 

Taggar (blogg): 
6 dagar

Nytt kapital 165 000 kr in i depån

 

Som jag har nämnt tidigare, så har jag utökat mitt bostadslån med 330 000 kr och det ska placeras i Bolåneportföljen,  Nu har kapitalet kommit in och idag satte jag in 165 000 kr. Det gick nämligen inte att sätta in hela summan på 330000 kr. Började med att direkt köpa Atlant Stability 65000 kr, Catella Avkastning 50 000 kr och Safe Play 50 000 kr. 

 

Jag har lite andra riktlinjer och strategier för i år och framöver. Utdelningen som jag får skall jag inte amortera av, utan det kommer att återinvesteras för att få bästa ränta på ränta effekten. En annan regel är att påbörja så att portföljen blir så diversifierad, som möjligt. Uppemot 30 st innehav, där minst 40% ska vara utländska och 60% svenska utdelningsaktier. Disciplin ett måste och det är köp och behåll som gäller, aldrig sälja och undvika transaktionskostnader. Jag kommer att investera 5000 kr varje månad i en eller flera aktier varje månad, så detta kommer att ta 66 månader eller 5,5 år innan hela kapitalet är full investerad. Ser framemot att prestera med den här portföljen.

 

 

Taggar (blogg): 
6 dagar

Bravida 1,55 kr i utdelning

 

Bravida är mitt 3:e största innehav med 9,7% av portföljen. Bravida är en ledande leverantör av installation och service inom el, vs och ventilation. 

Sex Skäl till att investera i Bravida.

Marknaden för Service och Installation växer i Norden.
Bravida växer - men bara om det är lönsamt.
Förvärv gör oss starkare.
Ett stabilt företag med låg risk.
Bravida Way ger ständig förbättring och lönsamhet.
Starka kassaflöden skapar förutsättningar för tillväxt, förvärv och utdelning.

 

Bolaget kommer med sitt bokslut imorgon  och jag tänkte lyfta några nyckeltal. Ett av Bravidas finansiella mål är att dela ut minst 50% av nettovinsten till ägarna och jag själv tror att det blir 1,55 kr för 2016. Se lite siffror från Q3;

Vinst/Aktie:                2,08 kr 
Omsättningstillväxt: 2,0%
Rörelsemarginal:     5,6%
Direktavkastning:     1,69 %
P/E:                            25

I SME.Direkt så ligger förväntningarna på Bravida runt 3,13 - 3,33 kr vinst per aktie. Företaget har haft det tufft med att bibehålla omsättningstillväxten och 45 % av förra årets vinst/aktie gjordes i Q4 och man räknar om det till årets Q4 slutar det på en VA med 3,78 kr. Där tror jag inte att vi hamnar utan mer närmare 3,10 kr VA och de innebär 1,55 kr i utdelning. Så min gissning för Q4 kommer VA hamna på 1,02 kr och en utdelning på 1,55 kr. Se även Placeras artikel. 

Jag kommer att se till att Bravida alltid tillhör minst 3:e största innehav i min portfölj. Förväntar mig en hög utdelningstillväxt framöver.

 

Taggar (blogg): 
20 februari

Fonden Catella Avkastning 10,9%, istället för sparkonto

Jag skriver en serie av inlägg där jag lyfter fram fonder som jag sparar i istället för ett sparkonto. Senaste 20 åren har jag aldrig behövt ett sparkonto utan jag har strategiskt sparat i räntefonder.

Många experter skriver om oförutsedda utgifter och att man skall ha en buffert, men det har jag aldrig haft faktiskt. Om det händer att jag behöver pengar akut så säljer jag fonder, drar in på sparandet och tar ut utdelningen för den månaden.

Bara genom att dra in på sparandet och ta ut utdelningen kanske jag kan få ut minst 7000 kr inom max 30 dagar.

 

Tidigare skrev jag om Atlant Stability och idag skall inlägget handla om Catella Avkastning. Jag har 150 543 kr placerad i fonden och dessa pengar skall så småningom placeras i aktier.

 

Morningstar: 4 Stjärnor
Förvaltningsavgift : 0,70%

Årlig avkastning
2013:  3,2%
2014:  2,2%
2015: -0,4%
2016:  0,9%

Totalt 5 år: 10,9%
 

"Fonden är en aktivt förvaltad räntefond som investerar främst i obligationer och penningsmarknadsinstrument utgivna av stat, kommun, bostadsfinansieringsinstitut och företag. Fonden investerar i företagsobligationer med högt kreditvärderingsbetyg (investment grade) och lågt kreditvärderingsbetyg (high yield) men även sådana företagsobligationer där kreditvärderingsbetyg saknas och där en inter bedömning görs."

 
 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (72)
Feb (39)

Taggar