Sparaklokt
Likes
160
Antal inlägg
295
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
35 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 dag

Mina Yield on Cost - 4,57%

Nyckeltalet Yield on Cost kan användas för att beräkna hur mycket avkastning du får idag på utdelningen mätt mot dina investerade pengar (medelinköpskostnad). Nyckeltalet tar ingen hänsyn till dagens kurs av aktien utan enbart medelinköpskostnaden gentemot utdelningen. Jag gillar nyckeltalet väldigt mycket då det visar mig hur framgångsrika mina köp är gjorda kontra utdelningen och utdelningstillväxten. Varje gång företaget höjer utdelning, höjs min YoC tal. Jag ser det som att man sätter in pengar i banken och räntan kan stiga eller sjunka för varje år.

Yield on Cost 2017  = Utdelning / Medelinköpskostnad  

Castellum  = 4,57%

Nedan beräknat på förra årets utdelning. YoC för 2016. (Borde ha räknat då, lite missvisande då köp kan ha gjorts efter utdelningen.)

 • Nordea =                  7,00%
 • Hennes&Mauritz = 3,71%
 • Investor =                 2,98%
 • Industrivärden =     3,54%
 • Ratos =                     6,31%
 • Statoil =                    5,46%
 • Telia =                       7,69%                       
 • Bravida =                  1,88%
 • Ratos Pref =              5,22%
 • Bonheur=                  1,91%
 • Realty Income =        4,56%

Jag har fler innehav som jag kommer att tilläga och så fort jag vet utdelningen för 2016 kommer jag att uppdatera listan. Se mina tal från 2014 och 2015.

Taggar (blogg): 
2 dagar

Ett av mina största innehav Castellum - Utdelningstillväxt 17,6%

Först ut av mina innehav är Castellum, som presenterade bokslutskommuniken idag och vilken höjning med utdelningen som presenterades, nämligen 5 kr mot förra årets justerade 4,25 kr. Så fort jag läste det tänkte jag wow de måste ha gjort ett fantastiskt resultat Q4, men så var inte fallet. Jag räknade på utdelningsandelen som visade sig vara 58% mot 52% så som det brukar vara. Förvaltningsresultatet speglar inte utdelningen, utan företaget har valt att ge ut mer. Nu läste jag även att utdelningen delas upp per halvår istället för helår. Det tycker jag är bara positivt för oss aktieägare och dessutom blir det mindre volatilt med kursen i samband med utdelningar och Castellum får jämnare kassaflöden.

Hur som helst så är jag nöjd och den utdelningstillväxten var väldigt positiv. Nu gäller det att räkna på mina Yield on Cost på Castellum, som ser bra ut. I nuläget när jag känner till förvaltningsresultatet  för Q4 så är Castellum ett bra köp vid 114 kr i rådande börsklimat. Bolaget är mitt andra största innehav i utdelningsportföljen och jag kan tänka mig köpa mer om det sjunker till den nivån. Nu gäller det att räkna på mina Yield on Cost på Castellum, som ser bra ut. Kommer att skriva ett inlägg på mina YoC tal så som jag brukar göra i början av året.

Äger ni några Castellum och vad tycker ni om utdelningen och ledningen val på höjning av utdelningsandelen?

Se mina tidigare inlägg om YoC från min förra blogg eller lite nyare här.

 

Taggar (blogg): 
2 dagar

Bolåneportföljen största innehav - BlackRock BLE 17,4%

Det var ett tag sedan jag uppdaterade min Bolåneportfölj. För nya läsare rekommenderar jag att läsa här först. I ovanstående diagram kan ni se mina innehav så som det är just idag. Jag har även nämnt tidigare att jag utökar lånet med 330 000 kr och har då lånat totalt 530 000 kr för att placera dessa. Strategin kommer ändras lite grann och det innebär att istället för amortering av lånet kommer jag att återinvestera utdelningen. Mer om detta när jag får lånet. Nedan en graf på hur det gått under dessa 2 år som jag haft lånet.

 

Taggar (blogg): 
3 dagar

Förbereder exit av DNB, resultat + 45,4%

Förbereder att inom några dagar sälja mina Norska innehav Statoil och DNB, köp av Hennes & Mauritz väntar. Senaste 6-9 månader har jag gjort runt 45% vinst på båda mina ovanstående Norska innehav. Norska kronan har gjort sitt också, stigit med ca 7% sedan Februari förra året.

Taggar (blogg): 
4 dagar

Mina köp/sälj idag. Ökat HM och Castellum

Passade på att öka i både HM och Castellum. Sålde Tele2, Amasten Pref, SCA och Klövern Pref. Det rör sig om hyfsat stora poster, köpte 210st Castellum och 50 st HM. Kommer köpa fler HM inom närmaste dagarna.

Taggar (blogg): 
4 dagar

Börsveckans utdelningsportfölj

Häromdagen skrev jag om Svd Börsplus utdelningsportfölj och nu är det dags för Börsveckans utdelningsportfölj. Det skall bli intressant att följa duellen mellan dessa portföljer med aktier som inte jag känt till. Jag äger väldigt få av dem.

Börsveckan aktier ser ut enligt nedan;

 • NP3
 • Axfood (äger)
 • Bilia
 • Nilörngruppen
 • Nordea (äger)
 • Inwido 
 • Peab
 • Nobina
 • Poolia
 • Resursbank

 

Se Placeras artikel 

5 dagar

Swedish Dividend Champions uppdaterad - Telia 5,37%

Jag har uppdaterat excelarket med de bästa utdelningsaktierna i Sverige. Nu finns Telia med, som har en förväntad Yield på 5,37%. Excel arket byggs på allteftersom. Tanken är att kurserna skall uppdateras automatisk via Google Finance. Sedan uppdaterar jag estimat för kommande/förväntad utdelning. Du hittar excel arket här.

Taggar (blogg): 
6 dagar

Mina budget mål halvvägs in i månaden

Halvvägs in i månaden eller rättare sagt 10 dagar kvar, det är så den här appen räknar. Från 25:e en månad framåt. Jag la upp några budgetmål och det ser ut som jag kommer att hålla alla. Det enda målet är väl "Livsmedel", som jag behöver utöka, då mina restaurang besök har minskat markant. Det återstar att se den 25:e om jag nått målen, men appen har hjälpt mig mycket.

Taggar (blogg): 
14 januari

Utdelningsportföljen består nu av HM med 9,7%

Klicka på bilden för att se den interaktivt. Efter mina allokeringar så är största innehavet i portföljen Hennes&Mauritz 9,7%, som jag tror mycket på. Jag kommer troligtvis att öka ännu mer med HM och är medveten om att jag har många aktier med små belopp. Kanske säljer dessa och köper HM, som är attraktiv med sina 3,9% i direktavkastning.

Äger ni några HM aktier?

Mina konton och portföljer har jag hos Avanza, rekommenderar er att öppna konton där om ni ska börja förvalta era egna pengar.

Taggar (blogg): 
13 januari

Veckorapportering -8 353 kr

Den här veckan gick portföljen inte alls bra, fastän OMX30 steg med +1,28% idag. Utveckingen vart -0,7% eller -8 353 kr och utdelningar rullar in som vanligt trots dåliga veckan. Under veckan fick jag in utdelningar från Amasten Pref och Estea Kap 3 totalt 415 kr.  Jag gjorde en liten allokering där jag sålde Investor och köpte HM.

 

Vecka 1  + 5 435 kr

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (21)