Spartacus
Likes
151
Antal inlägg
394
Följare
42
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
3 dagar

Walmart Q1 2017

Walmart är bolaget som satsat på investeringar de senaste åren. I samband med bokslutet för två år sedan annonserades en ordentlig satsning på bl.a. höjda löner för de anställda och att personal ska kunna påverka sina egna arbetssituation mer. Ökade kostnader (inte minst personalkostnader som utgör en stor kaka)  och hård konkurrens var då ingenting som gladde aktiemarknaden. Dock gladde det en virtuell gladiator...

Även kostnader för e-handelssatsningar har tagits och görs. Lundaluppen skriver en del om just Walmarts e-handels satsningar. Viket också är en stor del av Walmarts satsning.

Bolag efter bolag har kommit med dåliga siffror. Jämförbar försäljning sjunker hos Walmarts konkurrenter så¨som Target och Macys. Det är en tuff värld där ute. Walmarts Q1 innehöll dock positiva nyheter. Jämförbar försäljning i USA växer!

Tydligen har Walmart gjort någonting rätt som gör att kunder i USA just väljer Walmart att handla i. Inför nästa kvartal guidar Walmart också för positiva siffror här vilket har gjort aktiemarknaden något mer positiva till bolaget i skrivande stund.

Rullande 12 månaders vinst ligger f.n. på 4,4 usd/aktie och direktavkastningen på 2,7%. Walmart är ingenting jag ökar i i nuläget utan det som ligger i portföljen det ligger där.

Tankar om Walmart?

Taggar (blogg): 
4 dagar

Berkshire Hathaway Q1 2017

Har nu även hunnit kika på ett av mina favoritbolags kvartalsrapport också, Berkshires. Favoritbolag för det rullar på i lagom takt kvartal efter kvartal efter kvartal.

Det här gigantiska kongomeratet sitter på ca 96 miljarder usd i likvider eller korta ränteplaceringar. För den som undrar vad det blir per B-aktie så landar det på ca 39 usd/B-aktie. Dock är en del av det reserverat för försäkringsverksamheten. Det är hur som helst en rejäl säck med pengar.

Verksamheterna verkar som sagt rulla på. Vare sig det går på räls eller genom luften. Nyligen hölls också årsmötet. Ett Woodstock för aktieintresserade sägs det ju vara.

På årsmötet pratade Buffett bl.a. om aktievärderingar och ränteläget. Om att om ränteläget fortsätter med låga räntor i 10 år till så är aktier fortfarande undervärderade och om att det går inte veta huruvida räntorna ska upp snart eller ej. De kan likväl vara låga länge till än.

Berkshires storlek nämndes också och hur det gör att det är svårare att få extraordinär avkastning. Man försöker helt enkelt bara agera rationellt utifrån sin situation. Inte jaga de där extra procenten.

Både Apple (som man köpt mycket i) och IBM (som man sålt en del i) kom upp på mötet. Man hade missbedömt IBM en del som inte fallit så väl ut som man hoppats och Apple ser man framförallt som ett konsumentföretag.

Själv har jag alltid använt en väldigt enkel formel när jag beräknar huruvida Berskhire-aktien är inom köpvärt området eller ej. Jag tar Book Value gånger en multipel. Tidigare har jag använt 1,3 som riktmärke, men...

Det finurliga med Berkshire är att mer och mer av de bokförda värdena är helägda rörelser. Tänk lite som Investors helägda rörelser innan de började värdera dem till "marknadsvärde". 

Jag har därför börjat använda multipeln 1,35 nu istället som riktmärke. Om utvecklingen fortsätter kommer den troligtvis höjas i framtiden också. Till saken hör också att ofta brukar Book Value ticka på uppåt med någon dollar/B-aktie per månad.

Lite räknande ger vid handen då att Berkshire är ett av de få innehav som faktiskt kan tänkas kännas ok att öka i i nuvarande börsklimat. Sedan är ju alltid frågan hur stor exponering man vill ha mot ett enskilt bolag. Jag är i alla fall inte orolig över att hålla Berkshire vare sig i börsuppgång eller börsnedgång.

Vad är dina tankar kring Berkshire?

 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Syttende Mai

Idag är det 17:e Maj (Syttende Mai) och således vårt västra grannlands nationaldag. Eller grundlagsdag om man ska vara petig. Bakgrunden är att det var dagen då  Christian Frederik valdes till norsk kung och skrev under den nya grundlagen för det då blivande självständiga Norge. Detta gillades dock inte av vår nyblivne svenska kronprins Karl Johan som blivit lovad Norge till Sverige efter dusten med Danmark. Så efter ytterligare lite vapenskrammel så fick det bli en personalunion mellan Sverige-Norge som höll i nästan 100 år.

Vi förflyttar oss dock snabbt till nutid.

Avanza gjorde ett inlägg om deras kunders norska favoriter. I toppen låg icke övveraskande Norges största bolag; Statoil. Följt av Tomra, Protector Forsikring, Marine Harvest och Gaming Innovation Group.

Av dem så är jag själv intresserad av Tomra. Ett bolag jag kikade lite närmre på i början av året; Tomra vs Checklistan. Tomra kan man även få exponering mot via Latour.

De andra fyra är inga bolag jag själv direkt följer, men kanske någon annan här gör?

Tittar jag på min egen bevakningslista så är det inge många norska bolag representerade där; Tomra, Yara och XXL är bolag jag förösker följa lite närmre. Kanske någon har tips på fler som bör undersökas?

Fondmässigt så, om jag sökte exponering mot Norge specifikt, så hade jag troligen köpt Nordnet Superfond Norge. En indexfond med de 25 mest omsatta norska aktierna för 0% i förvaltningsavgift.

Det finns dock även andra som kanske är av intresse för någon annan.

Odin som har ett värdeperspektiv på sitt förvaltande har Odin Norge för 2% i förvaltningsavgift.

Även Handelsbanken tar 2% för sin Norgefond.

DNB tar 1,75% för sin Norgefond kallad SMB.

Holberg har en Norgefond för 1,5% i förvaltningsavgift.

På 1 års sikt har 4 av 5 gått ganska identiskt. 1 (Holberg, den näst billigaste) avviker något med lite bättre resultat. Svårt att säga om det är p.g.a. tur eller skicklighet.

En sak är säker i alla fall. Om man ska betala dyra avgifter så ska man verkligen vara övertygad om att det skapar mervärde. Det är också upp till var och en att avgöra huruvida den framtida förvaltningen i en enskild fond gör så.

Har du tips på fler Norgefonder eller norska aktier som är värt att ta en titt på?

Taggar (blogg): 
15 maj

Traction Q1 2017

Traction är det lilla investmentbolaget, men inte desto mindre vasst för det. Innehaven innefattar både noterade som onoterade andelar. Traction har fått till en riktig bra substanstillväxt fast bolaget har en väldigt stor andel likvider i portföljen a.k.a "torrt krut".

I bokslutsrapporten var substansvärdet 168 kr/aktie varav 43%! (72 kr/aktie) var likvider eller ränteplaceringar.

I Q1:an uppgick substansvärdet till 179 kr/aktie varav 38% (68 kr/aktie) var likvider eller ränteplaceringar.

Många av de noterade innehaven hade en kraftig substanstillväxt (känns det bekant från börsen i övrigt?). Lägg därtill att efter rapportperioden så kom ett bud på ett av innehaven, Waterman Group, där budpremien var 83%. Ett innehav  som var drygt värderat till ca 40 milj på en het börs såldes alltså när det kom till kritan för drygt det dubbla. Är det inte roliga tider vi lever i minsann! Man behöver inte göra aktieaffärer själv om man kan låta Stillström sköta dem åt en...

Under Q1 ökade Traction sitt innehav i Duroc. Ett bolag man tydligen ser "värde" i.  Nu har ju kursen dubblats i Duroc sedan andra veckan i år så antingen har de haft rätt om man dömer utav kursutvecklingen eller bidragit till trenden. Kanske både och.

Det verkar hur som helst som det mesta som Stillström rör vid blir till guld. Synd bara att det inte längre gå få bolaget till rabatt i relation till substansvärdet.

Taggar (blogg): 
13 maj

Hexpol Q1 2017

För ett tag sedan kom Hexpols kvartalsrapport. Siffrorna pekar som för många andra åt rätt håll. Ökad försäljning och ökade vinster. Rullande 12-månaders vinst ligger på 4,13 kr/aktie.

Man har gjort en del förvärv och soliditeten är fortsatt god. Hexpol har ju varit lite av en framgångsaga sedan avknoppningen från Hexagon. Nu har dock Melker Schörling p.g.a. sjukdom tvingats tacka nej till att fortsatt vara ordförande. Tidigare VD Georg Brunstam tar över den posten vilket troligen borgar för att den inslagna vägen fortsättes.

Försäljningstillväxten låg på 14% men rensar man för förvärv och valutaeffekter hamnar man på 5%. Priskonkurrens och höjda råvarupriser verkar pressa marginalerna något. Jag är fortsatt positiv till bolaget som sådant och möjligheterna till förvärv, men värderingen tycker jag indikerar att man redan prisar in att Hexpol ska gå fortsatt bra. Vilket i och för sig är fallet med många bolag just nu.

Såg att börsveckan lade en köp rek. på Hexpol, vilket jag i och för sig kan förstå på kortare sikt.  Hexpols mål och Börsveckan anser också att marginalerna bör kunna förbättras. Det är jag dock lite mer avvaktande till. I alla fall i ett flerårsperspektiv. Det är inget jag räknar med.

Vad är din syn på Hexpol?

Taggar (blogg): 
11 maj

Nybörjar-portföljen ett år senare

För ett år sedan, så som en kul grej, gjordes inlägg om en potentiell nybörjar-portfölj. En portfölj på 50.000 kr som kunde vara inkörsport till ett mer aktivt aktiesparande. Det hela var på Stefans initiativ. Stefan bloggar på z2039.

Min ingångspunkt var fem innhehav. Fem är det minsta antal om man ska få bort en del bolagsrisk i mitt tycke samtidgt så är fem inte fler än man orkar följa med lite i rapporter och utvecklingen i övrigt. Därtill ansåg jag att investmentbolag också är en bra början. Följdaktligen blev man via nybörjar-portföljen indirekt ägare till ett 30-tal bolag. 

Bolagen var:

Hennes & Mauritz, Investor, Melker Schörling, Industrivärden och Lundberg.

I och för sig tänkte jag man lika gärna kunde byta ut Melker Schörling mot Latour. Det hade i efterhand varit ett bättre beslut, men grundprincipen är densamma. Investmentbolag är en bra grund. Via Hennes & Mauritz fick man även exponering mot global retail vilket är lite lurigare via investmentbolagen.

Så hur har det gått ett år senare?

Den samlade utvecklingen, inklusive utdelningar i de fall de är aktuella, hamnar på +30,3% vilket i grunden är detsamma som att placera pengarna i Avanza Zero +28,3%.

Kanske inte så överraskande då bolagen i "nybörjar-portföljen" samt deras innehav  i mångt och mycket ÄR SIX30RX indexet.

Grundprincipen vidhåller jag dock vid - att investmentbolag utgör en bra grund i en portfölj och då man börjat intressera sig för direktägande i aktier. Dock ska jag erkänna att jag har svårt att förlika mig med dagens prisnivåer.

Vad grundar du helst med i en aktieportfölj?

Taggar (blogg): 
28 april

Intervjuad av bloggosfärens aktiefilosof

Jag blev för ett tag sedan intervjuad av  Christofer a.k.a. "Sofokles" som skriver om aktier och relaterade ämnen på bloggen Fermentum vitae.

En av de mer målande introduktionerna jag nånsin fått i inledningen. Inte var dag man blir kallad allt ifrån dessertör till nemesis...

Hur som helst. Christofers rappa frågor (och mina svar) finns att läsa här: Intervju med en slav.

Trevlig långhelg på er!

 

Taggar (blogg): 
22 april

Överförfriskade unga män på krogen

Nu har vi då passerat ett år då inlägget Överförfriskade unga män på krogen inlägget gjordes.

Sedan dess så gick många bolagsvärderingar ned 20-30% i en svacka, men jag tycker nog att vi åter är i feststämning. Om man t.ex. tar SIX30RX indexet så stod den på ca 226 då det begav sig. Det indexet är nu åter på 226.

I och för sig så tittar jag själv främst på enskilda bolag och deras bedömda värde kontra pris, men det går inte säga annat än att det känns väldigt svårt (i alla fall för mig) att hitta köpvärda aktier i dagens läge. Så kanske är "feststämningsläget" ett symptom på detta.

Det här året har jag hittills, tvärt emot nästan alla andra år, inte varit (beloppsmässigt) en nettoköpare av aktier. Jag ger vare sig köp- eller sälj rekar utan konstaterar bara hur jag själv agerat utifrån vad jag har investerat, är intresserad av att eventuellt investera i och mina förutsättningar.

Mitt passiva och mekaniska sparande fortsätter naturligtvis alltid genom vått och torrt, men mina rena aktiva beslut har varit mer på sälj-sidan än köp-sidan.

Om ett år kanske det här visat sig vara en löjligt dum och allt för defensiv strategi, men det får vi se då.

Taggar (blogg): 
22 april

Vår och deklerationstider

Nu är det ju vårbrukets, vårtecknens och deklerationernas tid just nu. De två första varierar något i vårt avlånga land i fas, men den sista är mer definitiv i tid. Skatter och döden undkommer man inte så lätt.

 

Som aktieägare så har ju inte minst redovisning av transaktioner förenklats något oerhört. Man redovisar dem helt enkelt inte utan mycket hålls ju i konton där man nyttjar en schablonbeskattning istället. Lite källskatt kan det dock bli på utdelningar från utländska innehav, men jämfört hur det varit så är det ju nu en blygsam beskattning.

 

Men låt oss kika på några avdragsposter. Finns det några kul avdrag att göra när det gäller arbete!?

 

Har man en sommararbetande ungdom hemma så påminn dem om att inkomster upp till och med 18.738 kr är skattefria. Det finns intyg att fylla i som arbetsgivaren kan ta emot så de inte drar skatt då det beger sig. Nu under 2017 är inkomstgränsen 18.951 kr. Bra att känna till när man vill få iväg sin 16-åring på jobb.

 

Finns också avdrag att göra om man har dubbel bosättning p.g.a. av arbete. Under två år kan du göra avdrag för bostadsutgifter men även t.ex. ett shcablonbelopp på 66 kr per dag för andra kostnader förknippade med detta. Är man sambo eller gift kan avdrag ibland få göras under fem år.

 

Advokat- och rättegångskostnader kan dras av om de är relaterade till tvist kring arbetet som uppsägning, lön eller liknande.

 

Arbetskläder tror jag är allmänt känt att man kan dra av om man behöver. Kläder som hörselskydd, skor med stålhätta med mera som kan behövas.

 

Arbetsrum, men det ska inte kunna användas som bostad och vara klart avskilt från bostaden.Fungerar ej om arbetsgivaren redan håller dig med arbetsrum så det räcker inte att du tar med dig arbete hem ibland. Dock kan det fungera om man är t.ex. tandläkare och nyttjar delar av huset till t.ex. behandlingsrum.

 

Finns också möjlighet att göra avdrag för tidskrifter och facklitteratur om de läsandet av dem krävs för att kunna hålla sig ajour med jobbet.

 

Bär- och kottplockning kan man få tjäna 12.500 kr skattefritt på. Om de är egenhändigt plockade och man inte gör det som anställd. Sitt inte inne nu i höst utan ut och plocka!

 

Sedan har vi ju dessa arbetsresor. Bil, tåg m.m. Säkerligen välkänt avdrag, men kom ihåg att om använder du cykel ibland får du addera 250 kr i avdrag för nyttjande av cykeln.

 

Vilka arbetsrelaterade avdrag nyttjar du och har du tips på fler?

Taggar (blogg): 
16 april

Investor

Pratar man om investmentbolag så är det svårt att undvika komma in på Investor. Ett bolag med nu mer än 100 år på nacken som styrs av Wallenberg-familjen. Wallenberg har väl efter Andra världskriget blivit synonymt med svenskt näringsliv. Det startade en gång i tiden med bildandet av Stockholms Enskilda Bank föregångaren till SEB men några turer senare och avknoppningen från banken 1916 så står vi här idag med ett investmentbolag som ofta brukar sägas vara ett tvärsnitt av ett svenskt aktieindex.

Idag står nästan 80% av substansvärdet av noterade bolag. Bolag så som Atlas Copco, ABB och SEB står för hälften av värdet bland de noterade innehaven. Resten står bolag så som Astra Zeneca, Wärtsilä, Nasdaq, Sobi, Saab m.fl. för.

Helägda, partnerägda m.m. rörelser tillsammans med en del finansiella tillgångar står sedan för ca 15% av substansvärdet. Dessa går in under namnet Patricia Industries och inlkuderar bolag så som Mölnlycke, Aleris, Vectura, 3 Scandinavia m.fl.

Sedan har vi Riskkapitaliströrelserna för ca 5% av substansen som sköts under namnet EQT-fonder. I dessa EQT-fonder finner man bolag så som AcadeMedia, HusCompagniet, Nordic Aviation Capital m.fl.

Till synes får man en riktigt bra mix i Investor. Allt ifrån stora, globala jättar till mindre riskkapital investeringar. Alltihop styrt av (får man förmoda) några med lång, lång erfarnehet av att göra affärer och ratta ett familjeimperium. Kritiken som riktas dock är eventuellt "makttänk". Det kan vara så att vad som är bäst för de enskilda aktieägarna inte alltid sätts främst utan man riktar hellre in sig på vad som är bäst för att bibehålla familjens maktposition.

I ärlighetens namn får man väl dock då säga att bolaget stadigt tuffat på genom decennierna så det finns väl inget egentligen att klaga på där för långsiktiga ägare. Även på senare tid har det gått bra och utdelningarna de senate åren har stadigt höjts.

Man kan argumentera för att de bolag som inte är marknadsnoterade eventuellt är undervärderade i Investors böcker, men det går också lika gärna argumentera för att en del av de noterade är för högt värderade. Sammantaget har Investors aktie handlats för mycket mer rabatt än den gör nu som ett 10-års snitt. Liksom hos andra investmentbolag har rabatten i princip försvunnit. Detta i en marknad då, i mitt tycke, många noterade bolag också är högt värderade i sig.

En del av mitt eget sparandet går automatiskt till aktiesparande regelbundet, men förutom det så är jag väldigt försiktig med aktiva köp i nuläget. Investor får man dock lov att säga är ett bolag som man långsiktigt skulle kunna behandla som ett slags indexsparande för bolaget är som en fond i fond i sig.

Vad är din syn på Investor?

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (40)

Taggar