Spartacus
Likes
151
Antal inlägg
385
Följare
42
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Tyskland för 1 euro

Nu har Avanza sänkt sina courtage-kostnader för handel på fyra europeiska börser. Liksom hos konkurrenten Nordnet så är det nu möjligt att handla tyska aktier för 1 euro. Avanza och Nordnet får väl sägas vara de dominerande nätmäklarna här i Sverige. Båda utmanas av Degiro (Nej länkarna är INTE affiliate-länkar. De finns där för att just länka för den intresserade).

 

Själv har jag bara erfarenhet av två av de tre nämnda (plus lite gammelbank) och jag är nöjd med de båda. Jag är dock inte typen som sitter och tittar på kursrörelser eller grafer av olika slag på depåerna. Jag brukar oftast t.o.m. lägga köp-ordrar långt innan de går igenom. Baserat på vad jag vill öka i och vad jag vill köpa det för. Ibland måste dock transaktioner ske "manuellt" samma dag som det ska ske.

 

Avanza tillhandahåller vilka tyska aktier som är mest ägda hos deras kunder - Populära aktier i Tyskland.

 

Den toppas av aktier så som Volkswagen (392 ägare), Daimler (227 ägare), Siemens (216 ägare), Bayer (210 ägare) och BASF (195 ägare). Sedan följer en rad bolag och längre ned finns t.ex. Deutsche Post (1 ägare). Vi får se om courtage-sänkningen leder till än större popularitet framöver.

 

Själv äger jag inga egentliga tyska aktier, men jag har en liten post i en GDR, Samsung, som är noterad där. GDR är förresten samma sak som en ADR men G står för Global istället för American (A). Osäker på om courtage-priset gäller även GDR:er men det bör det ju göra.

 

Överlag är jag positiv till lägre courtage-priser. Allt som pressar priser och kostnader är bra, men man ska komma ihåg också att det är lite som en "Happy hour". Happy hour syftar ju till att öka omsättningen och minska omdömet.

 

Förr när man fick hosta upp en slant och ringa in en del ordrar så skapade det en tröskel-effekt. Man tog sig en funderare innan köp. Kom ihåg att göra det även när courtaget är billigt och köpen bara tar en sekund eller två att genomföra.

 

Vilka tyska aktier tycker du annars är intressantast?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Erik (ej registrerad)

Sen tillkommer ju även växlingsavgiften = dold avgift. Tycker det är riktigt fult av Avanza och Nordnet att bara tillåta valutakonto på vanlig aktiedepå. Idag när alla använder ISK/kapitalförsäkring så tvingas man som kund att ta den utgiften varje gång.

 

Spartacus's picture
151
385
42
0
Spartacus

@Erik - Bra påminnelse. Ofta liten, men ändock en kostnad.

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Gillar liknelsen med Happy Hour..  "Happy hour syftar ju till att öka omsättningen och minska omdömet."

Tyvärr är mycket inom finansindustrin, allt från PPM fonder till tyska aktier, något som skall ske snabbt och effektivt , helst utan eftertanke.

Besser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spartacus's picture
151
385
42
0
Spartacus

@Besser - Tack Besser! :)

Anonymous's picture
defensiven (ej registrerad)

utbudet verkar ganska magert dock, 97 tyska aktier.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (33)

Taggar