Spartacus
Likes
151
Antal inlägg
396
Följare
43
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
17 maj

Syttende Mai

Idag är det 17:e Maj (Syttende Mai) och således vårt västra grannlands nationaldag. Eller grundlagsdag om man ska vara petig. Bakgrunden är att det var dagen då  Christian Frederik valdes till norsk kung och skrev under den nya grundlagen för det då blivande självständiga Norge. Detta gillades dock inte av vår nyblivne svenska kronprins Karl Johan som blivit lovad Norge till Sverige efter dusten med Danmark. Så efter ytterligare lite vapenskrammel så fick det bli en personalunion mellan Sverige-Norge som höll i nästan 100 år.

Vi förflyttar oss dock snabbt till nutid.

Avanza gjorde ett inlägg om deras kunders norska favoriter. I toppen låg icke övveraskande Norges största bolag; Statoil. Följt av Tomra, Protector Forsikring, Marine Harvest och Gaming Innovation Group.

Av dem så är jag själv intresserad av Tomra. Ett bolag jag kikade lite närmre på i början av året; Tomra vs Checklistan. Tomra kan man även få exponering mot via Latour.

De andra fyra är inga bolag jag själv direkt följer, men kanske någon annan här gör?

Tittar jag på min egen bevakningslista så är det inge många norska bolag representerade där; Tomra, Yara och XXL är bolag jag förösker följa lite närmre. Kanske någon har tips på fler som bör undersökas?

Fondmässigt så, om jag sökte exponering mot Norge specifikt, så hade jag troligen köpt Nordnet Superfond Norge. En indexfond med de 25 mest omsatta norska aktierna för 0% i förvaltningsavgift.

Det finns dock även andra som kanske är av intresse för någon annan.

Odin som har ett värdeperspektiv på sitt förvaltande har Odin Norge för 2% i förvaltningsavgift.

Även Handelsbanken tar 2% för sin Norgefond.

DNB tar 1,75% för sin Norgefond kallad SMB.

Holberg har en Norgefond för 1,5% i förvaltningsavgift.

På 1 års sikt har 4 av 5 gått ganska identiskt. 1 (Holberg, den näst billigaste) avviker något med lite bättre resultat. Svårt att säga om det är p.g.a. tur eller skicklighet.

En sak är säker i alla fall. Om man ska betala dyra avgifter så ska man verkligen vara övertygad om att det skapar mervärde. Det är också upp till var och en att avgöra huruvida den framtida förvaltningen i en enskild fond gör så.

Har du tips på fler Norgefonder eller norska aktier som är värt att ta en titt på?

Taggar (blogg): 
15 maj

Traction Q1 2017

Traction är det lilla investmentbolaget, men inte desto mindre vasst för det. Innehaven innefattar både noterade som onoterade andelar. Traction har fått till en riktig bra substanstillväxt fast bolaget har en väldigt stor andel likvider i portföljen a.k.a "torrt krut".

I bokslutsrapporten var substansvärdet 168 kr/aktie varav 43%! (72 kr/aktie) var likvider eller ränteplaceringar.

I Q1:an uppgick substansvärdet till 179 kr/aktie varav 38% (68 kr/aktie) var likvider eller ränteplaceringar.

Många av de noterade innehaven hade en kraftig substanstillväxt (känns det bekant från börsen i övrigt?). Lägg därtill att efter rapportperioden så kom ett bud på ett av innehaven, Waterman Group, där budpremien var 83%. Ett innehav  som var drygt värderat till ca 40 milj på en het börs såldes alltså när det kom till kritan för drygt det dubbla. Är det inte roliga tider vi lever i minsann! Man behöver inte göra aktieaffärer själv om man kan låta Stillström sköta dem åt en...

Under Q1 ökade Traction sitt innehav i Duroc. Ett bolag man tydligen ser "värde" i.  Nu har ju kursen dubblats i Duroc sedan andra veckan i år så antingen har de haft rätt om man dömer utav kursutvecklingen eller bidragit till trenden. Kanske både och.

Det verkar hur som helst som det mesta som Stillström rör vid blir till guld. Synd bara att det inte längre gå få bolaget till rabatt i relation till substansvärdet.

Taggar (blogg): 
11 maj

Nybörjar-portföljen ett år senare

För ett år sedan, så som en kul grej, gjordes inlägg om en potentiell nybörjar-portfölj. En portfölj på 50.000 kr som kunde vara inkörsport till ett mer aktivt aktiesparande. Det hela var på Stefans initiativ. Stefan bloggar på z2039.

Min ingångspunkt var fem innhehav. Fem är det minsta antal om man ska få bort en del bolagsrisk i mitt tycke samtidgt så är fem inte fler än man orkar följa med lite i rapporter och utvecklingen i övrigt. Därtill ansåg jag att investmentbolag också är en bra början. Följdaktligen blev man via nybörjar-portföljen indirekt ägare till ett 30-tal bolag. 

Bolagen var:

Hennes & Mauritz, Investor, Melker Schörling, Industrivärden och Lundberg.

I och för sig tänkte jag man lika gärna kunde byta ut Melker Schörling mot Latour. Det hade i efterhand varit ett bättre beslut, men grundprincipen är densamma. Investmentbolag är en bra grund. Via Hennes & Mauritz fick man även exponering mot global retail vilket är lite lurigare via investmentbolagen.

Så hur har det gått ett år senare?

Den samlade utvecklingen, inklusive utdelningar i de fall de är aktuella, hamnar på +30,3% vilket i grunden är detsamma som att placera pengarna i Avanza Zero +28,3%.

Kanske inte så överraskande då bolagen i "nybörjar-portföljen" samt deras innehav  i mångt och mycket ÄR SIX30RX indexet.

Grundprincipen vidhåller jag dock vid - att investmentbolag utgör en bra grund i en portfölj och då man börjat intressera sig för direktägande i aktier. Dock ska jag erkänna att jag har svårt att förlika mig med dagens prisnivåer.

Vad grundar du helst med i en aktieportfölj?

Taggar (blogg): 
22 april

Överförfriskade unga män på krogen

Nu har vi då passerat ett år då inlägget Överförfriskade unga män på krogen inlägget gjordes.

Sedan dess så gick många bolagsvärderingar ned 20-30% i en svacka, men jag tycker nog att vi åter är i feststämning. Om man t.ex. tar SIX30RX indexet så stod den på ca 226 då det begav sig. Det indexet är nu åter på 226.

I och för sig så tittar jag själv främst på enskilda bolag och deras bedömda värde kontra pris, men det går inte säga annat än att det känns väldigt svårt (i alla fall för mig) att hitta köpvärda aktier i dagens läge. Så kanske är "feststämningsläget" ett symptom på detta.

Det här året har jag hittills, tvärt emot nästan alla andra år, inte varit (beloppsmässigt) en nettoköpare av aktier. Jag ger vare sig köp- eller sälj rekar utan konstaterar bara hur jag själv agerat utifrån vad jag har investerat, är intresserad av att eventuellt investera i och mina förutsättningar.

Mitt passiva och mekaniska sparande fortsätter naturligtvis alltid genom vått och torrt, men mina rena aktiva beslut har varit mer på sälj-sidan än köp-sidan.

Om ett år kanske det här visat sig vara en löjligt dum och allt för defensiv strategi, men det får vi se då.

Taggar (blogg): 
11 april

Ekonomin snurrar på medan oro bestå

Det går väl inte säga annat än att ekonomin snurrar på i väldig fart. Som en bekant inom bilbranschen påpekade. Någon reklam för bilar görs knappt nu i dessa tider för nya bilar säljer sig själva ändå.

Många verkar ha gott om pengar (eller i alla fall kreditmöjligheter) och det ger naturligtvis generellt höjda tillgångspriser. Samtidigt så sker tragiska händelser som terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, oron består på många håll i världen och man kan undra över vissa makthavares nästa steg.

"Business as usual" alltså som jänkarna brukar säga. För tyvärr är det ju så att vi aldrig lever i en värld av säkerhet eller en maklig ekonomisk aktivitet. Det råder ständigt oro över någonting och ekonomi och börs lever ofta ett liv som påminner om excesser på excesser. Glada toner leder ofta till över optimism medan lite grådaskigare tongångar leder till djup pessimism.

Det är väldigt lätt att ryckas med. Både generellt och i specifika sammanhang. Det enda "botemedlet" jag vet för att hålla huvudet så kallt som möjligt är att sätta upp egna regler. Sedan följa dem så gott det går.

Har du kriterier för aktieköp så följ dem. Har du kriterier för hur mycket du tillåter dig exponera dig mot ett enskild bolag i en portfölj, så följ dem. Har du regler kring sälj, så följ dem.

Ekonomi och världsoro kan du inte påverka, men det kan du med dina egna investeringsregler. 

Vilka regler har och följer du?

Taggar (blogg): 
17 mars

Latour

Latour är investmentbolaget som rattas av Douglas. Gustaf Douglas med familj äger ca 80% av rösterna i detta bolag som fokuserar både på noterade som onoterade bolag.

De noterade bolagen består av Assa Abloy, Sweco, Fagerhult, Securitas, Tomra, Troax, HMS Networks, Loomis, Nederman och Nobia.

Eftersom dessa bolag är noterade så finns ju alltid Mr Markets uppfattning om "värde" att ta del utav. I sammanhanget finns en del bolag som jag själv tycker är intressanta (kanske inte pris-mässigt just i dagsläget men kvalite-mässigt) så som Assa Abloy och Tomra. Nämnas bör att Assa Abloy väger väldigt, väldigt tungt i Latours-portfölj, ca 1/3. Var efter Sweco, Fagerhult, Securitas och Tomra tillsammans väger ca 1/3.

Personligen anser jag att mycket som är noterat är "dyrt" i nuläget.  Vi står också mitt inne i en högkonjunktur utan dess like påeldade av låga räntor och ränteavdrag och alla möjliga billiga pengar. Jag tycker att bolagen som klump är väl värda exponering mot, men då ska man inte betala premium för dem utan eftersträva "rabatt"

Ett 70-tal onoterade och helägda industribolag organiseras också i grupperna Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. De väger, inte riktigt, men nästan 1/3 (Ligger väl närmare 27% eller något liknande).

Tillsammans presterade grupperna en rörelsmarginal på ca 13% både 2016 som 2015. Omsättningstillväxten var 14% mellan åren varav ungefär hälften kommer sig av förvärv.

Man uppvisar alltså lönsamhet väl i nivå med, i mitt tycke, välskötta industribolag så som Beijer Alma och Indutrade, men med högre omsättningstillväxt.

När Latour värderar sina helägda rörelser så använder de sig av EV/EBIT. Man har ingen fast multipel utan ett spann, på f.n. 11-17. Därefter får man fram ett snittvärde. Jämför man med nämnda "välskötta" bolag ovan så har de EV/EBIT 17 respektive 19 i skrivande stund (Vilket jag tycker är "dyrt"). Om Latour får ett snitt på runt 14-15 i sin värdering av sina helägda rörelser så tycker jag det är mer rimligt. Det är ju en sådan "prissättning" jag gärna ser för att eventuellt köp ska vara intressant i nämnda bolag.

Personligen tycker jag alltså att dessa helägda bolag, som grupp, verkar väldigt välskötta och jag skulle mycket väl kunna tänka mig direktägande av dem om de vore börsnoterade. Dessutom så anser jag att Latours "prissättning" av dem är ok. Vilket medför att jag nödvändigtvis inte kräver "rabatt" på denna delen. Även om billigt alltid är att föredra framför ok.

Hur ser du på Latour och Latours innehav?

 

22 februari

Hur tänker du kring att investera i korrupta länder?

Investera i bolag med en stor del av verksamheten i fjärran länder kan ju vara lukrativt, men också innebära stora risker. Jag menar inte då just bolag som är noterade i andra länder. Där kan ju redovisningsregler skilja sig en del från det man är van vid "här hemma". Enbart det kan ju skapa svårigheter att bedöma ett bolag. Nej jag tänker nu främst på bolag som har en betydande del av själva försäljningen eller produktionen i andra länder.

Vi har t.ex. risken för korruption. Minns ni TeliaSonera? Ett bolag som gjorde lukrativa affärer i Uzbekistan. Sedan visade det sig ju inte vara så lukrativt... Länder och regimer har olika inställning till det här med affärsmässiga uppgörelser.

Nedan en översiktsbild över det årligen sammanställda korruptions indexet.

 

 

Där ligger Sverige ganska bra till, medan många länder som mer "spännande" får ganska låga betyg. Visst kan saker bli bättre även i Sverige, men relativt många andra så står vi oss tydligen väl.

Visst kan det finnas goda tillväxtmöjligheter utomlands, men det kan också finnas risker med att göra sig beroende av vissa regimers välvilja. Hur lagstiftning ser ut kring äganderätt, regleringar av olika slag m.m. skiljer sig.

Hur tänker du kring det här med investeringar i bolag med betydande verksamhet i andra länder? Är ländernas syn på marknadsekonomi, lagstiftning och hur de agerar på den politiska arenan något du tar i beaktande?

 

Taggar (blogg): 
4 februari

Må du leva i intressanta tider

Ordspråket "Må du leva i intressanta tider" sägs enligt vissa ha ett gammalt kinesiskt ursprung. Oavsett så är det ett ständigt aktuellt ordspråk. Nu liksom som på 60, 30-talet eller förra sekelskiftet. Vi lever faktiskt i ständigt intressanta tider. Då liksom nu.

Brexit, hybridkrigföring, stater som faller samman,  klimatförändringar, flyktingströmmar,ett mer isolanistiskt USA. Ja det finns mycket att fundera över.

Vi står ständigt inför nya utmaningar samtidigt så ter sig mycket gå i samma hjulspår. Historien har en förmåga att, om inte upprepa sig, i alla fall rimma.

Börsen är ju lite likadan. Eufori byts, rätt som det är, mot dysfori. Sedan är det dags för eufori igen. Som en berg- och dalbana. Eller en skiva som fastnat i att upprepa sig. 

Jag kan inte hjälpa det, men en krypande känsla har kommit över mig. Lite som den som kom våren 2015.

Nu ska man inte agera på krypande känslor, men jag kan inte undgå att tänka att det är intressanta tider vi lever i.

 

Taggar (blogg): 
28 januari

MIILF-uppdatering

Dags för den populära MIILF-uppdatering - Mature Investors I´d Like to Follow.  MIILF uppdateringarna synar en del exempel hur en del förvaltare agerat i köpsituationer. D.v.s vad har de köpt nu senast?

 

Didner & Gerge

Q3 2016

H&M ca 250 kr

Autoliv ca 900 kr

Nordea ca 85 kr

Hexpol ca 77 kr

Indutrade ca 180 kr

Kopparbergs bryggeri ca 270 kr

Avanza ca 320 kr

Ansys ca 90 usd

 

Man skriver bl.a.

"Nordeas aktie har pressats då det finns oro för att banken har för lite eget kapital om det kommer nya tuffare regleringar. Värderingen är låg, men tyvärr har banken ett gediget internt jobb att göra, och det är svårt att se att vinsten ökar i närtid. Ett nytt innehav i fonden är Autoliv. Bolagets största konkurrent har stora problem och Autolivverkar kunna dra nytta av detta i införsäljningen av kommande bilmodeller vilket sannolikt kommer öka bolagets marknadsandelar."

 

Skagen Fonder

December 2016

Novo Nordisk ca 250 dkk

Adient ca 55 usd

 

Simon Blecher

December 2016

NCC ca 215 kr

Peab ca 70 kr

 

Blecher skriver bl.a.

"För pengarna köpte vi NCC och Peab då vår tro är att även svenska politiker tvingas satsa på infrastruktur och öka bostadsbyggandet ännu mera för att kunna nå målet om 700 000 nya bostäder om några år. Notera att både NCC och Peab är försiktigt värderade i förhållande till nuvarande vinstnivå, ger höga utdelningar och har gott om dolda tillgångar i sina balansräkningar i form av mark som är för lågt bokförd."

 

Odin Fonder

December 2016

Avanza ca 360 kr

Lundberg ca 540 kr

Securitas ca 140 kr

Hexagon  ca 325 kr

 

Man skriver bl.a.

"Avanza är ett kvalitetsbolag med stark företagskultur. Vi tror att den svenska sparmarknaden kommer fortsätta växa och att Avanza tar ytterligare marknadsandelar framöver."

 

Mina egna kommentarer

Lite udda kan jag tycka att Blecher gör ett makro-bet baserat på vad han tror svenska politiker ska besluta. Själva bolagen eller gissningen är kanske inte fel, men jag hade mer sett Blecher som en s.k. "bottom-up" investerare.

Avanza verkar vara nätmäklarfavoriten bland fondförvaltare. Dessutom verkar H&M ses i lite ljusare tongångar av Didner & Gerge än vad "Mr Market" och en del i bloggosfären gör. 

Har du några tankar om ovanstående bolag?

31 december 2016

En årskrönika utan procentuell avkastning

Jag har ju sedan en tid tillbaka aktivt valt att inte fokusera för mycket på procentutvecklingen utan mer på mina egna besluts- och handlingsprocesser. Därav kommer det ej heller i år någon årskrönika över den procentuella utvecklingen i innehaven de senaste 365 dagarna. Jag är dock långt ifrån missnöjd med utvecklingen i år, men det gäller ju de flesta och det här väl ett signum för detta decennium.

Det undantag jag gör är att jag redovisar siffror i mitt nyhetsbrev som då och då tar upp den s.k. investmentsbolagportföljen. En modellportfölj vars sammansättning och utveckling man kan följa där. Hela upplägget och förvaltningen kring den är dock en passiv strategi och extremt lätt att kopiera om man så vill. Finns med andra ord få häpnadsväckande saker att skriva om det.

Huvuddelen av mitt aktiesparande går till att köpa aktier i bolag som jag vill äga på lång, lång sikt. Därför är min checklista utformad som att ett försök att lista kvaliteer. Inte listad utefter hur ”billigt” bolaget är givet vissa nyckeltal.

Jag försöker med andra ord se till bolaget som affärsrörelse först och främst för att därefter försöka bedöma huruvida det är ett lämpligt köptillfälle nu eller om man bör vänta. Om man ens ska bemöda sig att försöka köpa in sig alls.

Det här fungerar oftast bra, men jag har också lockats av kortsiktigare manövrar. Det har handlat om IPO:er och andra aktieaffärer vars innehavstid bara varat några månader. Det har handlat om allt ifrån banker, kullager till amerikanska hockeylag. Procentuellt har det utvecklat sig väldigt bra, men då summorna det handlar om (man får t.ex. inte vidare mycket i en IPO och i s.k. swing trades så går man inte in med för mycket i varje enskild affär) så påverkar det bara på marginalen portföljen som helhet.

Detta förfarande är någonting som jag inte är nöjd med. Samtidigt så kan jag se min egen demon i spegeln och förstå varför jag gör så också. Det är ett sätt att få snabb bekräftelse, det leder till lite spänning och det ger mig någonting att göra av mitt aktieintresse.

Blink, blink, blink. Tre väldigt tydliga varningslampor.

Om det är ett förfarande som faktiskt skrämmer mig lite så nu till två av de saker jag är mest nöjd med.

Jag har lyckats lägga en majoritet av köp- och säljordrar då börsen de facto är stängd. Inte alla, men en majoritet.

Jag har undvikit att ”prata” mycket om aktuella investeringar. Det är naturligtvis intressant att följa aktuella investeringar, men har också en baksida. Blir mycket confirmation-bias. Det bolag som jag t.ex. köpt mest i förra året har jag skrivit väldigt lite om. Jag är inte i behov av att få investerings-tesen bekräftat av andra eller få det sönderhackat. Inte för att jag kan mer än någon annan, men för att jag vill försöka agera så självständigt som möjligt. För den som vill ha total daglig koll på andras portföljmanövrar så finns en mängd tjänster att tillgå i dagens samhälle. Agera helt självständigt är naturligtvis omöjligt. Jag har försökt leva upp till principen att om någon annan t.ex. lyfter ett bolag som intressant som även jag är förtjust i så ska jag inte heja på de skriverierna. Investeringstesen blir varken mer rätt eller fel om fler skriver uppmuntrande om det.

Jag har här som sagt gjort ett undantag för den mer passiva investmentbolagsportföljen. Jag skulle också kunna skriva en gång i månaden om vilka indexfonder som det sparas i också, men det ligger inte på samma plan som försöken till ”stock picking” är.

Nu hoppas jag du, trots att det inte står någonting om mitt senaste aktieköp, haft en intressant läsning. Kanske du känner igen dig i delar av beskrivningen. Kanske du känner att den där ”Spartacus” har en nit lös i hjälmen.

Oavsett så önskar jag dig och dina nära ett riktigt trevligt nyårsfirande.

På återseende 2017!

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (40)

Taggar