Spartacus
Likes
153
Antal inlägg
435
Följare
44
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
8 juli

Läsa om dåliga tider

Eftersom jag troligen har ett lite udda karaktärsdrag så tycker jag att det är lika, eller mer, intressant att läsa om hur bolag hanterar dåliga tider som att läsa om hur det går för alla dem som nu täljer guld.

Baktanken är naturligtvis att om man kunnat tillfredställande ta sig igenom dåliga tider förr, så bör man klara sig igenom dem framöver också. Sämre tider kommer ju. Förr eller senare.

Därav har det varit lite kvällslektyr att kolla på hur Autoliv klarade sig igenom 2008-2010. Stigande råvarupriser i kombination med den s.k. Finanskrisen 2008. Bilbranschen stod inför den värsta efterfrågsminskningen i modern tid.

När någonting sådant här händer så faller priset på aktier kraftigt. För Autolivs del så raderas 60% av börsvärdet från toppen till botten.  Man får kraftiga reaktioner. Själva affärsverksamheterna brukar dock ändras mindre än aktiepriset. Det är det jag brukar mena med att kurser rör sig som ett gummisnöre. De dras upp och ned, ofta mycket mer än vad själva verksamheten gör.

Ett sätt att investera långsiktig är att främst kika på just affärsverksamheten. Det är ju den som ska driva "värdeökningen" inte realiserandet av vinster genom köp och sälj av värdepapper. Sedan utgör ju alltid priset en faktor.

För Autolivs del så sjönk försäljningen med en tredjedel. På resultatet slog det naturligtvis hårdare, men man lyckades undgå negativt resultat. Inte minst för att man gjorde sig av med 1/4 av arbetsstyrkan. Något som möjliggjordes av att man använde sig av många korttidsanställda samt hade mycket av produktionen i lågkostnadsländer. Istället för att ha det i högkostnadsländer med hög grad av automation (och tillhörande fasta kostnader).

Det här var någonting man hade satsat på efter lärdomar från nedgången i efterfrågan förra gången det begav sig, runt 2001.

Idag är arbetsstyrkan 1/3 större än den var innan Finanskrisen. Omsättning och vinsten är på topp. Vi får se om det kommer fortsätta så ett tag till.

Det är inte helt lätt att gissa hur Autoliv kommer hantera nästa nedgång, men det man kan kika på är balansräkningen. Den kan ge en indikation. Det är (tyvärr) inte ovanligt att bolag urholkar balansräkningen istället för att stärka den när det går som bäst. När de dåliga tiderna plötsligt sedan slår till så står man där med minskad intjäningsförmåga i kombination med en tunn balansräkning. Sällan en bra kombination.

För Autolivs del har man undvikit att urholka den. Man har en fortsatt god soliditet. Det bådar gott för den långsiktige. Balansräkningen har dock sällan mycket att göra med eventuella kursrörelser. Om/när en nedgång kommer så kommer kursen i ett cykliskt bolag så som Autoliv troligtvis reagera kraftigt.

Är man då förvissad om att Autloiv även den gången kommer komma ut tämligen skadefri så utgör ett sådant läge ett bra köptillfälle. Alternativt, för den som redan köpt aktier, att ta det hela med ro och ta tillfället att öka.

Därför gillar jag att kunna läsa om hur bolag agerat under tidigare dåliga tider. Det säger mig mer  än om att läsa om utlovade framtida vinster från nykomlingar på börsen/finansmarknaden.

Taggar (blogg): 
17 juni

Investmentbolagsportföljen 1 år

För ett år sedan valde jag öppna upp en modellportfölj. Portföljen har gått att följa genom de sporadiska nyhetsbrev som skickats ut då och då.

Tanken var/är att prova en oerhört passiv strategi där 10 investmentbolag valdes ut och medel placerad en gång i kvartalet under 3 års tid. Innehaven skulle också så långt som möjligt balanseras så de hölls hyfsat jämnt viktade. I alla fall då medel skjuts till var tredje månad.

Grundtankarna som styr denna modellportfölj är att oviktat slår viktat och att investmentbolag som grupp ger bra exponering mot aktiemarknaden. Det ska också vara oerhört enkelt att följa, men ändå kännas "intressantare" än vanligt fond-sparande.

De 10 bolag som ingår i modellportföljen är Creades, Industrivärden, Investor, Kinnevik, Latour, Lundbergföretagen, Ratos, Svolder, Traction, Öresund. De valdes inte p.g.a. någon uppfattning kring deras prissättning eller framtidsutsikter utan  baserat på att det är bolag jag har, har haft, eller läst på en del kring sedan tidigare. Investmentbolag som jag känner mig hyfsat bekant med m.a.o. Antalet 10 var godtyckligt. Hade kunnat addera några till, men tror inte det bidrar mycket till försöket. Dessutom är tiondelar lätt att räkna på.

Så, till utvecklingen. Under 1 års tid så har modellportföljen varit en bättre investering än mina egna, egentliga, s.k. stock-picks. Modellportföljen har på 1 år  gett +46% avkastning.

Det här kan naturligtvis vara en abnormitet. Året som gått har varit väldigt gott mot många aktier, men i synnerhet gott gentemot många investmentbolag. Substansrabatt har i vissa fall ersatt av premium.

Modellportföljen får dock se sig slagen av Spiltans Investmentbolagsportfölj (+51%) med några fåtal procentenheter. Den fonden är dock lite annorlunda inriktad så hälften av fonden består av Investor och Industrivärden medan de andra innehaven delar på den andra halvan av kakan i olika stor omfattning. Dessutom ingår en OMXS30 ETF i Spiltans fond.

Summa summarum. Modellportföljens utveckling ska bli fortsatt intressant att följa de två år som ligger framför oss. Kommer Spiltan-gänget öka ledningen? Kommer investmentbolagens nuvarande värderingar hålla i sig? Kommer min egen egentliga portfölj ha chans att knappa in? Vi får se.

Vad tror du om investmentbolagens framtid?

Taggar (blogg): 
11 juni

Veckans börsutmaning

Ja så har det runnit ännu lite vatten under broarna sedan det senast begav sig. Två gånger har det tidigare körts veckans börsutmaning.

2016 - Veckans börsutmaning

2015 - Veckans börsutmaning

2017 kan ju inte få bli sämre!

Tidigare år har utmaningen varit att inte titta på börsen eller på någon notering av "ditt bolag" under tre börsöppna dagar.

Jag tycker vi ökar på utmaningen detta år till att gälla hela fem (5) dagar. Måndag till fredag.

Klarar du att inte kika på fem dagar? Skriv gärna en kommentar om du är med på utmaningen. Eller om inte och varför.

Är fascinationen över kursrörelserna så stora så vi inte klarar oss utan vår dagliga "fix"? Eller hur är det egentligen?

Exempel på kommentarer från tidigare år är:

"Inga problem. Om man som jag är långsiktig i sina aktieinvesteringar så behövs inte ny info hela tiden."

"Jag loggar in på tok för ofta under arbetstid. Vet inte varför egentligen."

"Jag klara mig tills nu. 2,5 dagar =("

"Här är en som har lyckats! Först idag loggade jag in. Att titta på kurserna på kontot varje dag har vissa likheter med att köra bil och titta på vägen precis framför motorhuven. Nyligen har man förresten kunnat läsa att flitigt mejlläsande ökar dopaminet; samma gäller säkert börskurser på kontot och en massa annat på internet. Vi är nog alla dopaminberoende. Så att vänja sig av ger nog verkligen abstinensbesvär."

"Det var ett mycket lärorikt experiment och jag hade (vilket förvånade mig en del) inga större problem att låta bli att titta på de enskilda kurserna. Däremot lyckades jag inte undvika att titta på ”indexpilen” vilket jag hade förutsatt mig att inte göra."

Antar du utmaningen?

Taggar (blogg): 
17 maj

Syttende Mai

Idag är det 17:e Maj (Syttende Mai) och således vårt västra grannlands nationaldag. Eller grundlagsdag om man ska vara petig. Bakgrunden är att det var dagen då  Christian Frederik valdes till norsk kung och skrev under den nya grundlagen för det då blivande självständiga Norge. Detta gillades dock inte av vår nyblivne svenska kronprins Karl Johan som blivit lovad Norge till Sverige efter dusten med Danmark. Så efter ytterligare lite vapenskrammel så fick det bli en personalunion mellan Sverige-Norge som höll i nästan 100 år.

Vi förflyttar oss dock snabbt till nutid.

Avanza gjorde ett inlägg om deras kunders norska favoriter. I toppen låg icke övveraskande Norges största bolag; Statoil. Följt av Tomra, Protector Forsikring, Marine Harvest och Gaming Innovation Group.

Av dem så är jag själv intresserad av Tomra. Ett bolag jag kikade lite närmre på i början av året; Tomra vs Checklistan. Tomra kan man även få exponering mot via Latour.

De andra fyra är inga bolag jag själv direkt följer, men kanske någon annan här gör?

Tittar jag på min egen bevakningslista så är det inge många norska bolag representerade där; Tomra, Yara och XXL är bolag jag förösker följa lite närmre. Kanske någon har tips på fler som bör undersökas?

Fondmässigt så, om jag sökte exponering mot Norge specifikt, så hade jag troligen köpt Nordnet Superfond Norge. En indexfond med de 25 mest omsatta norska aktierna för 0% i förvaltningsavgift.

Det finns dock även andra som kanske är av intresse för någon annan.

Odin som har ett värdeperspektiv på sitt förvaltande har Odin Norge för 2% i förvaltningsavgift.

Även Handelsbanken tar 2% för sin Norgefond.

DNB tar 1,75% för sin Norgefond kallad SMB.

Holberg har en Norgefond för 1,5% i förvaltningsavgift.

På 1 års sikt har 4 av 5 gått ganska identiskt. 1 (Holberg, den näst billigaste) avviker något med lite bättre resultat. Svårt att säga om det är p.g.a. tur eller skicklighet.

En sak är säker i alla fall. Om man ska betala dyra avgifter så ska man verkligen vara övertygad om att det skapar mervärde. Det är också upp till var och en att avgöra huruvida den framtida förvaltningen i en enskild fond gör så.

Har du tips på fler Norgefonder eller norska aktier som är värt att ta en titt på?

Taggar (blogg): 
15 maj

Traction Q1 2017

Traction är det lilla investmentbolaget, men inte desto mindre vasst för det. Innehaven innefattar både noterade som onoterade andelar. Traction har fått till en riktig bra substanstillväxt fast bolaget har en väldigt stor andel likvider i portföljen a.k.a "torrt krut".

I bokslutsrapporten var substansvärdet 168 kr/aktie varav 43%! (72 kr/aktie) var likvider eller ränteplaceringar.

I Q1:an uppgick substansvärdet till 179 kr/aktie varav 38% (68 kr/aktie) var likvider eller ränteplaceringar.

Många av de noterade innehaven hade en kraftig substanstillväxt (känns det bekant från börsen i övrigt?). Lägg därtill att efter rapportperioden så kom ett bud på ett av innehaven, Waterman Group, där budpremien var 83%. Ett innehav  som var drygt värderat till ca 40 milj på en het börs såldes alltså när det kom till kritan för drygt det dubbla. Är det inte roliga tider vi lever i minsann! Man behöver inte göra aktieaffärer själv om man kan låta Stillström sköta dem åt en...

Under Q1 ökade Traction sitt innehav i Duroc. Ett bolag man tydligen ser "värde" i.  Nu har ju kursen dubblats i Duroc sedan andra veckan i år så antingen har de haft rätt om man dömer utav kursutvecklingen eller bidragit till trenden. Kanske både och.

Det verkar hur som helst som det mesta som Stillström rör vid blir till guld. Synd bara att det inte längre gå få bolaget till rabatt i relation till substansvärdet.

Taggar (blogg): 
11 maj

Nybörjar-portföljen ett år senare

För ett år sedan, så som en kul grej, gjordes inlägg om en potentiell nybörjar-portfölj. En portfölj på 50.000 kr som kunde vara inkörsport till ett mer aktivt aktiesparande. Det hela var på Stefans initiativ. Stefan bloggar på z2039.

Min ingångspunkt var fem innhehav. Fem är det minsta antal om man ska få bort en del bolagsrisk i mitt tycke samtidgt så är fem inte fler än man orkar följa med lite i rapporter och utvecklingen i övrigt. Därtill ansåg jag att investmentbolag också är en bra början. Följdaktligen blev man via nybörjar-portföljen indirekt ägare till ett 30-tal bolag. 

Bolagen var:

Hennes & Mauritz, Investor, Melker Schörling, Industrivärden och Lundberg.

I och för sig tänkte jag man lika gärna kunde byta ut Melker Schörling mot Latour. Det hade i efterhand varit ett bättre beslut, men grundprincipen är densamma. Investmentbolag är en bra grund. Via Hennes & Mauritz fick man även exponering mot global retail vilket är lite lurigare via investmentbolagen.

Så hur har det gått ett år senare?

Den samlade utvecklingen, inklusive utdelningar i de fall de är aktuella, hamnar på +30,3% vilket i grunden är detsamma som att placera pengarna i Avanza Zero +28,3%.

Kanske inte så överraskande då bolagen i "nybörjar-portföljen" samt deras innehav  i mångt och mycket ÄR SIX30RX indexet.

Grundprincipen vidhåller jag dock vid - att investmentbolag utgör en bra grund i en portfölj och då man börjat intressera sig för direktägande i aktier. Dock ska jag erkänna att jag har svårt att förlika mig med dagens prisnivåer.

Vad grundar du helst med i en aktieportfölj?

Taggar (blogg): 
22 april

Överförfriskade unga män på krogen

Nu har vi då passerat ett år då inlägget Överförfriskade unga män på krogen inlägget gjordes.

Sedan dess så gick många bolagsvärderingar ned 20-30% i en svacka, men jag tycker nog att vi åter är i feststämning. Om man t.ex. tar SIX30RX indexet så stod den på ca 226 då det begav sig. Det indexet är nu åter på 226.

I och för sig så tittar jag själv främst på enskilda bolag och deras bedömda värde kontra pris, men det går inte säga annat än att det känns väldigt svårt (i alla fall för mig) att hitta köpvärda aktier i dagens läge. Så kanske är "feststämningsläget" ett symptom på detta.

Det här året har jag hittills, tvärt emot nästan alla andra år, inte varit (beloppsmässigt) en nettoköpare av aktier. Jag ger vare sig köp- eller sälj rekar utan konstaterar bara hur jag själv agerat utifrån vad jag har investerat, är intresserad av att eventuellt investera i och mina förutsättningar.

Mitt passiva och mekaniska sparande fortsätter naturligtvis alltid genom vått och torrt, men mina rena aktiva beslut har varit mer på sälj-sidan än köp-sidan.

Om ett år kanske det här visat sig vara en löjligt dum och allt för defensiv strategi, men det får vi se då.

Taggar (blogg): 
11 april

Ekonomin snurrar på medan oro bestå

Det går väl inte säga annat än att ekonomin snurrar på i väldig fart. Som en bekant inom bilbranschen påpekade. Någon reklam för bilar görs knappt nu i dessa tider för nya bilar säljer sig själva ändå.

Många verkar ha gott om pengar (eller i alla fall kreditmöjligheter) och det ger naturligtvis generellt höjda tillgångspriser. Samtidigt så sker tragiska händelser som terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, oron består på många håll i världen och man kan undra över vissa makthavares nästa steg.

"Business as usual" alltså som jänkarna brukar säga. För tyvärr är det ju så att vi aldrig lever i en värld av säkerhet eller en maklig ekonomisk aktivitet. Det råder ständigt oro över någonting och ekonomi och börs lever ofta ett liv som påminner om excesser på excesser. Glada toner leder ofta till över optimism medan lite grådaskigare tongångar leder till djup pessimism.

Det är väldigt lätt att ryckas med. Både generellt och i specifika sammanhang. Det enda "botemedlet" jag vet för att hålla huvudet så kallt som möjligt är att sätta upp egna regler. Sedan följa dem så gott det går.

Har du kriterier för aktieköp så följ dem. Har du kriterier för hur mycket du tillåter dig exponera dig mot ett enskild bolag i en portfölj, så följ dem. Har du regler kring sälj, så följ dem.

Ekonomi och världsoro kan du inte påverka, men det kan du med dina egna investeringsregler. 

Vilka regler har och följer du?

Taggar (blogg): 
17 mars

Latour

Latour är investmentbolaget som rattas av Douglas. Gustaf Douglas med familj äger ca 80% av rösterna i detta bolag som fokuserar både på noterade som onoterade bolag.

De noterade bolagen består av Assa Abloy, Sweco, Fagerhult, Securitas, Tomra, Troax, HMS Networks, Loomis, Nederman och Nobia.

Eftersom dessa bolag är noterade så finns ju alltid Mr Markets uppfattning om "värde" att ta del utav. I sammanhanget finns en del bolag som jag själv tycker är intressanta (kanske inte pris-mässigt just i dagsläget men kvalite-mässigt) så som Assa Abloy och Tomra. Nämnas bör att Assa Abloy väger väldigt, väldigt tungt i Latours-portfölj, ca 1/3. Var efter Sweco, Fagerhult, Securitas och Tomra tillsammans väger ca 1/3.

Personligen anser jag att mycket som är noterat är "dyrt" i nuläget.  Vi står också mitt inne i en högkonjunktur utan dess like påeldade av låga räntor och ränteavdrag och alla möjliga billiga pengar. Jag tycker att bolagen som klump är väl värda exponering mot, men då ska man inte betala premium för dem utan eftersträva "rabatt"

Ett 70-tal onoterade och helägda industribolag organiseras också i grupperna Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. De väger, inte riktigt, men nästan 1/3 (Ligger väl närmare 27% eller något liknande).

Tillsammans presterade grupperna en rörelsmarginal på ca 13% både 2016 som 2015. Omsättningstillväxten var 14% mellan åren varav ungefär hälften kommer sig av förvärv.

Man uppvisar alltså lönsamhet väl i nivå med, i mitt tycke, välskötta industribolag så som Beijer Alma och Indutrade, men med högre omsättningstillväxt.

När Latour värderar sina helägda rörelser så använder de sig av EV/EBIT. Man har ingen fast multipel utan ett spann, på f.n. 11-17. Därefter får man fram ett snittvärde. Jämför man med nämnda "välskötta" bolag ovan så har de EV/EBIT 17 respektive 19 i skrivande stund (Vilket jag tycker är "dyrt"). Om Latour får ett snitt på runt 14-15 i sin värdering av sina helägda rörelser så tycker jag det är mer rimligt. Det är ju en sådan "prissättning" jag gärna ser för att eventuellt köp ska vara intressant i nämnda bolag.

Personligen tycker jag alltså att dessa helägda bolag, som grupp, verkar väldigt välskötta och jag skulle mycket väl kunna tänka mig direktägande av dem om de vore börsnoterade. Dessutom så anser jag att Latours "prissättning" av dem är ok. Vilket medför att jag nödvändigtvis inte kräver "rabatt" på denna delen. Även om billigt alltid är att föredra framför ok.

Hur ser du på Latour och Latours innehav?

 

22 februari

Hur tänker du kring att investera i korrupta länder?

Investera i bolag med en stor del av verksamheten i fjärran länder kan ju vara lukrativt, men också innebära stora risker. Jag menar inte då just bolag som är noterade i andra länder. Där kan ju redovisningsregler skilja sig en del från det man är van vid "här hemma". Enbart det kan ju skapa svårigheter att bedöma ett bolag. Nej jag tänker nu främst på bolag som har en betydande del av själva försäljningen eller produktionen i andra länder.

Vi har t.ex. risken för korruption. Minns ni TeliaSonera? Ett bolag som gjorde lukrativa affärer i Uzbekistan. Sedan visade det sig ju inte vara så lukrativt... Länder och regimer har olika inställning till det här med affärsmässiga uppgörelser.

Nedan en översiktsbild över det årligen sammanställda korruptions indexet.

 

 

Där ligger Sverige ganska bra till, medan många länder som mer "spännande" får ganska låga betyg. Visst kan saker bli bättre även i Sverige, men relativt många andra så står vi oss tydligen väl.

Visst kan det finnas goda tillväxtmöjligheter utomlands, men det kan också finnas risker med att göra sig beroende av vissa regimers välvilja. Hur lagstiftning ser ut kring äganderätt, regleringar av olika slag m.m. skiljer sig.

Hur tänker du kring det här med investeringar i bolag med betydande verksamhet i andra länder? Är ländernas syn på marknadsekonomi, lagstiftning och hur de agerar på den politiska arenan något du tar i beaktande?

 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (54)

Taggar