Marknadskommentar
21 Mar, 2024

BÖRSEN: BREDA UPPGÅNGAR, RÄNTEKÄNSLIGA AKTIER, OMXS30 +1,0%

Uppdaterad:
21 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i den tidiga handeln på torsdagen i spåren av Feds räntebesked under gårdagskvällen. Flera räntekänsliga aktier fanns bland de tidiga vinnarna.

Omkring klockan 9.30 hade OMXS30 adderat 1,0 procent till 2.536. Aktier för omkring 2,5 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Angående Fed så lämnade den amerikanska centralbanken under onsdagskvällen, helt i linje med förväntningar, målet för Fed funds oförändrat inom intervallet 5,25-5,50 procent. Medianränteprognoserna för styrräntan indikerar att den kommer sänkas med totalt 75 punkter under 2024, vilket även var fallet i december.

De amerikanska börserna avslutade onsdagshandeln tydligt på plus efter beskeden, vilket de asiatiska och europeiska börserna spann vidare på.

DAX i Frankfurt och CAC 40 i Paris var upp 0,8 respektive 0,5 procent.

Här hemma toppades storbolagsindex OMXS30 av räntekänsliga aktier som Kinnevik och SBB som lyfte 3,6-4 procent. I botten återfanns telekomoperatören Tele2 som backade 1,1 procent.

Mest omsatta aktie var Handelsbanken som under dagen handlas utan rätt till utdelning om totalt 13 kronor. Aktien backade 12:20 kronor till falskt minus 10 procent.

Det pressade kredithanteringsbolaget Intrum har bjudit in investerare och analytiker till en uppdatering kommande måndag. Intrums aktie handlades initialt upp 5 procent, men sjönk sedan och var ned 5 procent.

Bravida steg 2,2 procent. Installationsbolaget har tecknat ett avtal för att utföra omfattande installationer i en större datahall i Sverige till ett ordervärde om cirka 500 miljoner kronor.

Teknikbolaget Sivers Semiconductors har via dotterbolag tecknat ett produktutvecklingsavtal värt drygt 4,7 miljoner dollar med en ledande europeisk så kallad Satcom-halvledarledartillverkare. Aktien rusade 14 procent.

På analysfronten har DNB Markets höjt sin rekommendation för Afry till köp från behåll. Riktkursen har justerats till 205 från 170 kronor. Afry var upp 4,6 procent till 177:50 kronor.

Pareto Securities har vidare sänkt sin rekommendation för Volvo till behåll från köp. Riktkursen har höjts till 310 från 300 kronor. Volvo steg 1,2 procent till cirka 310 kronor.


Graf: OMXS30 torsdagen den 21 mars

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.