Marknadskommentar
12 Apr, 2024

BÖRSEN: GEOPOLITISK ORO FICK INDEX ATT TAPPA FART, OMXS30 +0,3%

Uppdaterad:
12 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade fredagen svagt upp efter att ha vänt nedåt på eftermiddagen. Detta då USA-börserna öppnat på minus på grund av ökad oro om en eskalering i Mellanöstern.

Kort efter öppning var OMXS30 upp 1,3 procent. Bidragande till morgonhumöret var SCB-siffror som visade att KPIF-inflationen i Sverige minskade till 2,2 procent i mars, jämfört mot väntade 2,6 procent.

Vid stängning hade dock storbolagsindexet tappat fart och stannade på +0,3 procent, och noteringen 2.506. Aktier för omkring 17 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Inom OXS30 gick gruvbolaget Boliden starkast och lyfte 4,3 procent stärkt av kopparpriset som handlades på de högsta nivåerna sedan juni 2022.

Vidare steg Handelsbanken och Astra Zeneca 1,6 respektive 1,3 procent.

Största förlorare inom OXS30 var Electrolux som backade 4,5 procent utan några kända nyheter. Vidare föll SCA och Getinge 1,6-1,7 procent.

Saab handlades utan rätt till utdelning om 3:20 kronor, men steg trots det 15:60 kronor, eller 1,7 procent.

Utan rätt till utdelning, om 11:50 kronor, handlades även Avanza. Nätmäklaren backade 6,1 procent motsvarande 15:10 kronor.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg redovisade på morgonen ett 14 procent högre förvaltningsresultat och ett 5 procent högre bruttoresultat än analytikerna i snitt hade räknat med för det första kvartalet. Totalt sett hade dock fastighetsbolaget en negativ nettouthyrning om 13 miljoner kronor i kvartalet. Aktien sjönk 0,6 procent.

Bioarctic steg 8,3 procent efter en prognos som tyder på en ökad användning av bolagets alzheimersläkemedel Leqembi i det amerikanska sjukförsäkringsprogrammet Centers for Medicare & Medicaid Services, CMS.

Orrön Energy har tecknat avtal om att sälja sin 50-procentiga andel i vattenkraftverket Leikanger i Norge för ett företagsvärde på 53 miljoner euro. Akten var upp 1,4 procent.

Bioteknikbolaget Hansa Biopharma har genomfört en riktad nyemission med teckningskursen 29:12 kronor, i linje med torsdagens stängningskurs, vilken tillför bolaget cirka 372 miljoner kronor. Hansa Biopharma ökade 4,4 procent till omkring 30 kronor.

Bland de mindre bolagen rasade Fastator 40 procent. Detta sedan investmentbolagets styrelse och ledning i bolagets årsredovisning uttryckt att det finns "betydande tvivel" för bolaget och koncernens fortsatta drift.


Graf: OMXS30 fredagen den 12 april

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.