Marknadskommentar
14 Mar, 2024

BÖRSEN: HÖGBELÅNADE BOLAG UPP, RUSTA RAPPORTRUSAR, OMXS30 +0,4%

Uppdaterad:
14 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade svagt uppåt på torsdagen. Rapporterande Rusta och Embracer som aviserat en miljardförsäljning av "kärnan" i dotterbolaget Saber steg. Svensk inflation överraskade på nedsidan, vilket gjorde avtryck i aktiekurserna hos högbelånade bolag och i fastighetssektorn.

Vid klockan 09.30 hade OMXS30 klättrat 0,4 procent till 2.537. Aktier för omkring 1,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. DAX i Frankfurt och CAC 40 i Paris var samtidigt upp 0,2 respektive 0,6 procent.

Inför öppning visade siffror från SCB att svensk inflation, mätt som KPIF (KPI med fast ränta) steg med 0,2 i februari jämfört med föregående månad, och steg med 2,5 procent jämfört med samma månad föregående år.

Det var lägre än väntade +0,3 procent jämfört med månaden före och en ökning med 2,6 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Infronts prognosenkät.

Även KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, kom in under förhandstipsen.

Inflationsutfallet gav avtryck i pressade aktörer som Intrum och SBB som var upp drygt 3 procent vardera.

Även räntekänsliga fastighetsbolag gick starkt med Balder upp och Castellum upp över 3 respektive 2 procent.

En annan pressad aktör, gamingkoncernen Embracer, var upp nära 5 procent på torsdagen. Embracer har ingått avtal om att avyttra vissa tillgångar, från den operativa koncernen Saber Interactive för en köpeskilling om 247 miljoner dollar som ska betalas genom diverse komplexa upplägg. Köparen, Beacon Interactive, ett bolag som kontrolleras av Sabermedgrundaren Matthew Karch, får även en optionsrätt att förvärva 4A Games och Zen Studios till ett fast pris inom en viss tidsperiod.

Affären innebär att Embracer upphör med all verksamhet i Ryssland och förbättrar kassaflödet, skriver bolaget vars presentation av affären inleddes klockan 9.

Detaljhandelskedjan Rustas rapport avslöjade att bolagets rörelseresultat under det tredje kvartalet (november–januari) i det brutna räkenskapsåret 2023/2024 uppgick till 367 miljoner kronor (292). Rörelsemarginalen förstärktes samtidigt till 11,3 procent (9,6).

It-störningarna, kopplade till attacken mot Tietoevry, under januari månad genererade ett försäljningstapp på omkring 60 miljoner kronor med en negativ ebita-effekt på 25 miljoner.

Påverkan i det fjärde kvartalet bedöms samtidigt vara i paritet med det tredje kvartalet, uppgav bolaget.

Rusta-aktien var upp över 11 procent.

Bonesupport, verksamt inom ortobiologi för behandling av skelettskador, var upp 6,4 procent efter att det amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt bolagets ansökan avseende användning av Cerament G vid öppna frakturer.

På rekommendationsfronten har Nordea Markets återupptagit sin bevakning av Gränges med rekommendationen köp med en riktkurs på 125 kronor. Grängesaktien var upp 3,2 procent till drygt 108 kronor.


Graf: OMXS30 på torsdagen

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.