Marknadskommentar
20 Dec, 2023

BÖRSEN: LUGN ÖPPNINGSHANDEL, RUSTA RUSAR, OMXS30 +0,1%

Uppdaterad:
20 Dec, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen uppvisade som helhet mindre förändringar i öppningen på onsdagen. När enbart lite drygt en handfull handelsdagar återstår av börsåret 2023 har OMXS30-indexet sedan uppgången som pågått sedan i slutet av oktober närmat sig rekordnivåer. Upp till kurshögstanivåer från i januari 2022 återstår nu runt 3 procents ytterligare uppgång.

Omkring klockan 09.15 hade OMXS30 stigit 0,1 procent till 2.386 och aktier för runt 1 miljard kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna syntes uppställ i varierande grad. Londonbörsen gick fram med drygt 1 procent medan Frankfurt och Paris visade mer modesta uppgångar.

Bland de mest omsatta bolagen i OMXS30 steg SBB med 3 procent medan Sandvik och Getinge sjönk med ungefär 1 procent vardera.

Detaljhandelskedjan Rusta mer än fördubblade sitt rörelseresultat till 139 miljoner kronor i det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår som avslutades i oktober 2023. Den jämförbara omsättningstillväxten landade på 10,8 procent.

"Vi har tillväxt på samtliga marknader och en tvåsiffrig tillväxt på den jämförbara sidan", sade Rustas vd Göran Westerberg till Nyhetsbyrån Direkt.

"Kvartalsutfallet motiverar positiva estimatrevideringar och vi räknar med en positiv kursreaktion trots stark kursutveckling inför rapporten", skrev Ålandsbanken i sitt morgonbrev. Rusta avancerade 14 procent.

Bostadsutvecklingsbolaget JM:s vd Johan Skoglund har beslutat att gå i pension under nästa år och kommer att lämna bolaget i juni 2024. Styrelsen kommer att inleda en process för att rekrytera en ersättare. Aktien vek ned 0,3 procent.

Doxa, med fokus på fastighetsinvesteringar, gör en riktad nyemission om 350 miljoner kronor. Teckningskursen landade på 3 kronor per aktie, vilket var ungefär 2 procent under tisdagens stängningskurs på cirka 3:05 kronor. Aktien var upp drygt 2 procent till 3:13 kronor.

Renewcell meddelar att bolaget har ingått två kortfristiga lån med de större aktieägarna H&M och Girincubatior, i syfte att hantera bolagets kortsiktiga likviditetsbehov. Aktien belönades med en uppgång på 10 procent.

Forskningsbolaget Kancera klättrade 14 procent efter att ha rapporterat övergripande resultat från Fractal-studien där läkemedelskandidaten KAND567 utvärderas i högriskpatienter med ST-höjnings hjärtinfarkt (STEMI) som genomgår akut kärlvidgande behandling.

Nanexa har tagit beslut om att fokusera på tre områden: det egna projektet NEX-22, partnerprojektet med Novo Nordisk samt andra prioriterade partnerprojekt. Åtgärden har som målsättning att dagens kassa och förväntade intäkter från utvärderingsavtal ska räcka till halvårsskiftet 2025. Aktien dalade ned 3 procent.

SEB har sänkt sin rekommendation för Resurs till sälj och tagit ned riktkursen från 25 till 24 kronor. Aktien backade 7 procent.

Vidare har SEB höjt riktkursen i Bravida till 90 kronor från 80 kronor med en bibehållen köprekommendation medan Instalco får se sin riktkurs höjd till 43 kronor från tidigare 32 kronor med en upprepad rekommendation om behåll. Bravida-aktien steg 2 procent och Instalco adderade ungefär 1 procent.


Graf över OMXS30 onsdagen den 20 december

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.