Marknadskommentar
17 Jan, 2024

BÖRSEN: ÖPPNING NEDÅT EFTER SVAG KINASTATISTIK, OMXS30 -1,2%

Uppdaterad:
17 Jan, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagen nedåt i likhet med resten av Europa.

Omkring klockan 9.25 hade OMXS30 backat 1,2 procent till 2.296 och aktier för 1,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. DAX och CAC 40 var samtidigt ned 1 procent respektive 1,3 procent.

Även i Asien var sentimentet surt under natten och morgonen efter kinesisk statistik. Kinas BNP för det fjärde kvartalet steg med 5,2 procent på årsbasis, mot väntade 5,3 procent. Även detaljhandelsstatistik kom in svagare än väntat och arbetslöshetssiffror visade ett upptick i arbetslösheten till 5,1 procent i december, från 5,0 procent i november.

Inom storbolagsindex backade samtliga aktier utom två. Tyngst gick det för SBB och H&M som var ned 4,2 respektive 3,1 procent.

Över nollstrecket hittades Tele2 och Evolution som var upp 0,5 respektive 0,1 procent.

Utöver Kinastatistiken var nyhetsflödet förhållandevis tunt under morgonen.

Thunderful meddelade under morgonen att bolaget kommer att genomföra ett omstruktureringsprogram som kommer omfatta betydande personalminskningar och utvärdering av avyttring av icke-strategiska tillgångar. Åtgärderna ska resultera i årliga kostnadsminskningar om 90–110 miljoner kronor och förbättrat kassaflöde med motsvarande belopp. Aktien steg 15,8 procent.

Spelutvecklingsbolaget MAG Interactive redovisade ett justerat ebitda-resultat om 19,6 miljoner kronor under det första kvartalet, september-november, i det brutna räkenskapsåret 2023/24. En ökning om cirka 20 miljoner kronor jämfört med samma kvartal föregående räkenskapsår. Nettoomsättningen minskade dock med 21 procent till följd av lägre volymer av kundintag. Aktien backade 15,5 procent.

Forskningsbolaget Saniona meddelade under tisdagskvällen preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Intäkterna uppgick under perioden till 5,4 miljoner kronor (3,2). Aktien steg 11,3 procent.

Clinical Laserthermia Systems, som utvecklar laserbaserade behandlingssystem, ger en uppdatering av milstolpar för bolaget under perioden 2024 till 2026 samt en uppdaterad försäljningsambition. CLS har som mål att uppnå ett positivt ebitda-resultat under räkenskapsåret 2026. Det räckte inte för marknaden som handlade ner aktien 13,1 procent.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken Capital Markets sänkt sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för Atlas Copco till market perform från outperform. Riktkursen är oförändrad på 220 kronor. Atlas Copco-aktien var ned 1,9 procent.

JP Morgan har höjt riktkursen för SCA till 169 kronor från 167 kronor med upprepad neutral rekommendation. SCA backade 1,5 procent.

ABG har sänkt rekommendationerna för Addtech och Indutrade.

Indutrade sänks till sälj från behåll medan riktkursen justeras upp till 225 kronor från 215.

Addtech sänks till behåll från köp medan riktkursen justeras upp till 215 från 205 kronor.

Indutrade backade 4,6 procent och Addtech sjönk 3,4 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 17 januari

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.