Marknadskommentar
8 Sep, 2023

BÖRSEN: OX2 STIGER EFTER VINDPARKSAFFÄR, OMXS30 OFÖR

Uppdaterad:
8 Sep, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagens inledande uppgång på Stockholmsbörsen gröptes ur i den tidiga handeln. Även på de ledande Europabörserna dämpades uppgångarna. SBB och Ericsson var tidiga förlorare medan Evolution och Autoliv gick bättre än index.

Klockan 09.45 noterades det svenska storbolagsindexet OMXS30 i stort sett oförändrat till 2.185. Aktier för 1,3 miljarder kronor hade då omsatts. I Frankfurt, Paris och London var de ledande indexen samtidigt upp omkring 0,1 procent.

Fastighetsbolaget SBB gick sämst i OMXS30, med en nedgång på 1,6 procent, följt av Ericsson som tappade 1,1 procent och Nibe, som var ned 0,9 procent.

Evolution var däremot upp 0,9 procent och bilsäkerhetsföretaget Autoliv steg 0,7 procent.

Verkstadsbolaget Alfa Laval stärktes 0,4 procent till drygt 388 kronor. Barclays Capital har inlett bevakningen av Alfa med rekommendationen övervikt och riktkurs 430 kronor.

Vindkraftsbolaget OX2 handlades upp 5,5 procent efter att ha sålt en landbaserad vindpark på 20 MW i Polen för 680 miljoner kronor. Prisnivån per MW var högre än vid tidigare liknande affärer, säger OX2:s ir-chef Henrik Vikström till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jämfört med andra tidigare försäljningar av landbaserad vindkraft där vi kommunicerat pris är det här på en högre nivå", säger han.

Torsdagens förlorare friluftsbolaget Thule och trädgårdsproduktbolaget Husqvarna rekylerade upp med 1,8 procent respektive 0,7 procent. Thule pressades på torsdagen av att amerikanska återförsäljaren Sportsman's Warehouse rasat efter en svag rapport och Husqvarna tyngdes av en sänkt prognos från den amerikanska konkurrenten Toro.

Thules ir-chef Fredrik Erlandsson uppger för Nyhetsbyrån Direkt att Sportsman's Warehouse står för en i det närmaste försumbar del av bolagets försäljning i USA.

Medicinteknikbolaget Integrum, som utvecklar system för skelettförankrade proteser, lyfte drygt 11 procent efter att bolaget beviljats en ersättningskod från amerikanska CMS för proteskopplingsprodukten Axor II.

Mendus gick upp 9,1 procent. Forskningsbolaget har fått en snabbehandlingsstatus för läkemedelskandidaten vididencel vid behandling av akut myeloisk leukemi (AML) av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Sårvårdsbolaget S2 Medical, som har ansökt om företagsrekonstruktion, föll närmare 57 procent.

Duni handlades upp 0,9 procent till 97:70 kronor, efter att Mellby Gård lagt ett budpliktsbud på Duni om 96:80 kronor kontant per aktie. När Mellby Gård i augusti passerade budpliktsgränsen i Duni sade bolaget att det antingen skulle lägga budpliktsbud eller sälja aktier.

Storytel var upp 4,9 procent. I en analys menar Dagens Industri att ljudboksföretaget har lagt fram en trovärdig plan som kan leda till vinst om några år.


Graf över OMXS30 fredagen 8 september:

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.