Marknadskommentar
9 Apr, 2024

BÖRSEN: PLÖTSLIGT KURSFALL FÖR SAAB, OMXS30 -0,3%

Uppdaterad:
9 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades på tisdagen med små indexrörelser men tendensen var svagt negativ.

Flera av börsens fastighetsbolag var under press medan Boliden däremot fanns bland vinnarna, efter att Carnegie uppgraderat gruvaktien. Saab började på förmiddagen falla brant, i likhet med tyska sektorkollegan Rheinmetall.

Omkring klockan 12.15 hade storbolagsindexet OMXS30 gått ned 0,3 procent till 2.516 och aktier för 6,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30 fanns mätteknikföretaget Hexagon, Swedbank och låsbolaget Assa Abloy bland förlorarna med nedgångar på i trakterna av 1 procent vardera.

Gruvbolaget Boliden var däremot upp nära 3 procent till 341:30 kronor. Carnegie har höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll och dragit upp riktkursen till 385 från 274 kronor. Samtidigt har Kepler Cheuvreux höjt sin riktkurs för Boliden till 370 kronor (330).

Starkast inom OMXS30 var dock för dagen värmepumpstillverkaren Nibe, som ökade drygt 3 procent.

Försvarsbolaget Saab började omkring klockan 10.45 att falla och nedgången var vid lunchtid ned 9,4 procent, samtidigt som bolagets tyska sektorkollega Rheinmetall också backade kraftigt och var ned omkring 8 procent. På marknaden förklarades rörelserna med en Goldman Sachs-analys, där banken givet de europeiska försvarsbolagens nuvarande värderingar ser en större ned- än uppsida.

Flera fastighetsbolag handlades också ned sedan en rad analyshus nedgraderat aktier i sektorn. Fabege backade drygt 4 procent, Diös var ned omkring 1 procent och Wihlborgs sjönk 1,7 procent sedan Handelsbanken sänkt sina långsiktiga rekommendationer för aktierna. I sektorn backade även Wallenstam, med 4 procent, medan Castellum sjönk 1 procent. Nordea har sänkt Wallenstam till sälj (behåll) och Castellum till behåll (köp).

Mips avancerade drygt 8 procent till 365:60 kronor efter att SEB tagit upp bevakningen av hjälmteknikbolaget med en köprekommendation och en riktkurs på 485 kronor.

Tehtys Oil stärktes 4,6 procent. Bidragande var uppgifter från Bloomberg News om att bolaget gör en strategisk översyn, som kan komma att omfatta en försäljning. På frågor från Direkt uppgav dock bolaget att inget konkret sagts om en försäljning.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma pressades däremot med 6,5 procent. Dagens Industri ser en hög risk i aktien, som har rusat 600 procent sedan i slutet av 2023.

Immunovia rusade 42 procent sedan diagnosbolaget meddelat att det framgångsrikt har utvecklat exakta analyser för att kunna mäta proteiner för nästa generations tester.



Graf: OMXS30 tisdagen den 9 april

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.