Marknadskommentar
14 Mar, 2024

BÖRSEN: RUSTA VINNARE PÅ KVARTALSRAPPORT, OMXS30 +0,5%

Uppdaterad:
14 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg lätt på torsdagen. Statistik som visade att den svenska inflationen i februari var lägre än väntat bidrog till att stärka flera fastighetsbolag och andra högt belånade bolag.

Embracer, som aviserat en försäljning av kärnan i dotterbolaget Saber, var mest handlad men även rapporterande Rusta och skuldkrisande Intrum drog till sig intresse.

Klockan 12.20 hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 2.540 och aktier för 7,1 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Inför börsens öppning visade siffror från SCB att svensk inflation, mätt som KPIF (KPI med fast ränta) steg med 2,5 procent jämfört med samma månad föregående år. Det var lägre än den väntade ökningen med 2,6 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Infronts prognosenkät. Även KPIF-inflationen exklusive energi kom in under förhandstipsen.

Inflationsutfallet satte avtryck i fastighetsaktier som Balder och SBB vilka var upp 3,6 respektive 6,2 procent. Castellum ökade 2,4 procent.

Gamingbolaget Embracer har ingått avtal om att sälja vissa tillgångar från Saber Interactive för 247 miljoner dollar. Köparen Beacon Interactive, som kontrolleras av Sabermedgrundaren Matthew Karch, får även optionsrätt att köpa 4A Games och Zen Studios till ett fast pris inom en viss tidsperiod.

"Den här transaktionen kommer uppenbarligen minska nettoskulden något under 2024 men viktigast är att kassaflödet kommer att förbättras omedelbart vilket kommer förbättra vår finansiella flexibilitet", sade Embracers vd Lars Wingefors på en telefonkonferens på torsdagen.

Embracer steg initialt men tappade sedan och var ned 1,7 procent.

Detaljhandelskedjan Rustas rörelseresultat under det tredje kvartalet (november–januari) i det brutna räkenskapsåret 2023/2024 blev 367 miljoner kronor (292). Rörelsemarginalen förstärktes samtidigt till 11,3 procent (9,6). It-störningarna från attacken mot Tietoevry genererade ett försäljningstapp på omkring 60 miljoner kronor med en negativ ebita-effekt på 25 miljoner. Påverkan i det fjärde kvartalet bedöms vara i paritet med det tredje kvartalet, uppgav bolaget.

Rusta-aktien var upp nära 9 procent.

Det tungt skuldsatta kredithanteringsbolaget Intrum meddelade att bolaget har utsett investmentbanken Houlihan Lokey och juristfirman Milbank till rådgivare, som ska bidra vid en utvärdering av alternativ för att förbättra bolagets finansiella profil. Beskedet fick aktien att falla brant och Intrum var vid lunchtid ned 11 procent.

Bonesupport, som är verksamt inom ortobiologi för behandling av skelettskador, lyfte 8,8 procent sedan det amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt Cerament G för användning vid öppna frakturer.

På rekommendationsfronten har Nordea Markets tagit upp bevakning av Gränges med rekommendationen köp och en riktkurs på 125 kronor. Grängesaktien var upp 2,8 procent till 107:80 kronor.



OMXS30 torsdagen den 14 mars

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.