Marknadskommentar
6 Nov, 2023

BÖRSEN: VECKAN INLEDDES SVAGT NED, GETINGE STEG, OMXS30 -0,2%

Uppdaterad:
6 Nov, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde handelsveckan svagt ned i spåren av att europeiska statspappersräntor vänt upp i längre löptider under måndagen.

Bland vinnarna fanns Getinge medan Alleima backade.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent vid nivån 2.123. Aktier för 14,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland de svenska storbolagen gick bilsäkerhetsföretaget Autoliv bäst och adderade 3,2 procent. Även Getinge gick starkt. Danske Bank Markets har återupptagit bevakningen av medicinteknikbolaget med en köprekommendation och riktkurs 300 kronor. Getinges aktie steg 2,8 procent till 213 kronor per aktie.

I övrigt noterades uppgångar för Boliden och SCA som var upp 2,3 respektive 1,4 procent.

I den andra änden av indexet sjönk fastighetsbolaget SBB 2,4 procent följt av H&M och Nibe som backade 1,4–1,9 procent.

Stålföretaget Alleima, som stigit över 70 procent hittills i år, backade nära 8 procent utan några kända nyheter.

Flexion Mobile, som driver tekniska plattformar för kunder inom spelutveckling, har sänkt sin prognos för helåret 2023 på grund av långdragna förhandlingar av stora kontrakt och försenade spellanseringar. Flexion meddelade samtidigt att intäkterna i tredje kvartalet preliminärt sjönk till 14,8 miljoner pund (18,5). Aktien steg 2,2 procent.

På måndagen var det handelsdebut på Nasdaq First North för teknikkonsultföretaget Sibek som verkar inom infrastruktur och specifikt järnväg. Aktien stängde på 16:50 kronor, nära i linje med emissionserbjudandet där teckningskursen var 16 kronor.

Vind- och solkraftskraftbolaget OX2 har tillsammans med Njordr ingått samarbetsavtal i syfte att tillsammans driva vindkraftsprojektet Galmsjömyran i Sandvikens kommun genom ett gemensamägt bolag. Fördelningen av ägarandelarna i bolaget är 51 procent till OX2 och 49 procent till Njordr. OX2 steg nära 2 procent.

Betalningsbolaget Klarna har etablerat ett holdingbolag i Storbritannien i vad som beskrivs som ett steg mot en börsnotering, skriver Sky News. Samtidigt redovisade Klarna på måndagen ett justerat rörelseresultat på 0,5 miljarder kronor för det tredje kvartalet (-1,6). Flat Capital, som är en av delägarna i Klarna, steg över 17 procent.

Dagens industri rekommenderar Lindab under vinjetten Veckans aktie. Aktien steg 0,6 procent.

Omsorgsbolaget Attendo var upp 3,2 procent efter ett köpråd från Börsveckan.

Solenergibolaget Absolicon rasade 43 procent efter att ha beslutat om en företrädesemission av units om 46 miljoner kronor. Emissionen omfattas till 62 procent av tecknings- och garantiåtaganden.

Qleanair, verksamt inom lösningar för ren inomhusluft, har fått sänkt riktkurs av Pareto Securities från 63 till 50 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien pressades 1,6 procent till 32:95 kronor.


Graf: OMXS30 måndagen den 6 november

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.