Nyhet
3 May, 2024

BOTNIA: LIKVIDITET SER UT ATT RÄCKA TILLS FÄBODTJÄRN KF-POSITIVT

Uppdaterad:
3 May, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Prospekteringsbolaget Botnia Exploration tycker sig ha säkerställt tillräcklig likviditet till dess att ett positivt kassaflöde kan genereras från gruvöppningen i Fäbodtjärn, skriver vd Fredrik Bergsten i rapporten för det första kvartalet.

Botnia har fått in lånelöfte till värde av 12 miljoner kronor från ett konsortium storägare och kommit överens med Norrlandsfonden om en avsiktsförklaring om att förhandla om förlängd löptid på ett konvertibelt lån om 5,2 miljoner kronor, som annars skulle förfalla vid årsskiftet.

"Då vi är inne i en mycket intensiv uppstartsfas avseende gruvan i Fäbodtjärn så känns det mycket tillfredställande att kunna förstärka vårt kassaflöde med 17,2 miljoner kronor", säger Fredrik Bergsten.

Det framhålls att det normalt finns flertalet tekniska osäkerhetsfaktorer i samband med gruvstart, men med denna förstärkning av kassaflödet bedöms möjligheterna som goda att kassan ska räcka till dess att Fäbodtjärns guldgruva avkastar.

"Efter kvartalets slut har arbeten fortsatt med färdigställande av ovanjordsanläggningar i Fäbodtjärn och vi kunde i samband med en besöksdag för aktieägare, media och närboende den 2 maj inviga underjordsarbeten i gruvan med en av de första salvorna i påhugget på den ramp som skall ta oss till vår första malmposition", skriver vd:n.

Fäbodtjärn är beläget utanför Vindelgransele i Västerbotten. Tidigare kommunicerade planer om att den första malmen från gruvan ska kunna levereras under tredje kvartalet upprepas. Bearbetningskoncessionen löper till och med en bra bit in i 2041.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.