Marknadskommentar
22 Apr, 2024

NORDEN: RÖDA OLJEAKTIER DÄMPADE OSLOBÖRSEN, VINX 30 +0,9%

Uppdaterad:
22 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i de nordiska länderna steg till största del i linje med övriga Europa på måndagen. Något mer dämpad riskvilja rådde i Oslo i spåren av råvaruprisnedgångar. Regionssamlingsindexet Vinx 30 steg 0,9 procent.

I Köpenhamn avslutade OMXC25-indexet handeln med en uppgång om totalt 1,0 procent.

Bryggerierna Royal Unibrew och Carlsberg sågs stiga 3,2 respektive 1,8 procent efter att optimismen för den förstnämndas prognoshöjning fortsatte in i den nya veckan. Efter fredagens lyft för Royal Unibrew har de två bryggerierna fått en rad uppjusterade riktkurser.

Klart uppåt handlades även vindkraftsbolaget Vestas och hörhjälpsverksamma GN Store Nord. Utan större nyheter steg aktierna 3,4 respektive 5,3 procent, men noterbart för den sistnämnda är att Danske Bank upprepat sin köprekommendation för aktien och samtidigt höjt riktkursen.

Om motsatt sida av nollstrecket hittades i stället kabeltillverkaren NKT, som efter en negativ analys från amerikanska Jefferies tappade 4,2 procent. Storbanken initierade bevakningen med en säljstämpel.

På den norska sidan noterades OBX-indexet tappa 0,2 procent mot strömmen, där oljeprisnedgång ledde till att de främsta sänkena var sektorbolag som Equinor, Aker BP och Vår Energi, som sjönk 0,7-2,8 procent.

I Helsingfors sågs samtidigt ett lyft på 1,1 procent för OMXH25, där telekombolaget Nokia, som delårsrapporterade i torsdags, agerade draglok med ett uppställ om 5,1 procent. Strax bakom fanns även Telia, 2,6 procent upp.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.