Press
30 Apr, 2024

Volvo Car AB (publ): Volvo Cars emitterar ny grön obligation på 500 miljoner euro

Uppdaterad:
30 Apr, 2024

Volvo Cars har idag framgångsrikt emitterat sin fjärde gröna obligation och tar in 500 miljoner euro från en diversifierad grupp av globala investerare. Obligationen övertecknades fyra gånger, vilket understryker investerarnas starka förtroende för Volvo Cars transformationsresa. Emissionen stödjer också företagets mål att ha 100 procent av sin utestående skuld kopplad till sitt ramverk för grön finansiering (Green Financing Framework), eller på likvärdigt sätt vara kopplad till hållbarhet.

Emissionslikviden kommer att användas för att stödja Volvo Cars ambitioner inom elektrifiering samt att nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2040. Det omfattar bland annat finansiering av forskning och utveckling inom elektriska drivlinor och plattformsteknologi för elektriska bilar. Emissionen kommer också att investeras i företagets tillverkningsprocess för elbilar.

Obligationen följer riktlinjerna inom Volvo Cars ramverk för grön finansiering, vilket definierar hur företaget kan använda gröna finansieringsinstrument för att stötta sin ambitiösa hållbarhetsstrategi. Ramverket har utvärderats genom Shades of Green, kreditutvärderingsinstitutet S&P Globals metodologi för bedömning av gröna obligationsramverk, och fått Dark Green, det högsta betyget.

- Vi har en stabil likviditetsposition, och den här emissionen visar på en stark tro på Volvo Cars och vår transformation bland investerare, säger Johan Ekdahl, CFO för Volvo Cars. Vi kommer fortsätta utforska fler hållbara finansierings- och investeringsmöjligheter i framtiden, som en del i vårt mål om att ha all utestående skuld kopplad till företagets ramverk för grön finansiering år 2025.

Obligationen på 500 miljoner euro emitterades under Volvo Cars Euro Medium Term Note-program. Den förfaller i maj 2030, betalar en fast kupong på 4,75 % och noteras på Luxemburgbörsen.

Fullständig information om vårt ramverk för grön finansiering finns här (https://investors.volvocars.com/sv/skuldinformation/gron-finansiering).

Information till redaktörer

Efter dagens tillkännagivande kommer Volvo Cars att ha fem utestående obligationer med följande förfalloprofiler:
  • Obligation på EUR 500 miljoner, utfärdad i november 2017 och förfaller i januari 2025
  • Grön obligation på SEK 1,5 miljarder, utfärdad i mars 2023 och förfaller i mars 2026
  • Grön obligation på EUR 500 miljoner, utfärdad i oktober 2020 och förfaller i oktober 2027
  • Grön obligation på EUR 500 miljoner, utfärdad i maj 2022 och förfaller i maj 2028
  • Grön obligation på EUR 500 miljoner, utfärdad i maj 2024 och förfaller i maj 2030

Utöver obligationerna ovan, förföll en obligation på EUR 600 miljoner i april 2024.

-------------------------------

Värdepappren kommer att erbjudas i enlighet med Regulation S under U.S. Securities Act från 1933, med ändringar ("Securities Act"). Det finns ingen garanti för att erbjudandet kommer att fullföljas eller, om det genomförs, vad gäller villkoren för det. Värdepappren som ska erbjudas har inte registrerats enligt Securities Act eller värdepapperslagarna i någon annan jurisdiktion och får inte erbjudas eller säljas i USA utan registrering eller såvida inte i enlighet med ett tillämpligt undantag från registreringskraven i Securities Act och andra tillämpliga värdepapperslagar. Detta pressmeddelande är endast i informationssyfte och utgör inte ett erbjudande att sälja eller en uppmaning till ett erbjudande om att köpa värdepappret, och det ska inte heller utgöra ett erbjudande, en uppmaning eller en försäljning i någon jurisdiktion där, eller till någon person till vilken, ett sådant erbjudande, uppmaning eller försäljning skulle vara olagligt.

Detta tillkännagivande utgör inte och ska inte under några omständigheter utgöra ett offentligt erbjudande eller en inbjudan till allmänheten i samband med något erbjudande i den mening som avses i förordning (EU) 2017/1129 ("Prospektförordningen"), inklusive som den utgör en del av den inhemska lagstiftningen i Storbritannien i kraft av European Union (Withdrawal) Act 2018. Erbjudandet och försäljningen av värdepappret kommer att göras i enlighet med ett undantag enligt prospektförordningen, som implementerats i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Storbritannien, från kravet att ta fram ett prospekt för erbjudanden om värdepapper.

I Storbritannien distribueras detta tillkännagivande till, och riktar sig till, endast (a) personer som har yrkeserfarenhet i frågor som rör investeringar som faller inom definitionen av "investment professionals" i artikel 19.5 i Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2005, så som ändrad från tid till annan ; (b) företag med hög nettoförmögenhet och andra personer till vilka det annars lagligen kan meddelas, som omfattas av artikel 49.2 (a) till (d) i Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2005; eller (c) personer till vilka en inbjudan eller uppmuntran att engagera sig i en investeringsaktivitet (i den mening som avses i avsnitt 21 i Financial Services and Markets Act 2000) i samband med emission eller försäljning av värdepapper på annat sätt lagligen kan meddelas eller orsakas ska kommuniceras (alla sådana personer betecknas tillsammans som "relevanta personer"). De investeringar som detta tillkännagivande avser är endast tillgängliga för, och varje inbjudan, erbjudande eller överenskommelse om att teckna, köpa eller på annat sätt förvärva sådana investeringar kommer endast att vara tillgängliga för eller kommer endast tillhandahållas till, relevanta personer. Varje person som inte är en relevant person bör inte agera eller förlita sig på detta dokument eller något av dess innehåll. Personer som distribuerar detta tillkännagivande måste försäkra sig om att det är lagligt att göra det.

-------------------------------

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.