Press
2 May, 2024

Volvo Car AB (publ): Volvo Cars meddelar strategiska ledarskapsförändringar

Uppdaterad:
2 May, 2024

Volvo Cars meddelar idag att Javier Varela, Chief Operating Officer och vice VD, har valt att gå vidare till en ny möjlighet utanför företaget. Javier Varela har varit en uppskattad medlem av koncernledningen sedan 2016 och har varit COO och vice VD sedan 2022, och där bidragit till flera signifikanta milstolpar för Volvo Cars.   

Som en följd av detta och i linje med bolagets löpande successionsplanering och organisationens utformning kommer följande ledare att ingå i bolagets koncernledning och rapportera direkt till vd Jim Rowan:   
Erik Severinson, Chief Product & Strategy Officer   
Anders Bell, Chief Engineering & Technology Officer   

Francesca Gamboni, Chief Supply Chain Officer   

"Jag är mycket glad över att välkomna Anders, Erik och Francesca till vår koncernledning. Den här förändringen bidrar till att göra vår operationella struktur plattare och lyfta fram de viktiga områden de representerar i genomförandet av vår tekniska och kommersiella transformation", säger Jim Rowan, VD för Volvo Cars. "Samtidigt vill jag framföra mitt uppriktiga tack till Javier, som har beslutat sig för att söka nya utmaningar utanför företaget efter nästan åtta år av värdefulla bidrag till Volvo Cars. Vi önskar honom och hans familj det allra bästa i framtiden."   

Anders Bell har varit Head of Engineering för Volvo Cars sedan 2022, med ansvar för teknikutveckling inom hårdvara och mjukvara samt säkerhet för våra bilar. Han tillför 25 års ingenjörserfarenhet inom bilindustrin, varav 18 år på Volvo Cars och sex år i ledande befattningar på Tesla.   

Erik Severinson gick med i den utökade ledningsgruppen 2023 och har varit Volvo Cars Head of Strategy & Programme Management för Engineering & Operations sedan 2022. Han har tidigare varit Head of Industrial Strategy och Group Finance Controller och har erfarenhet av att driva operationella förbättringsprocesser och strategiska initiativ. Erik har arbetat på Volvo Cars sedan 2004. I sin nya roll som Chief Product & Strategy Officer kommer Erik att ansvara för företags- och produktstrategi, hantering av bilprogram, kvalitet och hållbarhet.    

Francesca Gamboni började på Volvo Cars 2023 och har med sig över 25 års erfarenhet av tillverkning, leveranskedjor och inköp, främst inom bilindustrin, inklusive tidigare roller på Stellantis, Bosch och Renault-Nissan.    

Geert Bruyneel, Head of Manufacturing, kommer att rapportera direkt till Jim Rowan och förblir medlem av den utökade ledningsgruppen. Efter sommaren kommer Manufacturing att rapportera till Francesca Gamboni.   

Javier kommer att lämna sin roll för att förbereda sig för sin nya möjlighet med omedelbar verkan.   

Utnämningen av dessa nya medlemmar till koncernledningen understryker bolagets engagemang för att driva innovation, hållbar tillväxt och tillför värdefull kompetens till koncernledningen. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.