ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
351
Följare
52
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 dagar

Trevliga utdelningar in på kontot

I Fredags kom det in lite trevliga utdelningar på kontot:

 

Realty Income
Jämfört med samma period föregående år så ökade utdelningssumman med +10,9% (omräknat till samma antal aktier) Under förra året så tankade jag på med ytterligare aktier i detta bolag så iår blir det ännu mer likvida medel som pumpas in från Realty Income, trevligt!

 

Northwest Healthcare properties

I jämförelse med samma period som förra året så ökade summan som kom in från detta bolag med blygsamma +1,58% Det har inte varit några större utdelningshöjningar i Northwest under året men vad som rättfärdigar detta bolag i min portfölj är den fina direktavkastningen som föregående år låg på ca 7,5%  Det är alltså själva "räntan" på investeringen i Northwest exklusive själva värdeökningen på andelen som jag äger i bolaget.

Jag tror faktiskt detta var alla utdelningar som ska komma in första halvåret. McDonalds är sålt så dessvärre kommer det inga pengar därifrån denna månad. Med detta sagt så kan jag konstatera att efter första halvåret så ligger jag ca -3,0% jämfört med föregående år. Ajaja det lät ju inte bra alls!?

Nu är det dock inte så illa som det ser ut. H&M har valt att dela upp sin utdelning vid två tillfällen. Även Castellum har hakat på denna trend. Med detta i åtanke så känns det ändå väldigt tryggt att pengarna rullar in som dom ska. I slutet av året vet vi på svart och vitt hur stor utdelningstillväxten i portföljen blev.

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
10 juni

Utdelning Microsoft och redovisning av Teslatrades

Igår kom kvartalsutdelningen från Microsoft in på Kapitalförsäkringen. Jämfört med samma period föregående år så ökade summan med ca +14,50% (omräknat till samma antal aktier)

Detta är en riktigt bra ökning och jag har fortsatt förtroende för Microsoft. Det ska bli spännande att se hur detta mjukvarubolag fortsätter att utvecklas och om dom hänger med i teknikutvecklingen. Windows var i princip monopoloperativsystemet förr vilket troligtvis var väldigt bekvämt (kassako) Det gäller nu för Microsoft att hitta nya inkkomstkällor.

 

Nu har jag totalt gjort tre stycken kortarte affärer i Tesla Motors (i mina mått mätt) och tänkte därför redovisa de i kronologisk ordning:

 

Affär 1, På grönbete

Gjorde ett litet inköp mest på test/skoj 27 Juli -15 (ca 260$) till största delen eftersom jag är ett stort fan av Tesla. Tiden gick och jag uppmärksammade att aktien åkte väldigt mycket upp och ner. 29 Mars -16 hade kursen dippat till 227$ och då kände jag att det var dags att göra ett litet inköp till. Efter dessa två inköp föll aktierna lite i glömska och det var först ca ett år senare 21 Feb -17 som jag gjorde slag i saken och sålde eftersom kursen då stod i 280$ Enligt mig var det helt vansinnigt att aktien hade nått hela 280 dollar men värre blev det senare.... Denna första affär gav en avkastning på +21,42%

 

Affär 2, Snabba Cash

Nu hade jag tjänat pengar på Tesla och det var ju hur lätt som helst, eller? Denna gång var köpet mer p.g.a pengar än känsla och nu skulle det tradas utan dess like! Första inköpet gjordes redan sex dagar efter att jag avslutat första affären (27 Feb -17, på 246$) Aktien låg lite i dvala och ungefär en månad senare gjordes ett nytt litet inköp på 248$ Några veckor senare var hypen igång och Tesla släppte en bra kvartalsrapport. Aktien klättrade och klättrade och skulle den nå TREHUNDRA DOLLAR!? Ja otroligt nog gjorde den det och lyckan var total när säljknappen aktiverades på exakt 300$ Denna affär gav en avkastning på +19,20%

 

Affär 3, Vad håller jag på med?

För ungefär en månad sedan köpte jag en liten del aktier igen (295$) Vid den här tiden hade kursen varit ovanför 300-trecket ett flertal gånger och det kändes faktiskt lite olustigt att den rusat så pass mycket. Jag hade dock fortfarande adrenalin i kroppen sedan senaste affären och tänkte "jaja, jag kan väl lika gärna köpa en lite dutt nu och hellre snitta ner mig när kursen återgår till normala nivåer) 

Dagarna gick och övergick till veckor, gick kursen ner? Nej tvärtom.... Aktien fortsatte uppåt som ett ånglok. Nyheter och rykten om model 3 ökade trycket ännu mer och vid 362$ (8 Juni -17) fick jag nog och sålde av innehavet. Om det var rätt beslut eller ej vet jag inte än men jag kan säga att allt, allt hänger på om Model 3 som lanseras om ca 3 veckor blir en succè eller ej. Denna affär gav mig en avkastning på +19,5%

 

Slutklämm

Dessa affärer har varit extremt roliga och lärorika att genomföra. En stor anledning till att de har varit rofullt och inte nervöst är eftersom jag handlat med väldigt små medel. Jag kommer fortsätta att trada i Tesla med små summor även framöver, kanske blir det några aktier mer vid varje affär men det ska inte vara några summor som påverkar min portfölj i större utsträckning om det skulle gå åt fel håll. Vad händer härnäst?

Ärligt talat har jag ingen aning om när och vid vilken nivå jag kommer att gå in i Tesla igen. Om nu Model 3 gör så att kursen styr mot 400$ kommer jag avvakta. Några riktmärken kan dock vara:

 

Vid dåliga nyheter som jag inte uppfattar som speciellt negativa men som marknaden överreagerar på börjar jag köpa aktier runt 350$ Detta skall alltså inte vara nyheter som påverkar produktionen av Model 3. Det kan t ex handla om att bilen inte levereras med automatisk baklucka.

Vid lite tråkiga men inte katastrofala nyheter såsom en gnutta försening av produktionen börjar jag köpa aktier runt 300$

Vid tråkiga och ganska alvarliga nyheter som kan påverka bolagets framtid stort men inte hota dess "status" och bilarnas efterfrågan börjar jag köpa vid 250 - 200$

 

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
8 juni

Utdelning Walmart och sålt Tesla

Igår kom utdelningen från Walmart in på kontot. Jämfört med samma period föregående år så ökade summan med +9,6% vilket är riktigt bra. Detta bolag känns väldigt tryggt att ha i portföljen. I ärlighetens namn så har jag under de fyra åren bolaget legat i portföljen inte varit speciellt aktiv med att kolla årsrapporter och dylikt. Walmart har helt enkelt lagts i byrålådan och nästan glömts bort. I många fall kan sådana här investeringar vara bättre än korta affärer med avancerade algoritmer som signaler. 

 

På tal om korta affärer så sålde jag precis mitt lilla innehav i Tesla Motors. I runda slängar så köpte jag på 295$ och sålde på 362$ Det ska bli spännande att se i morgon hur stor procentuell vinst jag gjorde. Detta blir min tredje "trade" i Tesla på en ganska kort tid och jag kommer att knåpa ihop ett lite excel-ark för att dokumentera alla kortsiktiga affärer som görs i bolaget. Kursen fortsätter att ticka uppåt under kvällen, kommer vi att nå 400$ innan Model 3 släpps? 

Lite klurigt är det nu när kursen rusar som den gör. Jag är lite kluven till detta eftersom jag vill att det ska gå bra för Tesla och även kanske i framtiden äga en Model S/3, samtidigt vill jag tjäna pengar på aktien och hoppas på ett litet fall inom en snar framtid....

 

Mitt mål med den kortsiktiga handeln i Tesla är att ta hem en vinst på minst 20% innan försäljning vid varje affär. Så här ser det ut för närvarande:

Trade 1: 21,4%

Trade 2: 18,8%

Trade 3: ca 18 - 19% ? 

(Återkommer inom kort med mer info om varje trade)

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
7 juni

Sen portföljrapport Maj

Något sen portföljrapport kommer in här. Under Maj månad ökade portföljens totala värde med +3,7% Faktorer som påverkar portföljens storlek är utdelningar, tillsatta likvida medel, valutaförändringar, avgifter och aktiernas värdeförändring. 

Under Maj månad minskade porföljens utdelningar med ca -10% jämfört med föregående år. Största anledningen till detta är att H&M har bestämt sig för att dela upp "utbetalningen" vid två gånger under året istället för en. Detta innebär att resterande summa av H&M`s utdelning kommer in under hösten. 

 

Jag har faktiskt ännu inte lyckats köpa tillbaka McDonalds i Kapitalförsäkringen eftersom kursen har fortsatt uppåt. P.g.a. detta kommer det troligtvis bli lite mindre utdelningar under årets lopp om jag inte köper tillbaka snart. Å andra sidan känns det faktiskt ganska gött att ligga med en hel del likvida medel på kontot eftersom jag vanligtvis är 100% fullinvesterad. 

Om Tesla`s aktie fortsätta att stiga några procent i eftermiddag/kväll kommer jag att sälja av. Mitt lilla inköp på 295 dollar var en hög kurs trodde jag. Tanken var att snitta ner sig allt eftersom aktien dalade. I dagsläget står den i 352 dollar och jag kommer därför som sagt eventuellt sälja av och håva in en ca 20% vinstaffär.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
3 juni

Elon Musk, Bokrecension

Idag har jag läst ut boken "Elon Musk - Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid" och tänkte därför skriva en lite recension.

Ber om ursäkt för den dåliga bilden och ostmackorna
 
 

Jag hade faktiskt inga större förväntningar när denna boken köptes men var ända tvungen att läsa den eftersom jag är ett stort Tesla-fan och har blivit mer och mer intresserad av solenergi och energilagring. Boken är skriven av en man vid namn Ashlee Vance (jag trodde först det var en kvinna) och vad som är trevligt är att den är relativt ny, 2015 skall boken ha haft premiär.

Denna bok är uppbyggd på samma sätt som liknande böcker brukar byggas upp dvs i kronologisk ordning. Man får i början följa Musk från barndomen i Sydamerika, sedan dras man vidare till Kanada och slutligen USA. Innan jag går in på detaljer så måste jag säga att boken genrellt sett känns stundtals ganska hoppig och ibland osammanhängande i texten. Det hoppas hej vilt från en sak till en annan och ibland är det svårt att hänga med. Det kan mycket väl vara så att översättningen från Engelska till Svenska inte har blivit riktigt 100% men detta är iaf intrycket jag fick i början. Man vänjer sig dock ganska fort och det är inget större störningsmoment när man väl har blivit biten av boken.

Som sagt, boken går i princip genom hela Elon`s liv fram till nutid. Det var väldigt intressant att läsa om hur hans uppväxt var och varför han har blivit som han är. Ibland undrar man hur folk blir sådär extremt förmögna och när man läst denna bok förstår man att de som startar upp bolag och sedan säljer vidare till stora "Hajar" kan bli extremt förmögna på ett ögonblick. 

Även om det stod att Musk kom till Kanada med bara några hundra dollar på fickan fick jag intrycket av att han alltid har haft tillgång till stora summor pengar från sina föräldrar (framförallt sin far!?) när det krisade sig. Det känns lite som att han har haft väldigt bra förutsättningar till att bli rik och kunna satsa på sina företag och visioner. Men så är det ofta, pengar föder pengar. Med detta sagt så är det verkligen inte så att jag försöker förminska hans prestationer men det ska ändå poängteras att Elon aldrig har varit nån "fattiglapp"

Boken var något seg i början men efter ett tag börjar den hetta till när Elon har flyttat till USA och börjar starta upp sina internetbolag. Det är väldigt intressant att läsa om hur allt började och intrigerna inom företagen. Den största delen av boken fokuserar på SpaceX och Tesla men man får även reda på en hel del om Elons ledarstil och privatliv. 

Efter att ha läst om alla problem och svårigheter, både med Tesla och SpaceX undrar jag, hade han bara tur? Det kunde lika gärna slutat i konkurs för båda bolagen men p.g.a tillfälligheter blev det inte så. Boken målar gärna ut Musk som en rockstjärna i likheter med Tony Stark från filmen Ironman, och kanske är det så han vill bli framställd eftersom det hänger en Ironmandräkt i fullstor skala på SpaceX`s kontor...

Rekommenderar jag denna boken till folk som inte vet vem Elon Musk är? Njaa tveksamt.... Dock är den otroligt intressant att läsa för folk som behöver motivation till att leda ett företag, till dig som gillar rymdteknik och för alla Teslaintresserade. Just SpaceX-delen var faktiskt det som var mest intressant för mig, även om jag är mer inne på elbilar. 

När vi ändå är inne och pratar om SpaceX så kommer bolaget faktiskt att skjuta upp en raket och kapsel ikväll ca 11:00 Svensk tid om jag räknat rätt, det är riktigt häftigt att titta på detta live via www.spacex.com Det unika med denna uppskjutning är att bolaget använder sig utav en återvunnen kapsel (Dragon) Själva landningen av raketen brukar också vara riktig spektakulär och nästan overklig!

Jag är otroligt taggad på att se om/när SpaceX kommer att bli börsnoterat. Fick man svar på detta i boken? Nja jag lämnar den frågan till Er läsare genom att säga, läs boken ;)

Boken finns att köpa på diverse Svenska boksidor online t ex bokus och Adlibirs för ca 55 kr. Jag skulle dock rekommendera att köpa den något dyrare upplagan som är skriven på Engelska för att få ett lite bättre "flow" i texten.

 

Är det någon mer av Er läsare som har läst denna bok?

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
29 maj

Lite Tesla Model 3 nyheter

Nu har det äntligen kommit ut lite mer bilder på Teslas kommande Model 3. Det verkar som att bolaget har börjat rulla på vägarna med fler och fler bilar i olika färger. Mer detaljerade specifikationer om bilen har inte direkt kommit ut men det verkar iaf som att Tesla försöker "antisälja" Model 3 för att bromsa efterfrågan något (se bilden nedan)

 

Som Ni ser så har Tesla valt att jämföra vad som verkas vara toppmodellen av Model S med en förmodan instegsmodell utan tillval av Model 3. Det spekuleras hej vilt i varför man väljer att göra på detta sätt och det kan bero på många olika anledningar t ex att trycket på model 3 är alldeles för högt, bolaget tjänar mer pengar på Model S, bilens lansering (model 3) kommer att bli försenad, man vill få ner förväntningarna på Model 3 m.m...

Som sagt så har det kommit ut lite mer bilder på bilen och här nedan kommer en del nytagna foton/filmer på bilen:

Personligen så tycker jag bilen är snygg men har lite svårt för att bli vän med huven/fronten. Den känns på något sätt lite för låg och kort för bilens övriga propotioner, dock krävs det antagligen att man får se bilen i verkligheten för att få sig en ordentlig uppfattning om bilens former. Nu på Fredag kommer en del av allmänheten få klämma och känna på bilen. Även om det inte är den officiella avtäckningen räknar jag med att vi får lite mer information. Aktien har stuckit iväg till närmare 325 dollar och jag som hade hoppats på att tanka mer vid ca 300$ kanske måste vänta ett tag till....

Det sägs att Model 3 kommer att bli en "folkebil" som de flesta medelinkomsttagare ska ha råd att äga. Räkna med att punga ut 500 000 kr med lite extratillbehör. Det är mycket pengar för en bil.

Vad är då alternativet? Jag personligen har börjat tänka i lite andra banor och är mer och mer sugen på att titta på en begagnad Model S om några år. Så länge den har den nya fronten, AP 2 och inte allför många mil på mätaren så kan det mycket väl vara en lika bra eller för den delen bättre bil än Model 3. En Model S är även mycket rymligare och har troligtivs bättre prestanda.

Vi hörs snart igen!

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
23 maj

Inne i en viloperiod

Ja just nu känns det bara som att jag sitter och väntar på att något ska hända på börsen. Efter att jag sålt av mina McDonaldsaktier (hade planerat att flytta dom till en annan depå) så har aktien fortsatt att klättra uppåt, p.g.a detta har jag inte köpt tillbaka dom än vilket innebär att jag sitter på en ganska stor summa likvida medel nu. Tanken är så klart att vänta tills MCD har dragit sig tillbaka igen men när händer det, om en vecka eller ett år?

Som sagt, en del pengar ligger och skvalpar i portföljen och det kanske är dags att vidga sina vyer, släppa taget om McDonalds och hitta ett lika bra bolag som är något lägre värderat i dagsläget. Faktum kvarstår dock att ju längre jag är utanför marknaden med dessa pengar desto mindre utdelningar trillar in i depån.

Sen över till Tesla, inga större nyheter har kommit ut kring detta hypade bolag och om jag har fattat det rätt så kommer vissa utvalda personer att få en visning av Model 3 den 2 Juni, det är alltså nästa Fredag! Drömscenariot är att marknaden hakar upp sig på en detalj av Model 3 som kanske inte uppfyllde förväntningarna. Det kan t ex handla om att 0-100 km/h inte var tillräckligt snabbt, bilen hade för få färgval, inga leveranser till Europa under 2017 etc... Sådana här enligt mig ganska oväsentliga "problem" KAN skapa riktigt fina köptillfällen i aktien Tesla.

Vad som däremot vore tråkigt är om Model 3 blir en verklig besvikelse eller om Elon Musk inte har kunnat uppfylla vad han lovat. Det kan t ex handla om att Model 3 inte levereras med dragkrok, att bilen ej kommer att ha hårdvara för full autonomation eller att den kommer kosta långt över de utlovade 35 000 dollar.

Nej nu ska jag sluta skriva och istället sätta mig framför tv`n. Om ca 4 timmar kommer något magiskt hända på mitt privatkonto, då kommer nämnligen lönen.

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
17 maj

Pengar rullar in som dom ska

I dagarna har det rullat in lite cash på kontot i form av utdelningar:

 

Hennes & Mauritz

Detta året är första gången H&M valt att dela upp udelningen i två delar under året. Igår kom det in 4,90 kr per aktie på kontot. Totalt kommer jag då alltså få in 9,80 kr per aktie under detta året. Jämfört med föregående år så ökar utdelningen med blygsamma +0,5% Många inkl jag själv är lojala aktieägare i H&M och har varit det under många år, men nu vill vi se att trenden vänder, gärna under detta året....

 

Procter&Gamble

Jämfört med samma period föregående år så ökade summan (samma antal aktier) med +10% vilket är riktigt bra! Även själva aktiekursen har hängt med bra under mina år som aktieägare så detta bolag är jag verkligen nöjd med.  Det enda som man kan anmärka på är att utdelningsandelen som ligger på ca 74% är något hög, även för ett sådant här stort stabilt bolag.

 

Realty Income

Jämfört med samma period föregående år och omräknat till samma antal aktier så ökade utdelningssumman med +12% Realty Income är och kommer förhoppningsvis vara ett stabilt bolag i portföljen som levererar en stabilt kassaflöde varje månad.

 

Än så länge känns det riktigt bra angående utdelningstillväxten i min portfölj under 2017. Även om en del bolag har valt att dela upp sina utdelningar under året så ligger jag redan nu en bra bit föregående års summa vid samma tidpunkt. I slutet av Juni är det delårsavstämning och förhoppningsvis blir det enklare att de huruvida mina utdelningsmål för 2017 kommer att uppnås. 

 

Kvar att dela ut denna månad är Northwest Healthcare Properties.

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
13 maj

Blandad information

Här kommer lite spridda skurar angående min portfölj och investeringar:

Jag har skrivit tidigare om ett bolag som heter GoldMoney (hette tidigare BitGold) där man kan investera i fysiskt guld men inte ta leverans av guldet. Man köper alltså guld som förvaras hos Goldmoney, vill man ta leverans så går givetvis det också. Priset på guldet går sedan att följa på deras hemsida och det fluktuerar en hel del på daglig basis. För ett tag sedan lanserade GoldMoney ett Mastercard dit man kan konvertera sitt fysiska guld till pengar. Jag skaffade ett sådant kort och provade förra veckan att ta ut kontanter i en vanlig bankomat. För mig fungerade det helt felfritt och det känns riktigt kul att man har ett "guldkort" som indirekt är laddat med fysiskt guld!

Jag kommer dock inte spendera alltför mycket pengar hos goldmoney framöver eftersom jag känner mig lite lurad av bolaget. För ett bra tag sedan när bitgold var nystartat satsade jag väldigt mycket tid på att värva nya kunder till bolaget mot ersättning av guld. Allt detta guld försvann dock efter några månader pga "inaktivitet" från min sida. Är det verkligen meningen att man ska vara aktiv i fysiska investeringar? Nej, även om Goldmoney säkert inte är ett bluffbolag har de förlorat mitt förtroende. 

 

I övrigt så kollade jag lite på portföljens totala avkastning sedan nyår. Den har ökat med +6,9% och detta är med insättningar inräknat. Ingen höjdarökning men samtidigt kan det hända mycket på ett år.

 

Tesla har stuckit iväg rejält över 320$ och mitt lilla inköp på 295$ kommer inte att fyllas på ytterliggare innnan aktien trillar under 300-strecket. Nu börjar det närma sig lanseringen av Model 3, 2 Juni verkar vara datumet det smäller så det är bara några veckor kvar. Vad tror ni, flipp eller flopp?

 

Slutligen vill jag bara påminna alla börsälskare där ute att ta det försiktigt på krigsfältet. I dagens börsklimat med sekundsnabba avslut och extremt låga courtage är det lätt att bli kaxig. Bifogar en bild på mitt livs sämsta affär i gruvbolaget Northland Resources. Trevlig helg! =)

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
10 maj

Inköp Hemfosa Fastigheter

Idag passade jag på att köpa lite mer aktier i Fastighetsbolaget Hemfosa. Det var ett tag sedan nya utdelningsaktier köptes och senast jag tankade i Hemfosa var i Januari. Vad som är extra kul med detta bolag är att de delar ut kvartalsvis. Nu känns det dock som att fler och fler bolag hoppar på denna trend och jag personligen tycker det är kanon! Även om det är samma summa pengar som tillslut kommer in på kontot är det skönt att ha ett jämnare kassaflöde in i portföljen under året.

Min snittköpskurs i Hemfosa ligger på 83,97 kronor och i dagsläget har innehavet en procentuell ökning på 3,19% exklusive utdelningar. 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (46)