ekonomisk trygghet
Likes
208
Antal inlägg
317
Följare
50
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 dagar

Rapport Tesla

Igår kväll släppte Tesla sin rapport över Q4 och Helåret. Några highlights från rapporten var:

Intäkterna för helåret landade på ca 7 miljarder. Det är en ökning med 73% jämfört med föregående år.

76 230 bilar levererades under 2016. Målet var satt till 80 000 st. Close enough om jag får säga det själv.

Model 3 kommer som det ser ut nu att börja produceras i små volymer redan från och med Juli. Massproduktionen skall påbörjars i September.

Målet är att leverera minst 47 000 bilar första halvåret av 2017

eps landade på -1,25$ per aktie. Ja bolaget "förlorar" fortfarande pengar pga den höga investeringstakten

Det ska bli spännande att se när bolaget bestämmer sig för att släppa mer nyheter om Model 3. Om produktionen skall komma igång redan vid Juli månad så känns det som att mer detaljerad information borde dyka upp senast i Maj/Juni. Hur kommer då aktiekursen reagera på Tesla rapport ikväll? Jag skulle tippa på att den vid öppning av börsen letar sig upp mot 280 dollar och sedan sjunker tillbaka något.

Avslutar med en video från SPace X landning för några dagar sedan

Taggar (blogg): 
5 dagar

Sidoinkomsterna uppdatering

För ett par blogginlägg sedan skrev jag att mina sidoinkomster skulle försökas ökas på. Mitt mål var att i Mars månad få in blygsamma 30 kr i extrainkomster. Hellre starta lågt och öka långsamt är mitt motto.

Nu så har jag slängt ut lite trådar här och var men inga pengar har börjat rulla in ÄN. Exempelvis så har jag lagt ut en produkt på tradera (inget napp än dock) Har även sökt mig runt på nätet efter lite ströjobb men ej fått något napp där än heller. 

Nu har dock inte Mars månad börjat än och jag är övertygad att dessa 30 kronor skall komma in på ett sätt eller annat =) 

Räknade även ut idag hur stor avkastning jag fått på min Tesla-affär (sålde av aktierna igår) På ungefär ett och ett halvt år så fick jag en avkastning på ca 22% Detta är inkl courtageavgifterna. Helt ok om jag får säga det själv (inget skryt...)

Tanken är att försöka vara lite mer aktiv med just Tesla. De likvida medel som kom loss från försäljningen kommer inte att användas till andra bolag utan nu är dom "öronmärkta" till just Tesla. I natt kommer bolaget ut med Q4 och årsrapporten så just nu är det bara Tesla som snurrar i mitt huvud. Jag kommer dock sova hela natten men det blir nog en tidig morgon och rusning till datorn/mobilen.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
6 dagar

Sålt Tesla och nygammal strategi

Japp för bara en stund sedan gjorde jag slag i saken och sålde av det lilla innehav i Tesla jag hade. Om två dagar släpper bolaget sin rapport för 2016. Antagligen har jag gjort fel vilket innebär att aktien kommer att klättra sig upp mot 300 dollar efter rapporten men jag är övertygad om att en dipp kommer någon gång under året =)

Min säljkurs blev på ca 280 dollar. Om mina planer går i lås så hoppas jag att kunna köpa aktierna igen till ca 250$

 

För övrigt så har jag börjat titta lite igen på strategin MA50 / MA200 som innebär att man köper när dessa två glidande medelvärden korsar varandra.

Köp när: MA50 korsar MA200 underifrån

Sälj när: MA50 korsar MA200 ovanifrån

Svårare än så är det inte och man kan med fördel använda denna strategi på t ex Avanza Zero som är en gratisfond (den följer  SIX30RX som är snarlik OMSX30)

Som ni ser på den dagsfärska bilden så är jag dock lite sent ute... Någonstans kring Augusti/September skapades en köpsignal och ända sedan dess har det gått starkt uppåt. Vi får se vad som händer framöver, antingen fortsätter det uppåt ett bra tag till eller så skapas det en säljsignal.

Pga detta kommer jag inte köpa in mig i Fonden i dagsläget, känns lite som att tåget har gått om man ska handla aktivt i Avanza Zero. Däremot kan det mycket väl bli köp i framtiden om MA50 korsar MA200 underifrån, det kan dock dröja... 

Vi hörs snart igen, troligtvis när Tesla har släppt sin rapport!

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
17 februari

Härliga utdelningar in på kontot!

Såg i morse att hela tre stycken bolag delat ut pengar till min aktieportfölj.

 

Procter&Gamble

Jämfört med samma period föregående år så ökade summan denna gång med +5,6& Procter har tickat på bra under då åren som bolaget legat i portföljen och jag har inga tankar på att sälja denna aktie.

Realty Income

Jämfört med samma period föregående år (omräknat till samma antal aktier) ökade summan med ca +10% 

Northwest Healhtcare Properties

Sist ut var detta fastighetsbolag. Jämfört med föregående period så ökade summan som delades ut med +9,7% (omräknat till samma antal aktier) Mina två månadsutdelare levererar stabilt och Jag har inga planer på att sälja dessa två fastighetsbolag.

 

Nu tror jag inte att det blir några fler utdelningar i Februari men det har ändå varit en riktigt bra månad om man jämför med föregående år. Utdelningstillväxten i portföljen kommer att vara fin även denna månad!

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
12 februari

Nu är jag 100% självförsörjande...

på batterier!

Clickbait jag vet men det är ändå ett bra ämne att ta upp för oss investerare. Detta är något som har en ganska stor initial kostnad men som sedan lönar sig i längden. Så här måste man tänka som investerare, speciellt de som investerar i företag eller kanske startar eget.

 

Nu handlar det dock om uppladdningsbara batterier, närmare bestämt vanliga AA och AAA. Vi använder en hel del sådana här i hushållet, pannlampor, radiostyrda prylar, tågbana, ficklampor etc... Under en tid så har jag som sagt köpt på mig uppladdningsbara GP-batterier i omgångar och nu täcker vi förhoppningsvis hela hushållets behov. En till laddare hade inte varit fel men det är ingen panik på den fronten.

Tänkte här nedan försöka räkna ut hur mycket vi sparar på att använda uppladdningsbara istället för engångs. Den totala inköpskostnaden för de uppladdningsbara batterierna + laddare vet jag inte exakt men skulle tippa på runt 300 kr. Vi kan säga 400 kr så blir det lite marginal.

Ett engångsbatteri kan givetvis kosta lite olika beroende på var man köper det och vilken modell det handlar om, men ett ganska troligt snitt borde vara 6 kr per batteri.

I vår familj skulle jag tippa på att vi bytar i snitt 1,5 batterier i veckan. Detta är nog ganska lågt räknat med tanke på att grabbens radiostyrda bil suger ur 5 st batterier på en körning. Dock körs inte bilen varje vecka heller. Hursomhelst så skulle jag tippa på att 1,5 batteribyten i veckan ligger ganska nära verkligheten. 

Med denna fakta i tankarna så hade det kostat oss 468 kr om året att använda engångsbatterier. Vi har alltså tjänat in vår initiala investering redan efter första året! 

En sak att tänka på är elen som går åt att ladda upp batterierna. Denna summa borde inte vara mer än 50 kr om året. Vill man slippa denna kostnad går det alltid att "fulladda" hos arbetsgivaren/grannen (Nej, jag laddar hemma =) )

Kom gärna med fler tips på investeringar som har en relativt hög inköpskostnad med som även har en väldigt snabb intjäningsförmåga. Finns det saker som betalar sig snabbare än uppladdningsbara batterier?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
11 februari

Snart dags att sälja Tesla?

Som Ni kanske vet har jag en liten liten post i Tesla som ligger och skvalpar i portföljen. Inköp i Tesla har gjorts två gånger och snittköpet ligger således på 243 dollar. Personligen så var jag inte jättenöjd med inköpspriset och hade hellre sett en kurs på närmare 200 dollar. Samtidigt ville jag inte missa eventuella uppgångar så köpbeslutet kändes ändå ok.

Ovan syns aktiekursen under en 5-årsperiod. Som Ni ser så börjar den krypa upp mot ett all-time-high igen och frågan är hur man skall agera nu som aktiv investerare?

De senaste månaderna har kursen börjat stiga sakta men säkert. Personligen ligger jag ca +17% i dagsläget och väntar med spänning på årsrapporten som kommer den 22 Februari efter att börsen har stängt. Mina utdelningsaktier rör jag sällan men sådana här unga icke utdelande bolag som Tesla har jag inga problem med att "trixa" lite med.

Det klassiska dilemmat är nu, sälja innan rapporten eller sälja efter? Historiskt sett så har jag nästan alltid haft fel när det gäller att gissa åt vilket håll kursen kommer att gå efter en årsrapport (gäller alla bolag) Folk tycker olika och ofta så hakar marknaden upp sig på saker i rapporten som är negativa när det i självaste verket var en positiv rapport.  

 

En tanke är att försöka jobba lite med stop-loss för första gången. Jag lägger helt enkelt in en säljorder på några dollar under kursen som är innan rapporten. Sjunker kursen sedan så kommer förhoppningsvis säljordern gå igenom och jag har då gjort en liten vinst. Blir det en positiv tongång och kursen fortsätter uppåt i raketfart kan jag rida lite längre på vågen och kanske sätta en tajtare stop-loss.

Hursomhelst så är det spännande tider, Model 3 verkar vara på banan och många väntar med spänning på mer information om bilen. Det som är tacksamt med att handla aktivt i Tesla-aktien är att det är mycket "action" i företaget. Bilar krockar/krånglar, produktionen blir försenad, nya häftiga funktioner lanseras m.m... Detta speglas i aktiekursen som åker upp och ner ganska regelbundet.

Personligen så läser jag om Tesla`s bilar dagligen och hade även gjort det även om inga aktier ägdes. Pga detta känns det naturligt att välja Tesla till den aktie som jag ska börja handla lite mer aktivt i.

 

Äger Ni några aktier i Tesla och hur agerar ni nu vid den kommande årsrapporten?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
8 februari

Dags att öka på många bäckar små

Hej igen!

Nu var det ett tag sedan jag skrev här, börsen har varit ganska odramatisk men det har varit desto mer att göra på jobbet. En tid tillbaka skrev jag att det är väldigt gött att ha fler inkomster än bara den "vanliga" lönen som kommer varje månad. Nu har jag bestämt mig för att öka på dessa strömmar av inkomster något dvs skaffa lite extrainkomster.

Det allra bästa och mest bekväma är passiva inkomster. Dessa brukar kännetecknas av ett relativt hårt första arbete som sedan jobbar av sig själv och kräver minimalt underhåll. Informationssidor med reklam på är ett bra exempel på en passiv inkomst.

Sen finns det även extrainkomster/sidoinkomster som brukar kännetecknas av ett mer aktivt arbete för att tjäna pengar men som ändå inte stjäl alltför mycket tid från ens fritid. Det kan t ex handla om att klippa gräset åt grannarna eller sälja varor på internet.

 

Först tänkte jag satsa på att skapa passiva inkomster via informationssidor men ju mer jag tänker efter desto mer lutar det åt en extrainkomst som även kräver lite mer aktivt arbete och underhåll. Den största anledningen till detta är helt enkelt att jag tycker det är kul och intressant med försäljning (japp, det är inom detta området som jag siktar in mig)

Nu är ingenting skrivet i sten och vi får se vart åt det barkar när jag väl bestämt mig. En sak är säker och det är att man måste sätta upp mål och det är lika bra att börja direkt. Små små steg och delmål är bäst därför är mitt första mål att i Mars månad så skall mina extrainkomster dra in minst 30 kronor.

 

Jag vet, det låter nästan löjligt lågt men det viktigaste är att pengar kommer in överhuvudtaget och detta är ett bra första delmål enligt mig. Hur denna lilla vattendroppe av pengar skall komma in är inte klarlagt än men som sagt, det skall vara en extrainkomst utöver förvärvsarbetet. 

Vi hörs snart igen och förhoppningsvis kan jag då berätta mer om mina tankar och idèer kring extrainkomster.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
2 februari

Portföljrapport Januari 2017

Under Januari månad sjönk portföljens totala värde med ca -1,2% Det känns som att mina akter i portföljen har stigit något men troligtvis är det en sjunkande dollarkurs som har haft negativ påverkan på värdet. 

I Januari trillade det in hela fyra stycken utdelningar + återbetalning av kupongskatt från 2014 (Astra Zeneca) Det är verkligen motiverande att få många små strömmar av inkomster varje månad och detta triggar mig till att hitta fler små sidoinkomster förutom min ordinarie lön som kommer från jobbet.

För några år sedan skapade jag en del informationssidor med reklam på för att på så sätt få in lite passiva inkomster. Det fungerade och någon hundralapp i månaden trillade allt in. Dessa sidor har dock inte underhållts och jag vet inte hur den marknaden ser ut i dagsläget, är det alldeles för hård konkurrens för att göra enkla informationssidor med Google Adsensereklam framgångsrikt?

Kom gärna med förslag på passiva eller andra enkla sidoinkomster som inte tar allförmycket tid men som ändå genererar några extra kronor i månaden

 

Februari blir ganska klen när det kommer till utdelningar. Bolagen som delar ut då kommer att vara Procter&Gamble, Northwest Healthcare och Realty Income. För övrigt så kommer jag som sagt att titta lite mer på sidoinkomster under Februari månad, håll utkik efter fler blogginlägg om detta.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
31 januari

Jag behåller, tillsvidare...

Idag kom H&M med sin rapport och i det stora hela var den positiv. Jag har ägt detta bolag i många år nu och varit nöjd och trygg under hela tiden, dock börjar det gnaga lite nu och mina tankar kring H&M blir mer och mer pesimistiska. 

 

Anledningen till detta är inte pga att jag tycker H&M är ett dåligt bolag som inte tjänar pengar, för det gör dom. Bolaget är även stabilt och ett ägande i H&M gör att man sover gott om nätterna. Problemet för mig är att jag är och kommer antagligen alltid att vara en utdelningsinvesterare. Vi gillar utdelningar och speciellt när de höjs årligen.

Under 2010 - 2013 stod utdelningen still på 9,5 kr. Detta brydde jag mig inte så mycket om och på något sätt  kompenserades mina negativa tankar av ett lågt inköpspris och en ständigt stigande kurs.

Under 2014 - 2017 stod utdelningen still på 9,75 kr. Ja även detta år kommer H&M dela ut 9,75 kr. Jag tycker dock inte det är fel av bolaget att ligga kvar på samma summa om det är det som krävs för en långsiktigt hållbarhet. Bolaget expanderar fortfarande (430 nya butiker under 2017) och så är det ju det här med onlinehandeln som bara ökar för varje år... 

 

Vad jag vill ha sagt med detta är att jag tycker inte att H&M är ett dåligt bolag att äga men kanske inte RÄTT bolag att äga för mig som utdelningsinvesterare. Mina portföljprinciper är inte speciellt hårt reglerade och ganska toleranta, sänkningar eller framförallt kapningar av utdelningen är ej acceptabelt. Nu har inte H&M varken sänkt eller kapat utdelningen men däremot legat kvar på i princip samma nivå under 7 år. 

 

 

TIllsvidare ligger jag kvar i H&M. Min direktavkastning är i nuvarande stund uppe i ca 5,4% så det är verkligen ingen dålig investering, dock blir det hårdbevakning av H&M under sommaren/hösten och ser jag indikationer på att utdelningen kommer att ligga kvar eller sänkas nästa år är det stor chans att bolaget åker ut ur portföljen.

H&M var ett av de bolag som jag köpte först som utdelningsinvestering, har för mig att det var någon gång 2009. På den tiden låg aktierna i en vanlig aktiedepå hos ett dotterbolag till Nordnet som på den tiden hette NordnetDirekt.

Någon mer än jag som kommer ihåg NordetDirekt?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
20 januari

Nordnet gör mig nostalgisk

Även om jag för tillfället inte har några aktiva konton på Nordnet brukar jag logga in då och då för att kolla läget. Idag hade det väldigt oväntat kommit in lite pengar på depån, ingen stor summa men ändå pengar.

Det visade sig att pengarna var återbetald kupongskatt från Astra Zenecas utdelning i Januari 2014 dvs för ca 3 år sedan. Tre år är en lång tid men bättre sent än aldrig... Nackdelen med att det tar så lång tid är att man missar några års ränta-på-ränta-effekt. Även om återbetalningstiden är lång så är det bättre att ha sina utländska udelningsaktier i en Kapitalförsäkring än Investeringssparkonto eftersom i ett Investeringssparkonto kan man max få tillbaka 500 kr i kupongskatt.

 

Det var som sagt några år sedan jag ägde Astra Zeneca och när jag blickar tillbaka blir jag lite nostalgisk. Det är konstigt, även om det bara är siffror och några bokstäver så binder man ett ganska kraftigt band till sina aktier. Har ni läsare samma känslor för era aktier eller ser ni det mest som ett verktyg för att tjäna pengar?

 

Bolaget var ett av de bolag som jag intresserade mig ganska mycket för och jag försökte mig även på lite teknisk analys under en period. Om minnet är rätt så var aktien noterad i Sverige men eftersom basen låg i Storbritannien drogs det skatt på utdelningen, ganska ovanligt med andra ord.

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (16)