Fantastiska Farbror Fri
Likes
232
Antal inlägg
785
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 timmar

Super Spar - Ett roligt experiment på fullt allvar!

Vi annonserade ju förra veckan att vi kommer köra Super Spar Spurt (SSS) fram till sommaren då frun också ska kliva av det reguljära arbetet, bli fri och testa sina vingar med lite egna små verksamheter. Bakgrunden till detta beskrev vi i förra veckans inlägg och också vad vi förväntar oss kunna spara extra på. De extra besparingarna rör sig i storleksordningen 4000-5000 i månaden vilket ger 24-30 000 över sex månader vilket är rätt lite med tanke på vårt totala kapital och också i förhållande till vår redan höga sparkvot. Så varför gör vi detta?

Det bästa sättet att beskriva super sparandet är att se det som ett roligt experiment men på största allvar. Det är roligt och se hur lite man kan leva på och vad man faktiskt saknar när man drar åt svångremmen lite ytterligare...från andra liknande experiment så visar det sig att det faktiskt är ganska lite vi saknar...men då har vi inte kört hela 6 månader tidigare. 

Våra levnadsomkostnader när vi båda jobbade var cirka 25 000 i månaden och när jag slutade tog vi ner dessa till 22 500 och när frun också slutar så väntar vi oss att ta ner dessa ytterligare till 20 000. Detta är ingen asketisk nivå för oss utan en rätt stor del av dessa pengar går till saker som vi praktiskt skulle kunna leva utan men däremot inte vill leva utan så som fritidssysselsättningar, resor, bil för att träffa vänner/familj, kläder, nöjen, snacks, vin och annat. Vi har alltså inte supersparat oss rika för att nu öka omkostnaderna utan vi förväntar oss att leva på ungefär den här nivån (justerat för inflation) under "all framtid" och skulle vi få mer pengar är det inte säkert att vi skulle förändra så mycket alls förutom möjligen att börja fundera över någon kul välgörenhet att engagera oss i. 

Dock eftersom vi valt att prioritera frihet framför att bli rika så kommer vi nu gå i "pension" med minsta möjliga marginal och därför är det intressant att fundera över vad som är möjligt. Detta är vår säkerhetsmarginal. Så här tänker jag i grova drag.

"Normal" månadskostnad 20 000 kr och möjliga besparingar/extra inkomster:

 • Icke nödvändig konsumtion/nöje/egna pengar 5 000 (20 -5 = 15 000kr)
 • Extrainkomst via uthyrning av stuga 3 000 (15-3 = 12 000kr)
 • Skippa barnomsorg för barnen 2 000 kr (12 000 - 2000 = 10 000 kr)
 • Skippa bilen 1 500 kr (10 000kr - 1 500 = 8 500 kr) 

Vi hyr idag ut stugan för 3 000 kronor och vi kommer att under våren testa om vi kan leva på 5 000 kr minder. Det blir en övning i att se om vår säkerhetsmarginal håller. Under de allra flesta månader framgent så kommer vi troligen att leva på 20 000 men säkerhetsmarginalerna kan utnyttjas på tre sätt. 

1. Minska uttagen ur portföljen genom att till exempel stugan genererar kassaflöde vilket ökar sannolikheten för att kapitalet räcker.  

2. Möjlighet att leva på mindre under perioder då avkastningen är låg för att bevara kapital

3. Möjlighet att under kortare perioder framgent leva super sparsamt för att sedan göra något tillsammans med familjen. tex spara till en vistelse på annan ort ett helt sommarlov. Något som vi tror ger barnen en helt annan respekt för pengar vilket är något av det viktigaste vi som föräldrar kan ge dem. 

Så som sagt, Super Sparandet är just nu mest ett roligt experiment men som med de flesta experiment finns det ett visst allvar bakom. Det handlar om att testa säkerhetsmarginalerna och att se vad som är möjligt. Det handlar också mer om förståelse för de egna prioriteringarna och gränserna än vad det handlar om pengarna i sig. 

Hur ser ni andra på Super Spar och Snål perioder? Är det meningslöst eller kan det ge något? Gör ni det för pengarna i första hand eller för förståelse för era egna prioriteringar? 

Taggar (blogg): 
1 dag

Fredagsfunderingen - Job Free - vilken väg ur ekorrhjulet väljer du?

Den här veckan har varit lite ovanligt här på bloggen då vi spendera 6 dagar med att gå igenom några reflektioner från en mycket bra bok med titeln "Job Free, Four ways to Quit the Rat Race and Achive Financial Freedom on Your Terms" skriven av den britiska författaren, poddaren och entreprenören Jake Desyllas. 

Precis som det låter så är det en genomgång av fyra vägar att ta sig ur ekorrhjulet vilka enligt författaren är:

Idag tänkte jag fundera lite kring hur dessa olika metoder eller vägar samverkar och vem de kan tänkas passa. 

Som redan välkänt är vi i famljen fri extremsparare men jag tror inte att det är den enda vägen som skulle ha kunnat funka för oss. Däremot så är jag av den övertygelsen att ett ekonomiskt tankesätt och att bara spendera på det som är viktigt är nära nog nödvändigt för alla dessa vägar. Det är också sant att oavsätt väg så finns det ett element av att man kan tänkas behöva spendera lite pengar för att tjäna pengar. Extremspararen har det lättare med ett välbetalt jobb, detta kan tänkas kräva utbildning eller speciella kläder...kanske i något fall en respektabel bil. Samma gäller avjobbaren som behöver se till att vara anställningsbar om än inte på heltid och kanske inom ovanliga områden som musik eller konst men detta kommer kräva vissa kostnader...ingen hyr in en gitarist utan gitarr...För livsstilsföretagaren och startup företagaren så kan det handla om att våga satsa på företagen i uppstartsfasen.  

Dock krävs det alltid balans och att "jag behöver en bil" eller "jag behöver snygga kläder till jobbet" eller "vi behöver marknadsföra vår produkt" får aldrig följas av "och därför får det kosta vad det kosta vill..." den vägen till frihet är sällan eller aldrig möjlig. Extremspararen måste kunna spara, Avjobbaren måste kunna leva på lite för att fortsätta sin livsstil, Livsstilsföretagaren måste hyfsat snabbt till lönsamhet medan Startup företagaren behöver visa både tillväxt och lönsamhet för att få ett bra pris på sin verksamhet. 

Risk är också intressant att fundera över innan man väljer väg. Författaren Jake Desyllas bedömmer att möjligheten att lyckas är högst för extremsparare och att sedan sannolikheten går ner. Jag tror att detta stämmer rent matematiskt men den individuella risken varierar nog rätt mycket från person till person. Det varierar också mycket från situation till situation. Vår startpunkt var tillexempel att vi båda hade OK jobb och bra inkomster det gjorde att vi kunde se framför oss att "vänta" 5-10 år på att bli fria och extremsparande passade för oss. Någon annan kanske har en fullkomligt ohållbar situation på jobbet och vill göra något mer direkt och då kanske Avjobbning är en bättre väg och mindre riskfylld då det passar situationen. För en entreprenörstyp så kan det nog kännas nära nog oöverstigligt att vara anställd i 10 år bara för att bli fri...och därför är troligen livsstilsföretagande eller startup en lägre risk för denna typ av person/situation även om den skulle vara högre risk för mig. 

Det är också intressant hur dessa olika varianter samspelar.

 • Extremspararen börjar med att bygga upp ett kapital för att bli fri..men med frihet vid en tidig ålder så följer mycket tid och många kommer starta någon form av verksamhet med den tiden...kanske ett livsstilsföretag eller en startup..
 • Avjobbaren och livsstilsföretagaren har mycket gemensamt då de kommer behöva jobba lite resten av livet bara det att den ena säljer sin tid till en arbetgivare medan den andra gör det samma genom en egen verksamhet. De har också en hel del gemensamt med extremspararen då de ofta behöver vara duktiga på att leva på lite för att få ekvationen att gå ihop. Det är också troligt att många av dessa bygger upp ett litet kapital som trygghet om än inte tillräckligt för att leva resten av livet. 
 • Den som väljer att att starta ett företag för att sedan sälja det står efter en eventuell försäljning ofta på samma punkt som extremspararen nämligen med ett större kapital som sedan ska investeras på något smart sätt för att leva på resten av livet. Det är ju också troligt att hen vid det tillfället om det infaller vid relativt unga år..har drivet att starta något mer..kanske ett livsstilsföretag den här gången? 

Slutligen vill jag säga att jag tycker att den här boken är läsvärd som en överblick över de olika metoderna. Då det är en överblick så dyker den inte riktigt djupt i något ämne. Det är en bra introduktion till olika metoder för den som sedan vill djupdyka in i den väg som passar dem och jag har under veckan tipsat och några böcker inom respektive ämne men det finns självklart fler. Kanske har du några att rekommendera? 

Det finns fortfarande chans att vinna ett ex av boken (jag har köpt in tre för detta syfte) genom att kommentera på detta eller någon av de tidigare inläggen i serien. Intressanta inspel och kommentarer som utmanar på ett konstruktivt sätt kommer premieras. 

 

Vad är era reflektioner efter den här veckan? Vilken väg till frihet känns mest attraktiv för dig? Har du ändrat uppfattning under veckan eller står du kvar där du stod när vi började? 

  2 dagar

  Vinn boken Job Free - Dag 5 Startups!

  Detta är dag fem i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en analys och fundering. 

  Den fjärde och sista metoden för att lämna ekorrhjulet är Startups. Skillnaden på detta och ett vanligt företag är att en startup ska vara startad med tanken att entreprenören tids nog ska kunna stiga av och sälja företaget. Efter att företaget är sålt så ska entreprenören sedan kunna leva på det kapitalet och vara fri resten av livet. Detta är troligen den metoden som har högst risk för att misslyckas men också högst potentiell avkastning. 

  När vi pratar startups så kan vi kanske komma att tänka på olika typer av internetbolag som säljs för miljardbelopp men det kan vara mycket mindre än så och inom helt andra brancher. Det kan vara ett litet nichat bolag (vad författaren Jake Desyllas startade och sedemera sålde) som inte betingar några fantasisummor men väl tillräckligt för entreprenören att sedan leva ett gott liv på avkastningen. Tanken är att entreprenören sedan ska leva på avkastningen på det kapitalet så på det sättet påminner det om planen för extremspararna även om metoden för att få ihop kapital ser helt annorlunda ut. 

  Likt extremsparande kan detta också bli en väldigt lång väg till frihet. Att starta något i år och sälja det nästa år händer inte ofta så det handlar om att i många år bygga upp något som tillsist har ett betydande värde för någon annan som är beredd att betala för detta. Fördelen här är att man får bygga upp sin egen verksamhet inom något som man då också förhoppningsvis är intresserad av och att man bygger kompetens inte bara inom det specifika området men även i att starta, driva och bygga företag vilket kan återanvändas i senare projekt. Nackdelen är att det inte går att räkna på hur lång tid det kommer att ta för att bli fri och det är större risk att den dagen faktiskt inte kommer (jämfört med samtliga av de andra tre metoderna). 

  Detta är nog den metod av de fyra som jag har svårast för med min mentalitet samtidigt är jag väldigt imponerad av personer som gör denna resa. Troligen är det osäkerheten i att kunna förutse utfallet som jag har svårt för. Även om jag inte är någon extrem riskminimerare så vill jag kunna beräkna möjliga utfall med någon form av säkerhet vilket är i stort set omöjligt med startups. 

  DET FINNS FORTFARANDE MÖJLIGHET ATT VINNA ETT EX AV BOKEN (TOTALT TRE FINNS) FÖR DEN SOM KOMMENTERAR OCH KOMMER MED INTRESSANTA FUNDERINGAR OCH UTMANINGAR! 

  Imorgon blir det summering, annalys och fredagfundering som sig bör. Häng med!

  3 dagar

  Job Free - Dag 4 Livsstilsföretagande!

  Detta är dag fyra i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en analys och fundering. 

  Livsstilsföretagande kan beskrivas som att skapa ett företag som med minimal egen insats kan finansiera den valda livsstilen. Många jobb som kan skötas i huvudsak online faller in här då det då också blir delvis platsoberoende vilket innebär att företagaren kan bosätta sig på en annan plats i världen eller ägna sig åt en oändlig resa med nya platser hela tiden. Många kombinerar denna livstil med en grundläggande sparsamhet vilken innebär att inkomstkravet från verksamheten blir mycket mindre. 

  Denna metod beskrivs bland annat i den populära boken "4 hour work week" av Tim Ferriss och visst låter det lockande men det kräver också en hel del. Först måste men hitta en niche där man kan ta bra betalt så att det blir några pengar och det räcker ju inte heller att inkomsten kommer en månad eller ett år utan man måste bygga en eller flera verksamheter med förmågan att finansiera livsstilen länge, helst hela livet. Möjligen passar denna metod bäst för någon som först haft ett vanligt yrke eller företag och sedan märker att man har utvecklat en väldigt specifik kompetens i en smal niche där man kan ta mycket bra betalt. En speciell nichad programvara eller konsulttjänst (få men väldigt dyra timmar) alterantivt någon form av e-handel är exempel som tas upp i boken. 

  Precis som i det två tidigare kapitlen så har författaren både träffat människor  som gjort denna resa. Det ger mer djup och exempel på olika sitationer där detta är relevant som alternativ. Detta kan också vara något som personer gör efter att de, via extremsparande eller försäljning av en startup, blivit ekonomiskt oberoende. Då de vill fortsätta att jobba med något som intresserar dem med bibehållen frihet. I det senare fallet är ju risken låg då den huvudsakliga tillgången är en själv och behovet av inkomst är litet. Denna metod påminner om unjobbing med den skillnaden att det görs i bolagsform och att grund tanken i denna metod handlar mycket om att hitta sätt att outsourca mycket av jobbet till andra på smarta sätt.   

  Personligen skulle jag nog ha varit för feg för att satsa på detta utan att redan ha sparat ett stort kapital men jag tror att det finns personer för vilka detta tillvägagångsätt passar utmärkt. Inte minst unga entreprenörer som kan utnyttja sin kunskap kring den digitala ekonomin för att bygga affärer som tidigare inte var möjliga. 

  Glöm inte att jag denna vecka delar ut tre ex av boken till tre personer som lämnar en kommentar på bloggen. Intressanta kommentarer och konstruktivt utmanande av ideerna kommer belönas! 

  Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet "Startups" eller "företag som startas med intention att sälja". Häng med!   

  4 dagar

  Kommentera och vinn boken "Job Free" - Dag 3 Avjobbning!

  Detta är dag tre i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. Idag är det då dags för unjobbing eller avjobbning som jag själv har valt att översätta det till.

  Avjobbning är en metod som likt extremsparande oftast kräver ett visst mått av sparsamhet men där personen i fråga väljer att kliva ur ekorrhjulet omedelbart och skapar sig en inkomst på en hobby eller intresse alternativt jobbar halvtid, säsongsvis eller på annat sätt mindre för att frigöra tid för sin verkliga passion. 

  Detta är en mer riskfylld metod en extremsparande på så vis att man inte bygger upp någon förmögenhet innan man väljer att slå sig fri. Det är å andra sidan en metod när man blir fri snabbare genom att leva på mindre och därmed ha behov av mindre inkomst. Självklart kan ju även "avjobbaren" välja att bygga upp en buffert innan man tar steget för att trygga livsstilen något mer men på det stora hela är denna metod ändå beroedende av en aktiv inkomst under hela arbetslivet.  Det finns en bok på ämnet UnWorking skriven av Clark Vanderventer, denna har jag inte läst (ännu) men kanske har någon annan läst denna? 

  Även i detta kapitel har författaren massor av exempel på personer som lever detta liv från böcker och personliga möten. Dessa exempel målar bilden mer tydligt av avjobbaren som vad jag skulle kalla för levandskonstnärer. Personer som självalt är mångsysslare och kan leva på lite men som trivs med livet. Många gånger kan det vara konstnärer eller musiker som väljer att slå sig fria. Ett exempel pratar om en person som under en längre tid hankat sig fram på ströjobb som musiker men som längtar efter ett fast jobb som musiklärare...efter ett antal år inser han att detta kanske inte kommer hända men eftersom det är musiken som är hans liv så väljer han att fortsätta att hanka sig fram (avjobba) som en livstil och är mycket nöjd med detta.

  På många sätt tycker jag att detta tillvägagångssätt är lika mycket en sinnestämning som det är en strategi. En person kan ha ströjobb och se sig som ett offer och vilja ha fulltid..medan en annan kan se det som det bästa som finns...den senare är en avjobbare! Hade vår startpunkt sett annorlunda ut när vi satsade på friheten på allvar för drygt 5 år sedan så skulle dettta mycket väl ha kunnat vara jag. 

  Fortsätt att kommentarera och diskuttera dessa inlägg för chansen att vinna ett av tre ex av boken som jag ger bort denna vecka. Intressanta, diskuterande och utmanande inlägg kommer belönas! 

   

  Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet livsstilsföretagande! Häng med!   

   

  5 dagar

  Vinn boken Job Free - Dag 2 Extremsparande!

  Detta är dag två i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en ananlys och fundering. 

  Dagens ämne är något som ligger min varmt om hjärtat nämligen extremsparande. Detta är också den metod som troligen är genomförbart för flest personer. Definitionen av extremsparare är i detta fall någon som sparar 50% eller mer av sina inkomster och som planerar att göra detta under cirka 10 år för att sedan vara finansiellt fri resten av livet. 

  Detta är metoden med lägst risk men också metoden som kräver mest tålamod med resultatet. Du behöver diciplin för att genomföra de livsstilsförändringar som krävs för att leva på lite (livet i sig kan vara minst lika bra och i många fall till och med bättre..men förändringen kräver en medveten insats). Du behöver också ha förmågan att hålla ut i upp till 10 år inför frihet. För den som vill fördjupa sig i detta området så är Jacob Lund Fiskers Early Retirement Extreme den självklara boken och Mr Money Mustache den självklara bloggen som jag båda skrivit om tidigare flera gånger. 

  Författaren tar många intressanta exempel på personer som gått den här vägen från böcker och personliga möten. Detta adderar djup och gör att man får mer förståelse för hur olika personer tänker och agerar för att spara pengar utan att sänka sin livskvalitet. Extremsparare är ofta mer akademiska och praktiska och försöker ta bort känsloargument kring boende, transport, mat och  övrig konsumtion. Pengar är inget mål i sig utan ett verktyg för att nå frihet och därmed är inte heller olika typer av "skrytprodukter" för att visa sin förmögenhet intressanta för den här skaran. Detta är helt klart en beskrivning där vi som själva är och har varit extrem sparare känner igen oss. 

  En viktig poäng med extremsparande (och något som gör att det kanske inte passar alla) är att extremspararna är intresserade av ett designa ett liv med permanent lägre materiella önskningar. Det handlar alltså inte om att leva fattigt en period för att sedan börja bränna pengar igen. Detta innebär också att de flesta extremsparare svarar på frågan "vad skulle du göra om du vann 25 miljoner" med att de inte skulle ändra så mycket i sina liv..alternativt att de skulle starta en välgörenhetsstiftelse...detta då de inte längre har några större behov att fylla. 

  Glöm inte att jag denna vecka delar ut tre ex av boken till tre personer som lämnar en kommentar på bloggen. Intressanta kommentarer och konstruktivt utmanande av ideerna kommer belönas! 

   

  Imorgon fortsätter vi med nästa metod för att lämna ekorrhjulet "Unjobbing" eller Avjobbning som jag själv översatt dett till. Häng med!   

  6 dagar

  Job free dag 1 - möjlighet att vinna boken under kommande veckan!

  Veckan som kommer tänkte jag spendera med att gå igenom några reflektioner från en mycket bra bok med titeln "Job Free, Four ways to Quit the Rat Race and Achive Financial Freedom on Your Terms" skriven av den britiska författaren, poddaren och entreprenören Jake Desyllas. 

  Precis som det låter så är det en genomgång av fyra vägar att ta sig till finansiell frihet vilka enligt författaren är:

  • Extreme Savings  (Extremsparande = måndagens ämne)
  • Unjobbing (Avjobbning = tisdagens ämne)
  • Lifestyle business (Livsstilsföretagande = onsdagens ämne)
  • Startups (Företag som startas för att säljas = torsdagens ämne)

  Under veckan som kommer tänker jag publicera ett inlägg om dagen kring var och en av dessa metoder och på fredag blir det funderingar och diskussion kring hela konceptet. 

  Denna bok som publicerades för första gången 2016 kom precis i rättan tid för mig. Under mina år som extremsparare så hade jag bytt de vanliga "konsumisktiska skygglapparna" mot "extremspar skygglapparna" eftersom det var den väg som vi valt för att nå friheten. När jag väl var fri så börjar jag dock se saker lite annorlunda och jag tycker att den här uppdelningen av olika vägar fram till större frihet är väldigt intressant. Ska sägas att de flesta nog kommer välja någon form av kombination av flera vägar ovan eller att de kommer att tillhöra olika faser i livet för samma person.

  Utan att gå händelserna för mycket i förväg så tycker jag att detta är en väldigt bra bok. Kort koncis men med tillräckligt många verkliga exempel för att den ska kännas förankrad och samtidigt knappt ett onödigt ord. Därför har jag beslutat att köra en tävling den kommande veckan.

  Den som kommenterar på ett eller flera inlägg den kommande veckan har möjlighet att få ett av totalt tre ex av boken . Bra frågor, analyser och konstruktivt ifrågasättande kommer premieras!

   

  Trevlig söndag på er och hoppas ni hänger med på en spännande vecka om flykten från ekorrhjulet! 

  14 januari

  Häng med! Nu kör vi Super Spar Spurt fram till sommaren!

  Helt tvärt emot miljonär vid 30 som väljer att börja "slösa" på upploppet så har vi beslutat oss för att köra en riktigt mördande spurt nu in mot målgången och fruns nära förestående frihet till sommaren. Om jag har räknat rätt är det idag 167 dagar kvar innan vi båda är fria.

  Varför kanske du frågar dig? Det finns två huvudanledningar till detta. 

  • För det första så är målet för oss helt klart att bli fria snarare än att bli rika, därför har vi för varje gång vi lyckats bättre än väntat kortat tiden fram till vi ska sluta snarare än att höja slutbeloppet. För närvarande har vi uppnått vårt mål på totalt 6 MSEK i eget kapital men vi har inte uppnått vårt mål för fritt eget kapital på 2,5 MSEK. Det är precis på gränsen om vi kan uppnå det fram till sommaren så varje krona i besparingar är viktigt. Sparsamhet är väldigt effektivt för detta för varje krona som sparas ger en krona på sista raden. Detta medan ökade inkomster ger upphov till skatt och i vissa fall kostnader i relation till att tjäna dessa pengar (tillexempel transport och kläder).
  • Den andra anledningen är att vårt liv kommer förändras till sommaren när vi båda är fria. Det är svårt att veta vilka förutsättningar vi har då, hur mycket kan vi göra själva som vi skulle behöva hyra in någon för att göra nu? Frun kanske behöver blåkläder istället för finbyxor? Kan vi hitta ännu mer av barnens saker begagnat när vi har mer tid? Med denna osäkerhet så är det dumt att spendera pengar på saker nu som möjligen är onödigt om bara 6 månader. 

  Vi har tidigare kört snålmånader men då finns det ett element av att kunna dra ner kostnader mer än vad som är möjligt över en längre priod genom att skjuta på klädinköp till barnen eller äta ur matföråden. Detta kommer dock inte vara möjligt över 6 månader varför vi får ta en annan approach kring de kostnader som vi kan påverka direkt

  • Först och främst  kommer vi att försöka att klara oss på halva vanliga budgeten "egna pengar" för varje famljemedlem. Det betyder 1000 kr per vuxen och 500 kr var för de två större barnen och 250 för minstingen per månad fram till sommaren. Detta inkluderar ett totalt köpstopp för kläder..barnen undantagna om det är verkligt akut. 
  • Vi kommer även att försöka vara ännu lite smartare med transporter och se om vi kan sänka bränslekostnaderna ytterligare. En ide är att frun skulle kunna jobba hemifrån ibland detta skulle innebära en direkt besparing på 70 kr per dag i mindre bränslekostnad... Vi ska se över möjligheten att sälja den ena bilen och på så vis avvärja en del kostnader och kanske få lite betalt också. 
  • Frun har sedan länge klippt både mig och barnen vilket innebär en ganska stor besparing på ett år, nu har hon även lyckats få sin mor att klippa henne och hon har dessutom slutat att färga över de gråa håren och bli mer naturlig. Det senare är i och för sig ett test men kommer absolut spara en del pengar det kommande halvåret. 
  • Vi kommer ta ett ännu tightare grepp kring matbudgeten och jag ska se vad som är möjligt om vi ersätter en del kött med bönor, ägg och andra subsitut. Jag ska även baka mer själv. Tror att detta kan bli ett experiment som kan ge följdverkningar även längre fram. Utemat är redan en i stort sett icke existernade kategori i vår budget och ska stanna där. 
  • Vi fortsätter att minimera alkoholen även om vi tycker att ett glas vin kan vara gott ibland så är det en kostnad (ingår ovan i  egna pengar) som vi vill hålla låg. 
  • Vi har redan utrustning för utförsåkning och vi har säsongskort i den lokala backen så där kommer vi spedera mycket ledig tid. Barnen älskar det..vilket innebär att vi gör det också. Med medhavd matsäck innebär varje besök en merkostnade för någon liter diesel för en heldag utomhus med familjen.
  • Barnen fick ett begagnat XBOX 360 i julas med några spel, vi lade dock undan flera ytterligare spel som kom med vid köpet och där har vi en del extra förströelse att plocka fram vid tillfälle utan kostnad. Vi fick även med ett antal spel som de är för små för att spela och dessa går möjligen att sälja eller byta. Fördelen med en äldre konsol är även att biblioteken har ett rätt bra utbud av spel som går att låna gratis. 
  • Vi har även skridskor och längdskidor till hela familjen och där behöver vi inte ens åka någonstans. Cyklar, kickbikes och en roddbåt när det blir vår och sommar.  Inga lekland alltså:-) 
  •  

  Det finns en del kostnader som vi har mindre kontroll över, det stora är:

  • Hur mycket el det kommer gå åt samt priset på denna el. Med bergvärme så är vårt hus relativt effektivt men det är stor skillnad om det är -20 ute eller +5 . Jan-Mars brukar vara de dyraste månaderna så vi får se hur det går. Vi håller en relativt låg grundtemperatur i huset normalt och tilläggseldar sedan när det behövs. Ved kan vi köpa billigt av en granne, det kräver lite arbete men det är härligt att få lufta musklerna lite då och då. 
  • Oväntade fel i hus eller bilar kan även komma som en överaskning men just nu verkar det mesta här hemma och i bilarna funka bra och vi har inga akuta kända behov. 

  Med dessa aktiviteter på plats och utan några stora överaskningar så bör vi kunna hålla kostnaderna under 18 000 kronor i månaden för de första sex månaderna på året. Sen får vi återkomma till hur vi ska göra under uttagsfasen som inleds i augusti när vi för första gången ska leva på kapitalet.  Kostnaderna kommer då sänkas som bas eftersom frun inte länger behöver pendla och inte heller behöver speciella kläder för jobbet.

  Vad tycker ni om detta upplägg? Nån som vill hänga med och superspara fram till sommaren? 

   

  Taggar (blogg): 
  13 januari

  Fredagsfunderingen - Reflektioner efter Onkel Toms besök i Sparpodden!

  När man skiriver kommentarer så blir fokus ofta på det negativa eller otydliga varför jag först vill säga att jag var mycket positivt överaskad över hur bra det funkade när Onkel Tom (OT) besökte Sparpodden avsnitt 166. Det är verkligen ett superavnitt och jag rekommenderar alla som inte redan har hört det att lyssna. Avsnittet startade en hel del tankar i mig och nedan följer en del av dessa...möjligen lite långt och lite ostrukturerat.

  Jocke B och Peter B gjorde tillsammans med Onkel Tom ett bra jobb i att beskriva en filosofi som för många är lika långt från verkligheten som om du hade berättat för de svenska utvandrarna på 1800-talet att det snart skulle gå att flyga över atlanten i ett vitt plåtrör och vara framme till lunch samma dag som man lämnade Sverige. Jocke och Peter gjorde ett bra jobb i att utmana OT tankar utan att komma från ett perspektiv som utmålar dem som sparar som dumsnåla och gnidna. Det blev istället en bra diskussion om val och vad man väljer bort kontra väljer för att man vill leva ett lite annorlunda liv. 

  Några saker blev dock lite obesvarade tycker jag.

  • Först är kanske uteliggar exemplet som OT tog upp kring att målet är att vara nöjd som uteliggare. Jag vet ju inte vad OT menar men men tror att luffare eller kanske munk är en bättre anologi för att styra tanken. Någon som bara äger det som ryms i ryggsäcken och som ändå är lycklig. Uteliggare för tankarna kring någon med sociala problem, missbruk som är hungrig och fryser på natten och det är svårt att tänka sig att någon kan vara lycklig så då inte ens de basala behoven är uppfyllda. 
  • En annan fråga som kom upp var ju om personer som väljer att kliva av inte snyltar på systemet och den fråga är intressant. Vi som har tjänat bra under en period och sedan väljer att kliva av har ju betalat en hel del skatt och troligen under ganska många år betalt in betydligt mer än vad vi fått ut. När man väl kliver av så betalar man ju ingen inkomstskatt men väl kapitalskatt, fastighetsavgift, moms och allt vad det heter så helt skattefritt är det ju inte ändå. Dock skulle man på ett vis skulle man kunna se dessa år som tärande. Men då tycker jag att man missar några saker. De som "hoppar av" kommer troligen att fortsätta att bidra till samhället på något vis..kanske via en viss del betalt jobb men även på andra sätt via ideela engagemang kanske med mer tid  tid för barn och gamla etc. Den andra aspekten vi missar är att vi för tillfället lever i villfarelsen att vi ska "skapa jobb" och då är det väl bättre att någon yngre får komma in och ta över arbetsuppgifterna medan någon som redan har jobbat länge får möjlighet att förverkliga andra livsprojekt. Ett alternativ till detta hade varit att vi likt andra länder hade haft ett system med lägre skatter men sen också fick betala det mesta själva...då hade man haft möjlighet att lägga undan mer pengar först men sedan potentiellt haft en högre kostnad under den fria fasen (likt exemplet med Portugal eller Spanien). Problemet blir ju om man först under accumuleringsfasen betalar Svensk ganska hög skatt och sen när man blir fri flyttar till ett anant land där man på ett vis får betala för samma sak igen privat. Här måste ju var och en avgöra vad de tycker etiskt, det är oftast inte svart eller vitt utan snarare en gråskala dock tycker jag att ett betydligt mer tveksamt upplägg är alla de pensionärer som flyttar till Portugal för att få låg skatt mellan 55 och 70 för att sedan återkomma till Sverige och använda den Svenska välfärden när vårdbehoven kommer. Då bidrar man inte på något sätt monetärt eller på annat sätt till Sverige men man vill gärna komma hem och använda vården senare. 
  • En tredje intressant fundering vad detta kring Frihet och vad frihet innebär. Jag har mer och mer insett att frihet är en sinnestämmning snarare än en siffra eller ett tillstånd. Ett kapital är bara en del i detta men det handlar lika mycket om att utöka sina kunskaper inom fler områden och kunna göra mer själv. Det finns också en frihet i att kunna leva på lite då man vet att om man skulle behöva fylla på med lite inkomst någon gång så räcker ganska små inkomster långt. På det viset tror jag att om vi haft högre utgifter men också ett motsvarande större kapital så skulle jag kännt mig minder fri. Som jag skrivit om tidigare så tror jag att de flesta vill ta sig ur ekorrhjulet även om det inte nödvändigtvis innebär att sluta arbeta..det kan vara att arbeta på andra sätt och med andra saker kanske mer flexibelt. Som Mr Money Mustache säger "Arbete är bättre när man inte behöver pengarna". 
  • Det blev även en liten diskussion kring hippies och vänster/höger. Jag brukar lite skämtsamt kalla mig själv för hippiekapitalist och det kan vara en motsägelse då många hippies inte hade något kapital. Dock har vi det gemensamt att vi är liberala (alltså vänster i USA...men inte i en Europeisk kontext). Man ser frihet som ett (kanske det största) värdet i sig och vill inte leva in någon annas bojor. Däremot är man mycket öppen för frivilliga sammarbeten och bygger gärna grupper där man sammarbetar och delar. Generellt tror jag att den nivån i det Svenska samhället är ganska outvecklat det är "Individen och den närmaste famljen" och nästa nivå är "det allmänna". Det sociala kittet som finns i en by eller annan gemesamhet är delvis utsuddat och det gör också att många saker som tidigare löstes med tjänster och gentjänster idag löses med pengar...säg barnvakt, snöskottning, gräsklippning, kaffekokning. Det senare är marknadsekonomiskt rationellt för det som utförs mot betalning ger tillväxt. Men om den kopp kaffe som tidigare dracks på förstukvisten hos grannen idag har flyttat in på Starbucks så har egentligen inget verkligt värde skapats. 

   

  Oj det här blev viss en ganska lång och delvis osorterad kommentar men det här avsnittet var verkligen bra och berörde mig mycket. Nu undrar jag förstås vad ni har för funderingar kring avsnittet? 

  12 januari

  Att ta betalt för sånt som man själv aldrig skulle betala för....

  Idag fortsätter jag med mina funderingar kring vad och hur jag ska göra saker under 2017.

  Min ambition är att påverka flera svenskars syn på pengar som en verktyg för personlig frihet istället för ett verktyg för att köpa konsumtionsartiklar, bilar, nya kök och charterresor. Inte för att det är något fel på dessa artiklar och tjänster i sig men min mission är att visa att det även går att använda pengar för att köpa frihet...och min enfaldiga tro är att om det skulle bli lite mer tydligt så skulle också fler välja den vägen. 

  Jag är ju i den utomordentligt priviligierade positionen att jag inte behöver tjäna pengar på bloggen (eller andra aktiviteter) för att sätta mat på bordet och betala elräkningen men däremot så måste bloggen bära sina egna kostnader. I sin enklaste form så innebär det en dator och en telefon men så snart det blir lite mer avancerade aktiviteter så rör det sig även om en och annan resa och med tiden kanske en enklare kontorsplats istället för köksbordet? Inga jättekostnader där heller men det behövs ändå en inkomst. 

  (OBS! Stycket nedan innehåller affiliate länkar)

  För närvarande har jag tre inkomstkällor alla via bloggen. För det första så får jag betalt av tradevenue för trafiken på bloggen. Jag har ett samarbete med Lendify där jag förbinder mig att månadsvis skriva inlägg om mina erfarenheter med plattformen. Jag har även ett antal affiliate sammarbeten med bland annat Nordnet (nätmäklare), Matsmart (matöverkott), Hallon (lågpris teleoperatör), Vimla (lågpris teleoperatör) och några företag till där jag får betalt om ni använder mina länkar och signar upp sig/handlar på från webplatsen.  Har valt ut dessa företag för att det är sådana som jag själv kan tänka mig att använda och i de flesta fall använder. Det finns många affiliates som man tjänar mycket mer pengar på och man kan vara mycket mer aggresiv i sin marknasföring men det går liksom mot hela syftet med den här bloggen som i huvudsak går ut på att konsumera mindre. Mode, spel och olika typer av snabblån passar absolut inte in här.  

  Normalt ingår i bloggavtal  att man inte får avslöja detaljerna i dem men för att ge en indikation på inkomster så var min totala fakturering den bästa månaden hittils cirka 4000 kr (ex moms) inga stora pengar men väl möjligt att göra lite aktiviteter. Om jag hade noll i kostnader och tog ut pengarna som lön så skulle det innebära en nettolön på cirka 2 000 kr efter sociala avgifter och skatt. Nu är inte det syftet och i det närmaste alla inkomster har återinvesterats i utrustning och resor. 

  Jag vill tacka alla som när de ändå ska köpa något använder mina länkar..det kostar inte dig något extra men hjälper mig mycket med att bygga upp den här verksamheten.

  Något som jag funderar mycket på kring detta är om det skulle vara möjligt för mig att ta betalt för föreläsningar och/eller personlig ekonomi coachning? Det tar mig emot på ett vis för jag skulle inte själv betala för detta...men å andra sidan så har jag det senaste året betalt många andra människor för att gör jobb som jag inte är så duktig på...och då försöker vi ändå göra så mycket som möjligt sjäva. När det gäller ekonomi och framförallt sätt att spara pengar så har jag kanske något att komma med...däremot får jag hyra in någon annan för att göra avancerade reparationer på bilen eller installera en ny kamin. De senaste två jobben finns det många som skulle kunna göra sjäva samtidigt som de kanske skulle vilja ha lite hjälp att få koll på ekonomin. Men det tar på någotvis emot att ta betalt för sådant som man själv inte skulle betala för. Jag fortsätter att fundera på detta...

  Hur ser ni andra på inkomster från bloggar och andra källor? Klarar ni av att ta betalt av andra för hjälp som ni själva inte skulle vilja betala för?   

  Taggar (blogg): 

  Sidor

  Blog Archive

  Blog Archive
  2017 (18)

  Taggar