Fantastiska Farbror Fri
Likes
244
Antal inlägg
905
Följare
51
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 timmar

Lästips - Konsten att njuta av livet!

Jag läser ju väldigt mycket och det är långt ifrån allt som hittar till bloggen men nu har jag läst en bok som jag verkligen vill tipsa om. Nämligen Konsten att njuta av livet - och ändå få saker gjorda skriven av Olof Röhlander. Olof Röhlander är tidigare bordtennisspelare på elitnivå och nu en av Sveriges mest anlitade föreläsare.   

(Se även ett kort klipp från Youtube nedan för en känsla av både boken och personen bakom)

Den här boken handlar för mig väldigt mycket om att kunna njuta i vardagen, att inte vänta tills det där perfekta tillfället som ska infalla någon gång i framtiden utan njuta så gott det går här och nu. Kapitel med rubriker så som "Konsten att misslyckas", "Konsten att vara ensam", "Konsten att vara två",  "Konsten att fika" sätter verkligen tonen för den här boken som utgår ifrån att det går att hitta njutningsämnen i det mesta. 

Inledningsvis så beskriver författaren hur vi dras mellan bilden av livsnjutaren med ett grässtrå i mungipan och den superproduktiva moderna supermänniskan och att vi tror att vi behöver välja. Tesen är att det går att vara både produktiv och njuta. Att vara glad och nöjd för allt man har och samtidigt kunnna anstränga sig för en förbättring. Tesen är att vi kan njuta samtidigt som vi åstakommer något...om det så är i arbetet eller på fritiden. 

Det är svårt att helt fånga allt bra som beskrivs och de personliga exempel som författaren har i alla kapitel men boken är kort sagt väldigt läsvärd. Har du läst den? Vad tyckte du? 

Jag lånade mitt ex på biblioteket som köpte in boken efter mitt önskemål, om ditt bibliotek inte har boken och inte vill köpa in den så finns den på bokus.se (affiliate länk). Om du köper den via länken så stödjer du dessutom mina framtida projekt utan extra kostnad för dig. 

 

 

 

Taggar (blogg): 
1 dag

Fredagsfunderingen - Vad är verklig levnadskonst?

Jag tror att en av våra största styrkor här i livet är att vi har förmågan att uppskatta det mesta, vilket hjälper oss med den dagliga tillfredställelsen men också på vår långsiktiga resa mot frihet . Vi uppskattar en kopp kaffe på trappen i förmiddagssolen likväl som en god champagne på en fin restaurang. Vi uppskattar landsbygden men kan också uppskatta en storstad och allt där emellan. Vi uppskattar en svensk skogssjö likväl som en tropisk strand. 

Det förvånar mig inte direkt att vi i ett överflödssamhälle utvecklar olika ganska nördiga intressen. Det kan vara Öl, Vin, Whiskey, Mat, sport, båtar, resmål etc. vilket inte är fel med det i sig.  Dock om nördigheten går ut över att kunna uppskatta det vanliga och att ta seden dit man kommer så blir det problematiskt. Vissa gånger förväxlas nörden med levnadskonstnären och livsnjutaren men där tror jag att man har helt fel.  Om man bara kan acceptera "öl bryggt på humle odlat av oskulder på en skuggig sluttning och bryggt  förhand av munkar under skottår" så gör man det onödigt svårt för sig. Att istället kunna uppskatta det nördiga när det bjuds men också kunna ta "en stor stark" med en god vän bara för att det är trevligt utan att klaga eller ens fundera på att det är blaskigt är verklig levnadskost.   

Genom att kräva "nördnivå" på allt så gör man också detta till vardag att bara äta och dricka special varor gör festen till vardag. Omvänt tycker jag det är synd för dem som inte kan uppskatta det lilla extra..som inte alls kan uppskatta en god bit mat på restaurang eller ett lite extra gott vin...speciellt om detta beror på att det gör ont i plånboken.  

Att istället kunna skilja på vardag och fest, att kunna njuta av det lilla och det spektakulära och att kunna ta seden dit man kommer och njuta bryggkaffet i fulla drag det är riktig levnadskonst...eller vad säger ni? 

Taggar (blogg): 
2 dagar

#uppesittarkväll - 2 100 000 och portföljen är klar! Vad nu?

I och med att lönen för januari kom in vilken gav ett sparrekord av aldrig tidigare skådat slag så överförde vi också de sista pengarna in i portföljen. Jag väntade också ut rapporterna på vissa bolag för att göra de sista köpen och jag har nu kompletterat Investor, Kinnevik och Ratos upp till den nivå där jag vill ha dem för tillfället. Det betyder att vår portfölj av "fritt eget kapital" idag uppgår till cirka 2,1 miljoner varav knappt 1,9 i aktier och cirka 160 tusen i likvider och knappt 80 tusen investerade hos  Lendify (affiliate).  

Nu är alltså portföljen klar och jag kan somna om fram till nästa omgång kvartalsrapporter och bolagstämmor (som jag i år faktiskt tänker mig besöka i större utsträckning än tidigare nu som fri). Men vad menar jag med att portföljen är "klar" och hur kommer jag jobba framöver? 

Fördelningen i portföljen är nu sådan som jag avsåg att den skulle vara, något innehav är lite för stort (Hafslund, Skånska, Kesko) och det saknas möjligen något inom energi om jag kan hitta ett utdelande bolag med inriktning mot förnyelsebart så kanske det blir ett köp. Men grovt så är portföljen hos  Nordnet (affiliate) så som jag vill ha den.

Framgent blir det tre saker i fokus: 

 • Vi har några månader med bra inkomster kvar framöver och vi avser att bygga likvider som motsvarar cirka 2 årsutgifter (240 * 2 = 480 tusen) med hjälp av detta kassaflöde (idag cirka 1 år så 240 nya tusenlappar behövs).
 • Löpande återinvestering och omvikning kan vi göra i samband med utdelningar. Vissa av de bolag där vi tycker oss vara lite överinvesterade är också relativt högutdelande och då har vi möjligheten att i vår inte  återinvestera och därmed vikta ner utan att göra några transaktioner. I andra aktier avser vi återinvestera utdelningarna. 
 • Säkra hem eventuella vinster, jag är lika osäker som någon annan på var börsen är på väg men eftersom vi entrar uttagsfasen för vårt fria egna kapital så kommer vi troligen att säkra en del vinster om börsen förtsätter uppåt. Samtidigt är ju en relativt stor del av vårt bundna kapital (pension) fortsatt exponerat mot börsen så om den fortsätter uppåt under lång tid så kommer vi ändå vara mycket nöjda. 

 

Generellt kommer jag fotsätta på den inslagna vägen och spendera ganska lite tid med att kolla på kortsiktiga fluktuationer på börsen. Den tiden kommer jag istället ägna åt andra projekt vid sidan om och här på bloggen kommer ni säkert också se en större mängd mer filosofiska och frihet/sparsamhets-inriktade inlägg medan börsen får lite mindre plats. Det finns dock så många duktiga aktiebloggare både här hos tradeveue och på andra håll så jag tror att mitt bidrag är något annat. 

Hur ser det ut med era portföljer? 

3 dagar

Gästinlägg Studenten A - En god ekonomi...

Nedan följer ett gästinlägg från Studenten A som ville berätta hur han på några år under studenttiden byggt upp ett fint sparkapital. Om du också gästblogga hör gärna av dig till mig på mail frivid42@outlook.com

En god ekonomi är inte ett privilegium för de som har vunnit det biologiska lotteriet 

Jag fick mitt ekonomiska uppvaknande för ungefär 2 år sedan. Hade precis fyllt 20 år och börjat studera på universitetet när två av mina nya klasskamrater hade nätbankens hemsidan uppe och pratade aktier, bolag och fonder. Jag frågade hur det gick till och att det såg intressant ut, de började förklara för mig vad de sysslade med och 2 veckor senare öppnade jag mitt konto hos nätmäklaren och då började starten på ett friare liv. Det är omöjligt att beskriva hur tacksam jag är idag för det ekonomiska uppvaknandet som jag fick och hur aktier och sparande skulle komma att bli ett av mina största fritidsintressen. 

Mina två klasskamrater, som idag är bland mina bästa vänner, gav mig värdefulla tips såsom indexfonder, långsiktighet och ränta-på-ränta effekten. De sa att om man inte är särskilt intresserad av börsen är det tidseffektivt och rationellt att månadsvis köpa indexfonder på över 10 års sikt. 

Min mamma hade sparat undan pengar till mig sedan dagen jag föddes, 100kr i månaden i en dyr bankfond (hemska 2%avgift), så jag hade ungefär 22 tusen kronor i den fonden som jag tog ut och satte in på konto hos nätmäklaren. Jag köpte indexfonder för hela den summan men började efter någon månad känna att mitt intresse för marknaden och företag hade fortsatt att växa så jag började köpa aktier istället. Under den här tiden började jag också att läsa aktiebloggar såsom miljonär innan 30, frivid42 (numera denna blogg Fantastiska Farbror Fri), Petrusko och många fler. Jag började att inse att jag som 20åring har en stor fördel med tiden som faktor om jag långsiktigt placerar pengar på börsen för att verkligen få igång ränta-på-ränta effekten. 

Idag två år senare har jag ca 156 000kr på mitt aktiekonto och ett buffertsparande vid sidan av det. Det är kanske inte särskilt imponerande jämfört med många andra i bloggosfären men med tanke på att jag har haft heltidsstudier på universitetsnivå samt egen hyreslägenhet är jag ändå personligen supernöjd över vad jag åstadkommit, utefter de förutsättningar jag haft. Det har varit möjligt med deltidsjobb vid sidan av studierna och stort fokus på att hålla nere dem fasta och rörliga kostnaderna. 

Nu har ni tillräckligt med bakgrundsinformation för att komma till själva budskapet av mitt inlägg. Man behöver inte ha rika föräldrar eller vara ett aktieproffs för att lyckas samla ihop en stor summa pengar när man är 40, 50 eller 60 år. Det är ett förändrat beteende, ihärdigt månadssparande på börsen över lång period (kortare period om du har högre sparkvot) som är svaret. 

Man har byggt upp ett språkligt bruk inom ekonomivärlden där det används avancerad terminologi som gör det nästintill omöjligt för gemene man att förstå, bara för att banker (läs: INTE internetbanker) ska kunna tjäna pengar på informationsövertaget. Ord såsom "placera i vår egen fond, 

Handelsbanken stabil, den har låg risk" används för att lura in privatpersoner i husbankernas egna dyra fonder. När man pratar med personer om sparande och investeringar brukar jag försöka förklara att det inte är raketforskning och att man endast behöver lägga ner ca 2–3 timmar per ÅR om man inte är intresserad överhuvudtaget i börsen. Alltså då månadsvis spara i diversifierade billiga indexfonder. 

Min storebror har sett min förändring och är imponerad av det jag har åstadkommit och en dag frågade han om jag inte kunde placera hans pengar eftersom "jag är så duktig". Jag har reflekterat över det här och just det här gör mig så FRUSTRERAD. Börsen är inte ett ställe för ett fåtal personer som har överlägsen förmåga att placera pengar och skapa avkastning. Det är som att han tror att pengarna jag sparat ihop beror på att jag är besitter någon slags övernaturlig förmåga att köpa aktier. Ungefär 20 % av mitt totala kapital kommer från kurstillväxt + utdelning, 8/10 eller 124 800kr är alltså egna insättningar. För mig som aldrig haft mer än 10 tusen kronor på kontot tycker detta är mycket pengar. Att ihärdigt sätta in den där summan månad ut och månad in, år efter år är det som gör skillnad, speciellt om du börjar med lågt startkapital (detta fungerar tyvärr inte för dig ChansarMest.;) (ChansarMest är en bloggare inom bloggosfären som sitter på en portfölj på mer än 9 miljoner kr, då spelar insättningar på några tusenlappar mindre roll eftersom det har sån liten påverkan på det totala värdet). 

Det är som att vissa personer bara ger upp och lever i sin skuldbubbla för de inbillar sig att det bara är ekonomiutbildade och proffs som kan tjäna pengar på börsen. Hur kan man få de människor som ännu inte fått sitt "ekonomiska uppvaknande"? 

Det är såklart en utmaning men bloggosfären gör självklart ett bra jobb fast det når nog främst de redan invigda. Offentliga personer som Günter Mårder och Nicklas Andersson är enastående förebilder och även poddar som exempelvis PrataPengar och gamla Sparpodden är riktigt högkvalitativa källor för detta uppvaknande jag pratar om. 

Det kan även vara så att människor placerar pengar på börsen av fel anledning. De vill tjäna pengar. Som min kompis så bra uttryckte det "istället ser jag snarare det ackumulerade kapitalet som ett resultat av en beteendeförändring". Att spara pengar är att våga leva för framtiden. Att spara pengar för framtiden betyder inte heller att man inte kan leva i nuet. Folk i allmänhet har någon slags villfarelse att man inte kan göra båda sakerna samtidigt. 

Läs gärna OnkelToms blogg för att få tips på hur man kan skapa ett förändrat beteende mot ekonomisk frihet. 

Slutligen hoppas jag min berättelse av mitt ekonomiska uppvaknande kan hjälpa andra att uppleva samma mentala lättnad som jag känner när jag har en god ekonomi!!

/ Studenten A 

Hej Farbror Fri igen...om du är intresserad av att själv komma igång med dina investeringar så har jag skrivit en guide till att komma igång här. 

Taggar (blogg): 
4 dagar

Vi gav bort bilen - vilken lycka!

Sedan vi flyttade förra sommaren så har det gnagt i mig att vi har två bilar på uppfarten medan vi egentligen bara hade nytta av en. Visst rullade bil nummer två några få mil då och då men egentligen så klarar vi utan den. 

Den äldre av bilarna (som vi nu har givit bort) var sedan länge avskriven och närmade sig 12 år och 24 000 mil varav 10 år och 18 000 mil i vår ägo. Dock fungerade den och den var mycket bränslesnål varför vi inte riktigt fick ändan ur vagnen och sålde den. Men även en bil som fungerar bra och är pålitlig innebär en belastning om man inte har så mycket nytta av den så även i detta fall. Det var snart  dags för en större service och man vet ju också att bilar kan gå från fullt fungerande till fullständiga vrak över natt om det vill sig illa. Detta får man bara acceptera om man behöver en bil men om man kan klara sig utan är det en onödig stress och risk. Därför blev jag så glad när vi hittade en lösning.

En släkting behövde en bil då hennes hade blivit utdömd vid senaste besiktningen (reparationer behövdes som kostade flerfaldigt mot vad bilen var värd och körförbudet inföll typ omedelbart). Vi kom därför överens om att hon fick ta över vår bil mot att hon betalade oss merkostnaden för att pendla i den andra bilen fram till sommaren. Bränsle, service och försäkringskostnader går upp något vilket motsvarar en utgift på 5 000 kr. Vi ser det som om vi gav bort bilen men att vi får ersättning för våra merkostnader under 5 månader i vår med 1 000 kronor i månaden.

Det viktigaste dock är att både mottagaren och  vi är så nöjda, vilket supergrej, att kunna hjälpa någon som bor så till att bil är nödvändigt och samtidigt för oss att inte bara slippa bilen men även slippa processen med att sälja, diskutera pris etc. Få bära ut de extra däcken ur garaget och få mer plats. Kort sagt en befrielse på alla sätt. 

Har du nyligen gjort dig av med något på ett vis du varit mycket nöjd med? 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Låna 400 000 kr gratis!?

Den låga räntan driver en del konstiga företeleser och det är lätt att låna stora belopp för den som vill. Vi har relativt låga lån men ändå 600 000 kvar på vårt hus. Eftersom vi har så små lån så har vi nästan inga möjligheter att få ränterabatt från banken (konstigt nog för vi borde vara en lågriskkund med under 30% belåning) men så är det. Därför är vår rörliga ränta nära listpris vid senaste betalning 1,65%. Detta innebär en kostnad på 9 900 kronor om året innan ränteavdrag. (600 000 * 1,65% = 9 900).

Eftersom vi även är Private Banking kunder hos Nordnet (affiliate) så har vi möjlighet att låna för 0,99% men då måste vi låna minst 1 000 000 och lånet får högst uppgå till 50% av husets värde (vi köpte för 18 månader sedan för 2 miljoner och sedan dess har vi gjort några förbättringar och marknaden har snarare stärkt än försvagats så det borde inte vara några problem). Det betyder att med Nordnets lån skulle vi få samma räntekostnad (1 000 000 *0,99% = 9 900) men med ett lån som är 400 000 kr högre.  

Dessa skulle vi sedan kunna lägga på ett sparkonto och få 0,5-1% ränta eller ta högre risk och placera på börsen eller hos Lendify (affiliate)? Nu är inte jag någon stor fan av att ta stora risker i sparandet men det som egentligen lockar i detta upplägg är att så snart frun inte längre jobbar så kommer det troligen att vara svårare för oss att få nya lån. Säg om vi skulle vilja bygga ännu en uthyrningsstuga på tomten eller göra något annat intressant projekt som kräver lite kapital. Därför skulle vi troligen ta dessa 400 000 extra vilket med nuvarande räntenivå blir "gratis" och lägga dessa på ett sparkonto med låg säker ränta?

Detta skulle ge oss lite högre flexibilitiet framgent, med rörlig ränta och möjlighet att amortera när som helst kan jag inte se att det finns någon egentlig risk med detta men kanske är det något jag missar? Vad tycker/tror ni? 

Taggar (blogg): 
6 dagar

Spargrisens Söndagar (del 5 av 6) - Oj här finns ju en kapitalförsäkring...

Detta är den femte delen i en serie gästinlägg av Spargrisen. Tidigare inlägg hittar du här.

En dag när jag skulle betala mina räkningar så tittade jag lite mer noggrant på bankens sammanställning om mina tillgångar. Jag konstaterade att där finns ju en kapitalförsäkring och hur var det med den? Jag är inte en slösaktig person och väldigt passiv i mitt sparande (daytrading är DEFINITIVT inget för mig) och jag hade faktiskt glömt bort den! Det första jag fick fundera på var om den verkligen var min, på riktigt. Jag har nämligen lite olika saker jag investerat i åt barnen, men i mitt namn. 

Den var min! Trevligt. Sen tittade jag på kursutvecklingen… den var… inget vidare! Jag kan lugnt säga att det varit mycket bättre om jag lagt pengarna i aktier eller fonder under de här åren. Nåja, jag säger som Farbror Fri, det är en sak att läsa på och se det teoretiskt, en annan sak att praktiskt testa en funktion. Men i alla fall, jag har haft ett automatiskt månadssparande i 10 år och det ger en rejäl slant, eller hur? Som bara ligger där, under madrassen, och har inte runnit iväg i den allmänna dagliga/månatliga ekonomin. 

Nu ska jag fundera på den bästa ”investeringen”, för mig, om jag inte skaffar aktier och fonder för hela summan. En investering är ju något som ökar i värde, men frågan är då vad ett värde är? Det behöver ju inte vara i rena pengar, det kan vara tidsbesparing, välmående eller nåt annat. 

Ett drastiskt exempel kan ju vara att köpa en nyare bil än den skrothögen man har. Köpa bil är aldrig en investering, ekonomiskt (eller, kanske med en fin veteranbil), men om man har en äldre bruksbil som gärna hälsar på i verkstaden då och då, så kan det vara läge att titta på en nyare modell innan den gamla brakar ihop helt. Samma med vitvarorna hemma.  Men nu hade jag ju skaffat den här kapitalförsäkringen för min egen skull och inte för de allmänna utgifterna. Så den här gången går bil, tvättmaskin eller gräsklippare bort. 

Jag har några saker just nu som jag vill lägga pengar på, ganska mycket pengar. Och det är bara för MIG, inte familjen/huset/framtiden… Problemet är att de måste betalas innan jag får ut pengarna från kapitalförsäkringen. Nåväl, dryftade dilemmat för min partner under julledigheten och klok som denne är så kom svaret ”du har ju dina urgamla fonder, nån gång ska du ju använda den avkastningen också”. Så då blir det nog så. Jag ska sälja lite fonder för att bekosta de stora utgifterna under våren. Men jag har ju faktiskt inte löst vad/hur jag ska investera pengarna som kommer att komma ur kapitalförsäkringen. 

En stor fest, kanske? Nån som har ett annat klokt förslag?

Taggar (blogg): 
18 februari

Rapport från en ovanlig fri vecka!

Den här veckan såg lite annorlunda ut för mig då jag var på resa till den kungliga huvudstaden. En gång per kvartal ungefär har jag försökt åka ner och träffa folk och hänger då upp detta kring något evenemang denna gång var det Nordnetlive som avslutade veckan på torsdag.

För det första så fick jag möjlighet att träffa en massa intressanta människor som jag tidigare mesta haft kontakt med via bloggar, poddar och twitter vissa träffade jag för första gången andra för andra eller tionde. För det andra så gick jag runt på stan utan dator i ett par dagar vilket gjorde att jag fick släppa den digitala världen lite och titta upp på världen omkring:-) Omväxling är verkligen väldigt bra för att frigöra tanken och jag har nog aldrig haft så många uppslag till saker att skriva om som nu. 

Detta var en ovanligt spendersam vecka för mig även om det var en tjänsteresa så blev det en hotel övernattning, några kafe besök, luncher och middagar ute vilket kan tyckas ironiskt när en sparexpert besöker stan men då ska man minnas att detta är avvikelsen i mitt liv och inte den dagliga rutinen. Sen kastar jag ju självklart inte sparsamheten genom fönstret bara för att jag är i konsumtionens mecka.  Trots all denna handel köpte jag inte en endra pryl under veckan och på hotellet njöt jag i fulla drag av frukosten som ingick (och tog med en macka till tågresan så klart:-). Skaffade även lånekort på stadsbiblioteket så att några timmar på kafé kunde förgyllas av en god bok utan kostnad. 

Att budskapen kring sparsamhetens kraft behöver komma ut till en vidare blir väldigt tydligt när man pratar med olika personer i stort sett från alla olika synvinklar. Hur detta ska göras finns det dock lika många åsikter om som det finns personer...personlig coaching, föreläsningar, poddar. bloggar...you name it. Men det är ju bara roligt. 

En annan sak som jag diskuterade rätt mycket under den här veckan  var det här med annonsering på en blogg och vid föreläsningar med mera. Att jag kanske behöver vara ännu mer tydligt om att det överskott som eventuellt blir av den annonsering som jag ibland har på bloggen via affiliates går tillbaka till verksamheten och betalar för att göra verksamheten bättre och hamnar alltså inte i min ficka på annat sätt än att jag kan köpa utrustning och resa eller vad som krävs i min verksamhet. Jag har stor respekt för att vissa försöker leva på sin blogg och därmed söker annonsörer av alla de slag men i mitt fall så räcker mycket små intäkter för att dra runt detta och därför så väljer jag bara att samarbeta med sådana företag som jag själv identifierat som prisvärda och pålitliga. 

Veckan avslutades med Nordnetlive på torsdagen vilket var ett bra annordnat arrangemang och jag tyckte intervjuerna på scen var intressanta och varierande. Framförallt imponerar entreprenörerna och investerarna som företräder egna pengar och som uppenbarligen säger och vad de tycker och tänker..medan det är uppenbart att politiker, riksbanksledamöter, VD'ar, Styrelseledamöter och andra tjänstemän säger det som står i manus...och inte mycket mer. Det är naturligt så men det gör också att de senare är tråkigare att lyssna på. Enligt mig var Jane Valerud, Petter, Amin Omrani, Pär Svärdkvist, Carolina Neurath och Sandra Lindkvist mest intressanta att lyssna på. Har hört och sett alla dessa i andra sammanhang tidigare men tyckte ändå att de hade några nya perspektiv.  

Under veckan råkade jag också överhöra en del konversationer på gatan varav en gav mig ett leende på läpparna då en dam med hög röst i telefon deklarerade till den hon pratade med "Amortera! Det blir man lycklig av!!" 

Nu är det äntligen helg igen, jag har massor av inspiration hoppas något av denna går att få ut i några intressanta inlägg under den kommande veckan! Hur var din vecka? 

Taggar (blogg): 
17 februari

Matvecka #krossabudgeten (5 av 5) - Summering och fundering!

Då har vi kommit till summeringen och funderingen av matveckan. För många som läser den här bloggen så gissar jag att inlägg som dessa slår in öppna dörrar men jag hoppas även att en del tips kan ha varit till hjälp. 

Veckan har sett ut så här:

 1. Intro - översikt och startpunkt (måndag)
 2. Grundkurs - Restauranger säljer inte mat (tisdag)
 3. Fortsättningskurs - Vad ska vi äta? (onsdag)
 4. Fördjupningskurs - Guide till opportunistiska matinköp (torsdag)
 5. Summering - Fredagsfundering och summering av veckan (idag fredag)

Det går att säga väldigt mycket om mat, och min erfarenhet är att detta är något som verkligen engagerar. Det kan vara allt ifrån åsikter om att man inte ska äta mejeriprodukter till att allt ska vara ekologiskt (eller för den sakens skull att ekologiskt är det dummaste som finns). Det finns också en ide som går igen inte bara på matens område utan även på andra områden att det som är dyrare nödvändigtvis är bättre. Men är verligen tomater för 50 kr kilot bättre än morötter för en femtedel eller tiondel av priset..? Är fläskkarré per definition sämre än oxfile? Jag skulle svara nej på båda dessa frågor...till och med är det så att de billigare alternativen ofta är godare men de krävs att de behandlas rätt det tar tid att laga högrev..men egentligen är det en mer smakrik del än oxfilén. 

En annan sak som inte riktigt fick plats i något av de andra inläggen är att det är viktigt att tänka på procenten. Nu pratar vi inte om alkohol utan om priser. En smaksatt creme fraiche för 13 kr jämför med vanlig för 10 är 30% dyrare. Inte hela världen om det är en produkt som du verkligen uppskattar, men om du konsekvent väljer den som "bara" kostar lite mer så höjer du med ens matkostnaden med 20-50% över hela registret. Vi väljer inte alltid bara det absolut billigaste då skulle vår budget vara runt 2 500 kr men däremot vet vi exakt vad vi gillar och varför vi väljer något dyrare ibland.   

Denna vecka har ju dock handlat om hur man kan spara på maten på ett struktuerat sätt genom att först inse att restauranger inte säljer mat och sen göra aktiva val kring vad man ska äta och hur man ska handla det. Igår gick vi igenom fördjupningskursen kring opportunistiska matinköp vilket är sista steget för den som verkligen vill spara mycket. Tyvärr tror jag att anledningen till att många inte lyckas få ner sina matkostnader är att de börjar i fel ände ...fördjupningskursen först..istället för att först designa in en viss nivå av effektivitet (stora besparingar) för att sedan optimera med hjälp av fördjupningskursen. 

Som jag sa i måndags så är grundförutsättningen för den här bloggen att det finns ett egenvärde i att vara fri och därför har jag satt respektive budget i relation till 4% regeln och räknat upp månadsutgiften med 300 ggr för att visa hur mycket kapital som krävs för att betala maten för all framtid på respektive  nivå. 

 • "Normalbudget" - 12 000 * 300 = 3,6 miljoner 
 • "Familjen Fri budget" - 3 500 * 300 = 1,05 miljoner 

Om man sedan utgår ifrån att "familjen fri" börjar från noll i besparingar och sparar mellanskillnaden mellan de två budgetarna så blir det en besparing på 8 500 i månaden eller 102 000 om året. Med en antagen avkastning på 6% på investerat kapital så tar det då 8 år att spara ihop de pengar som krävs för att finansiera maten resten av livet. Att jämföra med 40 år eller mer för den som inte sparar. 

För ett par veckor sedan så förslog jag i en fredagsfundering att köra denna typ av tema veckor på flera områden.

Nu har vi testat maten...och följande återstår: 

 • Boende och transport (lägger samman dessa då jag menar att transportkostnader är väldigt beroende av hur vi väljer att bo)
 • Kläder, elektronik och övrig (delvis nödvändigt..men kan också bli superdyrt)
 • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
 • Fritid och underhållning (Välja och välja bort)

..tycker ni vi ska fortsätta?

 

16 februari

Matvecka #krossabudgeten (4 av 5) - Guide till opportunistiska matinköp!

Nu är vi inne på dag 4 och fördjupningskursen i serien kring att spara på maten. Dessa metoder är det som möjliggör för vår familj att äta bra för 3 500 kr i månaden (och egentligen skulle vi nog kunna äta för mindre men det är här vi tycker att vi hittat balans mellan kvalitet och pris). Jag tycker att det är ganska kul att gå i mataffärer och gillar att jämföra priser, kolla på hur man marknadsför produkter och försöka förstå hur mathandeln generellt fungerar. Därför gör det mig inte så mycket att jag spenderar uppskattningsvis en extra timme i matbutiken jämfört med om jag skulle skippa detta. Man bör dock notera att i detta sista steg så är det den minsta besparingen och det är också den som innebär mest arbete så detta är inte för alla. 

 • För att kunna ta vara på de möjligheter som ges av extrapriser så har den opportunistiska matköparen ett stort skafferi, frysskåp och gärna en källare. Kylen ska gärna vara ganska liten för färskvaror blir oftare dåliga och en stor kyl bjuder in till att köpa mer än vad som går åt...saker som sedan står längst in på hyllan i mitten (du vet den där...) och blir dåligt..
 • Handla aldrig med lista på annat än det absolut nödvändiga. Om mjölken och smöret är slut så kan du självklart skriva ned det men i övrigt så kan inhandlingen ske baserat på vad som är billigt i butik. Via tjänster som matpriskollen (app) kan en del av detta göras på distans i mobilen.
 • Flexibilitet och fantasi är bra att ha som opportunist. Om det finns billig mjölk med kort datum...kanske göra en pannkaka..eller baka nått? 
 • Var uppmärksam på priser...tro i inte att dyrare är bättre..om du inte vet! Ovan tillexempel finns det en prisskylt på tomater där den ena kostar 15 kr kilot...den andra 49.90...båda är spanska..den billigare är en kvisttomat. Veckan innan var priserna tvärt om på samma butik...
 • En mental (eller fysisk) prislista är bra att ha. Smör är billigt under 50 kr kilot och kan man få det för 40 eller 30 så är det superbilligt. Kyckling med ben är billigt under 20-25 kr men ibland 15 per kilo se foto ovan. Jag har mentala nivåer när jag köper och nivåer (de lägre ovan) när det är så billigt så att jag köper så mycket som jag får/har plats med. 
 • Låt hållbarheten bestämma kvantitet - väldigt många varor har förvånansvärt lång hållbarhet (utan konserveringsmedel) det tyligaste exemplet på detta är pålägg som hel salami, ost och leverpastej. Så länge dessa är i en obruten förpackning har de mycket lång hållbarhet och därför bör man köpa så mycket man har plats med om det är ett riktigt bra pris.  
 • Säsong - det som skiljer nästan mest i pris är grönsaker och frukt det som dock är bra är att dessa vanligen är bäst när de är som billigast. När de vattninga spanska tomaterna kostar 50 kronor på hösten och de goda svenska rotfrukterna kosta 2.90 då är valet lätt. På vintern när underbart goda apelsiner kostar 10 kronor lika så. Vintertid är även frysta grönsaker, bär och även tillexempel tomat på burk bra alternativ då de färska alternativen är både dyrare och sämre. 
 • Kort datum/Utgående varor/Slut på helgen - under de senaste åren har vi nästan aldrig köpt något kött eller pålägg som varit på fullpris. Delvis via erbjudanden men ännu viktigare har varit att utnyttja det som säljs på halva priset på grund av kort datum. Det är inte ovanligt att butikerna bullar upp massor när de har erbjudanden och om de inte säljer så bra så blir det sedan halva priset på erbjudandet under kommande vecka. En variant på detta är utgående varor som utgår ur butikens sortiment och även säsongsvaror som säljs billigt efter tillexempel jul, påsk och midsommar. 
 • Besök flera affärer - vi brukar kompletteringshandla (mjölk eller andra färsvaror) ett par gånger i veckan. Mjölkpriset skiljer nästan inget mellan de tre butikerna där vi bor så det skadar inte att besöka olika butiker vid varje inhandlingstillfälle. På det viset kan du handla det som just den butiken är bra på och de erbjudanden som finns utan att ta en omväg. En gång varannat vecka är jag i "stan" och passar då på att besöka Lidl och Willys som inte finns här och handlar de varor som de är bra på.  
 • Se upp för låtsas erbjudanden - Det finns något djupt mänsligt i att vilja fynda men allt som står mitt i gången i butiken eller har en stor skyllt är inte billigt. Ibland står det på en stor skyllt "bunkra upp" men om man kollar noga på priset så är det ordinarie pris. Vissa gånger så är priset 10,50 styck eller två för 20. En så liten besparing är inte värt att riskera att något blir dåligt i kylen. Detta kan också röra sig om vissa butiker som märker ner varor med kort datum med 20% eller liknande när varan som är nedsatt kostar mer än motsvarande vara som ligger intill i hyllan.  

 

Dessa metoder har förmågan att nästan halvera matbudgeten ytterligare en gång till cirka 2 500-3 000 kr men eftersom vi vill äta bra och varierat har vi valt att lägga oss på nivån 3 500 och eftersom jag tycker att ingen ska behöva äta tråkig och enformig mat så väljer jag för detta exempel därför att använda denna nivå...men för den som vill vara riktigt badass så går det som sagt att spara ytterligare lite. 

Med en matkostnad på 3 500 kronor i månaden så krävs ett kapital på 1,05 miljoner (3500*300) för att betala för detta restan av livet givet den såkallade 4% regeln. Detta att jämföra med 3,6 miljoner där vi började veckan. 

Vad har du för tips? Var hittar du de bästa priserna och hur? 

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (54)
Feb (25)

Taggar