Fantastiska Farbror Fri
Likes
192
Antal inlägg
389
Följare
30
Medaljer
0
Om användaren
Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 timmar

Svårt att sälja huset och bokföring enligt försiktighetsprincipen...

Tyvärr har det varit svårare än vi trodde att sälja vårt hus. Intresset har varit relativt OK och 14 familjer har varit och kollat vilket är ganska bra för en liten ort. Fyra av dessa har varit intresserade på riktigt men av olika skäl har dessa fallit ifrån, någon hade ett hus som de behövde sälja först någon annan fick nej från banken för lånet. På slutet kvarstod bara en familj som verkligen gjorde allt för att få till köpet men dem fick inte OK från banken på grund av att en av dem hade en lön som till stor del består av olika typer av tillägg med en låg grundlön...banken räknar på grundlönen och de fick nej. 

Den sista famlijen är så pass intresserade av huset att de nu frågade om de kunde få hyra huset och vi funderar på en lösning där de kommer att hyra under ett år och få tillgoräkna sig hyran mot ett köp om de väljer det senare. Fördelen med detta är att vi får bra hyresgäster som troligen kommer se sig själva som ägare varför det är troligt att de tar väl hand om huset. Vi kommer sätta en lite högre hyra för perioden om de backar ur för att ge incitament till att faktiskt köpa. Om köpet går igenom på den här vägen slipper vi även att betala till mäklaren så sammantaget blir detta en bra affär för oss om familjen senare köper men under tiden kvarstår vi med en risk som ägare av två hus. 

Alternativet till detta är att ta bort huset från marknaden nu och återkomma om ett par månader med en ny annons och försöka sälja igen. Då med ny beskrivning, nytt foto och ett lägre utgångspris och vi står också kvar med alla huskostnader under tiden samt vi behöver komma förbi ibland och sköta huset. Ingen av dessa alternativ är vad vi önskar oss så det är lite som att välja mellan pest och kolera just nu...ska föröka komma till beslut nu i helgen.

Eftersom allt kring flytten nu är osäkert så kommer vi att från och med nu tillämpa "bokföring enligt försiktighetsprincipen" vilket för oss i detta fall betyder att vi i juli kommer ta alla flyttkostnader (20-25 tusen) direkt som kostnad istället för att som vi tills nu har gjort tänkt oss att avräkna vid en försäljning det känns bättre att ligga på den sidan och vara lite extra försliktig snarare än att blåsa upp ett sparande och lura sig själv om luften går ur och vi tvingas sälja mycket billigare än vad vi tänkt. En eventuell hyra kommer vi oavkortat använda att amortera ner lånet på huset och kommer inte räkna som någon inkomst också det för att ta den försikta skola fram till vi vet vad som händer. 

Är det någon läsare som har några erfarenheter av likande situationer? Vad gjorde ni? Nått ni är nöjda med eller ångrar? 

Taggar (blogg): 
19 timmar

Lästips för hängmattan - Fartblinda!

Idag går jag på 6 veckors semester med familjen så aktiviteten kommer gå ner lite här på bloggen fram till och med den 15/8 när vi är tillbaka. Avslutar den här terminen med ett lästips för hängmattan! Trevlig Sommar!! 

Nu är det fullt möjligt att jag slår in öppna dörrar för den här boken har fått rätt mycket uppmärksamhet men den är trots allt värd detta. Jag har velat läsa den ett bra tag men som sparsam person så fick jag helt enkelt vänta i kön på biblioteket för att få den levererad...

Boken har titeln Farblinda av journalisten och numera även författaren Carolina Neurath som har gjort sig känd för att gräva fram saker ur de mörkare delarna av närlingslivet som medarbetare på Svenska Dagbladet. Ett kort referat av boken går att finna på förlagets hemsida för den som är intresserad. 

Mina reflektioner är att det är en mycket välskriven bok som är spännande både för intrigen kring den anrika banken som drabbas av problem men även persongalleriet som känns trovärdigt. Många visar sig ha mycket dålig moral men samtidigt är inget svart eller vitt, ingen är odelat god eller ond vilket jag tycker höjer nivån på denna typ av bok. Har själv rört mig i utkanten av den här världen och träffat en del människor som karraktärerna skulle kunna vara baserade på och känner igen personlighetstyperna vilka ofta är hårda mot andra...men troligen i slutändan allra hårdast mot sig själva. 

Som inbiten ekonom och sparare så såg jag också några ekonomiska teman gå igenom boken, framförallt är det ju girigheten hos många som redan har "allt" men också sårbarheten blir uppenbar. Att även många framgångsrika personer lever ur hand i mun...om än med 3 bilar och 4 hus eller 300 kvm lägenheter på fina gatan i Stockholm. Hur detta liv som trots stora inkomster levs på marginalen gör att man inte vågar följa sin moral utan ständigt tänjer den till bristningsgränsen och i vissa fall ännu längre. 

Det är faktist relativt sällan som jag läser skönliteratur eftersom det finns så mycket annat att ägna tiden åt men den här gången tyckte jag att det var väl värt. Jag både skrattade och grät tidvis genom boken och det är ännu ovanligare. Denna bok kan verkligen rekomenderas för hängmattan i sommar både för den som är intresserad av finansvärlden men även som ren underhållning. 

Vad läser du i sommar? 

Taggar (blogg): 
2 dagar

Sparsamhet är miljöns bästa vän!

Ibland får jag frågor här på bloggen hur jag ställer mig till vår sparsamma livsstil och om inte ett fokus på låga priser leder till ett liv som är ohållbart ur miljöperspektiv. Min generella kommentar till det är att vi för det första fokuserar på total kostnad (inte på pris) varför vi ofta väljer lite dyrare produkter med högre kvalitet. Vi har även vissa principer som vi följer nämligen att så mycket som möjligt bidra till det lokala närings- och föreningslivet. Det innebär att vi handlar så mycket som möjligt i byn där vi bor eller i det närliggande större samhället på 1,5 mils avstånd. Det innebär också att vi de gånger vi går på kafé eller restaurang (vilket är rätt sällan numera) hellre väljer ett lokalt företag (eller förening) än en större kedja. Vi väljer hellre att laga ett par gamla skor eller klädesplagg än och vi söker alltid efter begagnade alternativ innan vi överväger att köpa nytt. Vi åker ganska sällan på längre resor (2-3 år mellan gångerna) men när vi gör det ser vi till att vara borta länge för att slå ut både kostnaden och miljöpåverkan över längre tid.   

Den största miljövinsten med vårt leverne är vår låga konsumtion och fokus på att använda så lite motoriserad transport som möjligt. För trots att många vill marknadsföra miljövänliga produkter så är det produkten som aldrig produceras som är den mest miljövänliga. Som Jeff Yeager (The ultimate Cheepskate) sagt vid något tillfället "det mest miljövänliga är inte att välja "hållbart" material till badrumsrenoveringen..utan att avstå och lära sig att älska sin gamla linolium matta". En liknande reflektion gjordes av en konstnär som vid en av Stockholms tunnelbanor satte upp en banderoll där det stod "Ekomjölk och Thailandsresa" vilket också tydligt sätter fingret på problemet. 

För några veckor sedan rapporterades också att att miljöbilen (hybrid-/elbilen) kan vara en "miljöbov" eftersom det går så mycket energi och mineraler för att producera den att det är tveksamt om det går att få igen under dess livstid även om den då släpper ut mindre  vid användning. Att helt enkelt köra betydligt mindre med sin vanliga bil eller helt göra sig av med den visar sig vara det bästa alternativet för miljön..och för plåboken..tvärt om vad marknadsföringen vill få oss att tro. 

Sammanfattningsvis miljövänlighet är inte något man köper utan något man uppnår genom att avstå från att köpa mer än nödvändigt! Eller vad tror du är det så enkelt? 

Taggar (blogg): 
3 dagar

Ekonomi fungerar som en cykeltur - det hårda arbetet först sen belöningen!

Ekonomi är många gånger ganska abstrakt därför blir jag så glad när jag hittar paralleller mellan ekonomi och livet i den verkliga världen.

En sådan är den cykeltur som jag ibland tar på lunchen vilken bär mig några kilometer hemifrån:

  • Den första etappen är upp på ett berg på skogsvägar och stigar. Det är en ganska kraftig stigning och när jag väl är uppe så är jag 700 meter över havet jämfört med 150 eller så i "byn". Jag gör inga rekordtider uppför men när jag kommer upp är jag lite svettig och det bränner lite i benen. Detta kan liknas vid den anstränging och det fokus det tar att bygga upp kapitalet för ekonomiskt frihet, det är inte plågsamt men kräver lite fokus.
  • Sen kommer belöningen, i ryggsäcken har jag nämligen den egenhändigt fixade matsäcken, en flaska vatten, en termos med kaffe och något gott till kaffet. Sittande med benen utöver en klippa bland höga träd där fåglarna kvittrar och med vacker utsikt får jag nu äta min mat och ta min fika som smakar extra gott efter en liten ansträngning. Jag sitter kvar ett långt tag och njuter av maten och fikat och sen funderar jag på att vända hemmåt. Detta kan liknas vid fasen när man börjar bygga upp lite kapital, stressen lägger sig och du börjar helt plötsligt få belöningar. Man är extra glad och nöjd över belöningarna eftersom man har fått anstränga sig lite för att ta sig dit...man är förtjänt av detta.   
  • Eftersom cyklingen hittils i stort sett bestod av en enda lång stigning så forsätter belöningarna. Nu får jag nämligen glädjen att susa ner för backen och känna vinden i håret. På lagom utmanande stigar och vägar slår denna känsla allt som jag någonsin känt i motoriserade fordon. Denna etapp kan liknas med var jag befinner mig just nu i livet. Som ekonomiskt fri behöver jag inte längre trampa för att ta mig fram. Däremot så vill jag ha lite utmaningar och väljer därför att inte cykla på den jämna asfalten utan istället i skogen där jag måste koncentrera mig. Njuta av utmaningen men inte krökas av den. 

En liten cykeltur på lunchen kan på detta sätt illustrera vägen fram genom ansträngningen till belöningen som man får på vägen mot ekonomiskt frihet eller tidig pension. Detta är raka motsatsen till vad vi ser omkring oss i ett konsumtionsdrivet samhälle...spendera första betala sen...

Var befinner du dig på cykelturen? Har du inte börjat...i uppförsbacken...vid matsäcksstadiet eller i det behagliga nedförslutet?

Taggar (blogg): 
4 dagar

Är du naturligt fräsch?

Något som faschinerar mig och som jag skrev en del om på min gamla blogg är hur vi använder ord och vad det gör med oss. Om vi kallar vinstskatt vid försäljning av bostad för "flyttskatt" eller skatteavdrag för arbetande för "straffskatt på pensionärer" så skapar vi en viss känsla med detta som oftast har ett politiskt eller kommersiellt syfte. 

För någon vecka sedan fick jag ett nytt sådant exempel denna gång från kommersiellt håll. Då hade P1 rapportering om skönhetsindustrin och ett ord som återkom då och då var "naturligt fräsch". Det skulle man kunna tänka sig är det tillstånd man får om man äter bra, rör på sig och sover en god natt sömn. Det vill säga lever ett naturligt och hälsosamt liv. Men icke i skönhetsindustrin  där har man istället lyckats få personer att känna sig "naturligt fräscha" efter att de sprutat in nervgift i pannan, klistrat plastögonfransar på ögonen, fyllt brösten med  silicon eller tagit bort hår med laser. 

Personligen har jag aldrig känt mig lockad av skönhetsoperationer eller andra ingrepp men jag kan se att de i vissa fall kan ha en plats. Om du råkar ut för en skada eller har ett drag som verkligen stör dig så kan det kanske finnas undantagsfall så man ska inte dömma det i sig. Det jag vänder mig emot är ordvalet "naturligt fräsch" hur kan det vara naturligt att på konstgjort väg förbättra (förändra) sitt utseende?  

I realiteten handlar det återigen om smart kommersiell använding av ord. Andra liknande exempel är när man försöker förknippa bilar med "frihet" eller "miljövänlighet" när de i själva verket är en av de största ekonomiska bojor som vi kan skaffa oss och dessutom finns det inte en enda miljövänlig bil...bara några som är något mindre miljövidriga....dock tror jag inte att ord som "boja" och "mindre miljövidrig" skulle sälja så många bilar. 

Har ni andra reflekterat över några ord av denna typ? Ge mig gärna fler exempel!

Taggar (blogg): 
5 dagar

Flytt och Frihet innebär en mycket mer komplex budget!

 För närvarande pågår flera stora förändringar i våra liv. Jag har ju varit "fri" i några månader nu men har fram till och med juni haft lön precis som vanligt. Kvarstår att få ut är några klumpsummor från arbetsgivaren innan betalningarna upphör. En summa betalas nu i Juli vilket är all min innestående semester och innarbetat för senaste året. Sen ska jag också få ut ett avgångsvederlag vilket jag fått uppskutet till januari 2017 för att undvika högsta marginalskatt på denna utbetalning...sen är det som sagt slut. 

Samtidigt har jag startat upp min firma vilket initialt innebar inköp av begagnad macbook och telefon. Faktureringen i min firma är inte speciellt hög men jag räknar ändå med ett positivt reslutat på helåret om än bara några få tusenlappar troligen. Dessa pengar (utgifter och inkomster) ingår inte i vår löpande budget som vi redovisar här på bloggen utan jag kommer göra en uppsummering i slutet av året) 

Dessutom håller vi på att sälja vårt hus och flytta vilket medför vissa kostnader och dessa har vi också skrivit upp separat och kommer bokföra mot vinst/förlust på bostaden när denna är såld. Vi hade räknat med ett överskott efter mäklarkostnader, flytt och lån är betalt på 200 tusen och även här återstår att se om det blir ett bättre eller sämre resultat än väntat och det kommer också i så fall överföras i den "vanliga" budgeten när allt är klart och går att summera. 

Till råga på allt så har den Fantastiska Fru Fri sagt upp sig från sin nuvarande anställning och söker jobb. Vi är 100% säkra på att hon hittar ett nytt bra jobb till hösten men det är fortfarande osäkert om det blir pendling, vilket lön och när ett eventuellt jobb kan tänkas börja. Så även den ordinarie budgeten är väldigt osäker för sensommaren/hösten (Aug-Sept) när det kan hända att vi inte har någon inkomst alls...återstår att se kan bli spännande. 

Kort sagt kan man säga att vår ekonomi är mer osäker än på mycket länge. Nu har vi så bra sparande och starkt kapital, låg belåning med mera så det finns inget som kan gå riktigt fel men det kan skilja några hundra tusen på utfall mellan nu och slutet av året lite beronde på hur dessa saker faller ut. 

På det hela taget spännande tider! 

Taggar (blogg): 
23 juni

Fredagsfunderingen - Spara med barnen?!

Japp jag vet att det är torsdag idag...men vem läser egentligen bloggar på midsommarafton:-) 

Vår övertygelse är att man lär barnen om ekonomi genom sitt exempel och att ingen sparad summa i världen kan rädda ett barn som växer upp utan att lära sig grundläggande ekonomiska principer. Lite enligt principen "om du ger en människa en fisk så är hon mätt för en dag, lär henne fiska och hon är mätt resten av livet".  

Därför valde vi att för ett år sedan sluta sätta in i det sparande som vi fram till dess hade haft till barnen och som vi planerar att ge dem på sina respektive 18-års dagar (eller när vi tycker det är lagom, finns i en Kapitalförsäkring i mitt namn). Då hade vi stoppat undan cirka 80 tkr per barn som nu får fortsätta att generera avkastning fram till de blir vuxna. Det var barnbidraget och flerbarnstillägget som vi sparade till barnen och det går nu istället in i något som vi kallar "resespar" och som vi skriver upp månadsvis på insidan av en dörr i köket. Resespar är tvådelat. 

  1. Vi sparar 3000 kr i månaden till en långresa som vi ska göra 2018 när även frun ska vara fri och då vi planerar att vara borta en hel sommar. På 3 år kommer detta ha blivit drygt 100-tusen. Kombinerat med att vi kommer försöka göra något husbyte eller uthyrning under den resan samt att vi ju gör av med pengar även när vi är hemma så kommer det kunna bli en mycket fin resa tillsammans. Barnen kommer få vara med och tycka och tänka kring vad vi ska göra med dessa pengar och hur vi ska lägga upp resan. 
  2. Vi sparar även 754 kronor per månad inför semester innevarande år. Det blir cirka 9000 kr per år vilket vi kan använda i sommar för att göra roliga saker med barnen. Nu till sommaren blir det troligen en studsmatta (för alla dagar hemma) och så någon utflykt/övernattning som vi gemensamt bestämmer. Barnen kommer få vara med och bestämma och därmed lära sig av hur vi använder dessa pengar. 

Med detta upplägg tror vi att vi vinner flera saker. Först så har vi lagt undan lite pengar vilket kommer hjälpa barnen att få en (liten) flygande start på sitt vuxenliv. Samtidigt genom att spara tillsammans till mindre och större resor/aktiviteter under hela uppväxten så hoppas vi att de förstår mer om sparande och vad man kan åstakomma om man planerar och lägger undan löpande. Vi gör saker tillsammans men barnen vet var pengarna kommer ifrån och hur vi har sparat ihop dem och förstår att pengar inte magiskt uppkommer från "mamma och pappa banken" utan att man faktist måste spara. Tror att det kommer hjälpa dom mer än någon summa som vi någonsin skulle kunna sätta in på deras konton när de blir vuxna. 

Hur gör ni? Sparar ni till barnen eller avstår ni helt? Vilka överväganden är det som legat till grund för det? 

Taggar (blogg): 
22 juni

80% sparandegrad - inte alltid lätt att leverera!

Det här är ett kort inlägg om en matematisk självklarhet men något som jag ändå blivit väldigt varse den här månaden. Det är inte helt lätt att konsekvent hålla en sparandegrad över 80%.

Ett litet exempel från den senaste månaden, det ser ut som om vi får lite bättre inkomster igen beroende på att jag kommer få lite semesterersättning samt att vi har sålt lite grejer i samband med flytten sammantaget blir detta kanske 10 000 kr. På samma gång kom en tråkig överasning från den så förhatliga bilen vilken hade mage att inte bli godkänd i besiktningen (trots att jag har sagt till den att det är oacceptabelt;-) och en bromsreparation gick på 3000 kr.

Så med 10 000 kr i högre inkomster och 3000 kr i högre utgifter vilket inte låter så farligt så kanske vi ändå missar vårt högt ställda mål att leverera 6 månader på raken med över 80% sparandegrad?! Det roliga är ju självklart att vi kommer spara 7 000 riktiga svenska enkronor extra ändå:-) 

Livet är tufft:-) 

Taggar (blogg): 
21 juni

Veckans Lästips! - Världens bästa blogginlägg?

De två skribenter som mest påverkat min syn på ekonomi och på tidig pension är Jakob Lund Fisker (författare till boken och bloggen Early Retirement Extreme som jag rekomenderat tidigare) och Mr Money Mustache (mrmoneymustache.com). Av dessa två är det Jakob forskaren och filosofen som skriver ganska komplicerat med en akademisk ton. Medan MMM skriver mer lättsamt och skämtsamt. Möjligen är MMM  lättare att relatera till för många eftersom han hela tiden haft familj, bott i hus och äger bil det vill säga lever ett liv mer likt den vanliga västerländska medelklassen. 

Det som är gemensamt för båda två är att de bevisar att det går att leva ett spännande, roligt och aktivt liv utan att det behöver kosta en massa pengar. De har även på ett effektivt sätt kunnat  peka på en del av det som är konstigt i vår tid. Hur vi ser på konsumtion och hur vi människor nästan verkar anstränga oss för att vara maximalt ineffekiva i vår använding av pengar. 

MMM har skrivit massor av intressanta, läsvärda och roliga inlägg men det som jag ständigt återkommer till och som mest påverkat min syn på pengar och möjligheter kopplade till dem är "The shockingly simple math behind early retirement" . Inläget är en genomgång över hur viktigt "sparandegraden (eng savingsrate) är för möjligheten att gå i tidig pension. Nedan ett exempel plockat från inlägget med någon som sparar 64% av inkomsten och som då behöver jobba i nästan 11 år innan friheten är möjlig. 

years_to_retirement

Working years vs. Savings Rate (screenshot from networthify.com)

 

För vissa kan detta verka som fullkomligt hokus pokus, pension handlar väl bara om ålder...just nu går vi vid 65 och i framtiden vid 75 om politikerna för bestämma. Värt att betänka då är att vi i vårt nuvarande pensionssystem sätter undan cirka 16-20% av inkomsterna som en genomsnitt. Det skulle enligt ovan motsvara 37-41 yrkesverksamma år = att en "vanlig svensk" förväntas börja jobba vid 25 år och sedan jobba fram till mellan 62-66 år. Vilket är väldigt nära sanningen. På precis samma sätt fungerar det om man sparar mer.

Den multiplikativa effekten av att kunna leva på mindre, lägga undan mer och avkastningen på det kapital som investeras gör att högre sparandegrad har en enorm påverkan på antalet år man måste jobba. Tror inte så många funderar på detta men skulle tänka mig att de flesta intuitivt skulle svara att om man ökar sitt sparande från 40% av inkomsten till 80% av inkomsten så skulle tiden till pension halveras men istället går den från 22 år till knappt 6 år. Detta blogginlägg öppnade min ögon för denna enorma effekt och fick oss att lägga in många extra växlar i sparandet. 

Kort sagt jag rekomenderar verkligen att ni läser detta inlägg av MMM! 

Vad tycker ni är MMM´s inlägg världens bästa på ämnet eller finns det något annat som kan konkurrera? 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
20 juni

Inför #uppesittarkväll - hur ser portföljen ut just nu?

Som jag skrev redan i morse så börjar det dra ihop sig till nya månadsköp och då kan det vara intressant att titta på hur portföljen ser ut just nu. Totalt har portföljen rört sig i stort sett sidledes de senaste månaderna men det innebär ändå att det varit stora inbördes förändringar. Det mest tydliga är MQ som tappat över 30% sedan årskiftet och där jag förra veckan beslutade att fylla på lite efter den senaste kvartalsrapporten. Bäst har Senior Housing Properties Trust (SNH) gått med i stort sett motsvarande uppgång. 

Just nu ligger Ratos, Mekonomen eller Tele 2 bäst till för nya köp baserat både på utvecklingen den senaste tiden och relativ vikt i portföljen. Sneglar även vidare på bevakninslistan och då främst Industrivärden som jag tycker ser rätt attraktiv ut på nuvarande nivå kring 130 kr per aktie. 

Utöver ovanstånde portfölj så har vi några hundratusen arbetslösa kronor som kommer att handlas för 25 000 månadsvis under hösten när inkomsterna är lägre. 

Vad tänker ni köpa?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (125)
Jun (27)

Taggar