Fantastiska Farbror Fri
Likes
151
Antal inlägg
303
Följare
30
Medaljer
0
Om användaren
Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 dag

Ställa rätt frågor - kaffe?

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om att ställa rätt frågor och de potentiella besparingar som man kan få genom att ställa rätt frågor. Det handlar om alla områden i livet men idag ska vi ta ett litet exempel nämligen kaffe.

Nivå 1 (sparande upp till 100%) - Behöver jag verkligen dricka kaffe? Uppskattar jag det?

Nivå 2 - (sparande upp till 75%) Behöver jag köpa kaffe när jag är ute på stan eller räcker det med att dricka hemma och på jobbet?

Nivå 3 - (sparande upp till 50%) Vilket typ av kaffe ska jag välja? Kapslar eller brygg kaffe? Vilken typ av bryggare ska jag välja? Ska jag dricka svart eller med mjölk och/eller socker? 

Nivå 4 - (sparande upp till 20%) Var kan jag få bästa priset på det kaffe jag har valt? Hur snabbt kan jag stänga av bryggaren? Om jag väljer att dricka kaffe på stan kan jag få någon form av klippkort eller rabatt? Är det billigare på kafé A jämfört med kafé B? 

För egen del har jag i nivå 1 tagit beslutet att jag tycker om att dricka kaffe och skulle gissa att jag dricker 5 svarta koppar per dag i snitt. Om jag väljer att dricka dessa  på den stora amerikanska kafékedjan så blir kostnaden för 5 koppar bryggkaffe 165 kr om dagen. Om jag istället väljer det vanliga kafét på hörnet så blir kostnaden istället 100 kronor. Om jag väljer att brygga hemma i en kapselmaskin så blir kostnaden cirka 15 kronor och om jag köper vanligt bryggkaffe till ordinarie pris och använder i min perkulator eller mockabryggare (som inte kräver engångsfilter)  så blir kostnaden 3 kronor om dagen för 5 koppar. Om jag köper samma kaffe när det är erbjudande så kan jag få ner kostnaden till 2 kronor om dagen. För att ytterligare effektivisera bryggandet kan jag snabbt hälla upp kaffet i en termos och stänga av bryggaren så snart kaffet är klart vilket sparar energi men besparingen handlar om mycket små pengar. 

Poängen här även om detta är ett nästan löjligt litet exempel jämfört med valet av bostad eller transportmedel är att det är i de två första nivåerna som den stora besparingen avgörs. Att hitta rabatter är aldrig en dum idé men det är inte vad som avgör utan det som avgör är de initiala besluten kring om man vad man ska konsumera och på vilket sätt. Ska jag dricka kaffe och i så fall om man tycker att det är OK att köpa detta på stan?

Hur tänker ni kring dessa frågor? Kan ni se hur detta kan vara användbart i era liv? 

Taggar (blogg): 
2 dagar

Ratos, Aktia, SJR eller Industrivärden - vad köper du denna månad?

Så drar det ihop sig till ny månadsinvestering. Som vanligt har 25 nya fräscha tusenlappar kommit in på kontot (denna gång i huvudsak från utdelningar).  

Denna månad gör vi enligt vår vanliga process och jag anser att Ratos, Aktia och SJR som redan finns i portföljen ser mer köpvärda ut än för en månad sedan och även Industrivärden som finns på bevakningslistan ser relativt attraktivt ut på nuvarande värdering. 

Hur ser det ut för er? Vad köper ni denna månad? 

Taggar (blogg): 
3 dagar

Bättre betalt = incitament för att jobba mindre?

I vårt konsumistiska samhälle utgår vi ifrån att om folk får mer pengar kommer de vilja jobba mer, men jag tänker helt tvärt om. Sedan vi började vår resa mot ekonomisk frihet på alvar för 5 år sedan så har vi lärt oss att leva på betydligt mindre pengar samtidigt som vi har fått högre inkomster. Detta gör att det idag blir betydligt mer pengar över varje månad. Samtidigt har jag så länge jag var anställd alltid varit mån om att göra ett bra jobb (även om jag inte levde för eller på jobbet) och det lönade sig i det att jag fick nya spännande uppgifter och även högre lön och lite extra rörlig lön då och då. Frun har gjort en likande resa där hon tillfälligtvis tog en lönesänkning när hon bytte arbetsgivare men genom att jobba på bra så fick hon snart ett erbjudande om att byta igen och då med en lön högre än tidigare. Allt detta gör att vi från att ha planerat att sluta jobba 2018 (för mig) och 2022 för frun nu är i en position att jag redan har slutat och just nu lutar vår prognos mot att frun ska kunna sluta redan nästa år.  

Men vänta nu borde inte mer pengar göra att vi vill jobba mer? Att min lön på några år gick upp med  35% och att min möjlighet till rörlig lön gick upp från 10% av årslönen till 20%. Att frun fick 35% högre lön när hon bytte arbetsgivare? Borde inte det ha gjort att vi ville jobba mer och längre enligt gängse accepterad praxis? Jo kanske det men vi värderar vår tid och vår frihet högre...och dessutom saknar vi absolut ingenting. Om vi skulle få 10 ggr så mycket pengar i morgon så skulle vi inte ändra speciellt mycket i våra liv...visst det är förmätet att säga att om vår förmögenhet gick från 5 miljoner till 50 att det inte skulle påverka alls...men vi skulle inte göra mycket annorlunda. Det enda som skulle hända är att frun skulle sluta jobba direkt och så skulle vi kanske börja fundera på hur pengarna kan komma andra till nytta via någon form av välgörenhet.  

Hur ser ni andra på pengar? Blir ni motiverade att jobba mer eller mindre när ni får mer pengar i plånboken? 

Taggar (blogg): 
4 dagar

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Tredje veckan!

Då har de 21 första dagarna av utmaningarna avklarats och det fortsätter att gå frammåt. Tyvärr tycker jag inte rensandet har gått så bra som jag hade önskat och även om det är en klen tröst så beror det på att vi fortfarande inte har sålt vårt hus (vi har bud men inte vad vi vill ha) vilket innebar en extra visning vilket tog bort ett par dagar. Dessutom håller grannen, som jag brukar hjälpa med byggprojekt, på med några spännande saker som jag vill vara med på och då gäller det att vara där de dagar när det passar. Just nu håller vi på att bygga ett get-stall...bara det för någon som varit kontorsråtta.

En annan sak som påverkar både tiden att rensa och budgeten (synligt både på mat och på lyxkontot) är att vi har haft födelsedagskalas hemma. Igår lördag var hela famljen/släkten på besök och vi grillade och idag söndag är det kalas för  6 åringens kompisar. Några kilo kött av olika typer för grillen, lite goda snacks till lördagkvällen och sen fika/godis till barnkalaset. Inget som behöver kosta mycket men visst syns det på budgeten..detta var planerat så ingen överaskning för oss men får se vad ni som läser tycker om nivån. Vi älskar möjligheten att träffa famljen och det är roligt för barnen att ha fest med kompisarna. Samtidigt är det vid dessa tillfällen man verkligen kan påverka kostnaden. Köpa grillkött och grönsaker baserat på vad som är bra och billigt och planera meny efter säsong samt köpa vin på box istället för flaska kan göra att en generös måltid för allihop kostar hälften eller i vissa fall en tredjedel av vad den annars skulle kosta. Betänk när ni kollar på siffrorna att vi har haft en ganska stor festlighet den här helgen och jämför med vad detta hade kostat om du gjorde det?

Se länk nedan för att se hur kostnaderna har utvecklats de 3 första veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra med det ni företar er i maj? Något som går extra bra eller extra dåligt?    

Taggar (blogg): 
6 dagar

Fredagsfunderingen - Vad tycker ni om bloggen?

Nu har det gått några månader sedan jag flyttade min blogg hit till Tradevenue och ytterligare några veckor sedan jag blev fri . Eftersom jag tycker att det är kul så skriver här nästan varje dag. Det fungerar så att jag får en tanke i huvudet som jag kastar ner i text och det går ofta fort. Eftersom det går fort blir det ibland lite fel med stavningen och meningsbyggnaden...även om jag tror att själva tankarna i sig inte är så tokiga.

Det är lätt att tro att man känner till sina styrkor och svagheter men det är ofta att andra ser dem bättre. Därför vill jag nu ställa några frågor till dig som läser. 

 Skulle ni uppskatta färre och längre/mer genomarbetade inlägg eller uppskattar ni korta snabba kommentarer? Finns det ämnen ni tycker saknas eller vill ha mer/mindre av? 

Är även intresserad av vilka det är som läser så gå gärna in och kommentera på denna gamla fredagsfundering där jag undrar "Vem är du?" 

Taggar (blogg): 
19 maj

Vad gör man när man är fri?

Nu har jag snart varit fri i 4 månader och det har varit härligt. Visserligen håller vi på att sälja vårt hus och ska flytta så det har varit ganska mycket bestyr med det så helt fri är man ju aldrig. Dock kan jag bara försöka föreställa mig hur det hade gått till att göra allt detta om jag dessutom hade jobbat heltid och varit bortrest vissa veckor. 

Vad har jag då sysselsatt mig med? Jo det bästa sättet att sammafatta det är fritt fritt valt arbete och utveckling. Även om jag nu slutat jobba så skulle jag säga att jag har utvecklats mycket mer de senaste månaderna. Jag har:

 • läst mer än vanligt
 • hämtat barnen med pulka/cykel vid klockan 3 i stort sett varje dag
 • Åkt skidor, cyklar och promenerat i stort sett varje dag
 • skrivit mer än vanligt
 • startat en egen firma,
 • haft kontakt med skatteverket fått igång en fungerande bokföring och skickat några fakturor 
 • deltagit i utbildningar
 • varit med och byggt ett sommarstall för getter
 • varit med och monterat lister och dörrfoder
 • varit med och byggt en vägg, en dörr med mera
 • hjälpt några vänner med sin ekonomi 
 • undersökt möjligheten att i framtiden vara coach/föreläsare inom privatekonomi
 • lagat mat, bakat och handlat i lugn och ro

 

Men vänta nu kanske du säger...en del av det där låter ju som arbete och det är helt sant på ett vis jag har gjort en hel del. Skillnaden mot när jag var fast i anställningensbojor är att jag i stort sett varje morgon kan välja vad jag vill göra. Jag kan anpassa aktiviteten till väder och min egen önskan. Dock betyder inte min frihet att jag vill sluta utvecklas tvärt om jag vill öka utvecklingstakten och lära mig nya saker varje dag. 

Hur är det för dig? Vad hade du gjort vid det här laget om du varit fri i 4 månader?​ 

Taggar (blogg): 
18 maj

Utnyttja andras ovilja att behålla sina pengar!

Min absoluta önskan är att alla skulle bli mer sparsamma och jag tror att samhället skulle vara en bra mycket bättre plats att leva på om vi fokuserade mindre på konsumtion och mer på sparsamhet och investerade tid i våra samhällen och medmänniskor snarare än  pengar i våra hus, bilar och pooler. Under tiden som samhället kommer ikapp kan man dock passa på att utnyttja andras ovilja att spara!

Nedan några närliggande exempel på dessa möjligheter: 

 • En granne som driver en egen verksamhet och som under startskedet är tvungen att vara noga med utgifterna byggde ett nytt kök och badrum för sammanlagt 50 000 kr (varav hälften för hantverkshjälp) med hjälp av inköp på blocket av inredning som var nästan ny men som andra skulle kasta ut och byta. 
 • Ett bageri i trakten säljer gårdagsbröd för 10 kr (ordinarie pris 25-30 kronor) massor med kunder kommer in varje morgon...de flesta tittar inte en på gårdagsbrödet utan köper det nybakta. Detta är grovt bröd som håller sig lika gott i en vecka men på grund av ointresse så finns det alltid 10 kronors bröd till oss. 
 • Vi har en liten "Nära" butik på orten där vi bor, det betyder ett bra men begränsat utbud. Ändå har jag i stort sett inte detta år betalat ordinarie pris på kött/fisk/fågel/korv eftersom de nästan alltid har något på kort datum. Andra kunder går in i butiken och går rakt förbi dessa varor...jag förvånas och tar korven med 1 dag kvar på hållbarheten för 10 kronor istället för den som ligger bredvid som har en veckan kvar för 25 kronor....
 • Häromdagen hade de till och med jättegod folköl (ICA Selection Ale/ Nils Oscar) som började närma sig utgångsdatum och som de sålde för under 30% av ordinarie pris. Köpte 8 stycken men ångrade sen att jag inte köpt fler för det priset...gick tillbaka 5 timmar och 100-tals kunder senare och till min förvåning fanns massor kvar i hyllan...ännu mer till mig! På samma vis när julöl såldes dagen efter nyår för 10 kr för ett 6-pack...funkade faktiskt bra till revbensspjällen en veckan senare och inte bara på juldagen:-)
 • På vår ort finns det loppisar till bredden fyllda med barnkläder, sportutrustning, leksaker, möbler etc och mycket i gott skick. När våra barn är klara med ett par skor så är de verkligen helt slut..men på loppisen står rader med nästan nya skor för några tior. Andra ratar detta och när vi behöver något så går vi dit och köper för nästan ingenting. När vi har nått över hemma så ger vi bort det till samma loppis, för vi vill inte ha mer prylar än nödvändigt.  

 

Mycket av detta ovan skulle inte vara möjligt i ett samhälle mer fokuserat på effektivitet och sparsamhet, och det är ett samhälle som jag skulle vilja leva i egentligen. Det skulle för det första vara mycket mindre "svinn" och för det som dök upp till exempel med kort datum skulle det vara många som skulle vara intresserade. Men så länge slöseriet förtsätter så kommer vi fortsätta att utnyttja detta till vår fördel. 

Har ni exempel på andra områden där ni kunnat utnyttja andras ovilja att spara pengar till er egen fördel? 

Taggar (blogg): 
16 maj

Lästips - Världens bästa bok!

Litteraturkritiker skulle säkert hävda att någon nobelpristagare eller klassiskt författare har skivit den bästa boken men utifrån perspektivet av den här bloggen finns det en bok som jag skulle vilja utse till absolut bäst i världen och det är Early Retirement Extreme, skriven av Jakob Lund Fisker

Författaren är en dansk fysiker bosatt i USA som med en realivt låg inkomst lyckades blir ekonomiskt oberoende på 5 år med hjälp av sparsamhet och ett helt annat tänk kring ekonomi och konsumtion. Boken tar avstamp i de stora frågorna kring varför vi konsumerar som vi gör och hur det kommer sig att vissa saker är "status" även om dem objektivt verkar vara destruktiva. Det är svårt att sammanfatta den här boken men några citat (min översättning från engelska) kan ge er en känsla för bokens ansats:

"Varför bor vi i hus? Varför flyttar vi hemifrån? Varför bor vi 2-4 personer i varje hus istället för 10-20? Varför jobbar vi till 65?"

"Föddes du verkligen bara för att dö och begravas med en stor hög överflödiga konsumtions artiklar?"

"Varför anses det vara finare att sitta 50 minuters kö till jobbet i en dyrare bil?"

"Varför anses det vara finare att sitta i soffan och titta på TV i ett hus där det också finns ett extra oanvänt rum intill?"

Författaren förespråkar (likt denna blogg) en effektiv livsstil eller som Jakob själv säger i interjuver "samma livstil som alla andra men något mindre ineffektiv". För den som inte är riktigt redo att läsa boken själv så finns även bloggen earlyretirementextreme.com och Joshua Sheats som driver podden Radical Personal Finance har även gjort ett rätt bra podd avsnitt som sammanfattar boken på 1 timme och 20 minuter och det kan vara en bra start. Det finns även ett längre avsnitt (cirka 3 timmar) med en intervju med Jakob Lund Fisker vilket är riktig intressant även om ljudkvaliten ibland är under all kritik.   

För alla som har något intresse för ekonomiskt frihet/tidig pension så är denna bok obligatorisk läsning. Den är inte lättläst men den är läsvärd. För mig är detta ett referensverk vilket gör att det är en av de få böcker som jag faktiskt äger..men om möjligt kan du ju först låna den från ett bibliotek! 

15 maj

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Andra veckan!

Utmaningarna fortsätter och har viss framgång. 

När det gäller prylarna så handlar det ju om att rensa ut inför flytten och eftersom vi har haft (och planerar) extra visningar av huset så har det tagit lite tid som kanske annars hade kunnat användas för att rensa men det går ändå framåt. Vi kommer även fortsätta med detta i juni så att vi får bort så mycket som möjligt. Det jag är mest nöjd med den här veckan är att jag lyckades laga en gammal DVD spelare som numera mest används av barnen och där en skiva hade fastnat. Jag har också lyckats konstatera att en CD spelare var bortom räddning vilket också var skönt för nu kan den gå till återvinning istället för att stå här och skräpa. 

Matutgifterna gick upp något till 840 kr (600kr) jämför med förra veckan (vilket är mer som en "normalvecka").  Utmaningen på matsidan handlar i och för sig inte om att hålla kostnaden så låg som möjligt utan att få mer information om hur våra kostnader fördelar sig mellan olika typer av mat. Den största överaskningen så här långt är hur mycket vi lägger på frukt och grönt vilket är roligt för allt går åt och barnen äter glatt. 

Har fått frågor om vår definintion av "lyx" och den har egentligen inte att göra med om det är en dyr eller billig vara utan om den är nödvändig eller inte, detta för att skilja mellan vad som går åt för att föda famljen (tre mål mat om dagen och frukt/mellis). I kategorin lyx faller saker som chips,godis,läsk, glass med mera till barnen och öl, vin och tilltugg (ost, salami, oliver) till oss vuxna. Här faller även mat på restaurang och kafébesök.

I kategorin lyx är värt att notera denna vecka att jag åt på McDonalds med äldsta sonen i veckan efter att han beslökt sin nya skola (vi ska ju flytta som bekant). Vi har även köpt vin/öl motsvarande 5-6 veckors konsumtion varför den totala kostnaden gick upp ganska mycket.  Nedan en länk där du kan se hur det gått de första två veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra? Hur ser era utgifter ut i förhållande till våra? Har ni lyckats rensa bort några onödiga prylar? 

 

Taggar (blogg): 
13 maj

Fredagsfunderingen - har du (o)tur?

Idag är det fredag den 13:e en dag som många förknippar med otur och då är det intressant att fundera lite över hur det egentligen förhåller sig med tur och otur. 

På ett vis så kan man säga att våra liv till stor del avgörs av turen, i vilket land föds vi, i vilken familj och under vilken tid växer vi upp? Personer födda i Sverige sedan början av 1900-talet har generellt sett haft mycket bättre förutsättningar än de flesta människor som finns eller har funnits på vår jord. Ändå är det inte alla som lyckas. Man kan ha oturen att bli född i fel familj, det behöver inte alls röra sig om rikedom/fattigdom utan även missbruk, psykisk ohälsa med mera drabbar familjer och framförallt barn. 

Man kan även se människor som växer upp med exakt samma förutsättningar (till exempel i samma familj) men där någon lyckas med det mesta medan det andra syskonet liksom alltid hamnar fel. Ett annat mer lättsamt exempel där det är svårt att dra en tydlig gräns mellan tur och otur är små vardags situationer som när jag i onsdags tappade mobilen ut bakfickan och ner i toaletten...OTUR...men den klarade sig efter att blivit avtorkad och torrblåst med hjälp av damsugaren TUR! Efter att det stod klart att mobilen klarade sig kände jag mig betydligt mer som någon med tur..trots att jag nu bara var tillbaka på ruta ett...

På något vis är det helt lönlöst att tänka på tur eller otur eftersom man är där man är och det enda man kan göra är att försöka påverka framtiden. Om man hade taskiga föräldrar eller kommer ur ett dåligt förhållande så kan man lära av det men det finns inget syfte med att gå och älta det förflutna. Historien har redan passerat och framtiden är ett oskrivet blad. 

Personligen är jag lockad av begreppet serendipitet som jag skrivit om tidigare. Det är ett begrepp som inte direkt används i svenskan men andvänds flitigt i engelskspråkiga texter och tal. Serendipitet så som jag förstår det handlar om att ha möjlighet att ta vara på turen. Att ha satt sig i en situation som gör att man kan ta vara på tillfällen som kommer. I börssammanhang kan det vara att ha ett sparkapital att ta av den dagen som en kanoninvestering dyker upp. Eller att kunna köpa de där boendet man drömt om när det blir till salu eller hoppa på det där jobberbjudnadet även om det innebär lite mindre trygghet. Framgångsrika idrottsutövare som Ingmar Stenmark med flera tillskrivs citat med andemeningen "att de har mer tur ju mer de tränar" vilket är ett exempel på serendipitet. Förmågan att ta vara på turen. 

Hur ser ni på tur respektive otur? Har ni exempel på när turen varit direkt avgörande i era liv och i hur stor utsträckning tror ni att man skapar sin egen tur? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (94)
maj (22)

Taggar