Fantastiska Farbror Fri
Likes
219
Antal inlägg
583
Följare
38
Medaljer
0
Om användaren
Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 dag

Inför uppesittarkväll - om du bara fick ha 3 aktier?

Personligen försöker jag hålla mig till en ganska koncentrerad portfölj av bolag på just nu 16 bolag och maximalt 20. Anledningen till detta är att jag vill ha möjligheten att följa mina innehav realtivt nära och om portföljen blir för stor så blir detta en större uppgift än jag har tid eller lust till. Samtidigt kan man lätt argumentera för att en portfölj med allt för många bolag börjar närma sig en indexfond vilket då kanske ändå skulle vara ett bättre val. 

En övning som jag brukar göra ibland  är att tänka i termer av vilka aktier jag skulle behålla om jag bara fick ha 3 (och inte investmentbolag...det är fusk). Skulle det gå att diversifiera med så få bolag och om det går varför äga fler?

För egen del skulle valet falla på:

1. Hafslund - Producent och distributör av energi (främst vattenkraft) med huvudelen av verksamheten i Norge. Stabila återkommande kassaflöden med hyfsat stor andel från nätverk så inte bara beroende av elpris. Utgör även en naturlig hedge mot högre energipriser.

2. Axfood - Svensk livsmedelshandlare med kedjor som Willys och Hemköp. Stabil och fukuserad verksamhet. Fokus på lågpris gör att de bör kunna tjäna pengar även under sämre tider. Verksamhet i huvudsak i Sverige.

3. Senior Housing Properties Trust - Amerikanskt bolag som förvaltar byggnader för äldreboenden och andra vårdbyggnader. Verksamhet i 39 stater med över 400 olika fastigheter. Äldre är en växande kundgrupp och diversifieringen av typ av byggnad samt den geografiska spridningen över USA ger en bra riskspridning. REIT´s delar ut över 90% av vinsten vilket ger en god direktavkastning.  

Jag bedömmer att alla bolag i min portfölj har god kvalitet men dessa ovan är så stora och olika att jag tänker att en portfölj med bara dessa tre bolag mycket väl skulle kunna ha en acceptabel risknivå. Det är svårt att se vilken enskild ekonomiskt förändring som skulle kunna få samtliga dessa bolag samtidigt på fall. (När jag säger på fall så menar jag inte börsfall (vilka kan sänka allt under en period) utan jag menar operationellt). Nu är jag inte så modig så jag behåller alla 16 bolagen (varav två investmentbolag) men det är en intressant övning tycker jag!

Vad skulle du välja om du bara fick ha 3 bolag i portföljen?

2 dagar

Veckans lästips - Kontorsninja!

Härom veckan tipsade jag om Lars Berges andra bok Svinn. Nu har jag även läst samma Berges debutroman Kontorsninja. Även om Svinn är den bättre av dessa två böcker så är även Kontorsninja väl värd sina timmars läsning.

Även den här gången är det karaktärerna som lyfter alltihop. Berge mejslar skickligt ut kontorskarikatyrer på ett liknande sätt som i The office eller Dilbert. Personer som på olika sätt gått vilse mellan powerpoint presentationer och produktivitetskonsulter. Mest vilse är Jens Janssen bokens huvudperson, han känner inte längre någon motivation trots att han på ytan är relativt framgångsrik. Istället har han skapat ett avancerat system för sig själv där han lyckas utföra sitt nuvarande jobb utan att egentligen göra någonting samtidigt som han med olika metoder skickligt undviker att bli befordrad.

En dag beslutar sig Jens för att gå under jorden...men inte som andra människor i ett annat land eller långt ut i skogen...utan han finner sin tillflykt i det oanvända kontorsförådet. Där lever han gömd allt medan livet utanför pågår "som vanligt" vilket innebär att företaget går sämre och sämre...och går mot den oundvikliga undergången genom ett uppköp från kinesiska investerare som bara vill åt varumärket. 

Ett citat och en siutation som beskriver känslan i boken väl är detta: 

"Inget vi gör här kommer gå till historien. Inget här har någon verklig betydelse. Det finns något poetiskt och vackert i det. Samtidigt är det sorgnilgt att så många kastar bort sitt enda liv här" (Jens Janssen, i telefon med en sexlinje, som lever gömd i Helmtechs kontorsföråd).

Historien tar på slutet några oväntade vändningar vilka är intressanta men i ärlighetens namn så är det karaktärerna och inte handlingen som är denna boks storhet.

Vad läser ni just nu? Något intressant eller roligt? Tar gärna emot tips!

Taggar (blogg): 
4 dagar

Fredagsfunderingen - Vansinnig behandling av husdjur?

Vi har inga husdjur i vår familj, förutom de tre små aporna som sägs vara  våra barn. Det här inlägget har legat och pyrt ett tag hos mig därför jag tänker att det kanske kan skapa en del negativa känslor men nu måste jag ändå ställa frågan för att jag undrar. 

För mig är det väldigt naturligt att vara djurvän, man ska aldrig medvetet skapa onödigt lidande för djur. Som utomståendbetraktare måste jag dock säga att det här med husdjur verkligen börjar spåra ur. När hästar går hos sjukgymnast,  hundar får rullstol och gnagare behandlas för cancer då har det då inte gått några steg för långt? När någon som inte är oändligt förmögen lägger tiotusentals kronor och mängder med tid på att behandla ett djur vars enda uppgift är att vara sällskap till familjen så tycker jag att det går lite för långt. Dessutom är jag tveksam till om detta är djurvänligt. Djur har visserligen ett medvetande men inte på samma vis som människor och de är mycket mer fysiska och jag tror inte att djur tänker över sin egen dödlighet på det sätt som vi gör..de vill bara springa och ha det roligt..få lite mat och så är det bra med det. 

Tror att det är väldigt bra att barn får möjlighet att umgås med djur vilket jag anser föder en starkare empati för allt levande. För den sakens skulle tycker jag inte att djur ska börja behandlas som människor. När timmevis av tid på tillexempel barnkanalen går åt för att visa hur man räddar en förvirrad ekorre eller en katt med magsjuka så kan man ju undra om detta är rimligt. Att istället visa hur en hund hjälper en blind människa eller en polis, eller hur en lantbrukare jobbar med djuren (på gott och ont). 

Djur som mår bra är glada och bekymmerslösa, de älskar sina ägare vilkorslöst. Detta kan vara en mycket härlig känsla för många, kanske till och med en form av medicin. Men vissa behandlingar som idag görs på djur tycker jag till och med är tveksamma på människor. Mycket avancerade, tidskrävande, jobbiga och dyra behandlingar som i bästa fall ger en kort och "lågvärdig" förlängning av livet. Min tolkning av detta är att vi för det första tycker att det är enklare att engagera oss i dessa små problem än att engagera oss i de verkliga problemen i världen. Dessutom vill vi inte riktigt erkänna att sjukdom och död faktiskt existerar och att våra husdjur med sin kortare livslängd dessutom kommer vandra den vägen ganska snart. 

Min åsikt är att djur ska behandlas väl medan de lever och är vid god vigör. Därefter är i de allra flesta fall den enda behandling som behövs för att vara human. Nämligen en spruta med avlivningsvätska för att göra plågan kort...på det viset kan vi lära oss flera saker. Vi kan lära oss att behandla djur väl, vi kan lära oss att livet tillsist tar slut och vi kan lära oss att djur är djur och dessa lever så länge som de är vid god vigör. 

Det är inte humant att hålla djur vid liv till vilket kostnad i lidande och pengar som helst. Djuret kan få somna på ett bra sätt och pengarna i den mån du har dem i överflöd kan användas till att rädda ett mänskligt barn eller dig själv...eller införskaffa ett nytt lyckligt djur i god vigör. 

Har du hjusdjur? Vad tänker du om avancerad sjukvårt för sällskapsdjur? 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Konsten att sälja luft......dyrt!

Med risk för att bli tjatig så funderar jag väldigt mycket på konsumtionsbeteenden när jag handlar och nu senast så stod jag vid charken och tittade på priset på korv. Själv stod jag i begrepp att köpa en korv av den kända falutypen vilket var ett önskemål från barnen. Denna korv kostar mellan 20-50 kronor kilot beroende på typ och erbjudanden. 

I den andra änden av av disken låg de lite finare korvarna. Speciellt under grillsäsongen brukar det slinka ned en och annan lätt lufttorkad chorizo eller annan korv med hög kötthalt i korgen...inte minst om de råkar vara bra pris på grund av kort datum. Döm dock om min förvåning då det fanns en annan kategori extra dyra korvar med "lägre kötthalt"....? Man lyckas alltså byta ut köttet i korven mot en billigare råvara...så som tillexempel bönor...och sen ta MER betalt för varan. Jag håller med om att vi nog alla och även miljön skulle må bättre av att vi åt lite mindre kött..men räcker det då inte med att man tar en korv istället för två?

Detta påminner mig om olika typer av light produkter där den dyra ingrediensen byts ut mot vatten, förtjockningsmedel och/eller socker och varan får samma pris eller högre. Det är en transaktion där jag hellre är på den säljande sidan.... 

Om marknaden skapar de produkter som efterfrågas...måste det innebära att de flesta konsumenter är idioter...eller?

Taggar (blogg): 
6 dagar

Hur ser en vecka ut när man är fri?

Jag har fått en hel del frågor här på bloggen och via twitter om  hur en vanlig vecka ser ut nu när jag är fri..och förra veckan kände jag för första gången att jag hade en "vanlig vecka" så som jag skulle vilja ha den. Under sommaren höll vi på mycket med flytten och därefter hade jag ett uppdämt behov av att läsa och skriva vilket gjorde att det tog (för) stor del av tiden. Förra veckan började dock en rytm ta form. 

 

När jag slutade gå till ett reguljärt jobb så frigjordes (lågt räknat) cirka 50 timmar i veckan som tidigare gått till jobb, pendling, tjänsteresor med mera och förra veckan bestämde jag mig för att kolla hur jag änvänt dessa. (se ovan). 

Den största delen går till min roll som hemmapappa vilket betyder att jag hämtar barnen tidigare och även har möjlighet att göra mer med packning av kläder till idrotten, frukt, läxläsning med mera. Tidigare delade vi på detta men frun tog ett större ansvar eftersom jag reste en del i tjänsten. 

Den näst största tårtbiten är "skribent" jag kommer hela tiden på olika saker som jag vill skriva om...och har massor av utkast som ännu inte blivit inlägg här på bloggen. Inspirationen kommer delvis inifrån men också från de stora mängder läsning (tidningar, facklitteratur, skönlitteratur) och lyssning (radio och poddar) som jag har möjlighet att få in på en vecka. 

Mat är viktigt för mig och jag lägger ganska många timmar varje vecka både på att inhandla maten och att laga den. Jag är ingen stjärnkock utan gör ganska basala husmansrätter och barnvänliga grejer men oftast från grunden och med riktiga och billiga råvaror. 

En hel del tid läggs också på att följa och läsa på om våra investeringar. Både inom pensionsområdet där jag går igenom allt just nu efter en period där fokus har varit på att sätta in så mycket pengar som möjligt. Bevakar även vår aktieportfölj, egentligen tror jag att det är svårt att leverera någon betydande överavkastning över tid..men jag tycker att detta är roligt så jag fortsätter hålla på. Dessutom har jag möjlighet att välja en portfölj som passar mig. 

Cirka en halvdag i veckan läggs på att städa huset inför helgen och lika mycket som "hantverkare" och "cykelbud". Dessa saker överlappar ganska mycket med annat då jag kan lyssna på en podcast om investeringar, privatekomni eller något annat intressant paralellet med att jag gör dessa sysslor. Att ha lite mer tid innebär också att jag har möjlighet att cykla i stort sett överallt och att bilen används mycket sparsamt. 

Intressant är att när jag summerar timmarna ovan så visar det sig att det blir betydligt fler timmar än de 50 som frigjordes av arbetet. Det boror självklart på att jag kan kombinera olika saker när jag har mer eget inflytande. Jag kan lyssna på podd medan jag städar eller skriva ett inlägg medan jag kokar äppelmos. 

Så här kommer det nog se ut ungefär fram till det att även frun slutar sitt heltidsarbete. Därefter kommer jag nog vilja lägga till några tårtbitar till i den här pajen. Mycket av det praktiska kan vi då dela mellan oss och då hoppar jag kunna jobba lite mer som lärare/föreläsare och jag skulle även kunna tänka mig att vara deltidsstudent under någon period för att utveckla mina förmågor inom skrivandet eller konsten att lära ut. 

Hur skulle du önska att dina dagar/veckor såg ut om du inte behövde anpassa dig till en arbetsgivare? Eller är du redan fri, hur ser din veckan ut? 

Taggar (blogg): 
18 oktober

Håll dig till strategin IDIOT!

Min övertygelse är att det finns många investeringsstrategier som kan fungera väldigt bra. Det viktiga är att man väljer en strategi utifrån en övertygelse och sedan är konsekvent. Självklart måste strategin vara verklighetsförankrad men förutom det så tror jag att man kan vara framgångsrik på en mängd olika sätt. 

Sedan den senaste portföljuppdateringen så har jag fått erkänna att jag inte har varit så duktig på det här området. Jag lämnade (tillfälligt) min strategi på två vis. Till att börja med så slutade jag att investera månadsinsättningarna och istället hade jag samlat på mig kontanta medel på depån. Strategin är annars att sätta in 25 000 kr i månaden och att köpa i det bolag som jag finner mest köpvärt...inte försöka tima marknaden. Dock har jag på senare tid gjort detta lilla avsteg och helt plötsligt kändes det jobbigt att köpa...men också jobbigt att inte köpa. 

Så i fredags vinstvarnade Eltel och jag tyckte på ytan att det var en överraktion i kursen (ned -40%) och helt plötsligt hade jag impulsköpt aktier för cirka 25 tusen (inte mycket pengar men ändå) och jag mådde riktigt dåligt. Jag hade ingen övertygelse i aktien...vet inte ens riktigt vad de håller på med..)annat än att någon från dem var hemma hos oss och fick igång bredbandet efter flytten).  Jag är ingen nervös investerare...men nu hade jag ont i magen.

Då tog jag två beslut. 

1. På måndag morgon sålde jag Eltel (oavsätt hur aktien går). Har ingen aning om hur aktien kommer gå framgent men jag har ingen övertygelse och då ska jag inte äga den.

2. Jag investerar kvarvarande likvider på kontot (valet föll på fler Axfood och sen ett första köp i Investor).

Ordningen återställd och magen är lugn! Så här ser portföljen ut efter dessa förändringar...

Hur ser du på strategi? Lyckas du alltid vara konsekvent? 

Taggar (blogg): 
17 oktober

Ibland går FFF på stan som en vanlig konsument!

Då och då åker jag till stan för att jag har något ärende och lägger då samman flera andra små ärenden och kanske passar på att besöka butiker som inte finns i vår lilla ort (som tillexempel Lidl). Det blir då otroligt tydligt för mig hur långt ifrån den vanliga konsumtionen jag står. Jag blir chockad när jag ser det gigantiska IKEA varuhuset och de stora köpladorna runt omkring. 

 

 

Samtidigt går jag runt och köper saker som vi behöver till hus och hem och gör av med så mycket pengar att jag nästan skäms, det är mat, cykellampor, elsladdar, tätning till avlopp med mera. Jag kostar till och med på mig (hör och häpna) att äta en hamburgare på stan och dessutom en kaffe med wienerbröd på ett trevligt gammalt Kafé…jag har inte många konsumtions svagheter längre men när jag ser ett Kafé eller restaurang som ser ut som om det inte har förändrats på 50 år så blir jag alltid sugen på att gå in…så lite slöseri. När allt är summerat har jag gjort av med 1 100 kr och jag är helt slut…

 

En rolig sak händer också på mitt besök på kafé nämligen att två äldre damer sitter och diskuterar vid bordet bredvid mitt. Det börjar med att den ena damen säger till den andra att hon i stort sett inte handlar något annat än mat längre. Den andra damen säger ”oj det låter klokt”. Men det är sedan det blir riktigt roligt för sedan fortsätter dam nummer ett att berätta om allt hon har köpt under de senaste månaderna (och det är mycket) och för varje grej är det ”men det var ju en riktigt fin grej” eller ”den gamla var ju så stor”. Efter en lång utläggning om allt som köpts börjar de båda prata om alla grejer de ärvt från gamla släktingar och hur de nu försöker ”bli av med” dessa grejer genom att bjuda ut dem till barnen…med blandad framgång. 

 

Frågan är om vi ens förstår hur marinerade vi är in konsumismen? Det känns lite som om vi numera är konsumenter i första hand följt av våra andra roller som föräldrar, barn, medborgare, medmänniskor etc.

 

Hur ser du på detta? Har du haft några liknande erfarenheter som det som jag beskriver ovan?

Taggar (blogg): 
16 oktober

Lästips? - Shopstop...rapport från ett (halv)celibat!

Normalt skriver jag bara om böcker som jag vill rekommendera, jag läser mycket mer än vad som läggs ut här på bloggen men jag väljer ut det jag vill tipsa om. Den här boken känner jag dock att jag måste skriva om även om det inte är en helhjärtad rekomendation. 

Boken i fråga är Shopstop - Rapport från ett celibat skriven av Gunilla Brodrej som är kulturjournalist och jobbar sedan många år på Expressen. Författaren beskriver ett "köpstoppsår 2013" uppblandat med intervjuer med forskare, miljömarxister, religösa ledare med flera kring synen på konsumtion utifrån olika synvinklar. 

Själva köpstoppet tycker jag är ganska ointressant, det är relativt halvhjärtat jämfört med andra (till exempel Ann-Christin Gramming som skrev "Köp inte den här boken" och driver köpstoppsbloggen) och det är så många undantag från köpstoppet så att jag undrar vad det egetligen syftade till...varför skulle det vara OK att köpa flygresor, teaterbiljetter och finkaffe men inte nya strumpor eller skor? Jag förvånas också över dramaturgin kring att alla kläder och skor verkar gå sönder redan efter några månader av det nya året...jag och frun köper ganska lite kläder och jag är övertygad om att vi med lätthet skulle klara ett år utan att köpa någonting...det verkar dramatiserat på ett konstlat sätt att allt i garderoben faller i bitar redan efter några månader av ett köpstopp och det låter nästan som att författaren går klädd i lump mot slutet av året. Det är också konstigt att när något "måste" köpas (så som skidor för att delta i tjejvasan) så kommer det aldrig på tal att söka efter begagnade alternativ. Det visar sig också att författaren inte säger sig ha sparat några pengar under köpstoppsåret vilket ju innebär att hon rent bokstavligt måste ha bytt strumbyxor mot finkaffe och vinterjacka mot charterresa och då kan man fråga sig om det var ett köpstopp överhuvudtaget. 

Å andra sidan är det intressant med de olika intervjuerna. Att få höra allt från miljömarxister till marknadsliberaler, psykologer som behandlar köpberoende och ärkebiskopen resonera och fundera kring konsumtionsbeteenden. Intressant också att alla verkar inse att nutidens form av tanklös prylkonsumtion inte ger lycka och dessutom är ohållbar för världen. Men att ingen verkar ha någon riktigt bra lösning på hur vi ska ta oss ur det och att alla verkar otroligt rädda för att komma med pekpinnar. Personligen tror jag på konsumtionsutbildning/upplysning eftersom jag är övertygan om att en frimarknad kräver en upplyst konsument. Har också svårt att se att detaljerade regleringar kan ersätta rollen som den upplysta konsumenten.

Sammantaget då skulle jag säga att 1/3 av den här boken är riktigt läsvärd medan 2/3 är på en nivå som vi troligen både kan ha och mista. Tycker att köpstoppet är allt för halvhjärtat för att vara intressant. Vad som däremot är intressant är att detta experiment gjorde vissa människor ganska upprörda när det pågick...vilket är löjeväckande och visar hur känsliga människor är för att bli ifrågasatta i sin konsumtion...till och med på detta mycket milda vis. 

Har du läst boken? Vad tyckte du? Har du kanske något att rekomendera?  

14 oktober

Fredagsfunderingen - Vad är en bra/dålig lön?

Personligen valde jag en utbildning där jag trodde det fanns goda möjligheter att hitta ett jobb och samtidigt en hyfsad lön. Av olika skäl, där jag hoppas att någon form av talang och arbetsmoral hade viss inverkan men även en del tur så fick jag med tiden en riktigt bra lön. Vid 25 år ålder började jag jobba på riktigt med en lön på 19 500 kr i månaden och vid 39 år ålder gick jag i pension då med en månadslön på drygt 57 000 kr. 

Min önskan är alltid att få så bra betalt som möjligt för det jobb som jag gör, men samtidigt tycker jag att det finns andra värden kring arbetet och livet. Därför har jag tillexempel konsekvent avböjt, genom min så kallade karriär, att bli chef (över andra). Även om jag haft stort ansvar över projekt, processer och externa kontakter på ett stort företag så har jag inte direkt haft personalansvar då detta inte intresserar mig och även om lönekuvertet hade blivit tjockare så har jag avstått varje gång frågan kom på tal. Tidvis har jag även bannat mig själv för att jag inte valt ett annat yrket så som Lärare som skulle kunna kännas mer meningsfullt och som dessutom ger en flexibilitet i bostadsort som ekonomyrket (om man är inriktad på storföretag) inte riktigt ger. 

Precis som med fattigdom pratar man gärna i Sverige om lön i relativa termer. En "dålig" lön är därmed en lön som är sämre än andra som har samma utbildningstid bakom sig. Om läraren tjänar mindre än IT-konsulten trots att båda har 4 års högskola i bagaget så tjänar läraren dåligt.  Här håller jag inte riktigt med, en dålig lön (precis som fattigdom) är i min värld något mer absolut. En dålig lön är en lön man inte kan leva på. Skulle tro att gränsen för en ensamstående vuxen person med barn då ligger på runt 20 tusen i månaden innan skatt. Möjligen lägre med tanke på möjlighet till barnbidrag, bostadbidrag och underhållsstöd men de två senare systemen har jag mycket dålig koll på. 

Lärare, Poliser, Sjuksköterskor med flera som har fulltidstjänster tjänar dock inte dåligt utan de tjänar "något mindre bra" eller ett annat ord skulle kunna vara "drägligt". Detta ändrar inte grundsynen på att dessa gör några av de viktigaste jobben i vårt samhälle och mycket väl skulle kunna vara värda högre lön. Jag tror inte heller att denna typ av yrken kommer att fullt ut kunna matcha den lönenivå som det privata näringslivet kan ge. Varför då inte istället satsa på att göra dessa yrken attraktiva på andra vis utöver lön. Återge lärarna sin frihet att planera och lära ut. Inför lärarassistenter så att läraren faktiskt har möjlighet att lära ut. Berätta för föräldrar och barn att i skolan är det lärarna som bestämmer. På samma vis med polisen, ge den befogenheter att motverka de krafter som vill underminera deras status som ordningsmakt. Sjuksköterskorna ska ha tillräckligt många kollegor för att inte jobba ihjäl sig och så vidare.

Personligen tror jag att det är kontraproduktivt att prata om "dåliga" löner för yrkena ovan, jag tror nämligen att det enda som är viktigare än lön för dessa yrken är att de har tillräckligt många kollegor, tillräckligt hög status och befogenheter samt att varje yrke möjliggör sina unika förmåner i form av tillexempel för lärarna möjlighet att vara långledig på loven. Det är också så att det är en ursäkt för att inte ta tag i sin privatekonomi att skylla på en "dålig" inkomst, men att tjata upp lönen är oftast mindre effektivt (även om man ska fortsätta att försöka) än att ta tag i ekonomin på den nivån där man befinner sig och sen få löneökningen som en bonus. 

Vad tänker ni? Har du en dålig eller bra lön? Var går gränsen? Hur relevant har den relativa lönenivån för ditt val av yrke/utbildning varit? 

13 oktober

Portföljuppdatering - arbetslösheten minskar med hjälp av Lendify!

Denna månands portföljuppdatering visar varför man inte ska lämna sina principer, jag har nämligen något för hög portföljarbetslöshet just nu och har samtidigt svårt att se vad jag ska köpa för pengarna. Återigen är vi i ett läge där alla aktier (som jag har intresse för) känns dyra....och helt plötsligt på grund av insättningar och några mindre försäljningar så råkar jag ha cirka 80 tkr i depån som är arbetslösa.  

Samtidigt påbörjade jag ju i september mitt Lendify experiment så pengarna är i arbete även om de inte är på börsen. Vilket faktiskt är väldigt possitivt att ha som alternativ just nu när börsen känns generellt dyr. Ska blir kul att se de första amorteringarna och räntebetalningarna via Lendify komma in i slutet av månaden.  

Eftersom dessa pengar faktiskt är i arbete känns  det just nu är OK att ligga med lite likvid på depån. Den dag som vi får lite marknadspanik  kanske jag passar på att köpa lite mer i något existerande innehav eller lägger till Investor som numbera är ensamt på bevakningslistan

Hur hög är din portföljarbetslöshet? Vad skulle du investera i just nu om du hade 100 tkr? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (192)
Oct (22)

Taggar