Fantastiska Farbror Fri
Likes
194
Antal inlägg
397
Följare
31
Medaljer
0
Om användaren
Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
3 dagar

Favorit i repris - Barn kostar INTE mycket pengar!

Så här under sommarsemestern (FFF är tillbaka på riktigt kring den 15/8) så kör jag lite favoriter i repris här på bloggen. Detta inlägg publicerades för första gången i april 2014 (på den gamla bloggen frivid42.com) och är forfarande ett av de mest lästa. Alla tidsangivelser i bloginlägget nedan är från första publiceringen.

Äga min tid http://agamintid.blogspot.se/2014/03/barn-kostar-pengar.html skrev detta inlägg för ca en månad sedan och sedan dess har detta inlägg legat som utkast hos mig.

Visst kostar det att ha barn, att få flera munnar att mätta i hushållet, flera som behöver kläder etc, men summorna är inte alls så stora som ofta uppges i olika sammanhang. Det är klart att barn precis som allt annat kan kosta precis hur mycket som helst, men själva faktumet att man har barn behöver inte vara speciellt dyrt. De direkta löpande kostnaderna för oss skulle jag vilja påstå täcks av barnbidraget och flerbarnstillägget.

När barnen föddes uppkom ju vissa kostnader men inte heller de var särskilt stora, en begagnad vagn, babyskydd, vagga och sedan spjälsäng. Vi hade budgeterat ca 10 000 till den första lilla sonen men vi kom aldrig i närheten av att spendera så mycket. De två andra behövde nästan ingenting för det fanns ju redan allt de behövde.

Den största posten är solklart inkomstborfallet under föräldraledigheten när man ‘bara’ får 80% av lönen men å andra sidan köper man ju nästan ingen mat ute, inga pendlingsresor och inte heller någon avgift för barnomsorg etc. Dessutom om man tjänar över brytgänsen för statlig skatt så är det ju de där sista tusenlapparna som beskattas hårdast som man går miste om när man är hemma så mer än hälften av borfallet skulle ju ändå ha tillfallit staten. Dessutom är man ju vanligtvis föräldraledig under 1-1,5 år delat mellan föräldrarna och det är inte så lång tid.

Men det är ju också så att övriga beteenden ändras när barnen kommer, man går inte ut och äter lika ofta och visst slinker det ner en och annan flaska vin men inte som förr och det mesta sker dessutom hemma så man betalar inte restaurang/bar priser för drycken och maten som man ibland lyxar till det med.

Ska försöka summera hur det har sett ut för oss:

Bortfall av inkomst (högt räknat) 7 000 kr i månaden i 14 månader cirka 100 000 kr netto per barn. Totalt för tre barn 300 000 kr.

Inköp av nödvändig utrusting före födseln och under första halvåret, ca 7000 för första barnet och sen någon enstaka tusenlapp för de två övriga, totalt 10 000 kr för tre barn.

Löpande kostander inklusive mat, kläder, blöjor, aktiviteter ca 1000 kronor per barn och månad. 12 000 kronor per år och barn, täcks teoretiskt med råge av barnbidrag och flerbarnstillägg. Med vår ordnade ekonomi har vi valt att ta denna kostnad ur vår egen budget och istället spara barnbidrag och flerbarnstillägg till barnen men fakta kvarstår de löpande kostanderna för barnen täcks av bidrag.  

Övriga kostnader relaterat till barnen skulle kunna vara ett större boende, men helt ärligt skulle du bo hela livet på 30 kvm även om du inte hade barn? Kostnader för bilar och barnomsorg är egetligen kostnader för att kunna arbeta och inte kostnader för barnen. Om det inte var för att vi dagligen måste åka till arbete skulle vi med lätthet klara oss med en enda 10 år gammal kombi som vi körde 1 gång i veckan, och barnen skulle vara på ‘allmänförskola’ i 15 timmar i veckan vilket är avgifsfritt.

Resor etc. ja det kan ju hända att föräldrarna vill åka på resor, men i realiteten är detta då en kostnad för föräldarnas intressen. En 1,3 eller 5 åring eller för den saken skull äldre barn kan lika gärna åka och kampa, åka och hälsa på Mormor eller Farmor eller ta en runda till skogen eller cykla till sjön. Vi har rest med våra barn och men jag lever inte i villfarelsen att det var för deras skull. Detta kan förändras med åren men jag tror att även lite äldre barn uppskattar enkla nöjen minst lika mycket som exotiska resor till avlägsnaplatser.

Hur ser det ut för er, känner ni igen er i vår situation eller ser det helt annorlunda ut?  Vad är det som kostar mer eller mindre för er?

Taggar (blogg): 
14 juli

Halvårsuppföljning mål 2016


Mål 2016


Oj vad snabbt det går nu har redan första halvåret gått och det är dags för halvtidsutvärdering av måluppfyllelsen. Alla uppgifter rör måluppfyllelse vid halvårsskiftet.  Se nedan. (Sedan halvårsskiftet har vi fått huset sålt och frun har klart med nytt jobb men även om det skedde före publiceringen av detta inlägg så var det ändå under andra halvåret....)

Våra mål för 2016 är:

Ekonomi

 • Sparandegrad på 70% eller 700 000 kr (inkluderar PPM, Tjänstepension och IPS både på inkomst och sparandesidan).  Något lägre inkomst och därmed också mindre löneväxling kombinerat med lägre kostnader än 2015 gör att vi ökar sparandegraden men minskar det absoluta beloppet något.
 • Levnadskostnader på mindre 22 500 kr per månad i snitt.
 • Sälja det gamla huset med ett överskott efter försäljningskostnader och låneåterbetalning på +200 tkr
 • Sälja den ena bilen och få ut minst +20 tkr

Hur har det gått? Sparande för första halvåret summerar till cirka 600 tusen motsvarande en sparandegrad på 84% vilket är det starkaste halvåret någonsin. Andra halvåret kommer bli svagare eftersom vi efter juli ska leva på en inkomst. Just nu pekar prognosen på 800 tusen och 75% sparandegrad för helåret men det återstår att se. Den genomsnittliga månadsomkostnaden första halvåret slutar på knappt 20 tusen så det är inte bara höga inkomster som gjort sparandet framgångsrikt. 

Huset och bilen är ännu inte sålda vid halvårsskiftet (tyvärr med huset) medan bilen var planerad att säljas efter sommaren. 

Jobb/Pension/Företag

 • Frufrivid42 fortsätter på sitt nuvarande uppdrag fram till sommaren och behöver sedan hitta ett nytt uppdrag med samma arbetsgivare eller ett helt nytt jobb som påbörjas efter sommaren. Målsättningen här blir få minst bibehållen lön. Om hon kan hitta något på gång/cykel avstånd hemifrån så kan det vara helt OK med lite lägre lön också.
 • Frivid42 kommer starta egen firma. Denna kommer inte ha som huvudsyfte att tjäna pengar men väl kommer det finnas en ambition att kunna utöva olika hobbys (t ex skrivande) utan kostnad.  Målet för 2016 är att komma ingång med en ny blogg om livet efter friheten under februari och att det blir nollresultat för helåret trots att dator och mobiltelefon behöver inköpas.

Hur har det gått?  Det är ännu inte helt klart var frun ska göra efter sommaren men vi är nu lediga och tänker inte så mycket på det. För egen del har jag dragit igång min firma köpt en dator och en telefon och skickat några fakturor..ser ut att nå målet om minst nollresultat för 2016. 

Vi gemensamt

 • Vi tar en timme tillsammans nästan varje kväll, tittar på en TV-serie som vi båda tycker eller sitter och pratar en stund med en god macka och en kopp te om det är vardag och en god ost och ett glas vin om det är helg.
 • Förutom detta har vi som mål att göra 4 aktiviteter om året utan barnen när vi åker iväg och har barnvakt. Två av dessa blir i samband med våra födelsedagar samt något mer på sommaren och något under vintern. Frivid42 fyller 40 i vår så det kanske blir nått lite större firande.

Hur har det gått? Under vintern och våren märkte vi verkligen av ett betydligt större lugn när jag började vara hemma mer och vi kunde sitta ner tillsammans varje kväll i lugn och ro. När det drog ihop sig till skolavslutningar med mera på våren så blir det lite mer på agendan men det är ändå bra mycket lugnare än när jag skulle försöka trycka in ett heltidsjobb också. Några veckor efter min födelsedag åkte vi på björnskådning vilket var superspännande och till sommaren planerar vi en lite större festlighet kombinerad inflyttningsfest och 40-års kalas. 

Med barnen

 • Vi gör saker med och för barnen i stort sett varje dag men försöker även göra några speciella saker detta år kommer det bli besök på några lekland som barnen önskat sig samt nöjesfält/vattenpark. Vi kommer även satsa på att åka skidor och skridskor tillsammans på vintern och cykel på sommaren så att vi kommer ut allihop.
 • Vi sparar även barnbidraget tillsammans med barnen (fristående från vad vi redovisar här på bloggen som sparande) med siktet inställt på olika roliga saker vi ska göra tillsammans. För 2016 innebär det 9 000 kr extra (750 i månaden) för att göra saker tillsammans. (Övrigt barnbidrag och flerbarnstillägg 3000 kr i månaden sparas med sikte på en resa över hela sommarlovet 2018 när även frufrivid42 planerar att sluta arbeta).

Hur har det gått? Vi har haft mycket mer tid för barnen sedan jag slutade min anställning dock känns det ju alltid med barn som tiden inte räcker till..men det är bara för att vi nu är bortskämda. Under vintern var vi väldigt aktiva både i skidspåren på skridskobanan och i skidbacken. Nu under våren är det istället cykel, fotboll och kickbike som slits. Överlag tycker jag att vi är rätt duktiga på detta. Nu till sommaren kommer vi mestadels vara hemma och bo in oss i vårt nya hus därför kommer troligen sommarbudgeten (9 000 enlig ovan) användas till några roliga uteleksaker kanske något besök på nöjespark/vattenland eller liknande..kanske en stughyra eller camping några dagar. 

Huset/Boende

Detta mål blir tredelat i år:

 • Februari-April blir fokus på att förbereda det gamla boendet för försäljning, viss uppfräschning kan behövas men inget stort och vi ska gå igenom och göra oss av med så mycket grejer som möjligt inför flytt. (kostnad max 10 tkr…men ganska många arbetstimmar)
 • Maj och Juni – Nödvändiga uppdateringar innan flytt (kostnad 50 tkr, redan inräknad vid husköpet)
 • Juli-December – Fokus på att utveckla det nya boendet med hjälp av eget arbete och ganska lite pengar.

Hur har det gått? Ja den stora besvikelsen är väl att huset ännu inte var sålt vid halvårskiftet. Det har varit stort intresse men många köpare har fallit ifrån av olika skäl. Det behövs ju bara en köpare så det är såååå lite som skiljer. Vi gör ett nytt försök efter sommaren och annars får vi kanske ofrivilligt bli hyresvärdar?

Vi har även tagit beslut om att göra alla uppdateringar på det nya huset när vi är på plats delvis för att vi fram till nu har haft en inneboende men också för att det känns bra att "bo in sig" innan man bestämmer vad som behövs. Huset är i ett sådant skick att det inte är några problem att flytta in direkt. 

Semester

 • Vi planerar för 6 veckors gemensam semester i samband med flytt. Det blir semester på hemmaplan men vi kommer nog att hyra stuga och besöka antingen fjällen eller skärgården för att få lite avbrott från semester ”vardagen” också.

Hur har det gått? Semestern har just börjat så ber att få återkomma men 6 minst lediga veckor blir det i varje fall. 

Hälsa

 • Vi kommer fortsätta att träna 15 minuter per dag. Det är en bra basträning och vana att ta några snabba övningar varje dag. I år i och med att jag blir fri så kommer vi till detta addera några besök på gym (vilket vi kan göra gratis via våra arbetsgivare) och jag har även intentionen att åka skidor/skridskor och cykel mer nu när jag inte behöver sitta instängd på kontor.
 • Vi äter redan ganska bra men jag har för avsikt att höja den genomsnittliga kvalitet och ambitionen på mathållningen också nu när jag är hemma. Mindre korv och fiskpinnar, mer kött, fisk och grönsaker från grunden.

Hur går det? Träningen har gått rätt bra men visst händer det att man hoppar över någon dag...För egen del räknar jag all typ av aktivitet som träning och så har jag garanterat blivit betydligt mer aktiv. Frun har haft olika träningsutmaningar på jobbet och även om hon inte vill erkänna det så finns det en liten tävlingdjävul in henne så hon har garanterat blivit mer aktiv även om även hon tidvis missat några dagar. 

Vad gäller maten så har den blivit bättre. Vi tar inte bort något från vår man men jag försöker tänka ut lite mer så att vi varierar oss. Grönsaker och frukt har det blivit betydligt mer av nu när jag är hemma, till maten så klart men framförallt när barnen kommer hem från skola/dagis. Vi är fortfarande lite för dåliga på att äta fisk så det får jag väl ta som en utmaning under sommaren och till hösten. 

Taggar (blogg): 
11 juli

En lätt surrealistisk första semester och flytt vecka!

För en vecka sedan idag så hade vi inte påbörjat vår flytt...visst några lådor var packade men i stort sett var allt kvar att göra...samtidigt var det osäkert om vi skulle få huset sålt och vi visst inte vad frun skulle få för jobb efter sommaren...men plötsligt smällde det till.

 • Vi lämnade barnen till svärföräldrarna på måndag morgon och började köra en riktigt badass flytt (mer om det i ett senare inlägg) sen jobbade vi alla vakna timmar till och med klockan 2 på natten mot torsdag. 
 • Under dessa dagar började de också röra sig vad gäller husförsäljningen, vi hade tagit kontakt med några som tidigare fått nej från banken och kollat om vi kunde hjälpa till på något sätt...då visade det sig att de hade möjlighet att låna lite pengar av en släkting och det kanske kunde gå vägen ändå...och så dök det upp en ny intressent från ingenstans. Snabbt kom vi till en överenskommelse med det första paret om ett pris som passade både dem och oss och ett snabbt tillträde redan i början av augusti och vi förhandlade att de fick lite grejer av oss så slapp vi flyttstäd och så förhandlade vi om priset med mäklaren som kunde få detta i hamn i 11 timmen...Sammantaget så blev det ett bättre pris för köparen men ungefär samma pengar ut för oss.....på torsdag vid lunch dagen efter vi flyttat klart skrev jag själv på försäljningskontraktet...för samtidigt...
 • Var frun och träffade en ny arbetsgivare och fick ett erbjudande där hon fick en lön bara marginellt lägre än (den bra) lönen som hon har idag och där de samtidigt erbjuder en utblidning som tar jobbet i en ny riktning som hon känner skulle vara positiv....ytterligare positivt är att hon inte ska börja förrän den 1 September så nu har vi totalt 8 veckors semester i år...och har båda tid att skola in barnen på nytt dagis/fritisds/skola. 

Å så BAM...på fyra dagar var allt klart...flytten fixad, huset sålt och frun har ett nytt jobb som låter riktigt bra! Att allt detta beror på att vi jobbat hårt gör det desto mer roligt och träningsvärken efter ett väl genomfört flyttarbete känns faktiskt härlig. 

Fortsatt trevlig sommar på er...vi uppdaterar ibland men aktiviteten kommer vara rätt låg här till och med den 15 Augusti..eller kanske lite länger nu när frun inte ska börja jobba förrän senare!

 

Taggar (blogg): 
6 juli

Favorit i repris - Frihet med begränsat kapital – hur ser säkerhetsmarginalen ut?

För närvarande är Familjen FFF på semester och återkommar kring den 15/8. Min tanke är att vissa läsare kanske har fått smak på friheten så här på semestern och därför kör jag denna gamla favorit i repris. Detta inlägg publicerades för första gången på min gamla blogg frivid42 i februari 2016. 

Får ofta frågan här på bloggen om hur vi vågar gå med så ”lite” pengar och jag kan på ett vis se poängen i detta. Dock vet jag att sparsamheten ger mer och mer över tid och pengar verkligen växer på träd varför jag inte är alls speciellt orolig för detta.

Om det är något vi har lärt oss under den här resan mot frihet så är det att när man sitter i en styrkeposition så ”kommer” möjligheter och pengar till en. Man kan ibland tänka att det bara är tur. Sen inser man att vid många olika tillfällen när vi har lyckats med diverse saker så handlar det om att vi vågat kasta oss ut i osäkerheten (till exempel genom att flytta eller byta jobb) då vi kan känna stor säkerhet i vår ekonomiska bas.

Nu har jag slutat att jobba men under de kommande två åren kommer jag ändå har bra inkomster och frufrivid42 kommer ju jobba heltid fram till någon gång under 2018 enligt plan.

Kapital 39-70

Vår plan bygger på en balans mellan olika typer av kapital, vi behöver minst 6 miljoner för att ta steget ut i full frihet och av dessa pengar ska minst 2,5 miljoner vara det som ovan kallas för ”aktier” men som kommer vara en mix av aktier och pengar på konto. Våra säkerhetsmarginaler bygger på att vi både kommer kunna ha extrainkomster, hitta extra besparingar och faktiskt redan idag kan leva på mindre än vår antagna budget på 20 tusen i månaden eller mer korrekt 240 tusen om året eftersom de enskilda månaderna säkert kommer variera mycket.

Vårt avkastningsantagande för aktier är 6% reellt (efter inflation och skatt) och för övrigt finansiellt kapital (främst traditionellt förvaltad pension) 2%. På boendet räknar vi inte med någon avkastning däremot kommer vi att amortera lite så därför ser huset i denna graf ut att öka lite i värde över perioden. Kalkylen bygger på att vi tar ut 240 tusen kronor under hela perioden men jag tror att det kommer bli mindre inledningsvis medan barnen  fortfarande är små och mot slutet av perioden när barnen är vuxna. Vår kalkyl visar på att vi 2018 kommer börja med ett kapital som överstiger 6 miljoner med några hundra tusen och att detta kommer minska högst marginellt under de kommande 30 åren.

Under ”övrigt” har vi försökt göra en konservativ uppskattning av vad våra olika säkerhetsmarginaler kan ge. Pengar som vi inte behöver och som inte kommer gå in i den löpande ekonomin men som kan ramla in då vi har inkomstbringande hobbys och har möjlighet att hyra ut stugan på tomten och att vi kan hitta besparingar genom att till exempel odla, plocka bär, baka bröd med mera saker som vi inte tidigare har haft tid med.

Hur ser din plan ut? Och hur tänker du på risk och möjligheter? Hur mycket är matematik och hur mycket är känsla?

1 juli

Månadsuppföljning juni - säljer bohaget och räddar sparandegraden över 80%!

Egentligen är det lite barnsligt att bry sig om hurvida sparandegraden en enskild månad är 79 eller 80% men tycker bara att det är så kul att kunna avsluta den vanliga sparande perioden med ett halvår med över 80% sparande varje månad. 

Juni är den sista "vanliga månaden" för oss åtminstone på mycket länge på så vis att både jag och frun får en vanlig månadinkomst. Vilken tillsammans med lite semesterersättning, kilometerersättning, en liten utdelning summerade till en ganska vanlig månad inkomstmässigt. På toppen av det kom några mindre inkomster som försäljning av en cykel och några hundra gamla CD skivor samt en liten skatteåterbäring. Sammantaget summerade inkomsterna till 66 tkr.

På kostnadsidan hade jag väntat mig lite högre kostnader med födelsedagar och midsommarfirande men sen gav den jäkla bilen oss också en negativ överaskning på 3000 kr i form av en bromsreparation vilket tryckte upp kostandnivån till över 21 tkr. Detta ger ett kontant sparande på drygt 44 tkr eller 67%. Till det kommer avsättningar till tjänstepensioner och löneväxling vilket innebär en avsättning på totalt nästan 42 tkr vilket ger en totalt sparande på 86 tkr och en total sparandegrad på 80%. (Snitt 84% för första halvåret 2016)

Nu ser nu fram emot juli med flytt, semester och och möjligen ett nytt sparanderekord...hur går det för er andra?   

Taggar (blogg): 
30 juni

Svårt att sälja huset och bokföring enligt försiktighetsprincipen...

Tyvärr har det varit svårare än vi trodde att sälja vårt hus. Intresset har varit relativt OK och 14 familjer har varit och kollat vilket är ganska bra för en liten ort. Fyra av dessa har varit intresserade på riktigt men av olika skäl har dessa fallit ifrån, någon hade ett hus som de behövde sälja först någon annan fick nej från banken för lånet. På slutet kvarstod bara en familj som verkligen gjorde allt för att få till köpet men dem fick inte OK från banken på grund av att en av dem hade en lön som till stor del består av olika typer av tillägg med en låg grundlön...banken räknar på grundlönen och de fick nej. 

Den sista famlijen är så pass intresserade av huset att de nu frågade om de kunde få hyra huset och vi funderar på en lösning där de kommer att hyra under ett år och få tillgoräkna sig hyran mot ett köp om de väljer det senare. Fördelen med detta är att vi får bra hyresgäster som troligen kommer se sig själva som ägare varför det är troligt att de tar väl hand om huset. Vi kommer sätta en lite högre hyra för perioden om de backar ur för att ge incitament till att faktiskt köpa. Om köpet går igenom på den här vägen slipper vi även att betala till mäklaren så sammantaget blir detta en bra affär för oss om familjen senare köper men under tiden kvarstår vi med en risk som ägare av två hus. 

Alternativet till detta är att ta bort huset från marknaden nu och återkomma om ett par månader med en ny annons och försöka sälja igen. Då med ny beskrivning, nytt foto och ett lägre utgångspris och vi står också kvar med alla huskostnader under tiden samt vi behöver komma förbi ibland och sköta huset. Ingen av dessa alternativ är vad vi önskar oss så det är lite som att välja mellan pest och kolera just nu...ska föröka komma till beslut nu i helgen.

Eftersom allt kring flytten nu är osäkert så kommer vi att från och med nu tillämpa "bokföring enligt försiktighetsprincipen" vilket för oss i detta fall betyder att vi i juli kommer ta alla flyttkostnader (20-25 tusen) direkt som kostnad istället för att som vi tills nu har gjort tänkt oss att avräkna vid en försäljning det känns bättre att ligga på den sidan och vara lite extra försliktig snarare än att blåsa upp ett sparande och lura sig själv om luften går ur och vi tvingas sälja mycket billigare än vad vi tänkt. En eventuell hyra kommer vi oavkortat använda att amortera ner lånet på huset och kommer inte räkna som någon inkomst också det för att ta den försikta skola fram till vi vet vad som händer. 

Är det någon läsare som har några erfarenheter av likande situationer? Vad gjorde ni? Nått ni är nöjda med eller ångrar? 

Taggar (blogg): 
30 juni

Lästips för hängmattan - Fartblinda!

Idag går jag på 6 veckors semester med familjen så aktiviteten kommer gå ner lite här på bloggen fram till och med den 15/8 när vi är tillbaka. Avslutar den här terminen med ett lästips för hängmattan! Trevlig Sommar!! 

Nu är det fullt möjligt att jag slår in öppna dörrar för den här boken har fått rätt mycket uppmärksamhet men den är trots allt värd detta. Jag har velat läsa den ett bra tag men som sparsam person så fick jag helt enkelt vänta i kön på biblioteket för att få den levererad...

Boken har titeln Farblinda av journalisten och numera även författaren Carolina Neurath som har gjort sig känd för att gräva fram saker ur de mörkare delarna av närlingslivet som medarbetare på Svenska Dagbladet. Ett kort referat av boken går att finna på förlagets hemsida för den som är intresserad. 

Mina reflektioner är att det är en mycket välskriven bok som är spännande både för intrigen kring den anrika banken som drabbas av problem men även persongalleriet som känns trovärdigt. Många visar sig ha mycket dålig moral men samtidigt är inget svart eller vitt, ingen är odelat god eller ond vilket jag tycker höjer nivån på denna typ av bok. Har själv rört mig i utkanten av den här världen och träffat en del människor som karraktärerna skulle kunna vara baserade på och känner igen personlighetstyperna vilka ofta är hårda mot andra...men troligen i slutändan allra hårdast mot sig själva. 

Som inbiten ekonom och sparare så såg jag också några ekonomiska teman gå igenom boken, framförallt är det ju girigheten hos många som redan har "allt" men också sårbarheten blir uppenbar. Att även många framgångsrika personer lever ur hand i mun...om än med 3 bilar och 4 hus eller 300 kvm lägenheter på fina gatan i Stockholm. Hur detta liv som trots stora inkomster levs på marginalen gör att man inte vågar följa sin moral utan ständigt tänjer den till bristningsgränsen och i vissa fall ännu längre. 

Det är faktist relativt sällan som jag läser skönliteratur eftersom det finns så mycket annat att ägna tiden åt men den här gången tyckte jag att det var väl värt. Jag både skrattade och grät tidvis genom boken och det är ännu ovanligare. Denna bok kan verkligen rekomenderas för hängmattan i sommar både för den som är intresserad av finansvärlden men även som ren underhållning. 

Vad läser du i sommar? 

Taggar (blogg): 
29 juni

Sparsamhet är miljöns bästa vän!

Ibland får jag frågor här på bloggen hur jag ställer mig till vår sparsamma livsstil och om inte ett fokus på låga priser leder till ett liv som är ohållbart ur miljöperspektiv. Min generella kommentar till det är att vi för det första fokuserar på total kostnad (inte på pris) varför vi ofta väljer lite dyrare produkter med högre kvalitet. Vi har även vissa principer som vi följer nämligen att så mycket som möjligt bidra till det lokala närings- och föreningslivet. Det innebär att vi handlar så mycket som möjligt i byn där vi bor eller i det närliggande större samhället på 1,5 mils avstånd. Det innebär också att vi de gånger vi går på kafé eller restaurang (vilket är rätt sällan numera) hellre väljer ett lokalt företag (eller förening) än en större kedja. Vi väljer hellre att laga ett par gamla skor eller klädesplagg än och vi söker alltid efter begagnade alternativ innan vi överväger att köpa nytt. Vi åker ganska sällan på längre resor (2-3 år mellan gångerna) men när vi gör det ser vi till att vara borta länge för att slå ut både kostnaden och miljöpåverkan över längre tid.   

Den största miljövinsten med vårt leverne är vår låga konsumtion och fokus på att använda så lite motoriserad transport som möjligt. För trots att många vill marknadsföra miljövänliga produkter så är det produkten som aldrig produceras som är den mest miljövänliga. Som Jeff Yeager (The ultimate Cheepskate) sagt vid något tillfället "det mest miljövänliga är inte att välja "hållbart" material till badrumsrenoveringen..utan att avstå och lära sig att älska sin gamla linolium matta". En liknande reflektion gjordes av en konstnär som vid en av Stockholms tunnelbanor satte upp en banderoll där det stod "Ekomjölk och Thailandsresa" vilket också tydligt sätter fingret på problemet. 

För några veckor sedan rapporterades också att att miljöbilen (hybrid-/elbilen) kan vara en "miljöbov" eftersom det går så mycket energi och mineraler för att producera den att det är tveksamt om det går att få igen under dess livstid även om den då släpper ut mindre  vid användning. Att helt enkelt köra betydligt mindre med sin vanliga bil eller helt göra sig av med den visar sig vara det bästa alternativet för miljön..och för plåboken..tvärt om vad marknadsföringen vill få oss att tro. 

Sammanfattningsvis miljövänlighet är inte något man köper utan något man uppnår genom att avstå från att köpa mer än nödvändigt! Eller vad tror du är det så enkelt? 

Taggar (blogg): 
28 juni

Ekonomi fungerar som en cykeltur - det hårda arbetet först sen belöningen!

Ekonomi är många gånger ganska abstrakt därför blir jag så glad när jag hittar paralleller mellan ekonomi och livet i den verkliga världen.

En sådan är den cykeltur som jag ibland tar på lunchen vilken bär mig några kilometer hemifrån:

 • Den första etappen är upp på ett berg på skogsvägar och stigar. Det är en ganska kraftig stigning och när jag väl är uppe så är jag 700 meter över havet jämfört med 150 eller så i "byn". Jag gör inga rekordtider uppför men när jag kommer upp är jag lite svettig och det bränner lite i benen. Detta kan liknas vid den anstränging och det fokus det tar att bygga upp kapitalet för ekonomiskt frihet, det är inte plågsamt men kräver lite fokus.
 • Sen kommer belöningen, i ryggsäcken har jag nämligen den egenhändigt fixade matsäcken, en flaska vatten, en termos med kaffe och något gott till kaffet. Sittande med benen utöver en klippa bland höga träd där fåglarna kvittrar och med vacker utsikt får jag nu äta min mat och ta min fika som smakar extra gott efter en liten ansträngning. Jag sitter kvar ett långt tag och njuter av maten och fikat och sen funderar jag på att vända hemmåt. Detta kan liknas vid fasen när man börjar bygga upp lite kapital, stressen lägger sig och du börjar helt plötsligt få belöningar. Man är extra glad och nöjd över belöningarna eftersom man har fått anstränga sig lite för att ta sig dit...man är förtjänt av detta.   
 • Eftersom cyklingen hittils i stort sett bestod av en enda lång stigning så forsätter belöningarna. Nu får jag nämligen glädjen att susa ner för backen och känna vinden i håret. På lagom utmanande stigar och vägar slår denna känsla allt som jag någonsin känt i motoriserade fordon. Denna etapp kan liknas med var jag befinner mig just nu i livet. Som ekonomiskt fri behöver jag inte längre trampa för att ta mig fram. Däremot så vill jag ha lite utmaningar och väljer därför att inte cykla på den jämna asfalten utan istället i skogen där jag måste koncentrera mig. Njuta av utmaningen men inte krökas av den. 

En liten cykeltur på lunchen kan på detta sätt illustrera vägen fram genom ansträngningen till belöningen som man får på vägen mot ekonomiskt frihet eller tidig pension. Detta är raka motsatsen till vad vi ser omkring oss i ett konsumtionsdrivet samhälle...spendera första betala sen...

Var befinner du dig på cykelturen? Har du inte börjat...i uppförsbacken...vid matsäcksstadiet eller i det behagliga nedförslutet?

Taggar (blogg): 
27 juni

Är du naturligt fräsch?

Något som faschinerar mig och som jag skrev en del om på min gamla blogg är hur vi använder ord och vad det gör med oss. Om vi kallar vinstskatt vid försäljning av bostad för "flyttskatt" eller skatteavdrag för arbetande för "straffskatt på pensionärer" så skapar vi en viss känsla med detta som oftast har ett politiskt eller kommersiellt syfte. 

För någon vecka sedan fick jag ett nytt sådant exempel denna gång från kommersiellt håll. Då hade P1 rapportering om skönhetsindustrin och ett ord som återkom då och då var "naturligt fräsch". Det skulle man kunna tänka sig är det tillstånd man får om man äter bra, rör på sig och sover en god natt sömn. Det vill säga lever ett naturligt och hälsosamt liv. Men icke i skönhetsindustrin  där har man istället lyckats få personer att känna sig "naturligt fräscha" efter att de sprutat in nervgift i pannan, klistrat plastögonfransar på ögonen, fyllt brösten med  silicon eller tagit bort hår med laser. 

Personligen har jag aldrig känt mig lockad av skönhetsoperationer eller andra ingrepp men jag kan se att de i vissa fall kan ha en plats. Om du råkar ut för en skada eller har ett drag som verkligen stör dig så kan det kanske finnas undantagsfall så man ska inte dömma det i sig. Det jag vänder mig emot är ordvalet "naturligt fräsch" hur kan det vara naturligt att på konstgjort väg förbättra (förändra) sitt utseende?  

I realiteten handlar det återigen om smart kommersiell använding av ord. Andra liknande exempel är när man försöker förknippa bilar med "frihet" eller "miljövänlighet" när de i själva verket är en av de största ekonomiska bojor som vi kan skaffa oss och dessutom finns det inte en enda miljövänlig bil...bara några som är något mindre miljövidriga....dock tror jag inte att ord som "boja" och "mindre miljövidrig" skulle sälja så många bilar. 

Har ni andra reflekterat över några ord av denna typ? Ge mig gärna fler exempel!

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (130)
Jul (5)

Taggar