Fantastiska Farbror Fri
Likes
241
Antal inlägg
891
Följare
51
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
17 timmar

Låna 400 000 kr gratis!?

Den låga räntan driver en del konstiga företeleser och det är lätt att låna stora belopp för den som vill. Vi har relativt låga lån men ändå 600 000 kvar på vårt hus. Eftersom vi har så små lån så har vi nästan inga möjligheter att få ränterabatt från banken (konstigt nog för vi borde vara en lågriskkund med under 30% belåning) men så är det. Därför är vår rörliga ränta nära listpris vid senaste betalning 1,65%. Detta innebär en kostnad på 9 900 kronor om året innan ränteavdrag. (600 000 * 1,65% = 9 900).

Eftersom vi även är Private Banking kunder hos Nordnet (affiliate) så har vi möjlighet att låna för 0,99% men då måste vi låna minst 1 000 000 och lånet får högst uppgå till 50% av husets värde (vi köpte för 18 månader sedan för 2 miljoner och sedan dess har vi gjort några förbättringar och marknaden har snarare stärkt än försvagats så det borde inte vara några problem). Det betyder att med Nordnets lån skulle vi få samma räntekostnad (1 000 000 *0,99% = 9 900) men med ett lån som är 400 000 kr högre.  

Dessa skulle vi sedan kunna lägga på ett sparkonto och få 0,5-1% ränta eller ta högre risk och placera på börsen eller hos Lendify (affiliate)? Nu är inte jag någon stor fan av att ta stora risker i sparandet men det som egentligen lockar i detta upplägg är att så snart frun inte längre jobbar så kommer det troligen att vara svårare för oss att få nya lån. Säg om vi skulle vilja bygga ännu en uthyrningsstuga på tomten eller göra något annat intressant projekt som kräver lite kapital. Därför skulle vi troligen ta dessa 400 000 extra vilket med nuvarande räntenivå blir "gratis" och lägga dessa på ett sparkonto med låg säker ränta?

Detta skulle ge oss lite högre flexibilitiet framgent, med rörlig ränta och möjlighet att amortera när som helst kan jag inte se att det finns någon egentlig risk med detta men kanske är det något jag missar? Vad tycker/tror ni? 

Taggar (blogg): 
1 dag

Spargrisens Söndagar (del 5 av 6) - Oj här finns ju en kapitalförsäkring...

Detta är den femte delen i en serie gästinlägg av Spargrisen. Tidigare inlägg hittar du här.

En dag när jag skulle betala mina räkningar så tittade jag lite mer noggrant på bankens sammanställning om mina tillgångar. Jag konstaterade att där finns ju en kapitalförsäkring och hur var det med den? Jag är inte en slösaktig person och väldigt passiv i mitt sparande (daytrading är DEFINITIVT inget för mig) och jag hade faktiskt glömt bort den! Det första jag fick fundera på var om den verkligen var min, på riktigt. Jag har nämligen lite olika saker jag investerat i åt barnen, men i mitt namn. 

Den var min! Trevligt. Sen tittade jag på kursutvecklingen… den var… inget vidare! Jag kan lugnt säga att det varit mycket bättre om jag lagt pengarna i aktier eller fonder under de här åren. Nåja, jag säger som Farbror Fri, det är en sak att läsa på och se det teoretiskt, en annan sak att praktiskt testa en funktion. Men i alla fall, jag har haft ett automatiskt månadssparande i 10 år och det ger en rejäl slant, eller hur? Som bara ligger där, under madrassen, och har inte runnit iväg i den allmänna dagliga/månatliga ekonomin. 

Nu ska jag fundera på den bästa ”investeringen”, för mig, om jag inte skaffar aktier och fonder för hela summan. En investering är ju något som ökar i värde, men frågan är då vad ett värde är? Det behöver ju inte vara i rena pengar, det kan vara tidsbesparing, välmående eller nåt annat. 

Ett drastiskt exempel kan ju vara att köpa en nyare bil än den skrothögen man har. Köpa bil är aldrig en investering, ekonomiskt (eller, kanske med en fin veteranbil), men om man har en äldre bruksbil som gärna hälsar på i verkstaden då och då, så kan det vara läge att titta på en nyare modell innan den gamla brakar ihop helt. Samma med vitvarorna hemma.  Men nu hade jag ju skaffat den här kapitalförsäkringen för min egen skull och inte för de allmänna utgifterna. Så den här gången går bil, tvättmaskin eller gräsklippare bort. 

Jag har några saker just nu som jag vill lägga pengar på, ganska mycket pengar. Och det är bara för MIG, inte familjen/huset/framtiden… Problemet är att de måste betalas innan jag får ut pengarna från kapitalförsäkringen. Nåväl, dryftade dilemmat för min partner under julledigheten och klok som denne är så kom svaret ”du har ju dina urgamla fonder, nån gång ska du ju använda den avkastningen också”. Så då blir det nog så. Jag ska sälja lite fonder för att bekosta de stora utgifterna under våren. Men jag har ju faktiskt inte löst vad/hur jag ska investera pengarna som kommer att komma ur kapitalförsäkringen. 

En stor fest, kanske? Nån som har ett annat klokt förslag?

Taggar (blogg): 
2 dagar

Rapport från en ovanlig fri vecka!

Den här veckan såg lite annorlunda ut för mig då jag var på resa till den kungliga huvudstaden. En gång per kvartal ungefär har jag försökt åka ner och träffa folk och hänger då upp detta kring något evenemang denna gång var det Nordnetlive som avslutade veckan på torsdag.

För det första så fick jag möjlighet att träffa en massa intressanta människor som jag tidigare mesta haft kontakt med via bloggar, poddar och twitter vissa träffade jag för första gången andra för andra eller tionde. För det andra så gick jag runt på stan utan dator i ett par dagar vilket gjorde att jag fick släppa den digitala världen lite och titta upp på världen omkring:-) Omväxling är verkligen väldigt bra för att frigöra tanken och jag har nog aldrig haft så många uppslag till saker att skriva om som nu. 

Detta var en ovanligt spendersam vecka för mig även om det var en tjänsteresa så blev det en hotel övernattning, några kafe besök, luncher och middagar ute vilket kan tyckas ironiskt när en sparexpert besöker stan men då ska man minnas att detta är avvikelsen i mitt liv och inte den dagliga rutinen. Sen kastar jag ju självklart inte sparsamheten genom fönstret bara för att jag är i konsumtionens mecka.  Trots all denna handel köpte jag inte en endra pryl under veckan och på hotellet njöt jag i fulla drag av frukosten som ingick (och tog med en macka till tågresan så klart:-). Skaffade även lånekort på stadsbiblioteket så att några timmar på kafé kunde förgyllas av en god bok utan kostnad. 

Att budskapen kring sparsamhetens kraft behöver komma ut till en vidare blir väldigt tydligt när man pratar med olika personer i stort sett från alla olika synvinklar. Hur detta ska göras finns det dock lika många åsikter om som det finns personer...personlig coaching, föreläsningar, poddar. bloggar...you name it. Men det är ju bara roligt. 

En annan sak som jag diskuterade rätt mycket under den här veckan  var det här med annonsering på en blogg och vid föreläsningar med mera. Att jag kanske behöver vara ännu mer tydligt om att det överskott som eventuellt blir av den annonsering som jag ibland har på bloggen via affiliates går tillbaka till verksamheten och betalar för att göra verksamheten bättre och hamnar alltså inte i min ficka på annat sätt än att jag kan köpa utrustning och resa eller vad som krävs i min verksamhet. Jag har stor respekt för att vissa försöker leva på sin blogg och därmed söker annonsörer av alla de slag men i mitt fall så räcker mycket små intäkter för att dra runt detta och därför så väljer jag bara att samarbeta med sådana företag som jag själv identifierat som prisvärda och pålitliga. 

Veckan avslutades med Nordnetlive på torsdagen vilket var ett bra annordnat arrangemang och jag tyckte intervjuerna på scen var intressanta och varierande. Framförallt imponerar entreprenörerna och investerarna som företräder egna pengar och som uppenbarligen säger och vad de tycker och tänker..medan det är uppenbart att politiker, riksbanksledamöter, VD'ar, Styrelseledamöter och andra tjänstemän säger det som står i manus...och inte mycket mer. Det är naturligt så men det gör också att de senare är tråkigare att lyssna på. Enligt mig var Jane Valerud, Petter, Amin Omrani, Pär Svärdkvist, Carolina Neurath och Sandra Lindkvist mest intressanta att lyssna på. Har hört och sett alla dessa i andra sammanhang tidigare men tyckte ändå att de hade några nya perspektiv.  

Under veckan råkade jag också överhöra en del konversationer på gatan varav en gav mig ett leende på läpparna då en dam med hög röst i telefon deklarerade till den hon pratade med "Amortera! Det blir man lycklig av!!" 

Nu är det äntligen helg igen, jag har massor av inspiration hoppas något av denna går att få ut i några intressanta inlägg under den kommande veckan! Hur var din vecka? 

Taggar (blogg): 
3 dagar

Matvecka #krossabudgeten (5 av 5) - Summering och fundering!

Då har vi kommit till summeringen och funderingen av matveckan. För många som läser den här bloggen så gissar jag att inlägg som dessa slår in öppna dörrar men jag hoppas även att en del tips kan ha varit till hjälp. 

Veckan har sett ut så här:

 1. Intro - översikt och startpunkt (måndag)
 2. Grundkurs - Restauranger säljer inte mat (tisdag)
 3. Fortsättningskurs - Vad ska vi äta? (onsdag)
 4. Fördjupningskurs - Guide till opportunistiska matinköp (torsdag)
 5. Summering - Fredagsfundering och summering av veckan (idag fredag)

Det går att säga väldigt mycket om mat, och min erfarenhet är att detta är något som verkligen engagerar. Det kan vara allt ifrån åsikter om att man inte ska äta mejeriprodukter till att allt ska vara ekologiskt (eller för den sakens skull att ekologiskt är det dummaste som finns). Det finns också en ide som går igen inte bara på matens område utan även på andra områden att det som är dyrare nödvändigtvis är bättre. Men är verligen tomater för 50 kr kilot bättre än morötter för en femtedel eller tiondel av priset..? Är fläskkarré per definition sämre än oxfile? Jag skulle svara nej på båda dessa frågor...till och med är det så att de billigare alternativen ofta är godare men de krävs att de behandlas rätt det tar tid att laga högrev..men egentligen är det en mer smakrik del än oxfilén. 

En annan sak som inte riktigt fick plats i något av de andra inläggen är att det är viktigt att tänka på procenten. Nu pratar vi inte om alkohol utan om priser. En smaksatt creme fraiche för 13 kr jämför med vanlig för 10 är 30% dyrare. Inte hela världen om det är en produkt som du verkligen uppskattar, men om du konsekvent väljer den som "bara" kostar lite mer så höjer du med ens matkostnaden med 20-50% över hela registret. Vi väljer inte alltid bara det absolut billigaste då skulle vår budget vara runt 2 500 kr men däremot vet vi exakt vad vi gillar och varför vi väljer något dyrare ibland.   

Denna vecka har ju dock handlat om hur man kan spara på maten på ett struktuerat sätt genom att först inse att restauranger inte säljer mat och sen göra aktiva val kring vad man ska äta och hur man ska handla det. Igår gick vi igenom fördjupningskursen kring opportunistiska matinköp vilket är sista steget för den som verkligen vill spara mycket. Tyvärr tror jag att anledningen till att många inte lyckas få ner sina matkostnader är att de börjar i fel ände ...fördjupningskursen först..istället för att först designa in en viss nivå av effektivitet (stora besparingar) för att sedan optimera med hjälp av fördjupningskursen. 

Som jag sa i måndags så är grundförutsättningen för den här bloggen att det finns ett egenvärde i att vara fri och därför har jag satt respektive budget i relation till 4% regeln och räknat upp månadsutgiften med 300 ggr för att visa hur mycket kapital som krävs för att betala maten för all framtid på respektive  nivå. 

 • "Normalbudget" - 12 000 * 300 = 3,6 miljoner 
 • "Familjen Fri budget" - 3 500 * 300 = 1,05 miljoner 

Om man sedan utgår ifrån att "familjen fri" börjar från noll i besparingar och sparar mellanskillnaden mellan de två budgetarna så blir det en besparing på 8 500 i månaden eller 102 000 om året. Med en antagen avkastning på 6% på investerat kapital så tar det då 8 år att spara ihop de pengar som krävs för att finansiera maten resten av livet. Att jämföra med 40 år eller mer för den som inte sparar. 

För ett par veckor sedan så förslog jag i en fredagsfundering att köra denna typ av tema veckor på flera områden.

Nu har vi testat maten...och följande återstår: 

 • Boende och transport (lägger samman dessa då jag menar att transportkostnader är väldigt beroende av hur vi väljer att bo)
 • Kläder, elektronik och övrig (delvis nödvändigt..men kan också bli superdyrt)
 • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
 • Fritid och underhållning (Välja och välja bort)

..tycker ni vi ska fortsätta?

 

4 dagar

Matvecka #krossabudgeten (4 av 5) - Guide till opportunistiska matinköp!

Nu är vi inne på dag 4 och fördjupningskursen i serien kring att spara på maten. Dessa metoder är det som möjliggör för vår familj att äta bra för 3 500 kr i månaden (och egentligen skulle vi nog kunna äta för mindre men det är här vi tycker att vi hittat balans mellan kvalitet och pris). Jag tycker att det är ganska kul att gå i mataffärer och gillar att jämföra priser, kolla på hur man marknadsför produkter och försöka förstå hur mathandeln generellt fungerar. Därför gör det mig inte så mycket att jag spenderar uppskattningsvis en extra timme i matbutiken jämfört med om jag skulle skippa detta. Man bör dock notera att i detta sista steg så är det den minsta besparingen och det är också den som innebär mest arbete så detta är inte för alla. 

 • För att kunna ta vara på de möjligheter som ges av extrapriser så har den opportunistiska matköparen ett stort skafferi, frysskåp och gärna en källare. Kylen ska gärna vara ganska liten för färskvaror blir oftare dåliga och en stor kyl bjuder in till att köpa mer än vad som går åt...saker som sedan står längst in på hyllan i mitten (du vet den där...) och blir dåligt..
 • Handla aldrig med lista på annat än det absolut nödvändiga. Om mjölken och smöret är slut så kan du självklart skriva ned det men i övrigt så kan inhandlingen ske baserat på vad som är billigt i butik. Via tjänster som matpriskollen (app) kan en del av detta göras på distans i mobilen.
 • Flexibilitet och fantasi är bra att ha som opportunist. Om det finns billig mjölk med kort datum...kanske göra en pannkaka..eller baka nått? 
 • Var uppmärksam på priser...tro i inte att dyrare är bättre..om du inte vet! Ovan tillexempel finns det en prisskylt på tomater där den ena kostar 15 kr kilot...den andra 49.90...båda är spanska..den billigare är en kvisttomat. Veckan innan var priserna tvärt om på samma butik...
 • En mental (eller fysisk) prislista är bra att ha. Smör är billigt under 50 kr kilot och kan man få det för 40 eller 30 så är det superbilligt. Kyckling med ben är billigt under 20-25 kr men ibland 15 per kilo se foto ovan. Jag har mentala nivåer när jag köper och nivåer (de lägre ovan) när det är så billigt så att jag köper så mycket som jag får/har plats med. 
 • Låt hållbarheten bestämma kvantitet - väldigt många varor har förvånansvärt lång hållbarhet (utan konserveringsmedel) det tyligaste exemplet på detta är pålägg som hel salami, ost och leverpastej. Så länge dessa är i en obruten förpackning har de mycket lång hållbarhet och därför bör man köpa så mycket man har plats med om det är ett riktigt bra pris.  
 • Säsong - det som skiljer nästan mest i pris är grönsaker och frukt det som dock är bra är att dessa vanligen är bäst när de är som billigast. När de vattninga spanska tomaterna kostar 50 kronor på hösten och de goda svenska rotfrukterna kosta 2.90 då är valet lätt. På vintern när underbart goda apelsiner kostar 10 kronor lika så. Vintertid är även frysta grönsaker, bär och även tillexempel tomat på burk bra alternativ då de färska alternativen är både dyrare och sämre. 
 • Kort datum/Utgående varor/Slut på helgen - under de senaste åren har vi nästan aldrig köpt något kött eller pålägg som varit på fullpris. Delvis via erbjudanden men ännu viktigare har varit att utnyttja det som säljs på halva priset på grund av kort datum. Det är inte ovanligt att butikerna bullar upp massor när de har erbjudanden och om de inte säljer så bra så blir det sedan halva priset på erbjudandet under kommande vecka. En variant på detta är utgående varor som utgår ur butikens sortiment och även säsongsvaror som säljs billigt efter tillexempel jul, påsk och midsommar. 
 • Besök flera affärer - vi brukar kompletteringshandla (mjölk eller andra färsvaror) ett par gånger i veckan. Mjölkpriset skiljer nästan inget mellan de tre butikerna där vi bor så det skadar inte att besöka olika butiker vid varje inhandlingstillfälle. På det viset kan du handla det som just den butiken är bra på och de erbjudanden som finns utan att ta en omväg. En gång varannat vecka är jag i "stan" och passar då på att besöka Lidl och Willys som inte finns här och handlar de varor som de är bra på.  
 • Se upp för låtsas erbjudanden - Det finns något djupt mänsligt i att vilja fynda men allt som står mitt i gången i butiken eller har en stor skyllt är inte billigt. Ibland står det på en stor skyllt "bunkra upp" men om man kollar noga på priset så är det ordinarie pris. Vissa gånger så är priset 10,50 styck eller två för 20. En så liten besparing är inte värt att riskera att något blir dåligt i kylen. Detta kan också röra sig om vissa butiker som märker ner varor med kort datum med 20% eller liknande när varan som är nedsatt kostar mer än motsvarande vara som ligger intill i hyllan.  

 

Dessa metoder har förmågan att nästan halvera matbudgeten ytterligare en gång till cirka 2 500-3 000 kr men eftersom vi vill äta bra och varierat har vi valt att lägga oss på nivån 3 500 och eftersom jag tycker att ingen ska behöva äta tråkig och enformig mat så väljer jag för detta exempel därför att använda denna nivå...men för den som vill vara riktigt badass så går det som sagt att spara ytterligare lite. 

Med en matkostnad på 3 500 kronor i månaden så krävs ett kapital på 1,05 miljoner (3500*300) för att betala för detta restan av livet givet den såkallade 4% regeln. Detta att jämföra med 3,6 miljoner där vi började veckan. 

Vad har du för tips? Var hittar du de bästa priserna och hur? 

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna

5 dagar

Matvecka #krossabudgeten (3 av 5) - Vad ska vi äta?

Nu har vi sänkt matkostnaden från 12 000 kronor för famljen ner till 7 000 genom att ta bort uteätandet...eller i den mån det fortfarande förekommer uteätande flyttat det till kategorin "nöje".  

Då är det dags att ta sig ann de vanliga matinköpen. Idag handlar det om att göra de stora genomgripande valen, vad ska vi äta?

 • Protein - Här väljer vi att köpa i hvudsak kött i hela bitar, oftast Svenskt om det finns som alternativ. De allra flesta dagar väljer vi fläskkött och kyckling före nötkött och lamm. Vi äter sällan helt vegetariska rätter men däremot så fyller vi gärna på med bönor och linser i många vanliga rätter som förutom att vara billigt och nyttigt ochså många gångar förhöjer smaken. Ägg är också en utmärkt och billig källa till protein, med lång hållbarhet som man alltid kan ha hemma. 
 • Kolhydrater - priset på potatis, ris, bulgur, matvete, pasta med mera varierar väldigt mycket mellan olika märken och storlekar på förpackningar. Visst finns det sådant som är riktigt dåligt men det finns också många prisvärda varianter som är jättebra. Förutom potatis som är en färskvara så håller övriga grejer på den är listan väldigt länge i skafferi så det gäller att hitta sina favoriter och sen köpa hem i stor mängd så att det aldrig saknas. 
 • Grönsaker/Frukt - Det är viktigt att få med alla näringsämnen till maten men det betyder inte att det alltid måste vara "sallad". Framförallt handlar det mycket om att anpassa till säsong när det gäller detta. Kommer återkomma till det imorgon i mer detalj men för frukt och grönt gäller ofta devisen "det som är billigt är bra" helt enkelt för att dessa smakar bäst i säsong och då är de också billiga.  
 • Mejeri - den största strukturella besparingen man kan göra är att som vuxen inte dricka mjölk utan vatten till maten vuxna behöver inte dricka mjölk. Därefter följer att välja bort alla typer av special/smaksatta varianter på butiken. Köp riktig grädde, creme fraiche, mjölk och fil...inte lätt..inte smaksatt. Vill du ha mindre fett...drick/ät mindre! Smör och ost har lång hållbarhet så det kan man köpa mycket när det är billigt. Smör går utmärkt att frysa.   
 • Övrigt - som en liten restpost i vår matbudget ingår tvätt, städ och toa/hushållspapper. Detta är ingen stor kostnadspost någon hundring i månaden men trots det så kan man ju ändå vara lite uppmärksam. Generellt här kan sägas att man bör hitta prisvärda favoriter (billigast är sälla bäst), liter/kilo pris är viktigt men också åtgång.

Utöver vad man köper i de olika kategorierna så är det viktigt att ha framförhållning i matinköpen att handla på vägen hem är ofta ingen bra ide, man är hungrig men än sämre är att man då inte har möjlighet att utnyttja erbjudanden eller tänka till kring vad man faktiskt ska äta...risken är att det då blir både dyrt och dåligt...en kombo som jag hatar! 

Genom att tillämpa dessa generella regler så går det att ta ner matkostnaden från 7 000 kr till 5 000 kr för en familj som vår. Detta gär att vi nu behöver ett kapital på 1,5 Miljoner (5000 * 300) för att betala maten för all framtid. Fortfarande mycket pengar men ner från 3,6 miljoner när vi började veckan. 

Många kan välja att stoppa här och spara nästan 60% på matbudgeten med några enkla steg men familjen fri var mer sugen på frihet än så och tar därför till oppurtunistisk matinköp vilket är fördjupningskursen imorgon!

Vilka är dina bästa tips för att sänka matkostnaderna strukturerat?      

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna

Taggar (blogg): 
6 dagar

Matvecka #krossabudgeten 2 av 5 - Grundkurs - Restauranger säljer inte mat!

Detta är dag två av Matveckan #krossabudgeten och idag handlar det om restauranger och "ute-mat". Om den vanliga famljen gör av med 12 000 kr (eller mer) på mat så går cirka 5 000 av dessa till uteluncher, restaurangbesök och hämtmat. Detta är beräknat på två föräldrar som äter de flesta lunchen ute (2 * 1500 + någon finare "utemiddag" 1000 kr och 2-4 hämtmatstillfällen 1 000) = 5 000 totalt för den "vanliga" famljen. 

(Pizzan nedan med en läsk kostar 100 kr, kycklingpastan med broccoli (super favo för barnen) kostar 10 kronor inklusive dryck på restarang HEMMAKöket) 

Vi ser dock inte restaurang som en plats där man köper mat. Strikt skulle man nog kunna säga att vi äter för cirka 500 - 1 000 kr i månaden på restaurang men detta ingår i vår nöjesbudget för som väl känt så säljer inte restauranger mat utan de säljer upplevelser...och/eller bekvämlighet. Hade vi istället ätit de få måltider hemma så skulle det kanske kosta oss 50-100 kr extra på månadsbasis..inte ens tillräckligt för att vara synligt i budgeten.

För att undvika att äta på restaurang annat än vid särskilda tillfällen så lagar vi alltid extra mat så att det finns matlådor hemma. Vi har dessutom alltid lite enklare maträtter hemma, något pizza-kit (deg och sås), några färdiga köttbullar, några goda korvar...etc. Vår normala ambition är att laga allt från grunden men med tre barn i famljen och ett ganska aktivt liv på helgerna gäller det också att inse sina begränsningar. Att kunna svänga ihop en pizza på 15 minuter när man kommer hem från skidbacken en lördageftermiddag kan vara guld värt..och dessutom snabbare än hämtmat så då blir frestelsen att köpa dyrt och dåligt ute ännu lägre.  När man åker ut på bilresa eller till skidbackan så packar man med en matsäck bestådende av något att grilla eller mackor om man vill göra det enkelt. När man åker på resa med bil eller tåg så är det bra att i ryggsäcken ha en flaska fatten, en termos kaffe, några mackor en påse nötter och någon frukt eller dyligt. Det gör att man inte behöver vara hungrig eller köpa något dyrt och dåligt efter vägen. När man väl är på plats på sin destination så måste man ha hamnat på ett mycket konstigt ställe om det finns en eller flera restauranger men ingen livsmedelsbutik. 

Mat är nödvändigt men att äta ute är inte nödvändigt, genom att flytta det lilla av uteätande som ändå blir kvar ut från matbudgeten så tydliggör man vad det är fråga om. Om det finns en god anledning att gå ut och äta för att träffa någon eller för ett speciellt tillfälle så är vi inte främmande för detta men vi kallar det inte för mat..utan för nöje..vilket jag tycker är mer korrekt. Detta förtar inte upplevelsen med att gå ut och äta ibland..snarare förhöjer det den eftersom det inte är slentrian. 

Nu har vi alltså sänkt matkostnaden för den "vanliga" familjen från 12 000 kr ner till 7 000 kr bara genom att inse att restauranger inte säljer mat....detta är grundkurs och så här stora besparingar finns inte på något annat område. Nu krävs ett kapital på 7 000 * 300 = 2,1 Miljoner för att kunna betala för maten i all evighet...fortfarande mycket pengar men 1,5 Miljoner mindre än igår.  

Så då var grundkursen avklarad, upprepa efter mig "RESTAURANGER SÄLJER INTE MAT"! Imorgon kommer fortsättningskursen då sänker vi matkostnaden med ytterligare 2000 kronor! Häng med! 

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna blogg. 

Taggar (blogg): 
13 februari

Matvecka #krossabudgeten - Intro (1 av 5)

Det är inte ovanligt att en vanlig familj lägger 12 000 kr eller mer på mat under en vanlig månad. Samtidigt lägger min familj på två vuxna och tre barn cirka 3 500 kr på mat. Under denna vecka ska jag försöka beskriva hur vi gör. 

En anledning till att det är så svårt att nå dessa nivåer eller ens i närheten av dem tror jag är att man börjar i fel ände..man börjar med överkursen..nämligen att jaga extrapriser när det egentligen är designen och de genomgripande valen som är viktiga. Här kommer jag istället börja med grundkursen och sedan gräva oss ner i de lite mer intrikata detaljerna.

Min tanke är att veckan ska se ut så här:

 1. Intro - översikt och startpunkt (idag måndag)
 2. Grundkurs - Restauranger säljer inte mat (tisdag)
 3. Fortsättningskurs - Vad ska vi äta? (onsdag)
 4. Fördjupningskurs - Guide till opportunistiska matinköp (torsdag)
 5. Summering - Fredagsfundering och summering av veckan (fredag)

Grundförutsättningarna för den här veckan är som följer:

 • Detta är en guide där det mesta är brett tillämpbart men inte allt passar alla
 • Den som tillämpar allt tycker att frihet har ett högre värde än lyx och bekvämlighet...eller annorlunda uttryckt tycker att frihet är den största lyxen.
 • Detta är ingen slutlig och komplett guide utan ett levande dokument, om ni kommer med bra förslag så kan jag lägga till och dra ifrån i dessa inlägg. Jag tänker sedan att de ska kunna leva länge som en guide till lägre matkostnader. 

Under denna temavecka så kommer alla månadskostnader att räknas upp med 300 ggr för att få en siffra på hur mycket kapital som behövs för att vara fri och bebehålla denna nivå på konsumtion. Startpunkten är alltså 12 000 * 300 = 3,6 MSEK. (om du undrar över den matematiken kolla gärna här)

Då är jag redo att krossa matbudgeten! Är ni?

Taggar (blogg): 
12 februari

Spargrisens Söndagar (del 4 av 6) - Ekosplaining!

Detta är den fjärde delen i en serie gästinlägg av Spargrisen. Tidigare inlägg hittar du här.

Ekosplaining. Ibland känner jag mig som på en främmande planet! Varför sitter den där människan där och förklarar de mest självklara saker för mig? Och varför lyssnar de inte på mina frågor och argument? Detta händer mig då och då i olika sammanhang. Ett modeord som kommit på senare tid är mansplaining, dvs när en man ska förklara en sak för en kvinna som hon kan och vet mycket bättre om. Det anses ingå i nån sorts härskarteknikstrukturer. Jag skulle vilja fundera lite på en specialvariant av detta, nämligen ekosplaining. Vad ska det vara bra för? Vilken sorts härskarteknik vill man dra nytta av när man vill förklara något självklart om ekonomi för någon som är duktigare i ämnet? 

Jag har hamnat i diskussioner, eller snarare monologer, med folk som ska förklara för mig hur bra det är med fonder, IPS-konton eller nåt annat som har med ekonomi att göra. Inget avancerat alltså. Jag försöker flika in något klokt ibland, tex ”jo jag vet” eller ”det där har jag” eller ”för våra barn har vi fixat xxx”. Men det går inte in i öronen på dem. Det slutar med att jag tänker på annat och verkligen ser ointresserad ut. Vilket jag är! Men risken är stor att personen då tar i ännu mer, för här är någon man måste övertyga ordentligt. En Slösa. Någon som inte kan! 

Hur avväpnar man en ekosplainare? Kom gärna med förslag!

Taggar (blogg): 
11 februari

Lästips - författare i små portioner!

En stor anledning till att jag älskar mitt liv som fri är att jag får möjlighet att läsa så mycket. Samtidigt så är jag väldigt mån om min tid och iblad tar det emot att plocka upp en flera hundra sidor lång bok från en oprövad författare. Därför blev jag så glad när jag för lite sedan blev varse om denna serie med noveller av både nya och klassiska författare. Det blir lite som en avsmakningsmeny eller en lång radda av smårätter där man kan testa sånt som man annars kanske skulle avstå ifrån. 

De tre böckerna ovan är bara tre av kanske 10 noveller som jag läst på sista tiden. Det tar kanske 30 minuter att läsa dem och det är verkligt roligt att få en inblick i en författares språkbruk och värld på detta enkla sätt. Jag gillar dem som har förmågan att uttrycka mycket med få ord så noveller passar nog mig ganska bra..och det är inte utan att man funderar efter att ha läst dessa varför vissa romaner med ungefär samma handling är så förtvivlat långa. Flera av dessa böcker har handlingar som är minst lika utvecklade som långa romaner eller för den sakens skull filmer på både 2 och 3 timmar. 

Dessa noveller går under namnet Novelix och finns troligen på ditt bibliotek (alla tre som jag besöker ofta har dessa) men om du mot förmodan inte har tillgång till dessa på bibliotek och vill köpa någon eller några så går det ju bra via bokus.se (affiliate länk) eller varför inte stödja din lokala bokhandlare med ett inköp. Det finns också små samlingar med noveller av kända författare i samma serie...dessa är nog nästa på agendan för mig. 

Vad läser du för tillfället? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (49)
Feb (20)

Taggar