Fantastiska Farbror Fri
Likes
207
Antal inlägg
521
Följare
36
Medaljer
0
Om användaren
Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 timmar

Fredagsfunderingen - Friföretagsamhet förutsätter väl en medveten konsument?

När företag gör affärer med varandra så är det oftast två profesionella organisationer som möter varandra. Styrkeförhållandet kan vara olika mellan bolagen på grund av storlek eller behov men det finns oftast på båda sidor ett betydande mått av kompetens kring den vara eller tjänst som ska köpas/säljas. 

När det gäller föräljning från företag till konsument är det dock inte alltid så. Om man är cynisk så skulle man kunna säga att företagen försöker lura på konsumenten så mycket dyr skit, som de inte behöver, som möjligt...gärna sånt som är mycket billigt att producera men som hjälpligt kan förkläs till lyx. Om man vill vara mindre cynisk så säger man att företagen försöker uppfylla behov hos konsumenten genom att utveckla nya produkter och genom att kunden är beredd att betala mer för dessa så kan man också tjäna pengar (och konkurrera ut dem som inte utvecklas).

Det senare skulle jag vilja påstå kräver att konsumenten är "kompetent" att bedömma tjänsten/produkten och dessutom har god koll på de "trick" som företagen använder i sin marknadsföring. Om inte så är vi tillbaka i mer av det cyniska exemplet. På kort sikt är troligen en lättlurad konsument mer lönsamt för företagen men med tiden tror jag att det är mer tveksamt. För det första så sker då ingen riktigt utveckling och tidsnog kan det komma ett företag som verkligen revolutionerar deras industri och fullkomligt krossar de gamla. Dessutom är det troligt att kunsumenten sakta men säkert känner sig mer och mer lurad av marknaden och då kommer denna (via sin demokratiska rätt) kräva regleringar...och dessa kommer helt säkert vara skadliga för företagen och även troligen för samhället i stort.  

Av den anledningen tror jag att det är mycket viktigt att medborgarna i ett samhälle är välutbildade vad gäller sin roll som kunsument. Alla bör veta hur marknadskrafterna fungerar, bör kunna räkna på ränta, förstå investeringar på ett grundläggande sätt förstå sin pension med mera.

Min slutsats är att i det korta loppet kan en "lurad" konsument vara en guldgruva för företagen...men i förlängningen tror jag att det kan bli undergången för det system som varit det mest framgångsrika genom tiderna nämligen den fria marknadsekonomin. Vad tror du? 

1 dag

Varför jag (o)gillar investmentbolag...

Om en vän eller släkting skulle vilja komma igång med sitt sparande och börja investera så skulle jag troligen förslå "billiga indexfonder" och/eller investmentbolag. Det är ett bra sätt att få riskspridning till en låg kostnad samtidigt som det inte sätter så höga krav på den enskilde att förstå specifika verksamheter eller bolag. 

Samtidigt är jag långt ifrån övertygad för egen del av några olika anledningar

  1. Tycker det är roligt att förstå vad företagen sysslar med och i ett investmentbolag där man får 10-20-30 olika innehav är det svårt att hålla koll på alla dessa. 
  2. Det finns oftast några surdegar eller brancher/bolag som jag inte tror på...jag får så att säga några problembarn på köpet med de fina bolagen som jag egentligen vill köpa (detta kan ibland motiveras av substansrabatten)
  3. Bolagen kan över tid förändras utan att jag har inflytande över detta, de väljer att köpa in nya bolag, sälja andra och ökar i vissa existernade innehav etc. Detta kan sakta men säkert nästan omärkligt tillsammans med börsutvecklingen helt ändra balansen inom bolaget. Det är inte alls säkert att man 5 år senare har ens i närheten av det man från början köpte. Detta kan förstås ske även i rörelsedrivande bolag men är mer ovanligt och när det sker är det oftast väldigt tydligt. 

För närvarande har jag ett investmentbolag/privateequity i portföljen nämligen Ratos och har länge sneglat på att lägga till Industrivärden eller Investor. Ska inte sticka under stol med att dessa är de bolag som jag oftast känner mig mest osäker på...tycker det är mycket svårt att bedömma den sammanvägda marknadssituationen för de olika innehaven vilket gör att när aktierna går ner eller upp är det mycket svårare att avgöra om detta är den nyckfulla "Mr Market" eller om det är något i den verkliga underliggande marknaden vilket jag tycker är mycket lättare att bedömma i mina direktägda bolag. 

Vad tycker ni? I vilken utsträckning har ni investmentbolag i porföljen? Varför/Varför inte? 

2 dagar

Vi hade visst missat 850 000 kr?!

Som jag berättat i några tidigare inlägg så försöker jag gå igenom pensionen ordentligt. Tidigare har jag fokuserat på att slänga in pengar via löneväxling och inte göra allt för dåliga val. Mina investeringstankar har dock fokuserat på de pengar som jag har på ISK/KF och i IPS som jag själv kan förfoga över och som man kan följa på shareville.

Döm om min förvåning när jag upptäkte ett litet oskyldigt belopp längst upp på sidan (hos minpension.se) ("belopp per månad livsvarigt från 65 år(cirka 2 600 kr)). Kollade efter hos frun och där var motsvarande belopp 700 kr. När jag började tänka efter kommer jag nu ihåg att hos min första arbetsgivare fick insättningar till den förmånsbestämda ITP2-planen...hade jag nästan glömt. Frun får fortfarande insättningar till denna...tydligen...hade sämre koll på detta än jag trodde.  

Vad innebär nu detta och vad är värdet på det jo för att räkna fram ett värde så får man ta månadsbeloppet multiplicera med tolv månader och sedan multiplicera med livstidsantagandet hos pensionsbolaget (i Alectas fall 21,5 år efter 65). Värdet är alltså 2600 * 12 * 21,5 = ca 670 000 kr för mig och 700 * 12 * 21,5 = ca 180 000 för frun...alltså totalt 850 000 som vi har glömt bort.

Detta stärker mig i min tro att pensionen inte är något som helst problem för oss utan det som är viktigt för oss är att bevara och förvalta vårt "fria" egna kapital så det räcker och blir över fram till pensionen blir tillgänglig. Pinsamt egentligen att jag som är ekonom och intresserada av detta ändå inte riktigt förstått detta belopp..visar hur mycket det finns att göra kring pensioner i stort. Samtidigt stärker detta mig i min tes att när man har generellt god koll på sin ekonomi, är på bollen och har goda marginaler så är nästan alla ekonomiska överaskningar positiva! 

Hur som helst gör denna lilla upptäkt att det är ännu roligare att nu fortsätta äventyren i pensionsdjungeln! 

3 dagar

FFF Rekommenderar...ny menyrad..

Vad i helvete ska Farbror Fri börja kränga grejer nu...nej inte riktigt men däremot finns det vissa leverantörer som jag gillar och som dessutom erbjuder ersättning om man länkar till dem. Dessa har jag samlat under den nya menyraden FFF Rekommenderar. Bland annat tipsar jag om var du ska vända dig om du vill klä dig som mannen nedan! Detta är samtidigt ett ålderstest...känner du igen honom?

Kolla gärna in men kom ihåg "Den största besparingen är den vara eller tjänst som aldrig köps!!"

Taggar (blogg): 
4 dagar

Tjoho mina kalsonger gick sönder...

Häromdagen när jag skulle dra på mig ett par rena kallingar så hörde jag hur tyget gav upp och en stor reva öppnade sig på ena sidan...vilken glädje! Det här handlade inte om några nyinköpta grejer utan dom hade funnits i min ägo i flera år...de gick inte heller sönder på grund av en dålig sömm..utan för att tyget helt enkelt började närma sig genomskinlighet. Detta gjorde mig väldigt glad...så konstig är jag. 

Anledeningen är självklart att jag älskar att använda saker till fullo och när jag gjort det så har jag inget emot att lägga ut några kronor för att köpa in en ny produkt för att ersätta den andra (om behovet finns). I detta fall föreligger dock inget behov för i skåpet finns 10+ par till och innan dessa är "slut" så blir det inga fler inköp. Samma metod har jag under ett år nu använt med strumpor och för ett par veckor sedan köpte jag slutligen en uppsättning med tio nya par efter att även det sista paret började se väl slitet ut. 

Varför gör jag då på detta viset? Jo därför att om jag köper nytt innan det gamla är slut så börjar jag använda det nya och de gamla grejerna blir liggande i lådan eller skåpet (tror inte jag är unik i detta beteende). Helt plötsligt har antalet klädesplagg växt till förtret både för utrymmet i hemmet och tjockleken på plånboken. Plötsligt går garderobsdörren knappt att stänga samtidigt som jag dagligen använder några få (nya) favoritplagg. 

En bra princip här är att saker antingen har ett användningsområde och är "dugliga" eller så är de odugliga och ska slängas eller skänkas bort (vissa saker som är odugliga för dig kan vara utmärkta för någon annan)  Jag kan garantera att detta sparar på utrymme och jobb och som positiv bieffekt så gör det också klädkontot mindre. Med en strikt tillämpning blir det långt mycket tydligare vilka verkliga behov som föreligger. Samma sätt att tänka kan överföras på mycket fler områden i livet...men mer om det vid ett senare tillfälle. 

Hur gör du för att begränsa dina inköp men samtidigt se till att du har det du behöver? 

Taggar (blogg): 
6 dagar

SSStatus med en vecka kvar - "Gratis är gott"!

Super Spar September med under rubrik "gratis är gott" fortsätter med att leta efter gratis underhållning och andra saker och det går helt klart bra. Jag har ju börjat köpa kläder igen efter mitt köpstopp så det har faktiskt gått åt lite pengar den här månaden men om man bortser från kläderna som inköpts så är de övriga utgifterna av "egna pengar" nära nog noll. Har också blivit betydligt mer uppmärksam på vad man kan få gratis både i form av vad som arrangeras av komunen, föreningar med mera men också hur man kan söka upp olika erbjudanden så som fri frakt med mera via google (sist på den bollen antagligen). Håller också på att fyller i marknadsundersökningar 10-20 minuter per dag men detta har ännu inte givit några påtagliga belöningar..annat än några nya funderingar kring de ämnen och produkter som undersöks. 

Status med en vecka kvar är som följer:

Hur går det för er andra med er snål/superspar eller slösmånad?  

Taggar (blogg): 
23 september

Fredagsfunderingen -Självmordspilot eller trygghetsnarkoman?

Min känsla när jag ser på min omgivning är att människor ganska snabbt går att dela in i två kategorier den ena ganska stora gruppen är trygghetsnarkomanerna. De ska ha den säkraste bilen, den tryggaste anställningen och drar på sig flytvästen ett par kilometer innan de kommer fram till vattnet. Den andra kategorin (färre medlemmar i Sverige) är själmordspiloterna. De kör bil som galningar, tar inte på säkerhetsbältet, är arbetslösa från tid till annan och spenderar pengar som om det inte fanns någon morgondag (vilket det kanske inte finns om de verkligen lyckas med självmordet).

Sverige är ju kännt som trygghetsnarkomanernas land så den gruppen är klart större här när det gäller fysiskt säkerhet...dock finns det många ekonomiska självmordspiloter. Troligen då man här tror att pappa staten ska hoppa in och täcka upp för eventuella felsteg...

Personligen tror jag alltid att det finns en mellanväg och att det är den som möjliggör det bästa livet. Den som åker utomlands och insisterar på att det ska finnas barnstol till alla barn för att familjen ska följa med på utflykt kanske missar någonting...å andra sidan kanske den som packar upp hela familjen på en moppe och far iväg nedför den kurviga bergsvägen tar för stor risk. På samma vis är det med ekonomi. Att inte ha några säkerhetmarginaler i ekonomin slutar oftast i total katastrof..men att bygga valgravar mot alla möjliga och omöjliga framtida kriser gör att man aldrig kan känna sig ekonomiskt fri hur mycket pengar eller resurser man än förfogar över. 

Vi tycker att vi har hittat en balans där vi har ett kapital som har god möjlighet att räcka livet ut, samtidigt som vi har säkerhetsmarginaler i form av vår egen arbetsförmåga, extrainkomster och allmän pension (som vi inte alls räknar med i grundscenariot) och därmed känner vi att vi kan kliva av ekorrhjulet...Vi är 95% säkra att detta kommer att funka...problemet för trygghetsnarkomanen är att det är helt omöjligt att bli 100% säker...skulle vi spara dubbelt så stort kapital kanske vi skulle vara 97% säkra....5 ggr så högt 98% och så vidare...det finns inget som är 100% säkert här i världen men ändå så siktar trygghetsnarkomanen dit.....Den ekonomiskt självmordspiloten däremot beter sig som om han var 100% säker trots att det enda som är nära nog säkert är att det inte kommer gå väl. 

Hur förhåller du dig till detta? Är du trygghetsnarkoman eller självmordspilot? Kanske en kombination på men på olika områden?

22 september

Mer pensionstankar...dags att ta tag i tjänstepensionen!

Eftersom jag har varit lycklig nog att ha ett relativt välbetalt jobb och en arbetsgivare som (under de senaste åren) godkänt växling av lön till tjänstepension så har denna del av våra besparingar växt fort och tjänstepension utgör just nu 30% av vårt totala kapital...vilket gör detta väldigt viktigt. 

"Nackdelen" om den nu kan kallas så är att våra arbetsgivare haft kollektivavtal vilket inneburit att jag har haft mycket begränsad möjlighet att själv påverka placeringen av pensionspengarna. Jag har också haft ett par olika arbetstivare, frun lika så, och olika avtalsperioder för vilket innebär att pengarna är delade i lite olika "potter" . Sammantaget är tjänstepensionen en  stor del av vårt samlade kapital och det ska dessutom ligga ytterligare minst 15 år till innan uttag så det gäller att se om sitt hus. 

De olika pensionsbolagen där jag har pengar idag är: 

  • Folksam (40%)
  • AMF (20%)
  • Nordea (20%)
  • Handelsbanken (10%)

Ungefär hälften är i traditionell förvaltning och andra halvan i fondförsäkringar. Större delen av fonderna är indexfonder (sverige/världen), och övriga regionfonder med relativt låga avgifter. På det hela taget tror jag inte att jag blir fullständigt lurad på avgiftern men jag är ändå inte nöjd. Helst skulle jag vilja ha friheten att flytta in allt detta i ett nytt sparande hos till exempel Nordnet men eftersom jag inte får det med gällande regelverk så kommer jag nu istället att gå igenom alla placeringar och se om det går att hitta några förbättringar/besparingar för bättre avkastning. 

Lovar att återkomma i frågan här på bloggen och berätta vad jag hittar när jag besöker denna djungel! Vad har du själv för erfarenhet av tjänstepension eller annan pension, vilka nitar och framgångar har du haft?

Taggar (blogg): 
21 september

Lendify - nu fullinvesterad!

Detta inlägg görs i samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten. 

För ett par veckor sedan berättade jag här på bloggen att jag avser genomföra ett litet experiment och låna ut pengar via Lendify. Lendify rekomenderar att man väljer deras automatiska investerings alternativ eller sprider pengarna på minst 20 olika lån, men på samma sätt som jag avstår från indexfonder (mot bättre vetande?) så ville jag även hos Lendify göra aktiva val och dessutom med tillräckligt stora summor pengar så att det ändå räknas...annars tycker jag personligen att det blir lite ointressant. Eftersom jag bara investerar en liten del av mitt totala kapital hos Lendify tycker jag ändå att jag har god riskspridning. 

Jag hade tänkt att sprida pengarna på 5 lån med olika löptider (1-3 år) och olika risk klasser (A-E). Jag ville dock inte ha för långa löptider varför allt över 3 år gick bort för detta experiment. Med det inte sagt att längre lån inte skulle kunna vara intressanta men för detta experiment så vill jag att det ska börja hända lite i form av återbetalning varför jag valt löptider 1-3 år. Ambitionen var som sagt att fördela detta på 5 lån men det blev 6 stycken eftersom något lån som jag ville vara med på var på ett ganska litet totalbelopp. Se nedan hur lånen fördelar sig: 

Den genomsnittliga intäktsräntan på dessa lån är drygt 5,5% (brutto) vilket kan jämföras med 0,7% hos SBAB som är en av de få lite större banker som fortfarande ger någon ränta alls. Samtidigt ska man ju såklart inse att SBAB är statens bank och att pengarna dessutom är försäkrade via insättningsgarantin och på så sätt så nära riskfria pengar man kan komma medan investeringen hos Lendify riskmässigt mer skall jämställas med en börsinvestering dock med den fördelen att risken inte är direkt korrelerad med börsutvecklingen.

Om du är sugen att testa själv kan du som börjar  genom att använda denna länk (https://track.adtraction.com/t/t?a=1100451902&as=1145669971&t=2&tk=1). Om du gör så får även jag ett litet bidrag utan att det kostar dig något extra. 

I oktober så ska de första inbetalningarna börja komma från låntagarna vilket ska bli intressant att se hur det fungerar. Är det någon annan där ute som varit på Lendify tåget lite längre och som har erfarenhet av detta och att återinvestera avkastning? 

Taggar (blogg): 
20 september

En utflykt i sparsamheten!

Det finns några i vår närhet som vet hur lite pengar vår familj lever på och för dem kanske det också är uppenbart hur detta går till...inte minst för att de även läser denna blogg:-) Tror dock att de flesta andra skulle vara mycket förvånade om de viste hur billigt vi lever. Visst vårt nya hus är inte supermodernt och våra bilar är inte de nyaste eller dyraste i kvarteret...men ändå. 

När jag tog en liten lunchutflykt (brukar äta lunch nere vid sjön om vädret är bra) häromdagen så fick jag mig en tankeställare när jag tittade på vad jag hade med mig. Det var måndag och matlådan var tillredd under helgen vilket innebar lite mer lyx men trots en fin bit kött(kålappskärna), körsbärstomater och parmesanpotatismos så var inte portionskostnaden mer än cirka 15 kronor. Vatten att dricka hade jag i en termosflaska som vi fått gratis och kaffet är bryggt hemma och togs med i en termos som jag fått av min tidigare arbesgivare. Väskan som jag tog allt i var är en reklamgåva från en resa med malmöaviation för många år sedan och den funkar fortfarande alldeles utmärkt. Maten var förpackad i en plastlåda som vi vid något tillfälle köpt hämtmat i. Den enda utrustning som jag köpt var min röda kaffemugg (köpt på loppis för 5 kr) och besticken som är av ett lite dyrare tyskt märke men som jag köpte när jag flyttade hemifrån för 21 år sedan...så trots dyrt inköp mer än avskriva vid det här laget. 

Det är väldigt lätt att se hur denna underbara lunch vid sjön skulle ha kunnat bli mycket dyrare. Lite dyrare utrustning, kanske hämtmat, kaffe med mera...problemet är bara att om jag inte hade varit sparsam så hade jag inte haft tid att sitta vid sjön och äta lunch...för då hade jag varit tvungen att sitta på jobbet vid lunchtid denna vackra dag. Kort sagt så var detta en utflykt i sparsamhetens vackra solsken! 

 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (170)
Sep (28)

Taggar