Fantastiska Farbror Fri
Likes
226
Antal inlägg
664
Följare
41
Medaljer
0
Om användaren
Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 timmar

Tips - Spara med skägg!

Min bloggkollega och vågar jag säga vän Micke (även känd som Sparo) har börjat göra sina månadssammanställningar i videoformat. Detta blir en rekomendation att följa Sparo för den som är intresserad av en lagom dos sparsamhet, investeringar, ironi och samhällskritik. (Känsliga tittare och läsare varnas). 

För ett litet smakprov på om Sparo kan passa dig så titta på det här klippet som går igenom November...ur Sparo perspektiv!

Återgå nu till att fira helgen med så lite konsumtion som möjligt! 

 

Taggar (blogg): 
2 dagar

Fredagsfunderingen - viktigare att veta att man kan leva på lite än att verkligen göra det?

Det är ingen hemlighet att den här bloggen är fokuserad på sparsamt leverne och frihet. Sparandet är i sig inget egensyfte utan det är friheten som är målet vilket jag har redogjort för i en massa inlägg på längden och tvären. 

Nu när jag har mycket mer tid att tänka, lyssna, läsa och filosofera så börjar jag också sätta in detta i nya sammanhang. När jag fortfarande jobbade större delen av min vakna tid och drog in pengar som sedan investerades i boende och aktier så fanns det inte så mycket tid för fritt filosoferande. Det var målinriktat arbete för att dra in så mycket pengar som möjligt och sen se till att så lite av dem som möjligt gick ut igen i form av kostnader. Målet var att ha ett totalt kapital på 25 ggr våra årliga utgifter och därmed kunna sluta jobba för pengar. 

Vad jag har funderat på  efter att ha blivit fri är om friheten inte i större utsträckning kommer från det faktum att jag vet att vi kan leva på lite. Vi har i relatiteten varit fria länge då vi inte ens gjort av med en av våra två inkomster. Matematiskt ska vi inte heller behöva jobba en enda dag till i livet om vi inte vill men en anledning till att vi vågar lita på matamatiken är ju att vi vet att vi kan leva på lite. Säg att investeringarna går åt helvete till exempel...då skulle vi kunna klara oss på två halvtider i låglöneyrken. Detta ger en trygghet och en ökad känsla av frihet. Vad som än händer är det inga problem.

Om man vidgar det bär utanför vår familj så skulle jag säga att den som inte har något sparande alls men vet hur denne ska leva på lite är mer fri än den som har ett litet sparande men lever på stor fot och som inte vet hur detta ska förändras. Säg en familj som lever enkelt men som åker på långa resor varje sommar som kostar stora pengar. Familjens baskostnad är 50% av inkomsten men ytterligare 49% går till resorna och mycket lite sparas. Jämför det med en famlilj som har baskostnader på 85% av inkomsten åter på charter för 5% och sen sparar 10%. Då skulle jag rent generellt säga att familj nummer ett ovan är mer fria för att de vet exakt hur de ska göra för att sänka sina kostnader till 50% utan att ändra något i vardagslivet. Familj nummer två kan säkert göra samma förändring men det kan innebära att byta boende, sälja bilar och sommarstugor och andra stora förändringar som är mycket jobbiga och ibland tidskrävande att genomföra. Om det senare dessutom görs av tvång så hamnar man i en känslomässig uppförsbacke vilken inte ska underskattas. 

Eller vad tror ni? Har jag dragit resonemanget för långt eller finns det någon rim och reson i detta?  

Taggar (blogg): 
3 dagar

Vad är målet för Farbror Fri?

När jag slutade jobba i vintras så kom det mycket hastigare än vad jag hade väntat mig varför jag inte hade så jättemycket planer för den första tiden. Det var egentligen ganska skönt och efter ett tag så beslutade jag att mitt första år skulle fokuser på att skriva blogg, läsa, vara ute och spendera mer tid än tidgare med barnen. Helt enkelt skulle mina aktiviteter utöver tiden med familjen vara tidsoberoende och jag har inte haft intresse av att binda upp mig på något. 

I förlängningen vill jag dock åstakomma mer. Jag brinner för att få människor att förstå hur mycket de kan göra och hur fria de kan bli om de bara tar kontroll över sitt eget liv och ekonomi. Bloggen är en del i detta men jag vill även över tid komma ut och föreläsa, hålla utbildningar, coacha med mera. För att göra detta kommer jag också ständigt utbilda mig själv genom att lyssna, läsa och titta på allt intressant som pågår inom detta och angränsande områden. Kommer troligen också sätta mig på skolbänken tidvis och kommer nog hoppa in som vikarie i skolan för att få reda på på vilken nivå barn i olika åldar är för att se om man även skulle kunna påverka dem på något vis så att de tar bättre beslut än sina föräldrar. 

Min verksamhet drivs redan idag i bolagsform och har relativt låg omsättning men även låga kostnader. Det låter högtravande men min tanke är att detta ska vara någon form av "non profit" så tillvida att det som går att dra in på sponsring, föreläsningsarvoden, blogg med mera ska återinvesteras i verksamheten. Det kan vara allt ifrån att köpa en dator och en telefon till resekostnader eller utbildningskostnader. Tanken är att ta betalt av dem som kan betala för att i vissa fall ge en del tid gratis eller väldigt billigt om tillfället känns angeläget. Det är också därför som jag har börjat ta in lite sponsring på bloggen. Jag uppmanar inte någon att köpa något de inte behöver men ber ändå mina läsare att överväga att använda mina länkar under "FFF Rekomenderar" i den mån någon ändå ska inhandlas. Vad jag än tjänar används till att bygga vidare på verksamheten och bli bättre. Det är ytterst få saker som jag kan marknadsföra utan att bli röd om kinderna av skam men några prisvärda investerings/sparprodukter och några webshopar och teleoperatörer inriktade på lågpris är sådant som jag själv använder.

I väldigt grova drag så ser det ut som så att 2017 blir ett utbildnings och utvecklings år. Troligen kan jag tänkas komma ut och föreläsa någon gång under året och hoppas även kunna sätta mig lite på skolbänken och utnyttja en möjlighet som jag just nu har att få utbildning via trygghetsrådet. Något som intresserar mig här är hur man når ut med ett budskap kring valmöjligheter i livet till personer som inte vanligen skulle läsa en ekonomiblogg eller komma på en föreläsning om "privatekonomi".  

2018 ser jag sedan att frun också är fri och därmed så kan vi förverkliga fler av våra drömmar och med större kraft. Att kanske blogga och jobba mer tillsammans är en möljighet att funder på eftersom vi har lite olika intresseområden med det gemensamt att vi gillar att göra saker med små resurser så kanske kan locka personer som inte normal skulle hamna på en privatekonomiblogg. Omvänt kanske personer som traditionell läser mycket om sparande och investeringar kunde få lite nya intryck av detta. 

Dessa tanker fortsätter att mala i mitt huvud, jag blir mer och mer övertygad om att jag verkligen brinner för att komma ut och berätta för människor om vilka fantastiska möjligheter som finns om man bara tar bort "normalitetens skygglappar" och ser bortom det vanliga. Min fördel är att jag inte behöver tjäna pengar på detta men jag behöver ha kostnadstäckning. Därför måste jag vara medveten om inkomstkällor och kostnader. Detta är dock en lärdom så god som någon då jag inte tidigare drivit egen firma och jag ser även det som en lärandeprocess. 

Vad tänker ni som läser när ni ser på dessa planer? Låter det spännande eller låter det bara svårt? Hur tror ni att ni själva och personer runt omkring er skulle ställa sig till budskapet? 

 

 

 

Taggar (blogg): 
4 dagar

Se upp för kostnader som följer dig fram till graven!

Som livsstilsbloggare av spartypen så tycker jag generellt att kostnader är något rätt tråkigt att behöva befatta sig med. Samtidigt finns det ännu inget sätt att leva ett vanligt liv utan dem även om det finns extrema exempel på personer som lever helt utan pengar. Något som man dock lätt glömmer är att alla kostnader inte är skapade lika 

Har länge tänkt att vi skulle behöva en klassifisering av kostnader. Väldigt lite av det vi gör i vår privatekonomi är investeringar utan det mesta är kostnader men däremot är inte alla kostnader skapade lika. Mitt förslag på uppdelning är detta men ni andra kanske har förslag på andra kategorier. 

 1. Kostnadsdrivare - Dessa är de farligaste kostnaderna eftersom den första utgiften bara är början. Detta är telefonen som behöver ett (dyrt) abonemang, spelet som kräver löpande uppdateringar. Poolen eller utbyggnaden av huset, båten, sommarstugan eller nya bilen som höjer även de löpande driftskostnaderna för lång framtid. I de flesta fall är detta kostnader som sedan följer med under många år. Dessa kostnadsdrivare går konstigt nog i dagligt tal under namnet "investeringar" vilket är exakt raka motsatsen mot vad de är. Dessa kostnader fortsätter ofta i all fratid om man inte väljer att göra en drastisk livsförändring varför de kan bli lite av ett fängelse. 
 2. Engångskostnad - kan vara restaurangbesök, resor, hyra av båt/bil/stuga dessa kostnader kan i vissa fall vara stora men de kommer inte med något krav på att motsvarande kostnad uppkommer även i framtiden. Risken med dessa är möjligen tillvänjning vid dessa bekvämligheter men det finns en möjlighet att stänga av dessa kostnader när som helst. 
 3. Kostnadssparare - En kostnad som gör att kostnaderna framöver sjunker hamnar i denna kategori. Nödvändigt renovering av hus, underhåll av bil, installation av nya effektiva energisystem. Att måla om huset gör att det får längre livslägd innan en större renovering behövs och dessutom så behöver det ju inte göras om på ett tag. 
 4. Inkomstskapare (investering) - Återigen är boendet ett bra exempel.  Bygget av en uthyrningslägenhet i en del av huset falla i denna kategori. En kostnad nu men som ger en positiv avkastning framöver. Uppdateringar av bostaden som ger en teoretisk uppgång i husvärdet vid en framtida försäljning (om denna inte planeras i närtid) tillhör dock kategori ett. KOSTNADDRIVARE!   

Vad betyder då detta? Jo säg att du och jag kan ha samma budget för 2016 och vi kan ha gjort av med exakt lika mycket pengar. Men om dina utgifter ligger i huvudsak i kategori 1 medan mina ligger i kategori 3 och 4 så ser våra framtidsutsikter rent ekonomiskt väldigt olika ut. Det är inget fel med att ha kostnadsposter i alla dessa kategorier men det gäller att lägga dem på rätt ställe och att veta vad som är vad. För som det sägs i det gamla ordspråket "Som man bäddar för man ligga". 

Hur ser dina kostnader ut? Bäddar dem för ett bättre framtid eller låser de in dig i betalningar in i graven?  

 

5 dagar

Naturen är gratis...men lika underbar för det!

Det finns en djup mänskilg tendens att underskatta det som är billigt eller gratis. I en slags läpparnas bekännelse så säger vi ofta att "det bästa i livet är gratis" men beter vi oss verkligen så?

Kanske en av de absolut bästa förmåner vi har i Sverige är allemansrätten vilken i kombination med mängden lättillgänglig natur och ensamhet gör oss i det närmaste unika i världen. Ändå finns det studier som visar att väldigt få svenskar någonsin vågar sig längre in i skogen än att de ser bilen. Jag har även hört ryktas om att det förekommer att vissa åker på chartersemester till andra länder under den underbara svenska sommaren....men det kan väl ändå inte var sant?

Inom ekonomin finns det en teori kring att "fria nyttigheter" där man menar att det som uppfattas som gratis också blir utan värde. Riskerna med detta är dubbla, för det första så tenderar de att överutnyttjas. Det finns studier som visar att bara genom att ta betalat för varje utskrift på en arbetsplats så minskar antalet utskrifter detta även om priset är så lågt att det knappt är märkbart (säg 1 öre per sida). Det finns också en risk att man inte vårdar fria nyttigheter eller inte förstår deras värde. Där kan man ta exempelt med den fri skolgång vilket är något som i ett globalt och historiskt perspektiv är fantastiskt men som vi ofta tar för givet och inte förmår att uppskatta.

Men åter till naturen och svenskarna. Jag var på ett föredrag för lite sedan med Marcus Eldh som grundat Wild Sweden. Han pratade om hur svårt det var för honom att marknadsföra naturupplevelser till svenskar eftersom "naturen är gratis" och "älgar har jag ju på tomten" medan människor från andra delar av världen glatt betalar ganska mycket för att komma ut i naturen med en erfaren guide. Många gånger är de obeskrivligt nöjda med saker som vi tar för givet så som att det finns blåbär och lingon att bara plocka på marken, sitta vid en tyst och stilla skogstjärn eller grilla korv över öppen eld på en egen pinne. 

Jag är absolut ingen utpräglad friluftsmänniska (varjefall inte av den där äventyrliga sorten) men jag gillar att vara ute..mer och mer för varje år som går. Att sitta vid en sjö och bara titta ut, att ta en promenad i naturen, att åka skidor, skridskor, plocka bär, grilla korv, fika eller vad man än vill är så underbart härligt. Varje gång man varit ute..även de gången när vädret var sådär så är man så vansinnigt nöjd och glad och njuter även av kvällen framför brasan och den goda maten sååå mycket mer. 

Så tänk på att naturen är fantastisk fast den är gratis...och ta en promenad redan idag! 

Taggar (blogg): 
6 dagar

Lendify - Några vanliga frågeställningar!

Jag har ett samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Sedan jag började köra mitt Lendifyexperiment så har jag fått en del frågor kring olika styrkor och svagheter för upplägget. Svaren nedan kommer inte från Lendify utan är min helt egna tolkning av hur det fungerar så påpeka gärna om något är felaktigt eller bör förtydligas. 
 

 • Det är jobbigt att ha vissa investeringar på en annan platform! - Många tycker att det är omständigt att dessa investeringar måste göras på en annan platform och det kan jag hålla med om. Å andra sidan så lyckas Lendify hålla lägre kostnader för sin tjänst genom att inte iklä sig ett skal där de behöver betala andra för distribution. De har också byggt en stabil och lättfattlig plattform för investeringarna och med bankid inloggning så det är relativt smidigt. Jag tror ändå att i förlängningen så skulle man nå fler potentiella långivare om detta var integrerat i till exempel Nordnet och/eller Avanzas platform.
 • Kan man lösa (sälja) lån i förtid? - Det är svårare att fylla lån med lång löptid vilket är lätt att förstå och vad jag förstod på eventet i oktober så tittar Lendify på möjligheterna för en andrahandsmarknad men det finns inte idag. Det är svårt att veta vad som händer om ett par år och på 10 år kan mycket förändras. När man binder pengar på lång sikt på ett sparkonto så finns vanligen en förutbestämd straffavgift för tidiga uttag men dessa är ändå möjliga. För närvarande är det inte möjligt att komma ur en investering i förtid. 
 • Hur fugerar lånet, betalas det tillbaka i sin helhet efter låneperioden? - Många förstår inte att detta är ett annuitetslån (det vill säga det betalas tillbaka med samma belopp månadsvis under hela löptiden, mer ränta i början..mer amortering i slutet). Detta motverkar delvis "inlåsningseffekten" eftersom lånet betalas tillbaka löpande och skapar ett kassaflöde månadsvis vilket kan återinvesteras eller användas till annat. 
 • Vad händer om inflationen återkommer? - lånen har rörlig ränta och om inflationen kommer upp så höjer riksbanken styrräntan vilket i sin tur påverkar utlåningräntan och avkastningen på investeringen. 
 • Har inte Svenskarna för mycket lån? Är det etiskt korrekt att låna ut pengar? - Det stämmer att svenskarna är hårt belånade och det finns säkert personer som inte ska låna alls...skulle de följa råden på den här bloggen skulle det nog finnas färre kunder. Samtidigt finns det en marknad för blankolån och här får låntagaren möjlighet att låna förmånligare samtidigt som andra personer får möjlighet att investera sina pengar och få del i den avkastning som annars skulle ha tillfallit banker och finansinstitut. Ökad konkurrens på det här bankområdet är sannolikt bra för kunderna i längden. 
 • Är det inte osäkert med ett nytt tillgångsslag? Lån är alltid behäftade med viss risk.  Blankolån är dock inte ett nytt tillgångsslag det är möjligheten för privatpersoner att investera direkt i dem som är ny. 
 • Risken är svårbedömd, tänk om Lendify går i konkurs? - Lånen delas in i riskklasser och man får även veta via platformen vad lånen ska användas till. Lendify har tillstånd från finansinspektionen som betalninsinstitut vilket innebär att deras processer är granskade. Man tog även in mer kapital i sommras och jag utgår ifrån att de nya investerarna har tittat på vad de investerar i. Detta är ingen garanti mot konkurs men borde vara en viss garanti mot oegentligheter eller felaktig bokföring. Om det värsta skulle hända och Lendify går i konkurs så finns forfarande lånedokumentationen kvar och avtalet är fortfarande giltigt. Lendify har nu också säkrat ett avtal med Lindorff som kliver in och tar över om det värsta skulle hända. 

 

Sammantaget tycker jag att Lendify är intressant och därför var jag beredd att investera 5% av vårt eget kapital. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Detta var de frågor och funderingar som jag har fått hittills, vad mer undrar ni kring Lendify, peer-to-peer lending eller mitt experiment?

27 november

Farbror Fri´s soundtrack - Everly little thing!

Det här är en favorit i repris en låt som en del kan känna igen som signaturmelodi i the minimalists podcast. 

"Every little thing that you think that you need...i bet that you will be fine without it" behöver knappt säga mer i upptakten till julen?!

Hoppas att ni har en underbar första advent förhoppningsvis helt fri from shopping! 

 

26 november

Podd tips - Testa dina fördomar!

Fördomspodden är en relativt ny podd och som på ett underhållande sätt testar programledarens förutfattade meningar om intervjupersonen.

Det är en podd som görs av Emil Persson och bygger på intervjuer med politiker, musiker och andra kända människor. Det roliga med den här podden är att det inte är de "vanliga" frågorna utan att det bygger helt på Emils fördommar om dessa människor. Det är lite ojämt och beror mycket på gästen men rätt kul inte minst för att det blir frågeställningar som man inte alls väntar sig. Artisten får frågor om politik medan partiledaren får frågor om sin första sexuella fantasi...det får man inte i Agenda:-)  

Denna podd är främst underhållning och man lär sig väl inte så mycket nytt om världen men kul ändå! Vad lyssnar du på just nu?

 

 

Taggar (blogg): 
25 november

Black Fredagsfunderingen - Varför tar vi det sämsta ur tacksägelsehelgen?

På senare år har vi tagit till oss mer och mer av amerikanska högtider, det konstiga är dock att det verkar vara i första hand den kommersiella delen vi tar till oss. Det finns flera exempel men Black Friday är troligen det tydligaste exemplet. 

Thanksgiving (Tacksägelse) är nog den högtid som mest tydligt förenar det amerikanska folket. Det är en högtid när man samlas med familjen och äter en traditionsrik måltid. Högtiden handlar om att visa tacksamhet för allt man har och vanligen ingår i de flesta traditioner att man går runt bordet och alla berättar vad de är tacksamma för. Det är också en högtid som firas av i stort sett alla befolkningsgrupper till skillnad ifrån andra religösa högtider. Som en bieffekt av den här helgen som allid infaller på en torsdag så har många ledigt även fredagen efter och det har blivit "starten på julhandeln" i USA och olika företag slåss om att ha de bästa reorna för att få folk genom dörren och det finns till och med exempel på tillfällen när människor har dött för att det är sån trängsel för att komma över billig TV eller spelkonsol. Enligt mitt sätt att se det så är Black Friday den vackra helgens mörka baksida. 

Då till Sverige...firar vi Thanksgiving...NEJ....har vi Black Friday? JA..självklart varje tillfälle att bränna pengar måste ju tas tillvara. Vi svenskar (som oftast anser oss vara så mycket smartare än amerikanerna som bara shoppar och lånar) väljer alltså att skita i själva högtiden och bara plocka upp den konsumistiska blidtarmen? 

Visst jag förstår att det finns kommersiella intressen bakom. Alla företag marknadsföra olika typer av "Black Friday" erbjudanden och helt plötsligt blir det ett begrepp men ändå. Borde vi inte vara smartare än det? Om Google ads sa till dig att hoppa från en bro skulle du då göra det? 

Hur som helst tycker jag att vi gemensamt kan bestämma att skita i Black Friday och istället sätta oss runt bordet ikväll med våra nära och kära och berätta vad vi är tacksamma för! Vad tycker ni? 

Taggar (blogg): 
24 november

#uppesittarkväll - minst, sämst eller alternativ?

Då var det dags för månadssparande igen. Jag brukar inte personligen sitta uppe på natten för att sätta över pengar (pengarna finns faktiskt redan på depån sedan en tid tillbaka) men däremot så brukar jag köpa aktier månadsvis varför det blir aktuellt att titta på köplägen vid den här tiden. Denna gång tycker jag det är svårt att hitta köplägen men jag har hittat några alternativ.

 • Minsta - mitt minsta innehav för närvarande är Investor och det innehavet är så litet att det egentligen inte platsar i portföljen på nuvarande nivå. Kursen har dessutom backat litegrann i den allmäna uppgången så det kan mycket väl vara så att det är en gäng nya Investor som ska köpas. 
 • Sämsta - under den senaste månaden har min amerikanska REIT Senior Housing Properties Trust gått tillbaka kraftigt (-18%) men samtidigt har dollarn stärkts så nedgången i kronor räknat är inte lika stor. Detta innehav är känsligt för räntor precis som andra fastighetsbolag. För ett år sedan stod dock kursen mycket lägre än nu baserat på förväntan om högre ränta så det kan finnas nedsida både i aktiekursen och kanske även i dollarn. 
 • Alternativet - som nog är välkänt vid det här laget så kör jag ett experiment i samarbete med Lendify och jag kan se hur denna typ av placering blir mer attraktiv i gällande läge. Det är svårt att se att så mycket aktier är köpvärda. Lånen är med rörlig ränta (därmed bättre än till exempel preffar i en miljö där räntan är på väg upp). Eftersom blankolånen är annuitetslån så får man dessutom ett månatligt kassaflöde av ränta och amorteringar vilket gör att det går att vikta över till mer aktier löpande vid ett senare tillfälle om det känns mer attraktivt.  Det är jättesmidigt att öppna ett konto med hjälp av Bankid och testa med så lite som några hudralappar så om du inte redan är investerare så gå in idag och kolla plattformen.

Vad blir det då för mig...? I skrivandestund lutar det åt Investor helt baserat på att det är mitt just nu minsta innehav och att jag tycker att värderingen är rimlig. Vi får dock se...återkommer med en uppdatering när investeringen är gjord!

Vad investerar ni i denna månad? Vad tror ni om framtiden, har riskerna ökat med Trump vi rodret i USA eller är det glada dager att vänta? 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (227)
Dec (3)

Taggar