Fantastiska Farbror Fri
Likes
198
Antal inlägg
427
Följare
34
Medaljer
0
Om användaren
Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF har nyligen gått i pension strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 timmar

Pendling - Guds straff till mänskligheten?

Min absoluta åsikt är att pendling är något av det mest förhatliga som finns, det roffar åt sig tid och pengar som den värsta brottsling och tillför mycket lite till livet. Samtidigt kan det finns tillfällen när det kan vara befogat...eller kan det?

Jag har aldrig pendlat långt till jobbet men däremot hade jag under ett par år en situation med mycket jobbresor vilket påminner om pendling med den skillnaden att man faktiskt får lite betalt av arbetsgivaren för besväret. Eftersom jag hade en slutpunkt i sikte så tyckte jag ändå sammantaget att den situationen var OK.

En annan situation var när frun under något drygt år veckopendlade till en annan ort för att jobba då hon hade fått ett jobb som passade henne perfekt och där erfarenheten skulle hjälpa henne att få ett jobb närmare hemmet senare. 

Nu är vi i en liknande situation igen, frun har fått ett jobb på en annan ort än där vi har bosatt oss. Nu är det fråga om daglig pendling på cirka 40 minuter i varje riktning (till kontoret...hon är konsult så det kan ju bli närmare). Hon har inte börjat ännu men vi hoppas att hon kommer kunna jobba hemifrån någon dag i vecka men det går inte att utgå ifrån. Denna typ av pendling på 80 minuter om dagen om man räknar på 5 dagar i veckan och 45 arbetsveckor på året motsvarar 300 timmar eller när 2 hela veckor. Dessutom motsvarar det lågt räknat en pendlingskostnad på 2-3000 kr i månaden om det sker med bil...lägre kostnad med buss/tåg men då blir det nästan en extra timme om dagen jämfört med exempel ovan. 

Detta är, i min bok, fullständigt orimligt i min bok att lägga nära 2 veckor och runt 30 000 kr om året på en så meningslös uppgift som att ta sig till och från jobbet. Men vi har ändå valt att tillsvidare acceptera det..och anledningarna är två 1. Frun får en högre lön jämfört med "lokala" arbeten vilket mer än kompenserar för kostnaden 2. Hon har cirka 18 månader kvar att jobba så det finns ett slutdatum för galenskapen.

Hur tänker ni andra kring pendling? En naturlig del av livet eller något som bör undvikas till varje pris? 

 

Taggar (blogg): 
1 dag

Utfall husförsäljning - hur vi tog oss i mål!

Under sommaren har vi flyttat ur vårt gamla boende och vi fick det också sålt i elftetimmen genom en egen insats där vi jobbade ihop med en köpare för att knyta ihop affären. Tänkte kort återge utfallet av denna affär. 

För ett år sedan var vi helt skuldfria men eftersom vi under en tid haft två hus så fick vi ta upp ett lån på det "gamla" huset för att överbrygga flytten. När vi tittade på försäljningen så trodde vi att vi båda skulle jobba när flyttlasset går och därför så utgick vi ifrån att vi skulle behöva hyra in en del flytt och städhjälp i samband med flytt. Vi är mycket sparsamma i vanliga fall med att lägga ut den typen av uppgifter som vi kan göra själva men vi hade ändå det i tanken i det här fallet. Efter återbetalning av lån, försäljningskostnader, flytt och städ hade vi räknat med att få 200 tusen över att lägga i frihetsfonden. 

Under våren så var det relativt stort intresse för huset men ingen kom till skott så vi började så smått se framför oss att vi skulle behöva sänka priset och dessutom stå kvar som ägare flera månader extra vilket skulle bli en del kostnader alternativt bli hyresvärdar och stå kvar med "husrisken" och troligen en hyra som inte långsiktigt skulle täcka kostnaderna. Inga roliga alternativ. I slutet av juni hoppade den sista potentiella köparen av då de inte fick OK från banken.

Då bestämde vi oss för att bli lite badass. Jag bad mäklaren om telefonnumer direkt till köparna och frågade var skon klämde (med tanken att vi kanske skulle kunna låna ut några kronor om det var det) och det visade sig att de hade utmärkta kreditrapporter men mannen hade ett jobb som innebar stora jourersättningar (låg grundlön) och frun var fortfarande student och skulle snart bli mammaledig...hon var dock nästan klar med en utbildning till lärare så att få jobb skulle inte bli svårt. Vi erbjöd dem ett "hyrköp" från oss och även att vi skulle kunna sänka priset under vissa förutsättningar. De var jättesugna på huset och pratade paralellet med hennes föräldrar om de kunde låna ut hennes del till huset medan det övriga lånet kom från banken. Paralellt så pratade jag med mäklaren och sa att "om vi fixar det här så kan du väl sänka ditt arvode" vilket hon gick med på för att slippa en ny försäljningsprocess till hösten...eller möjligen att helt mista uppdraget. 

Två veckor efter att vi börjat den här diskussionen var huset sålt och en månad senare den nya ägaren inflyttad. Utfallet för oss blev att vi fick lite mindre pengar för huset men genom att förhandla ner mäklararvodet, förhandla bort flyttstädningen, få ett snabbt tillträde och sköta hela flytten själva så fick vi nästan lika mycket ut...så efter att det såg ganska mörkt ut i månadsskiftet juni/juli så var huset i det följande månadsskiftet sålt med utfallet 204 tkr över till oss jämfört med 200 tkr i kalkylen. Av dessa pengar är idag 160 tkr på kontot medan 40 tkr kommer tillbaka på skatten nästa år...så vi gör en bokföringsmässig förlust på bostaden. 

Sammantaget riktigt skönt att kunna summera ett sånt bra utfall av denna ganska jobbiga process, ytterliggare ett exempel på hur man kan komma väl ut om man börjar utifrån en styrkepossition! 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
3 dagar

Att Fantastiska Fru Fri är BADASS och jag är en vekling....

...det har jag egentligen alltid vetat men det blir tydligare när man håller på att skapa ett nytt hem.

Min huvudsakliga spartaktik är nämligen att vara förnöjsam och helt enkelt inte köpa eller ändra  någonting. Det är en väldigt effektiv spartaktik men inte särskilt badass eftersom man helt enkelt sitter på sin rumpa...läser en bok och skriver ett blogginlägg med en kopp kaffe i handen. Självklart gör jag basala saker runt i hushållet jag vill ju inte bo i en svinstia och jag brukar äta varje dag. Så lite städning, lite tvätt, massa leksaksplock och framförallt matlagning och disk får ju ta lite tid men utöver det har jag mycket små "behov".

Fru Fri däremot har mycket fler ideer, hon vill löpande se förbättringar av hus och hem, bättre lösningar för förvaring så det blir ordning och reda och ser gärna att det är lite vackert hemma. Samtidigt är hon sparsam, händig och uppfinningsrik och det är det senare som gör henne så badass. Det är nämligen inte ovanligt att hon förändrar ett helt rum, skapar en ny förvaringslösning för barnens kläder i hallen eller gör snyggt i vardagsrummet med mycket små utgifter, lite tyg, en färgburk och några loppisfynd och "tada"!! Ibland kostar det faktiskt exakt noll kronor som när vi gjorde ny förvaring i källartrappen med hyllor som vi fått och en gammal (men nu vitsprejad) hatthylla. Faktiskt så bra att det var en reel höjning av vår "levnadsstandard" här i huset och för NOLL kronor! 

Vi delar alltså vurmen för att leva billigt och enkelt...men medan jag gör det på det "veka" förnöjsamma sättet så fortsätter frun att överaska med nya projekt till mycket låg kostnad...hatten av!!

Hur är det med dig, vilket spartyp är du? 

 

 

Taggar (blogg): 
4 dagar

Fredagsfunderingen - alternativkostnad..?

Av olika skäl har jag haft anledning att fundera över alternativkostnad på senare tid i lite olika sammanhang och slås av hur svår den är att beräkna jämfört med "vanliga" återkommande budgetposter. 

Ett fall gäller vår gamla bil där vi just nu står inför valet att sälja den eller behålla. Frun kommer få en lite längre pendlingsväg sina sista 18 månader i arbetslivet och av den anlednigen finns det argument för att behålla den minder, äldre och bränslesnålare av våra bilar...men samtidigt finns det argument emot och det är mycket svårt att räkna på det här. Argumenten för att behålla är framförallt att den har mycket lågt värde (kanske 20 tusen) vilket inte motsvarar dess bruksvärde, den är snålare vilket påverkar bränslekostnaden månadsvis, det kommer uppskattningvis blir 3 000 pendlingsmil de närmaste 18 månaderna och genom att inte lägga det på den nyare bilen så kommer vi kunna behålla den betydligt längre. På den negativa sidan är att vi inte får in 20 tusen på kontot samt att det är osäkert om eller hur mycket service och reparationer kommer kosta på den gamla bilen. 

Ett annat exempel är att vi tittar på att köpa en braskamin till källaren i "nya" huset. Då det är äldre och mår bra av att eldas vilket minskar risken för fuktproblem och skapar naturligt drag och värme i hella skorstensstocken. Direkt kostnad cirka 13 000...medan besparingen är mer difus...hade det blivit problem om vi inte eldar...? Vem vet...och i så fall vad kostar det? 

I fall så som dessa blir det mer känsla som får styra, vad gäller bilen så lutar jag åt att försöka sälja den men om vi inte får minst 20 tusen så får den vara kvar istället...där går gränsen för när jag tycker att det är försvarbart. När det gäller braskaminen så kommer vi troligen att köpa en då det känns bra att vårda huset även om besparingssidan är lite mer oklar. 

Har ni andra exempel på där alternativkostnaden är svår att beräkna? När och hur har ni råkat ut för dessa? 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Bo där du vill vara!

Det har varit lite tight med tid på sistone så detta inlägg skrevs sent på kvällen och med ett glas vin i handen...så vi får se hur det slutar:-)

Den här sommaren har väldigt mycket präglats av vår flytt och en sån här förändring föder mycket tankar. Delvis är det jobbigt för barnen som börjar nya klasser och förskolor och det smittar av sig på oss också. Vi har fortfarande flera tiotals kartonger som inte är upppackade och den här veckan har vi både monterat in en duschkabin och gjort förberedelser för en diskmaskin (fanns inte tidigare i huset..vilket också har varit spännande att in några månader diska allt för hand..har funkat bättre än väntat faktiskt). Trots att vi jobbat på bra så är det massor kvar att göra och som småbarnsföräldrar har man redan utan flytt ganska mycket på agendan. 

Trots att det är utmanande så står ett faktum fullständigt klart för oss efter de här första veckorna vilket är att man ska "bo där man vill vara",med det menar jag att man inte ska längta bort utan bara önska sig mer tid. Som vi har det nu så har vi gångavstånd till det nästan allt  vi behöver och dessutom bor vi på en "turistort" vilket betyder att det är generellt bättre service och större utbud av allt men samtidigt mycket av småstadens fördelar. Vi har gångavstånd till en strand där vi får vara nästan själva och både skolan och skogen ligger runt hörnet. Att vi är på rätt ställe visar sig också i att vi under dessa veckor nästan inte alls använt bilen (förutom för en kort semesterutflykt och lite flyttbestyr..rundor till återvinningen med mera). Däremot har vi använt cyklarna mycket!! 

Vi kommer behöva fortsätta jobba en hel del med huset och flytten även under hösten och det hade helt klart varit bekvämare att stanna kvar där var innan, men bekvämlighet är inte målet...målet är lycka och förnöjsamhet och där har vi helt klart dragit vinstlotten på vår nya ort. 

En positiv bieffekt av att vi bor på ett ställe där andra semestrar är att om vi någon gång (hur otroligt det än kan verka) skulle längta bort så kan vi hyra ut huset och få en inkomst som täcker boende på en annan ort ett tag:-)

Hur är det för dig? Hur har du resonerat kring boendeort? Är det jobbet som får styra eller nått annat? 

Taggar (blogg): 
6 dagar

Generositet - en annan form av tillväxt!

Sommaren fortsätter här hos familjen FFF, vi har fortfarande semester men nu kombinerat med inskolning och skolstart för baren och vi fortsätter att fixa hemma i huset. Den här veckan har det varit en duschkabin som åkt in och nu förbereder vi för fullt för leverans av diskmaskin senare i veckan. Mer om detta senare men för idag tänkte jag prata lite om generositet en form av tillväxt som inte räknas. 

Under sommaren har vi fått massor av hjälp från släkt och vänner när vi har flyttat, både rent fysiskt med flytten och saker där omkring men även med barnvakt. Vi har även haft en del möjligheter att bjuda igen med mat, hotellnätter och så annordnade vi en ganska stor kombinerad inflyttnings- och 40-årsfest i början av Augusti. Något som har slagit mig är hur generositet fortplantar sig och hur den bara verkar växa.

Jag ska ta ett litet exempel för att visa hur en sån här generositetskedja kan fortplanta sig. Vi har en granne som har möjlighet att köpa jättefin fisk från en odling som generöst undrade om vi ville köpa vid nästa leverans. Vi sa gärna men bara två kilo för vi har ingen stor frys. Dagen efter kom grannen mitt emot och undrade om vi ville ha ett fryskåp som blivit över hemma hos henne. Vi tackade ja och kånkade hem det...tyvärr visade det sig att det inte fungerade utan hade gett upp under den tid det stått oanvänt så vi bar ut det igen med tanken att ta det till tippen nästa dag. Vi var fortfarande mycket glada över att grannen varit så generös och att det inte riktigt blev som vi tänkt oss gjorde inte så mycket. Grannen såg dock att vi bar ut skåpet igen och undrade om hon inte skulle ringa sophanterinsbolaget för att hämta den istället (vilket hade kostad pengar för henne) självklart sa vi att nej vi kör den till tippen..och återigen tack för att du tänkte på oss...vi är ändå glada även om det inte blev som det var tänkt. Ett par dagar senare ringer det på dörren och grannen står där med några brödbullar och en rulltårta som hon bakat som tack för hjälpen (inte något som behövts eller som vi räkat med men självklart uppskattat). Senare samma kväll åker vi hem till svågern och svägerskan och tar med brödbullarna och halva rulltårtan dit och de blir också glada...två dagar senare kommer en kusin till frun förbi och vi bjuder på resten av rulltårtan, han och dottern blir också glada och nöjda.

Som ni ser ovan (även om det är ett litet exempel) så kan generositet fortplanta sig i flera led och växer! Märk också hur det som hänt ovan då det i huvudsak handlar om tjänster och gentjänster inte givit någon tillväxt varför det inte "räknas" som värdeskapande i vårt samhälle.   

Detta är bara ett exempel på hur generositet har fortplantat sig i vårt liv under sommaren och jag ser fram emot att det kommer fortsätta även framgent! Har ni några andra liknade exempel? 

 

 

Taggar (blogg): 
18 augusti

Skapa din egen basinkomst - ett annat sätt att beskriva ekonomisk frihet?

Vad är det för mening med att vara fri om man är fattig? Den frågan har många ställt sig under sommaren när diskussionen om ekonomiskt frihet har fortsatt. Flera är dem som vill sluta jobba så snart som möjligt är beredda att göra detta med en relativt låg inkomst bara för att nå friheten. Det finns också många som sparar men som drömmer om den stora rikedomen snarare än frihet och som antingen tänker sluta när de är mångmiljonärer flera gånger om...eller som tänker jobba så länge de lever för att se pengahögen växa. 

Själv tillhör jag den sparsamma typen och ser inte att det är rimligt vare sig för min familj eller för planeten att göra av med mer pengar (och därmed resurser) än vad som är nödvändigt för att leva ett ur alla perspektiv rimligt liv. Vi är dock inte rabiata och ser inget syfte med att nödvändigtvis i varje tillfälle leva så maximalt sparsamt som möjligt vilket kanske är nidbilden av de sparsamma som ibland syns. 

Av den anledningen började jag fundera på hur jag ska beskriva den frihet som vi har skapat så att det är tydligt även för dem som kanske just nu är på en annan bana och kom fram till att "basinkomst" kanske är ett bra begrepp. Vad vi har skapat för vår familj (frun jobbar ju cirka 1 1/2 år till så till viss del pågår skapandet fortfarande) är en basinkomst på vilket vi kan leva ett materiellt bra liv samtidigt som vi har möjligheten att välja om och med vad vi eventuellt vill fylla våra dagar med. Att som familj leva på 20 000 kr i månaden är inte särskilt svårt för oss och jag kan till och med se att vi skulle kunna leva på betydligt mindre om vi verkligen tyckte att det var prioriterat men det här är vår bekväma nivå.

Vi säger däremot inte nej till extrainkomster om de kommer som en bieffekt av något vi ändå vill göra. Jag får till exempel lite betalt för att skriva den här bloggen (vilket betalar för min telefon och min dator) och vi hyr ut gäststugan hemma vid huset. Dessa två inkomster är inte inräknade i vår "basinkomst" och vi är inte beroende av dessa för att överleva. Därför känner vi också att det är helt valfritt om jag ska fortsätta skriva eller om vi ska fortsätta hyra ut stugan...om det inte passar eller vi inte känner för det så slutar vi. 

Längre fram tänker jag troligen hoppa in då och då som lärarvikare och jag funderar på att hålla föreläsningar/utbildningar/coachning i privatekonomi vilket kanske kan ge någon liten inkomst. Frun har en liten sidoverksamhet som kan växa till en liten inkomst om man ger den lite mer kärlek och vi funderar på att någon helg per sommar kanske ha sommarloppis/café hemma på tomten, vilket är en trevilg som social aktivitet i lagom omfattning. Men återigen vi har fortfarande vår "basinkomst" och kan när vi vill stoppa eller hoppa av dessa projekt och extraknäck om vi så känner. 

Hur tänker ni kring begreppen som finns kring ekonomiskt oberonde? Hjälper begreppen basinkomst till för att öka förståelsen för vad vi gör?  

Taggar (blogg): 
17 augusti

Månadsuppföljning Juli - den sista supermånaden!

Det är konstigt det här med att skriva, man tror att man ska få slut på ämnen men det är nästan tvärt om. Däremot är det svårt att starta om efter semestern, jag har mängder med halvfärdiga utkast men får inget klart..det känns som om texten inte riktigt hänger ihop och inget blir riktigt klart...för att komma igång börjar jag därför med en kort sammanställning av det ekonomiska utfallet för juli som nu sedan länge är över. 

Juli var en speciell månad då vi flyttade och hade semester i en spännande blanding, den var även inkomstmässigt ovanlig. Jag fick slutlön från min tidigare arbetsgivare vilket innebär cirka 3 månadslöner vilket var väntat däremot drog arbetsgivaren betydligt mer skatt än väntat då de räknade detta som ett engångsbelopp vilket gjorde att det blev lite mindre pengar ut. Frun hade lön som vanligt. Tillsammans med några små utdelningar så summerade inkomsterna till cirka 89 tkr. 

På kostnadsidan hade jag väntat mig lite högre kostnader men i slutändan får man vara ganska nöjd med 22 tkr en sån här månad speciellt med tanke på att vi fick punkterning på vår ena bil under flytten vilket innebar att vi fick sätta nya däck på den till en kostnad på över 5 tkr. Kostnadsnivån räddades av att vi genomförde flytten helt själva men också att vi i samband med flytten sålde mycket saker vilket täckte mycket av flyttkostnaden...var lite osäker på hur vi skulle hantera detta i utfallet men beslutade oss för att redovisa netto mellan  kostnader och inkomster i samband med flytten. 

Sammantaget  ger detta ett kontant sparande på drygt 67 tkr eller 75%. Till det kommer avsättningar till tjänstepensioner och löneväxling vilket innebär en avsättning på totalt övee 71 tkr vilket ger en totalt sparande på 138 tkr och en total sparandegrad på 86%. (Snitt 84% för första halvåret 2016)

Augusti blir det ett helt nytt läge, jag har inte länger någon inkomst och frun kommer bara få några få tusenlappar i föräldrapenning...samtidigt har vi haft kombinerad 40-års och inflyttningsfest vilket gick på ganska många tusenlappar...för första gången på flera år kommer augusti innebära negativ sparandegrad....får se med hur mycket.

Hur har Juli sett ut för er, och vad ser ni fram emot till hösten? 

Taggar (blogg): 
10 augusti

Att sätta mål - om att vilja lyckas och att kunna misslyckas!

Så här under sommarsemestern (FFF är tillbaka på riktigt kring den 15/8) så kör jag lite favoriter i repris här på bloggen. Detta inlägg publicerades för första gången i början av februari i år (på den gamla bloggen frivid42.com) och känns nu relevent igen så här i slutet av sommaren när det är dags att fundera över vilka målsättningar som man ska ha inför den nya "terminen". 

Vi har haft stor framgång med att sätta oss ner och sätta mål på lång sikt och på ett års sikt. För oss ger det en struktur kring vad vi vill prioritera och hjälper oss att välja mellan olika alternativ under året. Ovan kan du läsa om våra mål för 2016 och utfall 2015 och 2014.

Målen hjälper oss att utmana oss själva och gör att vi har lite extra fokus på olika delar i vårt liv och vår ekonomi. Dock så tycker jag att processen mycket viktigare eller snarare är det inte viktigare det är det som är effekten av målen. På samma vis fungerar olika typer av spar/snål månader när man utmanar sina förutfattade meningar om vad man ”behöver” för att leva väl.

Men om man nu vill sätta mål hur ska man då förhålla sig till dem. Jag tycker att mål bör vara sådana att de är tillräckligt utmanande för att sporra men samtidigt så ska de vara möjliga att överträffa. Till exempel så visar vår budget för det kommande året att vi bör kunna spara mellan 65-75% av inkomsterna under 2016 och då har vi satt målet till 70%. Vi sporras av att nå minst 70% och samtidigt av möjligheten att faktist överprestera. Det samma kan sägas om mål kring aktiviteter med barnen eller tillsammans där det går att se möjlighet att göra fler saker än målet men där även målet är tillräckligt utmanande.

Om man likt oss sätter mål i mellan 5-7 kategorier och är noga med att sätta dessa på en lagom utmanande nivå så kommer man troligen att missa på något medan man överträffar något annat. Då får man anledning att fira samtidigt som det finns motivation kvar för förbättringar framöver. Denna process av att klappa sig själv på axeln för ett väl genomfört arbete samtidigt som man fortsätter att bli bättre på det man har misslyckats med gör att man hela tiden gör processen bättre…år för år blir livet bättre samtidigt som det blir mer pengar över…

Just förmågan att fira framgångarna men samtidigt ”slå sig själv i ansiktet” (för att stjäla Mr Money Mustaches uttryck) för att man är en sån vekling som lever i en fontän av överföd och lyx  tror jag är nyckeln. Lite ”fan vad bra jag är..nu är det dags att ta tag i saker”.

Hur ser ni andra på detta, sätter ni mål och i så fall hur?

Taggar (blogg): 
3 augusti

Spartipset - var MYCKET uppmärksam på förpackningsstorlekar!

När jag var yngre så fick man alltid höra att man skulle köpa storpack för det blev billigare. Prissättningen på de flesta varor baserade sig på den tiden framförallt på produktionskostnad och därför blev de stora förpackningarna generellt sett billigare. Sedan dess har de flesta företagen blivit mycket mer sofistikerade i sin prissättning och använder både prislappen och storleken på förpackningen mycket mer "kreativt". Det kan innebära att samma produkt skiljer mer än 100% i pris per enhet utan att det är direkt synligt för kunden.

Jag ska ta tre verkliga exempel för att illustrera vad jag menar...men problemet är långt mycket större än dessa tre exempel. 

  • Storpack är bra - nu börjar vi nå slutet av den perioden när våra barn dricker välling men så länge som de gjort det så har vi köpt denna i storpack. Ett storpack som ger 30 liter kostar cirka 125 kr (4,2 kr/liter) medan ett vanligt paket som ger 5 liter kostar 40 kronor ( 8 kr/liter) alltså en skillnad på nästan 50% på en identisk produkt. 
  • Storpack är tveksamt - med modern förpackningsteknik (förpackning i syrefri miljö) så har många matvaror lång hållbarhet i oöppnad förpackning. Ost, leverpastej, salami med mera kan hålla flera månader i oöppnad förpackning men har ibland kort hållbarhet när den är öppnad. Samtidigt är ofta inte storpacken billigare...eller så skiljer bara några kronor på kilopriset. Med tanke på risken att varan blir dålig så behöver skillnaden vara relativt stor för att det ska vara värt att köpa den större förpackningen. Många gånger förkommer också extrapriser där man får 2 eller 3 av den mindre förpackningen för ett bra pris vilket då ofta är lägre än storpacket.
  • Lurig förpackning - det finns många förpackningar som är luriga. Ett sådant exempel är tandkräm. Vi brukar köpa Colgate vilken kostar mellan 10 och 15 kronor i sig en ganska stor prisskillnad, men under ytan lurar något mer. Det är nämligen så att denna tandkräm som normalt säljs i 100 ml förpackning också finns i 125 ml förpackning och en 75 ml förpackning. Samma tandkräm kan alltså på samma butik kosta 10 kr för 125 ml (0,08 kr/ml) upp till 15 kr för 75 ml (0,2 kr/ml) eller 150% mer för samma produkt. Vanligen förkommer inte de olika förpacknigarna paralellt men jag har varit med om att den mindre och dyrare förpackningen står på en pall mitt i butiken som "erbjudande" medan den större och billigare finns på en annan plats...lurigt minst sagt!  

 

Detta ovan är endast några exempel och snart sagt alla varor finns i olika förpackningsstorlekar där prissättningen är långt ifrån tydlig så var uppmärksam om du vill spara pengar. 

Hur är det med er andra som läser? Har ni märkt några konstiga priser eller luriga förpackningar?  

 

 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2016 (141)
Aug (10)

Taggar