Fantastiska Farbror Fri
Likes
292
Antal inlägg
1226
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 dagar

Fredagsfunderingen - Får man vara fri i Sverige?

När jag sitter och skriver detta är det torsdag morgon och skolåret har börjat igen för våra barn. Själv är jag tillbaka till arbete som numera för mig betyder en luststyrd aktivitet inom min enskilda firma, vanligen handlar det om att läsa, skriva eller föreläsa. Jag vet att det är många nya som hittat hit sedan vi uppmärksammats en del i media och för er som är nya och som är intresserade av att förstå vår filosofi lite mer på djupet så rekomenderar jag att lyssna på mitt samtal med Jacob Bursell i kapitalet (ett podradioprogram om ekonomi). Under länken ovan "Ny på bloggen" har jag även samlat lite av de mer matnyttiga inläggen och länkar till andra poddar där jag deltagit på olika sätt.

(Bilden är tagen av Fru Fri under vår sista semestervecka då vi besökte Bohuslän några dagar, du kan följa henne på Instagram @enkelboning) 

Det var ett tag sedan vi hade en fredagsfundering här på bloggen och i ärlighetens namn så har jag för första gången på länge haft en riktig "blogg semester" och skrivit väldigt lite. En fredagsfundering är när jag fritt funderar kring en frågeställning eller företeelse och redogör för vad jag tänker och tycker och sedan bjuder in alla till diskussion. Diskussionen förs med fördel här på bloggen där vi kan skriva lite längre kommentarer men för den som hellre vill så finns vi även på twitter @farbrorfri. Det går även bra att skicka e-post på frivid42@outlook.com dock kan svar där dröja lite mer. 

Denna vecka handlar "Fredagsfunderingen" om hur vida det är OK att vara fri i Sverige? Så till saken.

Vårt sätt att leva som "ekonomiskt fria" kan vara svårt att förstå för många. Vi förstår saker som heltid, deltid, egen företagare, pensionär och "rik" men vad innebär det att vara "ekonomiskt fri"? Min definition är att vi inte behöver dra in några pengar via lönearbete för att bibehålla vår nuvarande sparsamma livsstil. Vår frihet kommer i första hand från vår förmåga att leva väl på lite och in andra hand från den ryggsäck med pengar som vi fyllt under ett antal år i arbetslivet. Det närmaste vår situation som man kan tänka sig i det vanliga samhället är väl någon som tar ut pension men som fortsätter arbeta drivet av lust (tänk en lärare som tar ut pension men som fortsätter att vikariera i den grad som känns roligt och rimligt). 

De huvudsakliga invändningarna mot vår form av frihet är: 

  • att vi lever i fattigdom och att det troligen är synd om våra barn. 
  • att vi lever slösaktigt jämfört med dom som har det verkligt svårt i samhället
  • att vi lever på andras arbete via avkastning är moraliskt fel
  • att vi inte bidrar och därmed är tärande på samhället
  • att samhället skulle raseras om alla gjorde som ni...

 

Mina funderingar och kommentarer på detta kommer nedan (vart och ett av dessa ämnen innhåller stoff för ett eller flera blogginlägg): 

  1. Vad gäller fattigdom så är ju allt relativt och om man utgår ifrån vad som anses vara existensminimum i Sverige så klarar vi oss faktiskt på mindre än detta. Dock är ett vanligt svenskt liv så vansinnigt ekonomiskt ineffektivt så även på ungefär hälften av en vanlig budget så omger vi oss med en hel del "lyx". Sen är vår form av enkelhet självvald vilket är väldigt stor skillnad emot den som är tvingad att leva på lite, inte minst då vi har kapital och aldrig behöver oroa oss för saker som en tandläkarräkning eller att bergvärmepumpen går sönder. 
  2. Det leder oss in på dom som har det verkligt svårt i samhället och som jag egentligen redan säger ovan så är det stor skillnad på fattigdom och frivillig enkelhet. Har också svårt att förstå på vilket sätt vår frihet på något vis skulle vara negativ för den som har mindre, snarare visar vi ju på sätt att leva väl på lite och kan kanske ge en motbild mot den allmäna bilden av att man behöver massor med pengar för att ha ett bra liv. 
  3. Vår frihet bygger delvis på avkastning på kapital vilket jag inte ser något fel i men det retar vissa. Min syn på detta är att vi under alla våra yrkesverksamma år har jobbat inom privata verksamheter finansierade av aktieägarna av dessa respektive företag. Delar av de pengarna har vi sparat och investerat i andra företag som nu ger arbete till nya unga personer precis som oss själva för några år sedan. Marknadsekonomi är i grunden det bästa ekonomiska system som mänskligheten lyckats skapa, det har också likt alla system sina avigsidor men det är inte det samma som att det bör förkastas. 
  4. Vårt bidrag som individer i samhället är så mycket mer än att bara jobba och betala maximalt med skatt. Vi är medborgare, medmänniskor, föräldrar, syskon, barn, föreningsmedlemmar och möjligen också anställda och/eller företagare. I vårt fall så är vi allt ovan utom anställda. Framöver kommer vi lägga betydligt mer tid på vår uppgift som föräldrar och kommer vara lediga alla skollov. Vi kommer dock att arbeta i vår egna firma med projekt drivna av lust och utan vinstmaximeringskrav och detta cirka 30 timmar i veckan (vilket är ungefär hälften av vad våra tidigare arbeten tog i anspråk). Firman är lönsam och vi betalar därmed skatt enligt de regler som gäller för detta dock så är det ju förstås inte in närheten av så mycket pengar som vi en gång drog in på våra två (relativt välbetalda) heltidsjobb. Om kravet på oss som individer är att vi ska i varje enskilt tillfälle dra in så mycket som fysiskt möjligt så uppfyller vi ju inte det. Dock tycker jag att det är ett orimligt krav då det i realiteten skulle göra oss till statens slavar. Med samma resonemang skulle man kunna argumentera för att det är oansvarigt att ta cykeln till jobbet när man kan ta bilen och på det viset generera mer skattteintäkter. 
  5. Det är sant att samhället skulle falla samman om alla gjorde som vi. Jag är intresserad av  att hjälpa andra att få en bättre ekonomi och större frihet, fru fri är intresserad av inredning baserat på enkelhet och återbruk. Om alla andra ville syssla med just detta så skulle det ju så klart bli en rätt dåligt fungerande samhälle. Det samma skulle dock gälla även om alla ville bli lärare eller läkare. Min övertygelse är att samhället skulle vara bättre om fler var mer fria att utveckla sina färdigheter mer i linje med sina intressen. En övervägande majoritet av människor vill bidra och detta bidrag kan i vidare bemärkelse till och med bli större när vi är fria att göra detta frikopplat från funderingar kring om det ger tillräcklig inkomst. Någon är engagerad i en idrottsförening, någon annan i en kyrka och en tredje vill syssla med barnteater. Någon vill starta ett solenergiprojekt, ger rättshjälp till flyktingar,  eller hoppar in när det behövs folk i skolan. Andra bidrar genom att vara stöd till sina barn och äldre som behöver någon att hålla i handen.     

(Bilden av Lillasyster Fri på väg till förskolan är tagen av mig..)

Så vad tänker ni, får man vara fri i Sverige?  Vi tror dessutom att samhället skulle bli bättre om fler var mer fria! Grejen med frihet är dock att alla använder den olika så risken att alla skulle bli som vi känns väldigt avlägsen å det är ju skönt för vi behöver en massa olika trevliga, skapande och fria människor att umgås med! Vad tycker du?

Taggar (blogg): 
30 juli

Det handlar om frihet...

Vi är för närvarande på semester så bloggen har lite låg nivå på uppdateringar, för dig som hittar hit för första gången så rekomenderar jag att du börjar med detta inlägg där jag samlat några av de mer matnyttiga inläggen. Där finns också länkar till några av de podcasts där vi medverkat vilket kan vara en bra intro till vårt sätt att tänka. 

Något som jag tycker att de senaste tidens medverkan i media har visat är att det finns en svårighet i att förklara vad vi egentligen velat uppnå med vår plan att "gå i pension vid 40" är vi bara lata kanske? 

Nej för oss handlar det om att kunna bygga ett liv som sedan arbetet (för sådant tänker vi fortsätta med) får forma sig kring. Detta möjliggörs av att vi har låga levnadsomkostnader och att vi har ett kapital som hjälper oss att betala räkningarna. 

(Följ gärna fru fri på instagram @enkelboning och mig på twitter @frivid42)

Detta innebär att något föreklat vi kan minska den tid som arbete tar veckovis från 50-60 timmar (inklusive pendling och kringtid) till cirka 30 timmar i veckan. Vi kan också minska antalet jobbade veckor så att vi har ledigt varje gång barnen har lov och det tillsammans hela familjen. Det innebär cirka 4 månader semester per år jämfört med 5-6 veckor när vi jobbade. 

Förutom friheten att forma jobbet kring livet istället för tvärt om så har vi också friheten att leva var som helst om vi vill. Det innebär att vi funderar på att bo utomlands periodvis och då hyra ut vårt hus på hemmaplan för att betala hyran på annan ort. Detta skulle vi även kunna göra under någon sommarmånad i framtiden då vi valt att bosätta oss på en ort där uthyrning är en möjlighet. 

Friheten består också i att vi nu kan välja vad vi vill arbeta med, vi kan fortsätta att ge ett kanske tillockmed större bidrag till andra men detta utifrån våra egna intressen och fallenhet. Det bör innebära att vi även är bra på detta och kanske på olika sätt (inte bara ekonomiska) kan fortsätta att bidra till samhället. 

Sen är vi ju inte 100% fria, vi behöver förhålla oss till barnens skolgång och andra förutsättningar i samhället. Vi behöver dock inte lägga ytterligare begränsingar på oss själva. Det är också därför vi har ambitionen att arbeta en del men endast under de tider på året då barnen har skola och då ett begränsat antal timmar i veckan. Vi har också en begränsning i vår budget (som fortfarande är lyxig enligt oss) men som ändå gör att vi måste prioritera vad vi vill göra. Generellt tycker jag detta är positivt men det utgör ändå rent praktiskt en begränsning. 

Detta är en fråga som kan stötas och blötas hur mycket som helst, men nu undrar jag lite hur ni som läser ser på detta? Hur ser ni på frihet? Frivillig enkelhet? Vårt bidrag till samhället? Berätta gärna i kommentarerna! 

Taggar (blogg): 
21 juli

21 dagar av frihet - En liten semesterrapport!

Idag har vi varit fria tillsammans hela familjen i tre veckor. Sommaren har vi spenderat på hemmaplan så här långt med en del små utflykter, baseball för killarna och en hel del bad- och båtliv även om det varit åt det kallare hållet. 

Sommaren blev inte helt som vi hade tänkt oss så här inledningsvis då en journalist från Aftonbladet hörde av sig och ville göra en intervju med oss efter att ha hört om oss i podden pratapengar. Det ledde i sin tur till en artikel i Siljan News (den lokala onlinetidningen) och igår var SVT's lokalredaktion här och spelade in en kort inslag. 

Speciellt Aftonbladetartikeln fick stor spridning och det är ju inte varje dag som man är med på löpsedeln runt om i landet. Det är ju på gott och ont för nu känns det lite som "alla känner apan men apan känner ingen" men jag hoppas att fler Leksingar (och andra) som är nyfikna kommer komma fram och prata och höra av sig framöver. En annan bieffekt var att det förekom en del debatt om vårt upplägg i sociala medier, och det var av en helt annan typ än vad vi är vana vid. Nämligen att vi levde för "lyxigt" och på ett kapital som per definition var utsugande av andra som arbetar. I ekonomiblogg- och konsumistkretsar så brukar vi få höra att vi har ett för litet kapital för att leva på resten av livet och/eller att 20 000 kr i månaden för en familj på 5 är direkt fattigdom och skadligt för vår livskvalitet och inte minst våra barn. En intressant debatt som inte har ändrat vår inställing men ändå gett nya insikter kring hur andra kan tänka. Tror vårt tankesätt ändå sammanfattas bäst i detta inlägg

(Foton ovan från fruns instagramkonto @enkelboning, följ gärna henne där och mig på twitter @frivid42 om ni vill ha lite småuppdateringar under vägen.)

I och med att vi nu är mera officiella så har vi också haft möjligheten att träffa andra människor med liknande tankar vilket är givande. Detta hoppas jag mer på framöver då det är väldigt kul att utbyta ideer. Dock har det och medverkan i media och diskussioner i olika forum gjort att vi spederat väldigt mycket tid med att prata om våra livsstilsval vilket gjort att i varje fall jag tyckt att det känts som om vi nu har varit "fria" så länge och att vi vid det här laget borde ha en mer exakt plan för vad vi ska göra framgent...sen insåg jag att vi trots allt bara varit fria tillsammans i 21 dagar och dessutom under sommarlovet och att vi har all tid i världen. 

Om du är ny här på bloggen så föreslår jag att du börjar på den här länken där jag har försökt sammanfatta några av de mer matnyttiga inläggen enligt min helt subjektiva bedömning. Nu återgår vi till semesterlunken några veckor till och det blir troligen låg aktivitet här fram till mitten av augusti. 

PS. Den här bloggen och allt som jag gör har som syfte att vara trivsam för mig och er som läsare, men jag har även en större ambition att nå ut till fler med budskapet att frihet och frivillig enkelhet är möjligt för de flesta. Om du delar min uppfattninga att detta är ett viktigt budskap och vill bidra till min fortsatta kommunikation kring ämnet i detta och andra forum så stöd gärna bloggen genom att använda mina länkar nästa gång funderar på att köpa något. Här kan du hitta mer info om hur bloggens ekonomi ser ut och länkar till olika bolag som jag tycker har bra erbjudanden.  Ett riktigt bra spartips tycker jag är att byta mobilabonemang till ett av de billigare alternativen på marknaden. Vi är relativt aktiva men klarar oss med en kostnad på 99 kr i månaden per person.  Samma service med lägre pris kan det bli bättre, läs mer här.  

Taggar (blogg): 
13 april

Fredagsfunderingen - Enkelhet slår förmögenhet?

Pengar är väldigt bra att ha, de är ett verktyg som möjliggör för oss att köpa det vi behöver och vill ha. Precis som med allt annat så är det inte nödvändigtvis så att mer är bättre i varje fall inte om du är intresserad av att leva ett fritt liv. 

Mycket tyder istället på att de riktigt rika inte alls är särskilt fria eftersom de hela tiden behöver bevaka sin förmögenhet och att de är livrädda för att något skulle påverka denna. Detta då deras livsstil endast kan vidmakthållas med hjälp av denna förmögenhet och inget vanligt jobb skulle någonsin räcka. De är också utsatta för olika typer av personliga risker i form av risk för rån, kidnappningar och stölder och behöver därför stänga in sig innanför murar...och i stora bilar med skottsäkert glas. På många vis skulle jag vilja påstå att många rika lever i väldigt lyxiga fängelser. 

Utifrån det perspektivet skulle jag tro att medelinkomsttagare med god ordning på sin ekonomi har den absolut största friheten. Man har allt man behöver och mer därtill, en liten sparad/investerad slant på banken men då man lever anspråkslöst så finns det inga reela hot mot den personliga säkerheten. (i varje fall inga som bygger på att andra männskor skulle vara villiga att offra sina liv för att komma åt ens personliga ägodelar). 

Med andra ord, en helt vanlig Svensson (eller Jones) som väljer att leva enkelt har betydligt större frihet än de rika i sina guldprydda fängelser? Eller vad tänker ni? 

Å japp jag vet att det inte är fredag...men det känns som fredag:-)  Nu drar jag till blåkulla! 

7 april

Fredagsfunderingen - Blir du arg när du hör detta?

Härmodagen träffade jag en vän som precis håller på att avsluta sin utbildning inom ekonomi och vi pratade om ett framtida gemensamt projekt. Hon jobbar extra under studietiden och studerar heltid men tillsammans med sin sambo (som arbetar heltid) har hon valt att ha ett relativt enkelt liv. Det betyder att de redan nu har pengar undanstoppade som gör att de skulle klara sig flera år utan inkomst om det skulle behövas.  

Hon ser framförsig ett liv i någon form av frivillig enkelhet där hon driver en egen frima med några olika verksamhetsgrenar där några stycken redovisninsuppdrag ligger till bas och ger en stadig men låg grundinkomst. Eftersom dom redan kan leva på lite så skulle det innebära att resten av tiden skulle kunna användas till andra projekt utan krav på att dessa ger pengar. Helt enkelt downshifting utan att först växla upp. Detta skulle troligen också kunna klassas som "unworking" vilket jag pratat om tidigare här på bloggen och som  handlar om att forma ett arbete kring livet istället för att forma livet kring arbetet. 

Detta är ju en annan form av frihet än vad vi har valt eftersom vi först har sparat ihop ett större kapital innan vi slår oss fria. Jag är dock väldigt imponerad av dessa planer och ochså att dessa två som är i 30 års åldern kom till den här insikten så mycket tidigare än oss. Det som förvånade mig var att hon tycke sig få så mycket mothugg från sin omvärld när hon pratade om sina planer...och inte bara passiv tveksamhet utan personer blev riktigt arga och upprörda..

"jaha om du vill leva på existensminimum så får du väl göra det" 

"hur tänker du att det där ska fungera"

"skaffa ett jobb och köp ett (dyrt) å fint hus istället" 

...var kommentarer från vänner, studiekamrater och familj. Dessa saker var även framförda med vad min vän uppfattade som en aggresiv ton...

Vad är det hos (vissa) människor som gör dem så arga över att någon vill försöka något annorlunda? Varför imponeras och inspireras man inte istället även om man själv inte är intresserad av att följa exemplet? Vad tror ni? 

Taggar (blogg): 
28 mars

Ni bara låtsas att vi är fattiga...

Våra barn är ju fortfarande ganska små men de växer fort och speciellt de äldsta två som fyller 9 och 7 år i år börjar bli mer uppmärksamma på vad andra har. De har någon gång kommenterat att andra har "lyxhus". De är dock fortfarande osäkra på vad det är och när vi frågat dem vad kompisarna har som de saknar så blir svaren väldigt vaga. Dem börjar också undra över om de kan ha egna telefoner och vill ha en större TV..

Tror att detta kommer sig av två saker tror jag. För det första så blir de nog mer medvetna. För det andra så  vi flyttade ifrån ett hus som var dubbelt så stort till det vi bor i idag. I det gamla huset var vi också just igenom en omgång renoveringar vilket innebar att allt var nymålat och fixat efter våra önskemål. Det "nya" huset har allt vi behöver men har generellt en äldre standard och är lite enklare även om det har allt vi behöver. 

Barn säger också så många intressanta och bra saker, en dag helt utan synlig anledning så sa den äldsta av sönerna "Ni bara låtsas att vi är fattiga" vilket var en mycket relevant reflektion och kanske definitionen av frivillig enkelhet som vär vad vi på något vis har gjort till en livstil. Jag ser på vissa sätt fram emot var denna diskussion ska leda när de blir äldre. Kommer de göra revolt mot vårt sätt att leva och försöka tjäna så mycket pengar som möjligt för att köpa prylar, stora hus och biler eller kommer de följa i våra fotspår och bli hippie kapitalister eller kommer de kanske ta helt andra vägar som vi inte ens kan fantisera om idag. 

Hur som helst intressant, och vi kommer fortsätta att låtsas vara fattiga!!

Taggar (blogg): 
9 mars 2016

Veckans lästips, Mitt år som nomad - Vägen till ett friare liv!

En av anledningarna till att jag velat bli fri är att jag älskar att vara utomhus och vill kunna ta tillfället i akt så snart vädret är inbjudande. En annan är att läsa vilket är ett bra komplement när vädret inte är lika inbjudande. Mest läser jag fackliteratur men ibland av den lite mer lättsamma typen och andra gånger av den lite tyngre.

Något som intresserar mig mycket är personer som väljer att göra annorlunda saker och Emil Sergel som skrivit den här boken är ett exempel på detta. Efter en avslutat relation valde han att sälja eller ge bort det mesta som han hade och flytta in i en gammal surfbuss för att sedna leva som nomad. Under sommaren och delar av vintern i Sverige och Norge och sen under de mest regniga perioderna i andra delar av världen. 

Emil är skribent, fotograf och dokumentärfilmare vilket ju gör att hans jobb är ganska mobilt men det är ändå ett stort steg att göra sig av med sitt hem och under ett år inte ha någon fast bas i världen. Jag tycker att detta är imponerande och det verkar också som om att frigöra sig från prylarna också gör att man frigör sinnet...

Favoritcitat från boken "mitt jobb är bättre än din semester". 

Boken är intressant upplagd men hoppar lite i tiden och det är liksom svårt att få grepp om hur lång tid de olika resorna pågår. Man får ingen känsla för vad som tar en månad eller vad som tar en dag. Efter ett tag har året gått och man har följt Emil på hans olika äventyr. Mitt intresse för den här boken kommer från två perspektiv, det första är naturen som jag älskar att vara ute i även om jag inte har några som helst dragningar mot några extremsporter, bergsklättring eller strapatser men jag kan ändå njuta av naturbeskrivningarna och tänka att "på den platsen skulle jag vilja ta en vandring någon gång". Den andra delen som är mer relevant för den här bloggen är möjligheten att frigöra sig från stora fasta kostnader och därmed våga ge sig ut på äventyr utan ett skyddssnät. 

Den frihet som författaren skapar sig genom att ta med sig sitt jobb under ett år som Nomad med mycket låga kostander är på ett vis ganska olik den resa som vi har haft. Skrapar man dock lite på ytan så är det egentligen samma sak. För dem som har låga (fasta) kostnader så är friheten nåbar för de allra flesta. För dem med höga fasta kostnader  är den avlägsen för alla utom några få. 

Med tanke på vad jag skrev om resor i början av den här veckan och min syn på att man inte ska resa långt om man inte kan vara borta länge, detta med hänsyn både till miljö, plånbok och upplevelse så har jag ibland i den här boken svårt att avgöra hur länge författaren befinners sig på de olika platserna men men känsla är att han reser mer på det sättet som jag rekomenderar alltså att "flytta" till landet i fråga ett tag och leva mer som de lokala människorna än som en turist..men som sagt det är svårt att utläsa detaljerna då det är en ganska översiktlig bok med få tidsangivelser. 

Det här är en bok som jag verkligen skulle rekomendera de flesta att läsa, den är  skriven på ett lättsamt sätt och kombinerar härliga reseskildringar med lite filosofi kring att leva enkelt och fritt. Här borde finns någon form av lärdom för de flesta...sen är det full av finna foton också för den som gillar bilder mer än text!

Har ni läst den här boken? Vad tyckte ni? Har ni andra rekomendationer inom samma genre? 

 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (170)
Aug (3)

Taggar