Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
73
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Mål

Senast i slutet av år 2020 ska vår aktieportfölj generera passiva inkomster motsvarande 225.000 - 250.000 kr per år. 

När vi väl ser att vi kommer kunna nå målet är tanken att vi, om möjligt, tar tjänstledigt från våra arbeten alternativt säger upp oss, säljer det mesta vi äger (inklusive huset) och flyttar till ett varmare land, troligen Thailand. Väl på plats i vårt nya land så blir väl de första månaderna ren semester, men därefter vill vi garanterat hitta något meningsfullt att sysselsätta oss med. Att få chansen att göra gott för andra lockar så någon form av volontärarbete skulle vara spännande. Läs gärna inlägget Vägen till frihet - livet på andra sidan där vi redogör lite mer kring hur vi tänker.

Att jobba mot mål känns oftast som en god idé. Det ger möjlighet att ständigt se hur man ligger till och hur man faktiskt månad för månad rör sig framåt (eller bakåt). Vårt slutmål kring passiv inkomst (efter skatt) presenteras nedan som årsmål. Angiven summa respektive år säger alltså vad portföljen ska generera för passiv inkomst året efter, t ex att portföljen per den 31/12 - 2014 ska generera passiva inkomster på 27 500 kr/år vilka delas ut 2015.

Den observante kan i grafen ovan se att vi räknar med en ganska så kraftig ökning av utdelningarna med start i januari 2015. Anledningen till detta är att vi i vår simulering har antagit att det finns köpvärda aktier då vilket skulle innebära att vi köper för mer varje månad (i simuleringen gäller normal tänkt summa för månatligt inköp + 1/24 av beräknade medel från krigskassa + fondportfölj). Om det blir på det här sättet eller inte kan ju dock ingen veta. 

När denna uppdatering görs är vi i slutet av mars 2015 och året har än så länge inte bjudit på speciellt många köptillfällen (i ärlighetens namn inga alls). Just nu ackumulerar vi medel till låg risk för framtida köp, men om börsuppgången fortsätter allt för länge så kommer det bli utmanande att nå vårt mål på utsatt tid. Det känns dock viktigare att göra inköp när det är köpvärt varför den regeln alltid gäller. Tålamod krävs! Förhoppningsvis får vi dock se en större rekyl/sättning kommande 12 månader och då står vi redo att köpa.

För att regelbundet kunna se att vi rör oss framåt gentemot slutmålet så publicerar jag dessutom, varje månad, en avstämning där årsmålet brutits ner till månadsmål. Se t ex Månadsrapport februari 2015 som exempel.

Följande antaganden och förutsättningar har vi satt:

  • Per den sista oktober 2014 hade vi investeringsbara medel om c:a 1,65 Mkr och passiva inkomster om c:a 28 000 kr per år efter skatt. Frihetsfonden består av aktier, fonder och likvida medel (räntefond + sparkonto). För aktuell fördelning, se Frihetsfonden.
  • Från och med mars 2015 månadssparar vi c:a 42 000 - 44 000 kr per månad. I detta belopp är amortering av bolån inkluderat (mindre summa då huset är lågt skuldsatt), men sparande till pension eller avsättning av pengar till framtida kostnader såsom resor, buffertkonto för hus/bil/båt mm är däremot exkluderat.
  • Vi räknar med att kunna avsätta ytterligare 1 500 kr/mån till aktieköp varje nytt år. Det är antingen ett resultat av löneökningar och/eller kombinerat med trimmade kostnader.
  • Vi räknar med att nya inköp till portföljen i snitt ger 4,5 % direktavkastning.
  • Vi räknar med en utdelningstillväxt årligen om 6 %.
  • Samtliga utdelningar vi får återinvesteras.
  • Vår Thailandsbudget pekar på att vi bör kunna leva (mycket) gott på 84 000 THB per månad. Då finns även utrymme för eventuellt minskad utdelning något år, valutaeffekter och inflation. Det är dock så att valutarörelserna påverkar kraftigt. Nu i mars 2015 är kronan riktigt svag och ser det ut på samma sätt när vi väl nått i mål räcker inte beloppet. Min tro är dock att den svenska kronan kommer att förstärkas på några års sikt varför vi utgår ifrån att 1 svensk krona är värd 4 THB (per 29/3 - 2015 är en krona värd c:a 3,65 THB, historiskt lågt).
  • Utöver våra passiva inkomster kommer vi att ha en rejäl "kapitalreserv". Det kan vi ha tack vare att vi säljer allt vi äger innan vi flyttar och således då också blir helt skuldfria (studielånen har vi redan återbetalt). Exakt hur mycket likvider som kommer finnas i denna reserv är så klart svårt att sia om, men med tanke på att det handlar om att sälja ett relativt lågt belånat hus, bilar, båt och andra prylar lär det handla om ett sjusiffrigt belopp. Dessa medel ingår dock inte i vår kalkyl avseende passiva inkomster utan vi ser dem som en bonus och en reservfond vi kan ta av om det verkligen kör ihop sig. Vår avsikt är dock inte att använda dessa pengar utan de ska placeras till låg risk. Skulle vi vilja flytta till Sverige igen blir de vår insats till nytt boende.

Men kommer ni verkligen att vilja bo i Thailand i resten av era liv tänker du? Nja, det vet vi naturligtvis inte. Det kanske bara visar sig bli ett break på något eller några år eller så får vi smak för det livet och blir kvar under en lång tid. Hur det än blir så tycker inte vi att det spelar någon större roll. Vår tanke är ju att bygga en pengamaskin som vid en flytt utomlands inte ska förbrukas. Tanken är att kunna leva enbart av de passiva inkomster som maskinen genererar. Skulle vi med andra ord vilja flytta hem till Sverige igen så har vi "bara" förlorat periodens inkomster från jobb samt utdelningar som kunde ha återinvesterats. Å andra sidan har vi fått ett break och garanterat upplevelser och erfarenheter som lär vara oförglömliga och blir minnen för livet. För oss känns det som ett klart enkelt byte.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)