Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport augusti 2015 samt köp i Klövern Pref

Då är augusti mer eller mindre förbi och familjen VtF har nu hunnit komma igång med jobb och skola igen efter en underbart härlig (men rätt så dyr) semester. Att komma tillbaks till jobbet och vardagen har faktiskt inte känts allt för jobbigt den här gången. Anledningen är att det just nu händer så många spännande saker kombinerat med att det företag jag arbetar för erbjuder en mycket positiv arbetsmiljö och det betyder väldigt mycket för trivseln. Vår målsättning kring att vandra klart på vägen till frihet är dock 100 % intakt och tveklöst vår stora gemensamma dröm.

Eftersom månaden är så gott som slut kommer här familjen VtF:s månatliga rapport. Börsmånaden har varit minst sagt turbulent med såväl kraftiga ned- som uppgångar. Totalt för hela månaden har dock OMXSPI backat en hel del och så även vår Frihetsfond.

Under augusti månad sjönk Frihetsfonden med c:a 0,5 %. Våra tillgångar sjönk alltså i värde trots att vi under månaden har kunnat spara relativt mycket. Under månaden gjordes ett par aktieaffärer och först ut var köpet i MQ där jag fyllde på mitt befintliga innehav. Föregående vecka inhandlades också ytterligare 150 Klövern Pref till kursen 295 kronor. Jag kunde inte motstå när kursen droppade så pass mycket samtidigt som krigskassan är välfylld. Till betald kurs uppgår direktavkastningen till attraktiva 6,8 %.

I augusti erhölls utdelningar från innehaven Akelius Pref samt SPFF. Totalt fick vi in 2 459 kronor på kontot. En sammanställning av årets erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså minskat i värde med c:a 0,5%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har minskat med 11 795 kronor och det trots att vi alltså fyllt på med en rejäl slant. Inköpen vi gjort till aktieportföljen har dock medfört en kraftig ökning av de förväntade utdelningarna vilket så klart känns fantastiskt.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e augusti:
 


Aktieportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 3,5 % om vi exkluderar nya inköp till portföljen. Inkluderar vi inköpen har portföljen istället vuxit i värde med c:a 11,8 %, Aktieportföljen ser ut som följer:
 


Fondportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 4,2 %. Portföljen uppgår nu till drygt 166 500 kr. Värdeminskningen beror självklart på att fonderna har minskat rejält i värde trots att vi i vanlig ordning har fyllt på med en liten slant nyspar.

Krigskassan har under augusti månad minskat i värde med drygt 14,7 %. Anledningen till minskningen är att vi har gjort en hel del aktieinköp under månaden med medel från kassan samt att vi även tog pengar från kassan för inköp av Realty Income samt SPFF i slutet av juli. Julis köp inkluderades inte vid föregående månadsrapport eftersom köpen gjordes efter publicering av rapporten. Kassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonderna Multi Asset L och Atlant Stability, uppgår för närvarande till c:a 813 000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 


Vår målsättning kring årlig utdelning från aktieportföljen kontra förväntat utfall ser idag ut enligt nedan:
 


Förväntade utdelningar är angivna efter skatt och uppgår till 61 648 kronor per år baserat på 2015 års utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand
 


Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. För tillfället täcker de drygt 3,3 månader i Thailand. Det tar sig!

Nu får vi se om september kommer att bjuda på några fina köptillfällen. För tillfället är det svårt att veta var börsen är på väg tycker jag. Min gissning är dock att även september kommer bjuda på hög volatilitet för helt uppenbart är marknaden rätt spänd just nu, ena dagen förtvivlan och nästa dag hopp.

September brukar dessutom historiskt vara en ganska så svag börsmånad. Det är ju knappast otänkbart att Kina karusellen inte är över ännu och så ska ju dessutom Fed lämna sitt räntebesked inkl prognos vilket kan få konsekvenser. En höjd ränta i september (vilket i nuläget inte känns troligt med tanke på att Kina har devalverat sin valuta) kommer sannolikt innebära en sur börs, i varje fall i det korta perspektivet.

Hur var augusti för dig och portföljen? Hittade du några fina köplägen under börsturbulensen? Vilka aktier ligger närmst till hands för inköp?

Taggar (forum): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)