Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
72
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport augusti 2016

Då var det september månad och dags för den sedvanliga månadsrapporten. Under augusti har jag inte gjort speciellt mycket alls vad gäller börsen och tycker dessutom att det har blivit allt för dyrt. Jag bidar därför min tid och fyller på krigskassan för framtida bruk. När lägen väl dyker upp är jag därmed redo att slå till.

Vad har då hänt med Frihetsfonden? Jo, trots att jag varit väldigt passiv och inte gjort några transaktioner alls så kan jag kan konstatera att månaden har varit helt ok. Frihetsfonden har ökat i värde med nästan 3,5% tack vare en bra börs och ett ok sparande.

Augusti är ingen fantastisk utdelningsmånad för oss, men alla utdelningar tas så klart emot med glädje. Utdelningar erhölls från Akelius Pref (10/8), SPFF (11/8) samt Realty Income (18/8). Totalt fick vi in 3.618 kr efter avdragen källskatt. Totalt för året har vi fått in 74.256 kronor efter avdragen källskatt. Portföljen genererar för närvarande utdelningar samtliga av årets tolv månader.
 

 

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 3,5%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med drygt 90.000 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den sista augusti:
 

 

Aktieportföljen har under månaden ökat i värde med c:a 3,5%. I augusti har inga inköp gjorts till portföljen och inte heller några försäljningar. Aktieportföljen ser nu ut som följer:
 

 

Fondportföljen har under månaden ökat i värde med 1,15%. Portföljen uppgår till nästan 178.500 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har också ökat trots att vi just den här månaden har gjort ett större inköp till hushållet. Att vi ändå kunnat få krigskassan att växa beror delvis på erhållna utdelningar, men också på att vi, trots detta större inköp, ändå kunnat spara en slant av lönen. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 260.000 kronor. 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer: 
 

 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

 

 

 
 
 

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter skatt och uppgår till 112.654 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Att nå årets mål om 115.000 kr i utdelningar vilka erhålls under 2017 känns som vi ska kunna klå, men då måste det så klart dyka upp köplägen också. Jaja, det är många månader kvar ännu så det ska nog lösa sig. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand.
 

 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria och flytta till t ex Thailand.
 
Hur var augusti för dig?

Anonymous's picture
Sofokles (ej registrerad)

Ser ju inget än fantatsikt ut!

Skulle vara intressant att höra din syn på Mekonomen. Blir det en reflektion kring deras rapport?

Önskar dig/er all lycka och gläds verkligen med er! Ni är ett föredöme och förtjänar inget annat än att uppnå ert mål!

Må väl,

/Sofokles

Vägen till Frihet's picture
194
243
72
0
Vägen till Frihet

Sent svar minst sagt, men mycket att stå i + att jag varit bortrest.

Japp, ser inte så illa ut =)

Vad gäller Mekonomens rapport så var den ingen höjdare, men jag kommer ha fortsatt tålamod. De har en del att jobba på helt klart.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)