Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
72
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport december 2016

Då var år 2016 i princip slut och trots att det faktiskt återstår några timmar av själva börsåret så väljer jag att publicera månadsrapporten redan nu. Anledningen till detta är att jag snart ska börja förbereda inför den stundande nyårsfesten. Totalt blir vi över 20 personer när de små inkluderas så det blir en hel del folk, kul! Det känns riktigt trevligt att få avsluta ett på många sätt bra år med familjen och i goda vänners lag!

Så hur gick då december? Helt ok kan jag konstatera även om det drog iväg lite på kostnadssidan så här i jul- och nyårstider. Frihetsfonden har, trots våra utsvävningar, ökat med 2,5% vilket beror på en fin portföljutveckling, men så klart också på att vi lyckats spara en slant. Vi firar lite extra också eftersom vi nu klivit över 3 MSEK, hipp hipp hurra! Jag kan dock ärligt säga att det är sekundärt jämfört med utdelningstillväxten. Kul är det naturligtvis, men redan i januari kan vi vara under gränsen igen om börsen surar lite. Fokus ligger så klart på att växa utdelningarna för portföljen är ändå inte till salu!

December är vår sämsta utdelningsmånad tillsammans med september, men vi fick i alla fall in 1.488 kr efter avdragen källskatt. Utdelningar erhölls från SPFF (15/12), Realty Income (16/12) samt Northview Apartment (18/12). För hela året fick vi in 89.887 kronor (även det efter avdragen källskatt) vilket ger ett månatligt snitt om 7.491 kronor. Som jag skrev i inlägget Årets sista utdelning betyder det här att utdelningar erhållna 2016 har ökat med hela 86% jämfört med 2015. Smått fantastiskt om jag får säga det själv.

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med 2,5%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med c:a 73.500 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e december:

 

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde med c:a 3% om vi inkluderar nytt köp till portföljen. Exkluderar vi det köpet så har istället portföljen ökat i värde med 1,5%. I december har ett inköp gjorts till portföljen i form av Hemfosa Fastigheter som därmed blev ett nytt innehav (22/12).

Aktieportföljen ser nu ut som följer:

 

Fondportföljen har under perioden ökat i värde med 2,3%. Portföljen uppgår till c:a 186.000 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har minskat något i värde vilket främst beror på nytt inköp till portföljen. Krigskassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonden Multi Asset L, uppgår för närvarande till c:a 170.500 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

 

Förväntade utdelningar år 2017 är angivna efter källskatt och uppgår till 124.912 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Planen nu är dock att från 2018 och framåt inleda friheten med 3 månader ledigt i Thailand (och kanske prövar vi även något annat land) samt någon månad i Sverige på sommaren. Läs mer om denna plan i inlägget Vad händer här då? Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.

Jag ska här framöver också försöka få ihop ett inlägg där jag sammanfattar år 2016. Håll utkik =) Hur var december för dig?

Följ mig gärna på Twitter, @Frihet007

Taggar (forum): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)