Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
72
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport februari 2017

Jag har varit totalt usel på att uppdatera bloggen den senaste tiden och delvis beror det på att jag har så mycket annat att stå i just nu med jobb, familj, hus mm. Jag kan dock meddela att familjen VtF mår prima och har jobbat mycket med Thailandsplanen de senaste månaderna. Nu känner vi oss redo och från nästa år innebär det alltså att vi blir borta drygt 3 månader i Thailand på vintern samt att vi också kommer vara lediga 5-6 veckor på sommaren (som tillbringas i Sverige). Övrig tid arbetar vi vidare. Status just nu är att vi har bokat och delbetalt såväl boende, skola som flygbiljett samt att vi har rätt bra koll på när vi behöver göra vad, t ex kring visum osv. Oj vad vi längtar!

 

 

 

Om vi då tar en koll på Frihetsfonden så kan jag konstatera att det går i rätt riktning. Februari blev en klart bättre månad jämfört med januari, men vi fortsätter ta kostnader för Thailandsvistelsen vilket så klart påverkar. Under februari ökade Frihetsfonden med 2,2% vilket till stor del beror på fin börsutveckling, erhållna utdelningar och sparande.

 

Kollar vi på erhållna utdelningar under månaden så fick vi in 8.826 kr efter avdragen källskatt. Utdelningar erhölls från MQ (2/2), Akelius Pref (8/2), SPFF (11/2), Northview Apartment (16/2) och Realty Income (16/2). Detta betyder att vi hittills under året fått in 16 009 kr.

 

 

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 2,2%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med drygt 66.500 kronor.

 

Så här ser Frihetsfonden ut per den 3:e mars:

 

 

 

Aktieportföljen har under perioden minskat i värde. Att portföljen har minskat i värde beror på att inga nya köp har gjorts till portföljen samtidigt som jag sålde av mitt innehav i Ratos efter rapporten som jag inte tyckte var ett fall framåt. Totalt gjorde jag en mindre förlust på det innehavet när jag inkluderar erhållna utdelningar. Exkluderar vi försäljningen av Ratos steg portföljvärdet med ungefär 1,4%.

 

Aktieportföljen ser nu ut som följer:

 

 

 

Fondportföljen har under perioden minskat i värde, men även det beror på att ett par fonder sålts av. Anledningen till försäljningen var att vi inte var nöjda med utvecklingen. Exkluderar vi försäljningen steg fondportföljen som idag uppgår c:a 155.000 kr. I vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

 

Krigskassan har ökat rejält i värde vilket delvis beror på försäljningen av Ratos samt fonder. Vi har också kunnat spara undan en del och fått lite utdelningar. Krigskassan, som numer alltså består av sparkonto och räntefond, uppgår för närvarande till c:a 237.000 kronor.

 

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

 

 

 

Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:

 

 

 

Förväntade utdelningar är angivna efter källskatt och uppgår till 126.485 kronor per år baserat på bolagens föreslagna utdelningsnivåer för 2017. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

 

 

 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Den spikade planen nu är dock att vi från och med år 2018 och framåt kommer vara lediga 3 månader per år som då tillbringas på varmare breddgrader samt att vi även kommer vara lediga 5-6 veckor i Sverige på sommaren. Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.

 

Hur var februari för dig?

 

Följ mig gärna på Twitter, @Frihet007

Maxa Allt's picture
1
1
0
0
Maxa Allt

Grymt! Har själv en vecka kvar av vår 2-mån-frihetsvistelse i Thailand. Många intryck och känslor som jag kommer blogga om inom kort :)

En fråga: har du någon jämförelse(graf) mellan ursprungsplanen att vara helt fri och att "börja lugnt", dvs 3 mån per år och jobba resten. Hur mycket längre tid tar det att bli helt fria?

Vill återigen tacka för din inspiration, du har en liten del i att vi siktar på snarlika mål (och är delvis redan framme)!

Anonymous's picture
Sofokles (ej registrerad)

Hej VtF och vad roligt att du finner tid med en uppdatering. Inte för att någon tvivlar att ni tar ett steg närmare ert mål för varje sekund, men ett kvitto är alltid uppskattat!

Jag ser att portföljen tuffar på - kul och "grattis":)

Alltid lika roligt att följa Dig!

 

/Sofokles

Vägen till Frihet's picture
194
243
73
0
Vägen till Frihet

#Maxa Allt - ser fram emot att ta del av dina upplevelser i Thailand. Förmodar att ni haft det underbart? Vi längtar som tusan nu kan jag säga :)

Jag har ingen graf för hur mycket längre det tar tyvärr. Det handlar dock om några år, men faktiskt mindre tid än man kan tro. Det är avsevärt mycket dyrare per månad att vara borta kort tid (t ex för skola, boende mm) vilket också påverkar.

Tack för dina vänliga ord, alltid roligt att kunna inspirera.

#Sofokles - Tack Sofokles! Ja ibland räcker inte tiden till för att få ner alla sina tankar, men med planen och pengamaskinen arbetar vi ständigt. Som du säger, vi tar steg i rätt riktning hela tiden.

Anonymous's picture
THERESA WILLIAMS (ej registrerad)

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom drogunduspellcaster@gmail.com

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)