Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
72
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport januari 2017

Januari har passerat revy och det är dags för den sedvanliga månadsrapporten. Jag kan konstatera att januari månad blev exceptionellt dyr för familjen VtF på grund av ett antal saker. Bland annat har vi delbetalat såväl skola som hus i Thailand (där vi kommer befinna oss delar av nästa år, läs inlägget Där satt den! för mer info), ett flertal större inköp till huset, bla vitvaror har gjorts samt att vi under månaden dessutom gjort ytterligare några större inköp . Denna dekadens har givetvis påverkat månadens utveckling negativt och jag är därför nöjd med att frihetsfonden trots allt ökade i värde.

Så hur gick då januari? Trots alla utsvävningar ökade Frihetsfonden med 0,7% vilket till största del beror på en ok portföljutveckling samt utdelningar. Jag är, som sagt var, mest nöjd med att vi lyckades gå plus överhuvudtaget med tanke på att delar av våra utsvävningar finansierades genom ren och skär stöld från krigskassan. Ajabaja och fy skäms säger jag till mig själv (och till min fru som utan tvekan är medbrottsling)!

Kollar vi på erhållna utdelningar under månaden så fick vi in 7.183 kr efter avdragen källskatt. Januari är en "mitt emellan" månad när det kommer till utdelningar för vår del, men det är ju definitivt en trevlig start på det nya året. Utdelningar erhölls från Klövern Pref (4/1), SPFF (9/1), Hemfosa Fastigheter (13/1), Northview Apartment (16/1), Realty Income (18/1) samt Bank of Nova Scotia (28/1).

 

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 0,7%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med drygt 19.500 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 1:a februari:

 

Aktieportföljen har under perioden ökat i värde med c:a 3% om vi inkluderar nya köp till portföljen. Exkluderar vi dessa så har istället portföljen ökat i värde med ungefär 1,5%. I januari har inköp gjorts till portföljen i form av Hemfosa Fastigheter vid ett par tillfällen under perioden 10-12 januari.

Aktieportföljen ser nu ut som följer:

Fondportföljen har under perioden minskat i värde med 0,6%. Portföljen uppgår till c:a 185.000 kr och i vanlig ordning har vi fyllt på med en liten slant.

Krigskassan har minskat en hel del under månaden vilket främst beror på nya inköp till aktieportföljen kombinerat med våra utsvävningar. Under månaden har vi också sålt av fonden Multi Asset L som inte utvecklats så bra som jag önskat. Krigskassan, som numer alltså består av sparkonto och räntefond, uppgår för närvarande till c:a 111.000 kronor.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

 
Vår målsättning kring årlig utdelning (orange stapel) från aktieportföljen kontra estimerat utfall (blå stapel) ser idag ut enligt nedan:
 

Förväntade utdelningar är angivna efter källskatt och uppgår till 126,701 kronor per år baserat på 2016 års utdelningsnivåer och, när ny utdelning är känd, på 2017 års nivå. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

 

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

 

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. Den spikade planen nu är dock att vi från och med år 2018 och framåt kommer vara lediga 3 månader per år som då tillbringas på varmare breddgrader samt att vi även kommer vara lediga 5-6 veckor i Sverige på sommaren. Långsiktigt ligger dock vår grundplan fast, dvs att kunna slå oss helt fria, jobba om vi vill och flytta till t ex Thailand.

Hur var januari för dig?

Följ mig gärna på Twitter, @Frihet007

ceden's picture
9
34
0
0
ceden

hur mycket kapital vill ni ha innan ni slutar jobba helt?

Vägen till Frihet's picture
194
243
72
0
Vägen till Frihet

Skulle vi bosätta oss i Thailand så räcker sannolikt 250 000 - 300 000 kr/år från passiv inkomst för att kunna leva helt ok. Ev behövs lite säkerhetsmarginal på det eftersom utdelningar kan variera över tid.   

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)