Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport juli 2015

Just nu har familjen VtF en välförtjänt semester vilket är fantastiskt skönt. Inom kort åker vi dessutom iväg i två veckor till varmare breddgrader och det känns ju inte helt fel med tanke på att årets svenska sommar allt för sällan bjudit på sin bästa sida. Hur som helst, juli är snart slut och eftersom vi inom kort lämnar landet kommer här, lite tidigare än vanligt, månadsrapporten.

Under juli månad växte Frihetsfonden med c:a 2 % exklusive utdelningar. Såväl aktieportföljen, fondportföljen som krigskassan har ökat i värde. Under juli månad gjordes inga aktieaffärer.

I juli erhölls utdelning från innehavet Klövern Pref. Totalt blev det 2 250 kronor. En sammanställning av årets erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar. Portföljen genererar för närvarande utdelningar i månaderna januari, februari, mars, april, maj, juni, juli, augusti, oktober samt november. Nästa utdelning bör komma från Akelius Pref kring den 10:e augusti.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under månaden alltså ökat i värde med c:a 2%. I kronor och ören innebär det att kapitalet har vuxit med c:a 44 500 kronor.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 29:e juli:
 


Aktieportföljen har under månaden ökat i värde med c:a 1,7 % (exklusive utdelning). Aktieportföljen ser ut som följer:
 


Fondportföljen har under månaden ökat i värde med c:a 1,7%. Portföljen uppgår nu till drygt 174.000 kr. Till största del beror förändringen på att fonderna har ökat i värde, men i vanlig ordning har vi också fyllt på med en liten slant nyspar.

Krigskassan har under juli månad ökat i värde med c:a 2,5%. Anledningen till uppgången är att vi har sparat en skaplig slant, men också på utdelning från Klövern Pref samt att såväl fonden Atlant Stability som Multi Asset L stigit i värde. Kassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonderna Multi Asset L och Atlant Stability, uppgår för närvarande till c:a 953 000 kronor.

Med tanke på att kassan just nu är så pass välfylld och dessutom fylls på månatligen så överväger jag att genomföra ett "månadens inköp" även om fyndpriser inte råder. Ett bolag jag sneglat på en tid är Realty Income Corp (O) som jag kan tänka mig att ta in i portföljen, men jag har ännu inte bestämt mig.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:
 


Vår målsättning kring årlig utdelning från aktieportföljen kontra förväntat utfall ser idag ut enligt nedan:
 


Angivna utdelningar är efter skatt och uppgår till c:a 52 151 kronor per år baserat på årets utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:
 


Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. För tillfället täcker de drygt 2,8 månader i Thailand.

Jag passar också på att önska alla läsare en fortsatt skön sommar!

Taggar (forum): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)