Vägen till Frihet
Likes
194
Antal inlägg
243
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), flytta till ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsrapport juni 2015

Då har juni passerat och snart är det dags för mig att ta semester, härligt! Semestern kommer att inledas i Sverige, men om några veckor bär det av till varmare breddgrader i två veckor, ska bli underbart. Hur som helst, här kommer, i vanlig ordning, min månadsrapport avseende juni.

Under juni månad sjönk Frihetsfonden i värde med c:a 1,5 % exklusive utdelningar. Såväl aktieportföljen som fondportföljen har tappat i värde, men det är ju inte konstigt med tanke på att börsen som helhet varit ganska så svag i juni (SIX Return Index sjönk med 6,37 %, sämsta börsmånaden på 3 år!). Under månaden fyllde jag på innehavet Akelius Pref vilket innebär att tillgängliga medel i krigskassan också minskat något.

Under juni erhöll jag utdelning ifrån Betsson. Totalt blev det 1 254 kronor efter skatt (aktierna finns på vanlig depå). En sammanställning av årets erhållna utdelningar finns på sidan Utdelningar. Portföljen genererar för närvarande utdelningar i månaderna januari, februari, mars, april, maj, juni, juli, augusti, oktober samt november. Nästa utdelning bör komma från Klövern Pref nu på fredag.

Våra totala investeringsbara tillgångar har under juni alltså minskat med c:a 1,5 %. I kronor och ören innebär det att kapitalet har krympt med c:a 34.000 kronor. Minskningen beror främst på att såväl aktieportföljen som fondportföljen tappat i värde under månaden.

Så här ser Frihetsfonden ut per den 30:e juni:

Aktieportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 1,1 % (exklusive utdelning). Aktieportföljen ser ut som följer:

Fondportföljen har under månaden minskat i värde med c:a 4 %. Portföljen uppgår nu till drygt 171.000 kr. Till största del beror förändringen på att fonderna sjunkit i värde. I vanlig ordning har vi också fyllt på med en liten slant nyspar, men den insättningen lyckades inte kompensera nedgången.

Krigskassan har under juni månad minskat med c:a 1,5 %. Anledningen till nedgången är att vi gjorde ett inköp i Akelius Pref under juni månad med medel från kassan samt att även fonden Multi Asset L tappat något i värde. Kassan, som består av sparkonto, räntefond samt fonderna Multi Asset L och Atlant Stability, uppgår för närvarande till c:a 930 000 kronor vilka jag snart hoppas få använda för inköp av köpvärda utdelningsaktier.

Fördelningen mellan aktier, aktiefonder och krigskassa ser ut som följer:

Vår målsättning kring årlig utdelning från aktieportföljen kontra förväntat utfall ser idag ut enligt nedan:

Angivna utdelningar är efter skatt och uppgår till c:a 52 151 kronor per år baserat på årets utdelningsnivåer. Orange stapel är en prognos med hänsyn taget till nya förväntade inköp till portföljen och den blå stapeln visar hur mycket vi beräknas få i utdelning utifrån befintlig portfölj.

Detta ger oss följande läge vad gäller kostnadstäckning per månad när vi bosätter oss i Thailand:

Gällande månadsbudget för att leva i Thailand hittar du på sidan Budget - Leva i Thailand. Grafen visar alltså hur många månader av den budgeten som våra årliga utdelningar just nu täcker. För tillfället täcker de drygt 2,8 månader i Thailand.

Taggar (forum): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (7)